Blog - listopad 2015
srijeda, listopad 28, 2015
Najmanje smo onakvi,kakvi uistinu jesmo.Naš život i nastup nije nego drama u kojoj glumimo svim organima i osjetilima,svim duhovnim i tjelesnim sposobnostima.Svugdje pokazujemo iskrivljeni i neovjerovljeni prijepis,a sakrivamo svoj izvornik,da bismo ga razvili i pročitali iza zatvorenih vrata,među četiri zida,u svojoj sobi.Cijeli je svijet kazalište,pozornica!Na svakom koraku,sve sami glumci i glumice,sve sami režiseri,scenografi i dramaturzi vlastitog obličja.

Sapeti obzirima,razmišljanjem,računanjem,stidom i strahom,hodamo i živimo,uvijek maskirani i spremni da u susreu s drugom maskom učinimo sve da račun ispadne u našu korist.Plač i smijeh,pjevanje i zijevanje,gestikuliranje i poziranje,odobravanje i kuđenje,sve je to izgubilo onaj istinski izraz,a postalo sredstvo naše glume.

Jednostavno se bojimo,onako iskrenoi otvoreno i odgovorno reći:što misimo,želimo i hoćemo;stidimo se pokazati kakvi jesmo,ništa nam nije golo,izvorno i spontano,sve je obučeno i izvještačeno.

U raznim životnim prilikama,situacijama i odnosima,političari najčešće,osjećaju duboku potrebu da bi  doznali način,kako bi druge osvojili i zadovoljili,kako bi im se što više približili,kako bi s njima što uspješnije vladali,kako bi stekli što više prijatelja,pristaša i štovatelja,kako bi proveli svoje ideje,planove,poslovne namjere,a da pri tom budu poštovani.

Lako je zastrašiti i prijetiti;nije nikakva umjetnost iskoristiti i podvrći sebi drugoga nadmoćnošću,nije teško ni biti demagog,što najčešće i jesu,ali svi ti odnosi,kao i slični,imaju kratkotrajnu,lažnu i trenutnu privrženost,koja se već sutra može,ako se obećanje ne ostvari,pretvoriti u mržnju i osvetu.

Sve oni razumiju oko sebe,a malo toga u sebi.Bitno je,po svaku cijenu doći do vlasti,bez odgovornosti,naravno,kao i do sada,ali nije časno ni pošteno prema ovom napaćenom i gotovo izgubljenom narodu!Svjeodoci smo lošim prijeizbornim koaliranjima,koje u nekoliko zadnjih godina zagađuju politički prostor.U Njemačkoj su prijeizborna koaliranja zakonom zabranjena,jer ne odražava volju biračkog tijela,a zapravo je svojevrsna politička prijevara.Sve se dobro iskonstruiralo,kako se nikome nebi odgovaralo.

Ljudima je po naravi nesimpatična vlast,zato oni koji je izravno primjenjuju moraju paziti da to učine na čovječniji način.Moleći se može zapovijedati,milovanjem se može kazniti i ukoriti,na lijep način mogu se i ružne stvari provesti.

Često se zaboravlja da se nikome i nigdje ne može prodavati "rog za svijeću",te da prije ili poslije,na žalost,mora izaći "djelo na vidjelo".Do sada se dosta "figuriralo",pokrivalo i prikazivalo,ali sve je to osuđeno na pokazivanje pravog lica,samo se čeka zgodna prilika.

Nadolazeći izbori su zgodna prilika da društo pokaže svoju zrelost?Ljudi,društva,organizacije i ustanove čine male propuste,jer misle da to nije ništa,da to ne znači ništa,da to nitko neće vidjeti ni opaziti,a ne znaju da se to sve zbraja,da na kraju iznenađuje veličinom na vlastitu štetu.

Istina je da su Hrvati skloni zaboravu,kao da u nama vlada prava godišnja doba.Naša misao je nekad,tek u sjemenu,nekad u pupoljku,a nekad u proljetnom cvatu.Ostaje samo doživljaj sličan onome malom valiću i lahoru,što nečujno udara u žal,a malo kasnije,on je visok,koji se diže,pjeni i žestoko udara u hridine...

