Blog - siječanj 2009
subota, siječanj 31, 2009
Nakon dojave Brace Boškovića iz Baćine o pronalasku 10 tona čistoga azbesta u potkrovlju staroga zadružnoga doma u Baćini pokraj Ploča, odmah sam podnijela    prijavu gradu, inspekciji i Fondu zaštite okoliša. Reakcije su bile doista brze, jer drugo jutro nakon dojave  iz Zagreba je doputovala viša stručna savjetnica Fonda za zaštitu okoliša, zatim županijska inspektorica zaštite okoliša i radnici Ciana iz Splita. Obišli su i slikali zgradu, potkrovlje i silnu gomilu vreća punih bijeloga i plavoga azbesta, i odmah se krenulo na njihovo   izmještanje.                                                                                Cianovi radnici u zaštitnoj odjeći kao marsovci su vreće zatečene u potkrovlju prepakirali na licu mjesta na način da  se umataju u PE foliju te učvršćuju ljepljivom trakom. Tako pripremljene vreće pakirale su se u velike, nepropusne, tzv. BIG BAG vreće, pa u kamion, te je sve upućeno na Cian-ovo skladište u Splitu.                                                                    No, nakon kompletnog saniranja i hermetičkog zatvaranja u specijalne bačve,  azbest će se vratiti nama u Ploče, i pohraniti u specijalno napravljenu kazetu za opasni otpad.                                                                                           Iako direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo tvrdi kako je to samo privremeno rješenje, u što duboko sumnjam,  ne bi se smjelo čak ni privremeno ovako rješavati problem, jer zakon o otpadu zabranjuje da se na odlagališta odvozi čak i opasni komunalni otpad, a kamoli čisti azbest, gdje se ne vodi evidencija, niti postoji kontrola.                                                                                                                                                                    Ne želim vjerovati, ali čini mi se da su Ploče i Pločani postali talac svoga nekadašnjeg «razvoja». U godinama proizvodnje trovali su se ne samo radnici, nego svi mi, jer se azbestna prašina noću redovito puštala kroz ventilaciju, pa nam je grad smrdio kao da je prekriven tonama stonoga.                                                                                                          Nažalost, država se nije htjela potruditi i pronaći stare i napuštene rudnike u koje bi – kao sve ostale normalne države – odlagala otrovni otpad, nego ga prepakira i opet šalje nama.                                                                                        No, u našemu kraju i inače sve nekako stoji, pored nas u Neretvi  neprimjetno  prolazi znanost, napredak, nove tehnologije, 21. stoljeće. Čula sam dvojicu Baćinaca na TVu  kako sumnjaju u opasnost od azbesta, iako mi je jedan od njih, samo dan prije rekao da ima azbestozu. On očito pojma nema kakva je to bolest.


