Blog - studeni 2014
nedjelja, studeni 30, 2014
            Ljude neprestano uznemiruje pitanje:odakle zlo u svijetu i u srcima ljudi?Da li je Bog sam stvorio zlo?Postoji li uz dobrog i,vječnog Boga i zao duh,koji hoće srušiti i ugroziti Božje stvaralačko djelo?Zlo je došlo na svijet,zato što se čovjek u svojoj slobodi podigao protiv Božjega reda,te je htio živjeti protiv Boga,odnosno bez njega.

Dolaskom(adventus-dolazak)spasitelja svijeta i moralnog kriterija čovječanstva,objavljenog Boga,koji je hodao među ljudima,te svojim neusporedivim sadržajem bio i ostao, neusporedivim vrelom nadahnuća,svim generacijama svijeta, u svojoj beskonačnosti,zauvijek.Svim velikim umjetnicima svijeta:pjesnicima,slikarima,kiparima i glazbenicima.Dosta je spomenuti samo najveća imena:

Dante,Michelangelo,Hendel; a kod nas : Marulić,Gundulić.Juraj Dalmatinac,Meštrović,Lukačić,Zajc...Kroz tisućljeća ostao je odgajalište u pravednosti i zbroj svih književnosti čovječanstva,koji zacrtava smjer u život.On je Božanska poruka o čovjeku,o njegovom porijeklu i svrhovitosti njegove egzistencije,o ljudskom rodu i njegovom pozivu da bude rod božanskiOn sam poziva na svjedočansko djelo: želi ostvariti veliku obitelj čovječanstva, bratstvo među svim ljudima svijeta,prijateljstvo koje se,dakako,temelji na prijateljstvu s Bogom,na činjenici da je čovjek dijete Božje,Bog čovjekoljubac,Bog saveza,Bog koji ljude poziva u svoje savezništvo.Čovjek se u njoj ne doživljava zatvoren u svojoj bespomoćnosti,usredotočen na svoju krhku bezsadržajnost,nego otvoren prema perspektivama beskonačnosti,prema Bogu,i zato u bratstvu i prijateljstvu sa svakim drugim čovjekom,sa svim ljudima.

On je cijela knjiga velikih padova,poziva,istina,ali velikih dizanja,božanskih ponuda i poziva.On je,zapravo,knjiga puteva,i o tebi ovisi,kojim ćeš putem poći!

On je putokaz mladih naraštaja,onih, koji od života nešto traže i očekuju,koji žele graditi,a ne rušiti;graditi novi,bolji svijet.Bog je sam čovjeka stvorio,ali ga bez njegove suradnje ne ostvaruje.Bog gradi svoj svijet,Božji svijet,ali ga ne gradi bez suradnje ljudi.

To je Isus Krist,obećan i iščekivan."I vačloveči se-i učevječi se"veli staroslavensko Vjerovanje.

Hoćemo li sa svojih visina,u ovo predbožićno vrijeme,vidjeti sve one hrastove,čije smo samo korijenje svojom žrtvom duboko zasadili u tlo hrvatske Domovine,kao temelje i zalog hrvatske slobode i neovisnosti i dugo čekati,dok se njihove krošnje,koje se od naše senjske bure njišu u nebeskim visinama zasjeniti sve hrvatske neprijatelje iz kojih,osim kleveta,i onako trajno, ništa ne ostaje.Je li nam ljubav prema Bogu i narodu prolazna,a mržnja vječna?Hoćemo li na slijedećim izborima birati neoorjunaše,koji niječu svaku državnu samostalnost i samobitnost od Bajamontija,venecijanstva,dalmatinstva do balkanskim asocijacija,ili ćemo samosvjesno i samosvojno promijeniti animozitete onih,koji gaje,prema Bogu i svom narodu!

Dr.Filip Šalinović

lijepa-nasa @ 17:52 |Isključeno | Komentari: 0
petak, studeni 28, 2014
            Baš sam se obradovala ovih dana, jer su mi javili kako više nema antracita u Luci, i da je sve očišćeno. Po običaju - obećanje, ludom radovanje! Danas sam dobila svježe fotke, da me razuvjere kako tonije istina. Ali, gomile su manje, meni se tako čini.


            A danas je bilo i snimanje priloga o životu u Pločama. Na žalost, trajat će samo oko sedam minuta, ali vjerujem da će novinarka (Nataša Ban Leskovar) uspjeti u naumu da barem u kratkim crtama pokaže bit života u našemu gradu. Emisija će biti prikazana u četvrtak u 21 sat, emisija HTV1 Labirint. Hoće li po običaju  sve biti bez problema i umiveno? Od kiše, naravno!