Samo i isključivo po stanju onoga u nama,mi smo stari,novi,jednaki,drukčiji i isti,a nipošto ne po vanjskim promjenama i očitovanjima.Vanjskim bijegom,makar trčimo svjetskom vrhunskom brzinom,stojimo,ipak,na istom mjestu!Vrijednija su unutra 2 milimetra udaljenosti od početne staze,nego vani stotine kilometara!To udaljavanje i bježanje od sebe veoma je teško,odvija se na stazi,koja je puna zapreka i prepona,ali je zato važno,časno i spasonosno.Bez sustavnog vježbanja, nema trčanja i bježanja,uopće,a pogotovo ne onoga od samoga sebe.

Neka ova mala metafora bude poticaj za one,koji šapuću u podrumima,da im dopustimo da progovore na krovovima.

Ne smijemo zaboraviti,nikada: da mala ni velika politika,ne bi smjela zaboraviti da mnoge misli i ideje, ne bi narasle do svojih razmjera,da ih paragrafi nisu bacili u podrume,u potkrovlja,u šume i zakutke,gdje su u mraku,strahu za odgovornost pred vlastitim narodom, narasle do bujnog stabla.

Dr.Filip Šalinović

 

 

 

lijepa-nasa @ 16:40 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, listopad 22, 2015
                          Odavno se nisam tako lijepo, opušteno i veselo osjećala kao danas u Gračkoj knjižnici. Voditeljica knjižnice, gospođa Mandalena Sinković Pavlović me zamolila da u okviru Mjeseca knjige upriličimo jedno predavanje o zaštiti okoliša za učenike. Potrudila sam se maksimalno da djeci na zanimljiv i razumljiv način prikažem najvažnije poruke za spas planeta Zemlje. U programu su sudjelovale i tri članice udruge Lijepa naša: Rahela Bošnjak, Deni Šaravanja i Rea Šunjić. Cure su bile sjajne, imale su svoj zapaženi dio, a njihovi su ih vršnjaci zbilja srdačno primili. Bila je prava glazba za uši slušati žamor dječice, veseo, razdragan, nestašan……Knjižnica je bila puna učenika, i svi su oni aktivno sudjelovali u našoj zelenoj priči.

                           U Gradac sam ponijela i svoju čarobnu knjigu U kralja od Norina, i naše su Pločanke iz nje čitale zanimljive zagonetke, koje su rješavala Gračka djeca. Nikako nisu mogli odgonetnuti neke od njih, pa bi se na kraju predali, a naše cure bi im slavodobitno viknule odgovor. No, najveći dio su znali, a učenica koja je odgovorila na čak tri zagonetke dobila je i nagradu od gospođe Mandalene, koja ih je na kraju sve nagradila bombonima. Skoro sat i pol našega druženja u knjižnici prošlo je za tren, a ja se samo nadam da su neke stvari i zapamtili.


lijepa-nasa @ 14:16 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, listopad 19, 2015
Prema članku 21. stavku 2. Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, Gradski vijećnici su dužni objaviti Izvješće o primljenim donacijama dva puta godišnje.


lijepa-nasa @ 17:45 |Isključeno | Komentari: 0
utorak, listopad 13, 2015
                    Čitam prije dva dana kako bi u narednih nekoliko desetljeća umjetna inteligencija, tj. pametna računala  mogla s lica zemlje izbrisati čovječanstvo, ali ne zato što su zli - kako često gledamo u filmovima, već zato što su prepametni. Nije ovo predviđanje neke babe Vange ili Nostradamusa, već tvrdnja najpoznatijeg fizičara na svijetu, Stephena Hawkinga. On kaže da će ta računala biti toliko savršena u ispunjavanju zadataka koji se pred njima nađu, da bi nas mogli jednostavno eliminirati ako se na bilo koji način upletemo u ostvarivanje tih ciljeva ili ako procijene da se naši ciljevi ne poklapaju s njihovim.  Razvit će sposobnost da stvaraju nove strojeve koji će biti pametniji i sposobniji i od njih samih, a pogotovo od nas.