                                          Fotografije: dipl.ing. Matko Bašić, Cian, Split


lijepa-nasa @ 20:09 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, siječanj 30, 2009
Čitam na blogu KOMIN silne žučne diskusije o turizmu na ušću. I sama sam na ovome blogu dala prostora toj prevažnoj temi, ali komentari su ipak različiti. Raspisali se ljudi temperamentno kako to samo neretvani mogu, uvjeravaju jedni druge tko je u pravu, a tko u krivu. Prave se planovi, podsjeća na već donesene zaključke, prozivaju se i psuju pojedinci, ima i uvreda, svatko misli da je baš on u pravu, da je njegova ideja najbolja!
Niti mogu, niti želim biti arbitar, ali neke stvari moraju se reći, ma koliko se pjenili, vrijeđali i prijetili.
Ni Kominsko, a ni Opuzensko ušće još uvijek (na sreću) nije privatizirano, pa narod misli da će sam donijeti odluku o načinu korištenja toga atraktivnog i izuzetno važnog prostora.
No, neka mi netko kaže barem jednu važnu lokaciju u državi Hrvatskoj gdje je tako bilo, gdje se narod pitao. To ima i dobre, i loše strane.
Loše je što se ljudima zauvijek oduzima ono što je iskonski, od pamtivijeka bilo njegovo. No, kada se na javnim uvidima i raspravama taj narod pozove da kaže svoje mišljenje o onome što im je vlast pripremila, dođe desetak ljudi, od toga pola provokatora koji izazivaju nas koji se borimo, i to je to! Tko je ovdje kriv, vlast ili vi koji sada tako žučno nepotpisano ovdje galamite, a tamo gdje treba galamiti nema nigdje nikoga.
Dobra je stvar što se stopiraju pojedinci koji vrlo često, sebično prave planove koji su apsolutno neprihvatljivi za pojedine zone, kakvo je npr. ušće. Istina je živa da u prostornome planu piše za ušće da je zona u istraživanju, što je napravljeno vrlo lukavo, a ako ste zaboravili, na javnoj raspravi jedino je moja malenkost na to skrenula pozornost. Evo doslovno teksta koji je naša Udruga uputila 13. lipnja 2006. godine Jedinstvenom upravnom odjelu kao primjedbu na prostorni plan Grada:
«……Samo letimičnim uvidom u PP grada Ploča može se uočiti niz nelogičnosti i mogućnosti za manipulacije.
Područje Galičaka se navodi kao zona u istraživanju. Što je to? Da li je to način da se nakon usvajanja Prostornoga plana sastane Gradsko vijeće i utvrdi da je zona istražena, i na njoj se može graditi. Da ova zona nije odavno istražena, ne bi bila uvrštena u Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti, i ne bi RH potpisala Ramsarsku konvenciju o močvarnim staništima, pa je njena obveza osigurati odgovarajuću zaštitu i upravljanje ovim prostorom. …………..
Što se tu više ima istraživati, kada se dobro zna da je to područje izuzetnih prirodnih vrijednosti i jedinstvenosti biološke raznolikosti ušća i delte, i upravo zbog velike ugroženosti i potrebe očuvanja ovoga prostora, Državni zavod za zaštitu prirode NIJE dao svoju suglasnost Županijskoj skupštini za promjenu ranga zaštite……….
Kako je došlo do toga da se ovakvo mišljenje Državnog zavoda na putu do Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu prirode, pretvori u zonu istraživanja tek treba vidjeti, i o tome obavijestiti javnost. Predlažemo da se iz Prostornoga plana izbaci izraz «zona istraživanja», jer je kao takva podložna različitim tumačenjima i manipulacijama, i da se vrati ranija namjena - eko turizam i park prirode».
Jasno je kao dan da nikakva galama ni uvrede neće učiniti ništa dobroga, niti ćete nekoga time uplašiti. Treba organizirati nekoliko obrazovanih i nepotkupljivih Kominjana (a iz slučaja Parila znam dobro i koji su potkupljivi), koji će mirno, argumentirano i u skladu sa zakonima, ali i jedinstvenom važnosti i vrijednosti ušća dogovoriti sa vlašću ono što će biti najprihvatljivije i najbolje za ljude i za prirodu.
Pustite stranke, čuvajte svoje! Eto posla za Nenada, Zdeslava, Žunu, Silviju, Nadu Vlahovića, ………
Imate vi intelektualaca kao nitko, samo ih ne znate cijeniti.
Na kraju, nemojte previše galamiti na mene jer idem u Zagreb, u bolnicu na operaciju, pa vam poslije može biti žao!
lijepa-nasa @ 00:48 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 27, 2009
Ako bi netko htio otkupiti 8 hektara na Galičaku za gradnju hotela ili turističkog objekta, i ako bi platio po kvadratu minimalnu cijenu od 15 eura, uz napomenu da cijene građevinskog zemljišta uz more po kvadratu iznose 50 – 300 Eura, po ovako niskoj cijeni samo zemljište koštalo bi  1,200.000 Eura.
Kako se radi o objektima sa 400 kreveta,  to bi značilo 200 dvokrevetnih soba. Po standardima turističkih objekata srednje kategorije, soba s pratećim kupatilom trebala bi biti na površini od minimalnih 30 kvadrata, što bi značilo samo na sobe otpada 6000 kvadrtata. Ako uz to dodamo: restoran, kuhinju, skladište, spreme, praonicu, caffe bar, stepeništa, hodnike, možda još neki zatvoreni sadržaj,  onda je to površina od najmanje 10 000 kvadrata. Uzmimo da će gradnja s kompletnim uređenjem i namještajem po kvadratu koštati samo 1000 Eura, to bi značilo da ova investicija ne košta manje od 10 miliona Eura. Prosječna godišnja popunjenost hrvatskih hotela je 45%, što bi značilo da će po ovim uvjetima povrat uloženog u ovaj projekt trebati najmanje 20 godina.  
Je li to isplativa investicija i postoji li uopće investitor za ovakvo nešto, ako je poznato da u Hrvatskoj već duže vrijeme nema turističkih investicija ovakvog kapaciteta iz samo jednog razloga: profitabilnost takvih projekata ne zadovoljava investitore. U Hrvatskoj se uglavnom prodaju i renoviraju postojeći hoteli.
Ako bi se kojim slučajem i realizirao ovakav projekt, postoji još niz nedostataka i štetnosti za cijeli ovaj kraj. Ovakav resort od 400 kreveta zahtijeva minimalni prakirališni  prostor za 150 vozila, a standardi parkirališta 6 kvadrata po vozilu uz pristup i okretišta dodatnih je 1200 kvadrata betona ili asfalta na ušću samo za ovaj turistički kompleks. Svaki hotel ili turistički objekt u svojoj gastro ponudi ima i lokalne delicije, što znači da bi u eksploataciji ovolikih turističkih kapaciteta u ovom kraju za manje od godinu u potpunosti nestalo: jegulja, žaba, gambora, lisaka i ostalih autohotnih vrsta.
Prostor na ušću nema razvijenu infrastrukturu, što bi značilo: izgradnju prometnice (proširenje postojeće), kanalizacijskog  i vodovodnog sustava, a to je za investitora puno veća komunalna naknada i cijeli ovaj projekt poskupljuje.
Osim toga, ovoliki resursi devastirali bi prirodu i cijeli ovaj kraj. Ako netko misli da bi gradnjom apartman u vlastitom aražmanu profitirao, grdno se vara. Uložena investicija u apartmane ne može se vratiti niti za 30 godina eksploatacije.
Ako uzmemo u obzir sve ove činjenice, postavlja se jedno logično pitanje: Koja je pozadina ovih zahtjeva za izmjenu prostornoga plana? Odgovor je jednostavan: kada se jednom izmjeni prostorni plan, a kroz neko vrijeme ne pojavi se investitor za ovakave projekte, dozvaliti će se gradnja malih obiteljskih hotela ili apartmana, šta je logično, jer to područje je već namijenjeno za gradnju turističkih kapaciteta.
Drugim riječima, taj prostor postaje atraktivna stambena zona s visokom cijenom stambenog kvadrata. Isto se dogodilo na splitskim Žnjanu.
Ovakve izmjene prostornog plana pod hitno treba zaustaviti dok se ne napravi strategija razvoja turizma ovoga kraja. Strategiju razvoja turizma treba prepustiti relevantnoj struci, uzimajući u obzir sve  specifičnosti doline Neretve.
Sve drugo, obična je blamaža sa samo jednim ciljem:  privatni interes ozakoniti blagoslovom županije.
 