Današnje fotke antracita:
lijepa-nasa @ 18:24 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, studeni 19, 2014
Ovo  su dani kada se obilježavaju dani  pada i tragedije Vukovara.  Imali  smo goste iz Zagreba i Ploča, ali najdraži i najbrojniji su bili dragovoljci i veterani 116. brigade 2. bojne Opuzen – Slivno, njih 50. Ugostili smo ih u našem domu, baš onako slavonski: kobasice, kulen, čvarci, panceta, mladi sir sa vrhnjem, kuhana šunka, i jedno pečeno prasence, a oni su nama donijeli brdo mandarina, šipaka, maslinova ulja i sjajnoga neretvanskoga vina. Bilo je to divno druženje, na obostranu radost. U mojoj obitelji to je već tradicionalno, jer smo prethodne dvije godine dočekivali isto toliko pločanskih branitelja, a tradiciju ćemo  nastaviti.

U dolini Neretve živim punih 40 godina, i volim je isto onako i onoliko jako  kao i svoj rodni Vukovar, a pošto smo svake godine u dane sjećanja na tragediju pada grada  tu, s radošću dočekujemo sve koji nam dolaze iz neretvanskoga  kraja i naše Dubrovačko neretvanske županije. Svima koji čitaju ovaj blog, a posebno onima iz naše doline šaljem  veliki pozdrav iz Vukovara.

 

lijepa-nasa @ 18:54 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, studeni 12, 2014
                   Vjerujem da je već svima puna kapa  termoelektrane, njenih protivnika i zagovornika, referenduma, deklarativne demokracije….. Sve se to neprestano rasteže kao žvaka  već  godinu dana, od listopadskog  poziva  u Plomin. Pa iako   budućnost ne samo nas, već i pokoljenja Neretvana ovisi  o krajnjoj odluci o (ne)izgradnji termoelektrane, ljudi su zasićeni istim pričama. Bila sam uvjerena da će nakon Zaključka donesenog na tematskoj sjednici  Županijske skupštine za sve nastupiti  vrijeme olakšanja i izvjesne sigurnosti, jer i Grad u 1. točci svoje Deklaracije, i  Županija u  cijelom tekstu svoga Zaključka  rekle su  NE TERMOELEKTRANI.  A to NE rekli smo mi, izabrani od naroda vijećnici u Gradu i Županiji, u ime tog istog naroda za koji svi znamo i tvrdimo da su skoro apsolutno  PROTIV TE. Nije mi bilo jasno ni tada na sjednici GV, a ni sada, zbog čega Grad inzistira na referendumu, kada je na samoj sjednici  gradonačelnik izjavio da je on  protiv, i da je siguran  kako je više od 80% građana protiv projekta TE, predsjednik Gradskoga vijeća  se jasno izjasnio da je protiv, svaki  gradski  vijećnik   se na sjednici očitovao  protiv izgradnje TE, dakle – svi smo protiv. Doduše, ima nas koji smo od samih početaka otvorili frontu protiv zagovornika, i ni jednoga trena nije bilo upitno što hoćemo, zapravo nećemo.  Neki progledaju malo kasnije, ili su okolnosti drugačije, ili se politika mijenja, ili neki peti razlog, ali  za mene to nije bitno – važno je da smo u odlučnom trenutku suglasni.

Što se referenduma  tiče, trebalo je samo uzeti važeće odgovarajuće zakone (Statut Grada Ploča, Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakon o referendumu) i odredbe o raspisivanju referenduma na svim razinama, i sve je odmah jasno.  Uoči tematske sjednice dobro sam ih proučila, i nazvala u Zagreb  doktoricu prava okoliša da i od nje čujem jesam li dobro razumjela  da nema šanse da Grad ili Županija raspišu referendum o izgradnji TE. Ne radi se o tome je li netko za ili protiv referenduma,  odnosno je li za to da se narod pita (a koji bi idiot bio protiv toga), već o tome da zakonska regulativa jednostavno NE DOPUŠTA da ga raspiše lokalna uprava i samouprava za energetske objekte. I to je ono što nikako nisam razumjela, niti ću razumjeti. Ako sam to znala ja, kako je moguće da to ne znaju u Gradu. Zbog čega su inzistirali na tome kad znaju  da na to nemamo pravo. Za mene je to bilo i ostalo  čisto politikantstvo, i zato sam na samoj sjednici Gradskoga vijeća, a i iza sjednice tražila da se i meni i javnosti  decidirano odgovori ima li Grad zakonsko pravo raspisati referendum za termoelektranu. Isto tako decidirano je odgovoreno DA. Ne želim dalje ulaziti u polemiku i razloge krivog tumačenja zakona, ali isto tako ne želim da se mene ni bilo koga iz GI Pravo na zdrav život doživljava ili proglašava nedemokratom, i osobama upitnog morala jer ne poštuju volju naroda, odnosno, protive se referendumu. Daleko od toga, no i u demokraciji postoje zakoni. Hoćemo li mi birati koje ćemo štovati, a koje ne?