                     I sad neki misle da su ovim otkrili Ameriku, što nije istina. Pametni Hrvati već odavno usavršavaju takve robote, i već su ih imali i imaju na vlasti. Naime, naši Hrvatski roboti već su se toliko usavršili da na nas, koji smo ih stvorili (birali) gledaju s visoka i s prezirom. Puno su inteligentniji od nas, jer nas svake četiri godine  preveslaju svojim inteligentnim lažima, a u zadnje vrijeme smo im očito tolika smetnja u ostvarivanju njihovih ciljeva da nas na desetine tisuća eliminiraju iseljavanjem. Ne zato što su oni zli, već zato što smo mi glupi, a njih ništa ne može zaustaviti na putu ostvarenja visokih interesnih ciljeva
lijepa-nasa @ 11:56 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, listopad 7, 2015
Nećete vjerovati, ali ovaj tekst o mandarinama nisam dobila od nikoga iz Neretve, već iz Vukovara. Ovo je najbolji način da kupci izravno dobiju zdrav i kemijski netretiran plod (što inače rade veliki prodajni lanci), i da nakupci više ne zarađuju na trudima i znoju Neretvanskih proizvođača. Tekst je prilično dug, ali preporučam da ga pročitaju i proizvođači mandarina, a i potencijalni kupci, jer je zaista koristan.

Poštovani hrvatski potrošači, kupci hrane!

je Znamo da duži e-mailovi nisu u modi, ali vjerujte, radi se o budućnosti sviju nas.

Više od 8 godina radimo na projektu FINOTEKA.com i još nikada nismo bili uzbuđeni kao ovih dana. Svima nama koji u Hrvatskoj živimo pruža se jedinstvena prilika koju naprosto ne smijemo propustiti. Ne radi se ovdje samo o mandarinama, radi se doslovno o našoj budućnosti.

 FINOTEKA.com prošle je godine "zaludjela" Hrvatsku do tada neviđenom akcijom kupnje mandarina izravno od neretvanskih proizvođača. Cijela Hrvatska tih je dana pokušavala preko stranice www.FINOTEKA.com kupiti mandarine izravno od neretvanskih proizvođača, ali mnogima to nije uspjelo. I nas i proizvođače iznenadila je nevjerojatna potražnja (oko 100 t dnevno!). I proizvođači i mi u Finoteci bili smo zatrpani pozivima i e-mailovima.

 Ove sezone organizirali smo proizvođače drugačije, bolje. U suradnji s partnerima organizirali smo dostavu mandarina izravno od proizvođača na svaki kućni prag u cijeloj RH, u roku 24 h od slanja paketa (osim na neke otoke). Kao što znate, izradili smo i sustav za narudžbe izravno od proizvođača pomoću kojeg u nekoliko klikova možete naručiti vrhunske mandarine na svoju adresu. Sve je sada tako jednostavno!

 Ipak, ne radi se ovdje samo o mandarinama, mnogo su dublji razlozi za ovo što radimo. Znajte, ako uspije ovo s neretvanskim mandarinama, uspjet će i s domaćim jabukama, kad uspije s jabukama uspjet će i s domaćim krumpirom itd. A tada je uspjela Hrvatska! Sve je povezano. Potencijalna dobrobit od ovoga što radimo za cijelu je Hrvatsku naprosto nevjerojatna, ali jedino s Vama to možemo ostvariti.

 Došlo je vrijeme da se svi zajedno na konkretan način odupremo nekorektnim uvoznicima i prekupcima! Ključ je u masovnosti i umreženosti. Ovaj projekt mora, jednostavno mora postati masovan. Samo zajedno možemo uspjeti u tome! Ne Vi, ne Finoteka, ne proizvođači - svi mi zajedno, umreženi proizvođači i potrošači. Zar nam već nije svima muka od konstantnih priča o propasti domaće proizvodnje? Zar nam već nije dosta uvozne hrane koju kupujemo u trgovačkim centrima? Vjerujem da jest.