Nasipanje pijeska na ovom dijelu ušća nije samo izgradnja plaže, već je i pomicanje atraktivnog
građevinskog zemljišta što dalje od pomorskog dobra.
Tekst i fotografija:  Nenad Medak
 
 
 

lijepa-nasa @ 20:48 |Komentiraj | Komentari: 32 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 25, 2009
              Evo nas opet zajedno! Puno se toga nakupilo, a svaki čovjek ima granicu. Moja je prijeđena,  nekulturni komentari neregistriranih koje sam  uporno brisala uvjerili su me da treba stati i razmisliti što dalje. I za ovih nekoliko dana shvatila sam  da to može biti i jedan jedini «čovjek» koji to radi sračunato i namjerno.
             U međuvremenu, eto nama još jednoga azbestnog «gnijezda». Opet se radi o Baćini, o zgradi u kojoj je nekada bio «Azbestov» pogon. Sada je zgrada privatizirana, i vlasnik  vrši adaptaciju. Kada se prišlo skidanju krova, otkriveno je što se nalazi u potkrovlju – oko 10 tona neprerađenoga plavoga i bijeloga azbestnoga  vlakna, uredno složenoga u vreće od 50 kilograma.
O ovome «nalazištu» informaciju je dostavio Braco Bošković, koji je obavijestio glavara sela, a ja sam podnijela prijavu inspekciji zaštite okoliša, Gradu i Fondu za zaštitu okoliša. Žao mi je što nikako ne mogu doći do e-mail adrese policije u Pločama, da i njih službeno obavijestim.
No, ovoga puta ne bi trebalo biti panike, jer su vreće u kojima je azbest očuvane i potpuno su cijele, a okoliš je bio zaštićen krovom. Inače, azbest je silikatni mineral vlaknaste strukture, a ovaj koji je pronađen je   krizolit, takozvani »bijeli«, a oko 50%  je krokidolit ili (najopasniji)„plavi azbest“. 
 