I dalje smatram da smo mi vijećnici svojim NE TERMOELEKTRANI rekli volju naroda, i da je nepotrebno kršiti državne zakone,  jer država nije projekt TE Ploče stavila na listu strateških investicija, niti Županija želi unijeti taj projekt u Prostorni plan, što je jasno naznačeno u tekstu njezinoga  Zaključka. Ali što  želi  Grad meni doista nije jasno.

Da malo objasnim ljudima koji nisu upućeni: Dakle, zainteresirana  grupa iz Luke Ploče d.d. i Luke Ploče Energija (gosp. Ivica Pavlović, gosp. Josip Jurčević i meni nepoznati ostali članovi) žele graditi TE na ugljen od 800 MW. Za svoj projekt zatražili su potporu Ministarstva gospodarstva, koju su i dobili. Treba zapamtiti da su inicijatori gradnje TE iz PLOČA, a ne iz Zagreba, iz naše Luke nam nameću to čudovište, a ne iz Vlade RH (barem za sada tako stoje stvari). Dalje ta grupa ide prema Gradskome vijeću Ploča  da se pristupi izmjeni  Prostornoga plana baš za tu termoelektranu, ali nakon jakog odbijanja javnosti i prosvjeda građana, inicijatori  su povukli svoj zahtjev, i Gradsko vijeće je tu točku skinulo sa dnevnoga reda.  Kako su zagovornici svojim daljnjim činjenjem i istupima u javnosti jasno dali do znanja da neće odustati od toga projekta, i Građanska inicijativa Pravo na zdrav život iz Ploča nastavila je svoje aktivnosti kontra toga opasnoga projekta. Tražili smo i dobili tematsku sjednicu o tome i na Gradskome i na Županijskome nivou. Izborili smo se da na GV prva točka usvojene Deklaracije bude upravo odricanje izgradnje TE, a o referendumu koji je većinski usvojen rekla sam da Grad nema  zakonsko pravo ni mogućnost raspisivati ga. No, Grad ustraje na referendumu. Očekuju li da će  građani reći DA izgradnji TE? Hoće li Grad svjesno kršiti zakon Republike Hrvatske  i raspisati taj referendum koji će GRAĐANI (a ne Luka)  platiti iz svoga džepa. Referendum o Srđu koštao je dvjesto tisuća kuna.  Bilo kakvi rezultati bili, država ih ne uvažava, po njezinim zakonima baš je briga što narod kaže, ali i bez referenduma, o odlukama Gradskoga vijeća i Županijske skupštine država je obaviještena i zna  da su građani protiv projekta. Kakva je ovo igra? Bojim se da će se,  isto kako se nezakonito hoće raspisati referendum, oglušiti i  o zakonskoj zabrani izgradnje termoelektrane na potresnom području, jer se upravo prostor gdje žele graditi TE nalazi na Stonskom rasjepu gdje stručnjaci kažu da su potresi jačine 9,4 stupnjeva po Merkaliju. Podzakonskim aktom  Vlade RH iz 1992. god. tu je ZABRANJENO graditi TE, i nema te države koja će danas, u Euniji takav suludi plan ostvariti. A kad bi država bila doista toliko trula i izigravala svoje vlastite zakone na štetu svoga naroda, e, onda treba dignuti sve na noge, pa i (nedozvoljeni) referendum raspisati, i to u cijeloj dolini Neretve, da vlast vidi da se neće i ne može igrati ovim narodom. Ni njima, ni bilo kome nećemo  dozvoliti da to čudovište nikne u Neretvi. Vjerujem da bi u toj borbi bili zajedno i narod, i Grad, i  zaštitari okoliša – svi za NERETVU. Potpuno se slažem s izjavom predsjednika Gradskoga vijeća Grada Ploča da je „ logično da tijela jedinica lokalne i područne samouprave imaju pravo i obvezu raspravljati o svim važnim temama za život svojih građana, između ostalog, i o potencijalnoj izgradnji TE na ugljen u Pločama…“  Sigurno bih bila među prvima koja bi digla pobunu protiv državnih vlasti da nam tako nešto pokušaju naturiti, no ja se bojim i lokalne i državne vlasti, i njihove iskrenosti. Sve je to zapravo politika koju su zakuhali na čisto ekološkom problemu.   Ali vrijeme je pred nama i vidjet ćemo svi što tko u ovoj priči zastupa i želi.

lijepa-nasa @ 18:41 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, studeni 9, 2014
                     Još u listopadu prošle godine naš gradonačelnik i  Gradsko vijeće (bez informiranja i odluke toga istoga Vijeća, dakle, na svoju ruku, čisto demokratski) pozivaju odabrane pojedince (među koje spadam i ja) u posjet TE Plomin, radi upoznavanja svih dobrobiti koje donose takvi objekti. Tu je zelena travica, leptirići i već legendarne ovce, pokazali su malenoj grupici od petnaestak zainteresiranih (a ne pedesetak, kako tvrde demokrate) čak i mandarine, i zrak koji će biti čišći nego danas.