 U ovoj priči nema politike, ovdje nema crnih i bijelih, svi imamo zajednički interes. Nije to samo naš ekonomski interes, to je naš zdravstveni i svaki drugi interes. I zato - ujedinimo se oko ideje koja više nije samo ideja, ujedinimo se oko projekta FINOTEKA.com. Ukoliko još niste, obavezno unesite svoj e-mail u bazu potencijalnih kupaca www.FINOTEKA.com/kupci kako bismo Vas mogli kontaktirati čim krene sezona mandarina. To je vrlo važno i kako bismo mogli u bilo kojem trenutku pokrenuti akciju masovne kupnje domaće hrane izravno od proizvođača - provjerene kvalitete, adekvatno upakirane i s dostavom na Vaš kućni prag. Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci trajala je testna faza s kupcima i s nekolicinom proizvođača i sve je funkcioniralo savršeno. Sada nam je potrebno još samo malo da se desi ogromna, zaista ogromna promjena na tržištu domaće hrane. Na tome radimo godinama.

 Ono što Vas molimo da učinite upravo sada jest da pomognete da ovaj tekst pročita što veći broj ljudi. Svi u Hrvatskoj moraju znati za ovo! Proslijedite ga dalje kome god možete, objavite ga na društvenim mrežama, pričajte kolegama o njemu. Ključno i najbitnije u ovom trenutku je da se što veći broj ljudi iz cijele Hrvatske upiše u Finotekinu bazu potencijalnih kupaca domaće hrane izravno od proizvođača www.FINOTEKA.com/kupci. Ostalo je na nama. Upis u bazu, naravno, nikoga ništa ne košta, nitko nema nikakav rizik ili obvezu i nikoga se time ne obvezuje da išta kupuje ili sl. Nama u Finoteci Vaš e-mail je nužan kako bismo u bilo kojem trenutku mogli pokrenuti veliku akciju za kupnju bilo koje vrste proizvoda na nacionalnom nivou. Sada s mandarinama, uskoro s domaćim jabukama, domaćim krumpirom itd.

 Ne ostavljajte ovo za kasnije, molim Vas da reagirate sada. Učinimo pravu stvar zajedno!

Hvala Vam unaprijed na podršci!
 

 

lijepa-nasa @ 11:54 |Isključeno | Komentari: 20 | Prikaži komentare
petak, listopad 2, 2015
                    Za nekoliko dana prisjetit ćemo se jednog značajnog datuma u hrvatskoj povijesti,kada je hrvatski Sabor 8.listopada 1991.godine,donio odluku o raskidu svih državno-pravnih veza sa zajedničkom državom.

                    Hrvatski Sabor,zapravo,nikada i nije verificirao takvu odluku o ulasku u tu zajednicu naroda.Neki su i tada znali,što nas čeka u Pašićevu zagrljaju.Stjepan Radić,svojom poznatom izrekom:“Srljate,kao guske u magli“,usprotivio se toj odluci.Pravaši su tada izdali proglas hrvatskom narodu:“Oduzoše Tebi hrvatski narode Tvoju suverenost i prenesoše vladarsku moć nad hrvatskim narodom na N.V.srpskog kralja Petra I (...),za Tvoju odluku u tom važnom času nitko Te nije pitao(...)“.

                     Od Pacta convente izgubili smo svoju samostalnost i suverenost.Cijeli jedan milenij čeznuli smo za svojom državom.Bilo je to tisuću godina ropstva,poniženja,krvi,suza i patnje.

                      Austrofilstvo,mađaronstvo,talijanofilstvo,srbofilstvo i najstrašnije od svih jugofilstvo,tj.jugoslavenstvo,koje još nije izliječeno,unatoč terapiji,koja se počela primjenjivati početkom 1989.godine.Kirurški smo odstranili glavne jugotumorske stanice,ali on je metastazirao u RAZNE STRUKTURE NAŠE DRŽAVE! Imamo ih po najviše u politici,kulturi,prosvjeti,medijima,športu....,koji su nas doveli i dovode na prag biološke invalidnosti.