             Što se tiče izmjena i dopuna prostornoga plana, za grad Ploče i Opuzen između ostaloga planira se sljedeće:
(preneseno iz izvornog  dokumenta):
Komin, Galičak, T2 (turist.naseljelje-apartmani)    8 hektara………kapacitet: 400
Komin, Ušće       T3 (kamp i autokamp) ……….   1 hektar ………  kapacitet: 100
Baćina,Željugrad T1 (hotel)…………………       0,5 ha                     kapacitet    80
Baćina Željugrad T3 (tur.naselje-apartmani)…   0,5 ha………         kapacitet: 100
Baćina, Mindel    T1 (hotel) …………………….. 0,5 ha ………        kapacitet:   50
Baćina, Dobrogošće, T1 i T2 (hotel i apartmani)  12 hektara …… kapacitet:1.100
Opuzen, Pržinovac, Plaža – T1 i T2                      5 hektara ……… kapacitet: 400
          A baš sam danas, po kiši, prošetala i po Kominskom i Opuzenskom ušću. I gledam ono Opuzensko, koje su dobili tzv. refuliranjem. Stalno sam upozoravala da se radi o  gradnji plaže, i to na račun nas – poreznih obveznika, a ne o zaštićivanju od poplava poljoprivrednog pojasa iza ceste, prema imanju, kako se tvrdilo u tisku. No, sve je divno prošlo, plaža je sada tu, još samo treba nekome dati koncesiju,  hotel i apartmani su ucrtani, a prema zahtjevu Kominjana treba “ucrtati poslovnu zonu na granici prema Opuzenu, jer poslovna zona većim dijelom smještena je na području Grada Opuzena, s time da su rubni dijelovi te zone zašli na područje Grada Ploča, te je potrebno uvažiti postojeće stanje…….. (citat iz točke 3. zapisnika sa zbora građana Komina od 18.11.2007.).
lijepa-nasa @ 21:00 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 20, 2009
Prije dvije godine, 21. siječnja 2007.  napisan je prvi tekst na ovome blogu.  Nije to ni malo, ni puno vremena. U tom vremenskom razdoblju  imali smo milijun i dvjesto tisuća posjeta. Ni ta brojka nije mala, ali nije ni nešto naročito. Sve je relativno!
Puno toga smo vam rekli što bez nas ne biste znali, ali sada vidim da ni to nije važno, vi ste ostali  isti kao i tada, ni bolji, ni gori, potpuno ravnodušni i gluhi na sve što nam se događa. Čast iznimkama, naravno!
A cilj je bio: edukacija stanovništva i  veća zainteresiranost za zaštitu okoliša, poglavito rijeke i doline Neretve. Je li cilj  ostvaren?  To prosudite vi!
Neki dolaze na ovaj blog iz čiste radoznalosti, da poslije s društvom mogu prepričavati uz kavicu.
Neki dolaze u najboljoj namjeri i nesebično nude svu moguću pomoć, te se na kraju i sami  uključe u očuvanje okoliša (Nenad Medak).
Neki tekstove na ovome  blogu prate  po zadatku, da mogu referirati gazdama!
Neki  su frustrirani, pa vrijeđaju gdje god stignu, i ovaj im blog dođe kao septička jama.
A ja sam kao Sizif koji svoj kamen gura prema vrhu brijega, i kad god se primaknem cilju, kamen  se otrgne i vrati na dno. Pa idemo opet ispočetka, potpuno svjesno, moj kamen i ja.
Dala sam sebi riječ: neće me otjerati! Mogu o meni pisati i govoriti što god hoće, mogu u sudskim procesima  lajati kao bijesne zvijeri na mene kako sebi dajem važnost i da sve radim zbog vlastite promidžbe, mogu  neko vrijeme šutjeti i ne pisati, ali samo neko vrijeme, pa kad prikupim dokaze, eto Sizifa opet!  A kako je sve relativno, tko zna što će biti za još dvije godine?!
 
lijepa-nasa @ 19:58 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
petak, siječanj 16, 2009
                U ime naše udruge podnijela sam u ponedjeljak, 12. siječnja  inspekciji zaštite okoliša prijavu o ilegalnom odlagalištu smeća na ušću ispod brda   Galičak (prema opuzenskom ušću), i o tome obavijestila  Grad Ploče, i Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u Zagrebu.
Danas je zvala Županijska inspektorica zaštite okoliša Ines Lozina, i obavijestila da je  navedeni otpad saniran. Izjavila je da je dio otpada ostao, možda odvoz još nije završen, ali će se svakako  pobrinuti da se i taj ostatak odveze. Naravno da me je ova vijest obradovala, no i prije nje zvao je naš sveprisutni Nenad baš sa ušća, i rekao  isto što i inspektorica.  
               Sutra sa predstavnicima Društva Žrtve azbesta iz Ploča idem u Makarsku, jer i tamo je pronađena velika količina starih, puknutih salonitnih ploča punih azbesta, niti sto metara od plaže. Tamošnja eko udruga «Meteor» na čelu sa predsjednikom Ivicom Sumićem digla je još prije Božića pravu uzbunu, a za sutra su pozvali predstavnike iz svih dalmatinskih mjesta gdje se azbest proizvodio, ili ga u velikim količinama ima u raznim oblicima. Održat će se okrugli stol na temu: opasnost i primjereno zbrinjavanje azbesta u Dalmaciji. Kada je o tome obaviješten Vinko Mladineo,  ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i EU, obavijestio nas je da je i taj silni salonit u Makarskoj već primjereno zbrinut.
Ova dva primjera su dokaz da nevladine organizacije  mogu pokrenuti pozitivne procese, i da se suradnja i uvažavanje isplate.
           Nemam iluziju da će se sada svi eko-problemi ovako promptno i na obostrano zadovoljstvo rješavati. Dokaz tome je  činjenica da je u tijeku izmjena prostornoga plana Dubrovačko neretvanske županije (samo još treba utvrditi što to vlast sada želi) , zatim da se nakon silnih godina čekanja i traženja baš sada sačinila  Studija utjecaja na okoliš sustava javne odvodnje  Ploča. Naravno da nitko normalan nema ništa protiv, dapače, svi smo sretni radi toga. No, postoji i tu «kvaka 22»! Nije to sada ubrzano radi grada i građana, ni slučajno, štos je u tome da ministrica zaštite okoliša ne želi dati suglasnost na SUO terminala za UNP i ostalo, dok se ne izgradi taj sustav.
No, neke se stvari ipak kreću!
                                                                 Prije čišćenja

                                              Poslije čišćenja

                                                       Autor fotografija: Nenad Medak
 
lijepa-nasa @ 21:35 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 14, 2009
     
                U slobodno vrijeme uvijek mi je najdraže otići na ušće, jer tamo jednostavno prestaju biti važni apsolutno svi problemi. Treba samo širom otvoriti oči,  hodati i ne zaboraviti disati od ljepote. A svaki puta, ali baš uvijek vidim nešto novo i neobično.
                Već dugo nisam vidjela tako veliku (o)seku, more se povuklo daleko, daleko. Cijelo vrijeme dok sam tamo bila, pucalo se nemilice sa svih strana. Odjekivalo je i od strane Parila, i od strane Blaca. Pronašla sam i  ubijenu, zaboravljenu lisku, pa mi reče jedna Kominka: ajme, kako im se to moglo dogoditi, šteta!
            Seka je bila doista impresivna, pa je na obali ostalo svega i svačega, a najviše Neretvom  doplavljenih grana i drveća, koje je zbog dugotrajnog utjecaja mora i valova potpuno promijenilo svoj oblik. Fascinantni su ti drveni likovi, kao da su rađeni umjetničkom rukom. 

Bila je veeeeeelika (o)seka........
   Onda se počelo pucati...............

   Liska ubijena, a zaboravljena.......

Šetale su tuda neke velike zvjerke

i neke malene.............

Mušule na plastičnom kanisteru, kao u filmu....