Naša tragedija je tim veća, što su mnoge naše najumnije glave bile zaražene jugoslavenstvom.Počevši od Ljudevita Gaja,pa do Josipa Jurja Strossmayera,kao glavne pokretače ideje jugoslavenstva,o čemu Srbi nisu imali pojma.Njegujući  unitarističke ideje Gajeva Ilirskog pokreta,koje su imale za cilj da ilirsko-a potom jugoslavensko ime posluži,kao nekakva stepenica, stvaranju jedinstvene nacije,koja bi potom ponijela hrvatsko ime.I naš kiparski genije Ivan Meštrović,klešući mnoge spomenike po Srbiji i mnoge druge motive iz „slavne“srpske prošlosti,duboko je bio zaražen jugounitarizmom.Imamo i drugih opijenih pisaca(Šimić,Ujević,Cesarec,Mayer,Cesarić,Andrić).Miroslav Krleža do Radićeva ubojstva piše srpskom ekavicom,sudjelujući u mijenjanju imena hrvatskim kulturnim institucijama, poput Hrvatski sokol,mijenjajući ga u Jugoslavenski sokol  itd.redom.Gotovo sva hrvatska inteligencija,na čelu sa spomenutim književnicima i publicistima,izuzev A.G.Matoša,bila je pod utjecajem liberalizma i masonstva,zagovarajući jugoslavenstvo.Nekoliko dana poslije ulaska u zajednicu naroda,5.prosinca 1918.,po zapovijedi komesara policije Grge Anđelinovića(brata od bake Vesne Pusić),na Trgu Bana Jelačića,pucala je na demonstrante domobranske pukovnije,koji su se suprostavili odluci o ulasku u takvu zajednicu naroda.Bilo je dosta mrtvih i ranjenih pripadnika te pukovnije(prosinačke žrtve).

                         Cijela povijest Hrvata bremenita je u cjelini borbom za opstanak,osporavana afirmaciji nacionalnog identiteta s nametanjem tuđinske dominacije.Zbog toga,potrebno je saznati istinu o našoj nedavnoj prošlosti,kako bi se lakše oslobodili od svih onih,koji se boje hrvatskog integralizma,kao jedinog jamstva ka uređenoj državi.

                         Odavno je A.G.Matoš napisao:“Više su Hrvati dali izdajica,nego svi evropski narodi zajedno.“Kada bi u tu Evropu počeli izvoziti takav jedan brendirani,autohtoni proizvod:špijuna, izdajica,patentiranih likvidatora sa bijalim rukavicama i njihovih mutanata,bio bi to proizvod koji bi dugo trajao.Slali bi im,besplatno,takvu proizvodnju,da se brže pročistimo.Bez toga,nećemo brzo izići iz gospodarske i svake druge krize.I danas imamo ostatke ostataka:poslušnika,dodvoraca,prevrtljivaca,neznalica,sitno i krupnih račundžija,koji bi za malo materijalne koristi i malo političkog računa,prodali najsvetije što nam je ostalo:grobove svojih pradjedova i majčicu nam zemlju.

Došli smo do ovih dana, noseći u sebi prisutnost mnogih,koji osjećaju zadihanost i nemoć,prepuštajući se malodušnosti i očaju.Nisam siguran,hoćemo li na dolazećim izborima izabrati one,koji će biti u stanju urediti državu po najvećim duhovnim i civilizacijskim standardima, po mjeri čovjeka.U okruženju primitivnih kriterija življenja,bez kriterija,gorljivo će nam se nametati egocentrizmima,kao političkim definicijama općeg dobra,štiteći se,još uvijek,mehanizmima partijske države.

Zatvorenici savjesti stvaraju političku i gospodarsku krizu,uništavaju politički sustav i političke pretpostavke slobodne nacije.Divljanje antihrvatskog poretka urušava svaku konkurentnost i izvrsnost,od svih onih,koji bi bili u stanju nuditi vizije i rješenja, za jedan mali narod,po mnogim vrijednostima,poznat u svijetu.

Ako,samo budemo mijenjali strategiju,bez spriječavanja političke korupcije i zloupotrebe moći,i dalje ćemo lutati u vlastitoj kući.Bez prepoznavanja:boljih,pametnijih i odlučnijih,karijera,suparništvo,visoka plaća,potrošačke potrebe,smisao i ovih izbora dovest će se u pitanje!

                     Dolazeći Dan neovisnosti, treba u svima nama probuditi misao:DA SAMI ODLUČUJEMO O SVOJOJ SUDBINI!

Dr.Filip Šalinovoć, Ploče

 

 

 

lijepa-nasa @ 12:17 |Isključeno | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.