Žaba od granja

Zaigrani pas na leđima

Sušeni bakalar

Zmijurina
lijepa-nasa @ 20:11 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
ponedjeljak, siječanj 12, 2009
                      Prije pet i pol godina u našemu eko listu za mlade "Lijepa naša Neretva" objavili smo poruku koju je mladima iz doline Neretve uputio nadbiskup Marin Barišić, također Neretvanin. Poruka je i danas potpuno aktualna, kao da ju je jučer napisao, i zato je ponovo objavljujemo!
             Dragi mladi prijatelji, dragi moji Neretvani!
                   Opisujući stvaranje svijeta Sveto Pismo nas uči kako je Gospodin stvorio travu i bilje što se zelene, ribe i sve što se kreće u vodi, ptice i sve što leti nebom. Na vrhuncu stvaranja stvorio je Gospodin čovjeka kao krunu svega, te je njemu, razumnom i inteligentnom biću, povjerio da čuva i vodi brigu o svemu stvorenju. Bio mu je povjeren sav svijet i sva njegova prirodna bogatstva da im se divi, da živi sretan što je Gospodin radi njega stvorio toliku ljepotu.
                  I sve je to njemu stavljeno na raspolaganje, ali ne da zloupotrebljava i iskorištava, već da razumno koristi i kao izvor zadovoljenja životnih potreba i kao izvor neizmjerne radosti i sklada koji promatra s udivljenjem. On je u prirodi živio i s njom se suživljavao kao njezin najljepši dio.
    Dragi moji mali i veliki Neretvani, ako postoji ijedno mjesto u našoj domovini na kojem bismo mogli najslikovitije sebi predočiti ljepote stvaranja svijeta i sklada koji spominje Sveto pismo, onda je to naša Neretvanska dolina koja je svijet u malome. Ali ne bilo koji svijet, već pravi raj zemaljski. U ozračju te ljepote i ja sam rođen i odrastao, te ostao trajno obilježen životom koji buja u našoj Zelenoj dolini.
  Dragi mladi prijatelji, budite stoga dobri i izgrađujte dobar i zdrav odnos prema svemu stvorenome, a to nećete moći ako ne budete u sebi imali potrebnih, moralnih i duhovnih, ljudskih i kršćanskih vrednota koje su temelj i jamstvo zdrave ekološke svijesti. Naš odnos prema Bogu u nama izgrađuje svijest i o stvorenju Božjemu koje nam je povjereno da mu se divimo i da od njega živimo, ali uvijek pazeći da ga ne uništimo za naše sebične i skučene interese.
                  Danas je došlo vrijeme, zbog velikih i globalnih opasnosti koje prijete cijelom stvorenju, da nije dovoljno tek pasivno paziti da ne uništavamo ljepote prirode Božje, već da se treba aktivno brinuti, kao što radite vi, da se priroda sačuva i da ju se učini što ljepšom. To je iskonski zadatak što ga je Gospodin ostavio čovjeku.
                Zato cijenim i pozdravljam i vaše zalaganje kroz PPP «Lijepa naša» u našoj Neretvanskoj dolini koja ima teolike ljepote da bi zaslužila postati nacionalni park ljepote, od Kuti do Vida, od Metkovića do Ploča. Budite uvijek nositelji i širitelji ekološke svijesti, ali svijesti koja izvire iz ekološki čistog srca, pa će onda i ovaj naš lijepi kutak Lijepe naše biti još ljepši, ne samo po prekrasnoj prirodi koju nam je Gospodin podario, već i po svima vama koji ste kruna ljepote i budućnost naše Neretvanske doline.


                            Srdačno vas pozdravlja vaš Neretvanin
                                                    Marin Barišić, nadbiskup
 

lijepa-nasa @ 22:54 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
petak, siječanj 9, 2009
                   U zadnja dva, tri dana dobivam jako puno pošte, vjerojatno neisporučene zbog Božićno – novogodišnjih blagdana. No, pismo koje sam danas dobila jako me je nasmijalo i obradovalo. Iz Jedinstvenog upravnog  odjela Grada Ploča preporučenom  poštom dobila sam dva anketna listića naše Udruge, koje smo priložili uz zadnji broj lista Lijepa naša Neretva. Pitanje na listiću glasi: odgovorite jeste li za Park prirode delta Neretve, DA ili NE. Na oba listića je zaokruženo DA. Znala sam   i do sada da su u Gradu Pločama za park prirode, ali su me neki uvjeravali da je to samo gluma, a u tom smislu  znakovit je bio odlazak našega predstavnika u Zagreb sa neretvanskom ekipom koja je bila žestoko protiv parka. Naš pokojni profesor Luka Šiljeg znao bi reći: samo bukve ne mijenjaju mišljenje. U svakom slučaju, hvala pošiljatelju, uljepšao mi je dan.
                 Na početku ove godine željela bih skrenuti pozornost  neregistriranim komentatorima pojedinih tekstova, ali i na vikalici. Mislim da na ovome blogu ima najviše neregistriranih osoba, iako je vrlo lako registrirati se i  svojim nickom iza kojega stoji ime i prezime, jasno, glasno i neustrašivo reći svoje mišljenje i svoj stav. Dijelu vas je jednostavno lijeno to učiniti, dio možda zaista ne zna kako to učiniti, ali postoji i onaj kukavički dio, koji skriven iza anonimnosti vrijeđa, ruga se, izmišlja, laže, prijeti. Normalo da me ne može  svatko podržavati, tapšati po ramenu, hvaliti, čestitati, voljeti i slagati se sa mnom. Ali kukavički je i beskrajno jadno što osobe koje vrijeđaju nemaju građanske  hrabrosti stati imenom i prezimenom iza svojih stavova. Za mene je gospodin Dujmović iz Opuzena oličenje čestitog čovjeka, koji se nikako nije slagao sa mojim stavovima o parku prirode, bio je anoniman i žestok, ali je u žaru naših verbalnih sukoba jasno i glasno rekao svoje ime. Toga čovjeka beskrajno cijenim! Nije problem zabraniti pristup neregistriranima, i ukinuti vikalicu, ali mislim da to nije nikome na korist.
Evo primjera cinizma i laži:
8.1.2009 21:02:58 | Neregistrirani korisnik []  Iz istoga tora su ti Dropulić i Karamatić koje hvališ kao i Ante kojeg "kudiš". Jesi li naivna ili ti treba neka donacija.
Problem je u tome što sam napisala da  je mladi pročelnik mr. Dropulić  izvrstan i vrlo  osjetljiv na ekologiju, kao i dožupan Karamatić. Misli li taj neregistrirani da su ova dva mlada čovjeka stoka (iz tora), o kojima svatko tko nije u SDP mora govoriti samo negativno i ružno, i negirati ono što je dobro samo zato što su ga oni učinili. Kod mene to neće ići, ma što tko mislio. To su dva mlada, vrlo obrazovana neretvana, koji pokušavaju pomoći svome gradu koliko mogu. Dragi moj neregistrirani, već godinama pokušavamo utvrditi pravo stanje zraka u našemu gradu, a ta dva čovjeka sada čine sve da se ta ideja realizira. Dva zadnja broja eko lista za mlade Lijepa naša Neretva, koji je dobio mnogo, mnogo pohvala izvan Neretve mogli smo tiskati zahvaljujući mladome Karamatiću. Nije on pomogao Ani Musa, nego djeci svoga zavičaja, jer ja ne dobivam nikakve pare za svoj rad, a djeca Neretve se barem na taj način educiraju i uče dobre stvari. A što se donacija tiče, htjela sam odgovoriti da baš čekam tu donaciju grada da kupim kuću, ali neću biti toliko zločesta, samo ću reći da smo kroz skoro trinaest godina eko rada od Grada za udrugu dobili u četiri godine po 2.000 kuna (za poštarinu), s djecom radimo u školi jer nemamo prostora, a računalo, telefon, struja -sve je moje osobno vlasništvo, koje mi, naravno, nitko ne refundira. A lako je provjeriti što su dobile druge Udruge, koliko su (mjeseci) bile registrirane (što ne znači i da su radile), pa dobile prostor, telefon, donacije.
Bez obzira što je lokalni radio u vlasništvu grada, a to znači  SDPa, najviše nam pomaže Mimo Barbir koji mi često daje priliku da kažem građanima sve novosti iz područja zaštite okoliša u našoj dolini, posebno u gradu Pločama.
Obzirom da su pred nama izbori, pa počinje bespoštedna borba među strankama,  samo još informacija za one koji ne znaju, a žele znati, ili znaju, a pišu laži: po svome rođenju i svjetonazoru čistokrvna sam Hrvatica i katolkinja, dakle desno orijentirana (znate ono: nacionalista, fašista, ognjištar, - e ta sam), ne pripadam ni jednoj stranci, neću politike na ovome blogu, a o svemu dobrom što pojedinci  čine za grad i dolinu, ili našu Udrugu pisat ću bez obzira kojoj stranci pripadali, pisat ću o pojedincima, a ne njihovoj stranačkoj pripadnosti.
                 Ne znam je li Hrvoje Vejić u nekoj stranci, ali u našoj Udruzi on je svojom velikom  donacijom obilježio proteklu godinu, i zato: hvala ti,  naš Hrvoje, djeca iz Udruge i mi, njihovi voditelji VOLIMO TE!

 
lijepa-nasa @ 17:17 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
srijeda, siječanj 7, 2009
              Sinoć kasno, iz bijele i hladne Slavonije, kroz snijegom i ledom okovanu Bosnu, dođoh do naše doline. Svi  bi trebali proći ovaj put, kako bi bolje cijenili to što ovdje imamo.
Lijepo je malo uživati u snježnim radostima, ali mene je vrlo brzo prošla volja. Sav život nekako utihne, svi su u toplini domova, kud god nogom kročiš samo snijeg, led, hladnoća. Ali u Slavoniji barem zrak miriše, tamo se gotovo svi griju na plin, dok je u Bosni  jeza. Čim smo prešli Savu, usred bijela dana  spustila se tama, užasno sivilo posvuda, a skroz do Mostara, čak i u automobilu, intenzivno se osjeti smrad  smoga. Zapravo, ne znam je li to smog, ili utjecaj sagorijevanja ugljena i drva kojima se u Bosni intenzivno griju, jer iz najvećeg broja dimnjaka viju se crni dimovi.
                  U Vukovaru je bilo predivno iz puno razloga: bila sam na nezaboravnom Thompsonovu koncertu. Na poziv doktorice Vesne Bosanac, ravnateljice Vukovarske bolnice, u nedjelju, 28. prosinca  2009.,Thompson je u Vukovaru održao svoj završni, stoti koncert na turneji BILO JEDNOM U HRVATSKOJ. A upravo iz Vukovara je i krenuo na turneju 13. travnja prošle godine. U proteklih 20 mjeseci pjevao je u Americi, Australiji, Kanadi i Europi, i kroz to vrijeme slušalo ga je i gledalo 950.000 ljudi. Koji se to pjevač može pohvaliti ovakvom impozantnom brojkom?  Njega narod jednostavno obožava, pa je na koncertu u Vukovaru u športskoj dvorani bilo 5000 duša – maksimalno koliko može stati u taj prostor. U Vukovaru je bilo puno mladih iz Istre, i bili su od Thompsona i  Vukovaraca iskreno i posebno pozdravljeni. Ovaj prekrasni koncert trajao je puna dva i pol sata, a ukupni prihod namijenjen je legendarnoj Vukovarskoj bolnici za kupnju inkubatora. Doktorica Bosanac uručila je pjevaču zahvalnicu, što su prisutni  pozdravili ovacijama, i pozvala ga  da opet dođe kada započne novu turneju.  Pjevač je sa srcem prihvatio ovu inicijativu, i čvrsto obećao da  će promociju novoga CD-a započeti u Vukovaru.                                                                I doček Nove godine bio je veoma dojmljiv! Iako po hladnoći od -7, veliki broj  građana Vukovara je  već tradicionalno Novu godinu veselo dočekao na trgu Republike Hrvatske. Tamburaški sastav Dike i grupa Likosi , kuhano vino, pjenušac te nezaobilazan vatromet - i ludi provod za stanovnike grada na Dunavu bio je zajamčen!
                No, valja nama preko rijeke (Save), nazad, u stvarni život.
Hvala od srca  svima koji ste se javili i čestitali (stiglo je točno 120 mailova), komentirali, glasovali, iako mene nije bilo.
A još prije Božića zvao je naš Nenad, trenutni urednik bloga  KOMIN, i upozorio me na veliku količinu otpada ispod Galičaka, te poslao i slike, da zorno vidim što se tamo događa. Naravno da sam odmah otišla, a ono što sam vidjela strašno me ražalostilo.
Kominjani se ne trebaju braniti  da to nisu učinili, jer je to mogao učiniti bilo tko  iz Ploča, Rogotina, Opuzena, Blaca…. Možda će se netko sjetiti da je njegov susjed  renovirao staru kuću, ili možda pojatu koja je bila prekrivena salonitnim pločama, da ima malu djecu, i da je promijenio kompletni namještaj -  to je počinitelj ovoga eko zločina. Kažem zločina jer u odloženom otpadu ima azbesta upravo u salonitnim pločama, a kada su te ploče puknute, one su izuzetno opasne za zdravlje. U otpadu su  - uz krupni namještaj i odjevni predmeti, papuče velike i papučice dječje, dječje igračke….
Vjerujem da će naša općina  ovo sanirati u rekordnom roku, mladi pročelnik mr. Dropulić je izvrstan i vrlo je osjetljiv na ekologiju, kao i dožupan Karamatić.
                   Zahvaljujem ribaru koji već nekoliko puta apelira da se  spriječi trovanja gambora na ušću Neretve, i molim ga, ako je tamo u trenutku kada trovač/i sipaju otrov, neka to snimi barem na mobitel, ili odmah nazove policiju! Ne morate se ni predstaviti, oni će sigurno doći. Na tu činjenicu ja upozoravam već više godina sve institucije, ali svi su nemoćni bez konkretnih dokaza. Ako imate bilo kakav dokaz, pošaljite ga meni!
                   Ove godine bit će puno posla za sve u zaštiti okoliša.
                                           Fotografije: Nenad Medak i Ana Musa
            
 
  

 
lijepa-nasa @ 16:37 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609258
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.