             Žalosno je što lijepi, mladi, obrazovani, izabrani od naroda veliki demokrati, oni koji od listopada prošle godine naturaju narodu ideju termoelektrane, pokušavaju svoj  veliki poraz demagogijom i lažima pretvoriti u svoju pobjedu. Sve poluge moći i vlasti su u njihovim rukama, ali su zato istina i Bog na našoj strani. Koliko god  oni budu isticali svoje zasluge, za svaki navod imamo dokumente koji će pokazivati drugačiju stranu medalje. Protiv laži borit ćemo se istinom, a samo djela govore o čovjeku, ne riječi  samohvale.
 
lijepa-nasa @ 15:01 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, studeni 6, 2014
Slobodna Dalmacija    Objavljeno 06.11.2014. u 16:00

Neretvanske mandarine žute su i zdrave bez imazalila

Neretvanski proizvođači ne tretiraju svoje mandarine fungicidom imazalilom, pa je kora neretvanskih mandarina jestiva. Proizvođači ne mogu utjecati na način distribucije i skladištenja mandarina, pa tako i ne snose nikakvu odgovornost ako se na policama trgovačkih centara pronađu tretirane mandarine, uz upozorenje da im kora nije jestiva.

Svaka mandarina kupljena kod proizvođača ili, primjerice, na štandovima uz Magistralu, tržnicama i veletržnicama sigurno nije tretirana ničim što bi moglo ugroziti zdravlje ljudi – reagirali su neretvanski voćari na nedavne napise da su neretvanske mandarine tretirane opasnim fungicidom, da im kora nije jestiva te da i one same nisu ekološki proizvedene, nego tko zna čime prskane, i žute i zelene.

Štite li trgovine plodove od truleži?

– Čini se da se ove godine sve živo urotilo protiv uzgajivača mandarina – upozorava neretvanska ekologinja Ana Musa. – Uza sve nevolje koje su ih snašle, sada se u javnost preko nekih portala protura i laž da su opasnim fungicidom imazalilom, uz uvezene limune, tretirane i domaće mandarine – pojasnila je Musa, koja se pita zašto kora neretvanskih mandarina nije za jelo, i zašto se u javnosti proturaju ovakve laži.

– Pretpostavlja se da je trgovina koja otkupljuje neretvanske mandarine za svoje potrebe, da zaštiti plodove od truleži koju uzrokuju plijesni, spriječi gubitak težine i uspori starenje ploda, tretirala ovom opasnom emulzijom i naše plodove. Tko je kriv za etiketu koja se stavlja na neretvanske mandarine da joj kora nije jestiva, to neka istraže nadležne inspekcije i organi kojima je to posao – rezolutna je Musa.

Imazalil je inače fungicid, koji prodire kroz cijeli plod, u većim koncentracijama je i toksičan: iritira kožu i izaziva suzenje očiju, djeluje na reproduktivne organe i stvara probleme u središnjem živčanom sustavu, a dokazano je da je kancerogen, i posebno je opasan za djecu.

– Mislim da je situacija vrlo ozbiljna i da bi se proizvođači mandarina trebali sastati i zauzeti nedvosmislen stav da oni ne tretiraju svoje mandarine baš ničim. Trebali bi obići sve poljoprivredne ljekarne u Neretvi da im daju potvrdu kako se u njihovim ljekarnama uopće ne prodaje taj fungicid, a usput bi trebalo neke i tužiti, da se konačno dozovu pameti i puste Neretvu i Neretvane na miru – ogorčena je Ana Musa na napise po portalima da je neretvanska mandarina tretirana imazalilom, čemu je pridonijelo i priopćenje iz Ministarstva poljoprivrede, u kojemu su izjednačeni turski limuni i neretvanske mandarine.

Nema opasnosti

To je nanijelo nesagledive štete neretvanskoj mandarini od čije se kore mogu praviti sokovi, džemovi te nadaleko poznati i cijenjeni arancini.

Ipak, predsjednik Udruge proizvođača “Mandarina” Mijodrag Kiridžija umiruje javnost te ističe da nikako nije riječ o otrovu koji bi mogao ugroziti zdravlje konzumenata mandarina. Što se tiče istaknute deklaracije da kora nije za jelo, to ne umanjuje kvalitetu mandarine, nego se prodavača na takav način štiti.

– Moram pojasniti da je riječ o fungicidu isključivo namijenjenom industriji, dakle preradi mandarina, kojim se ne tretiraju plodovi mandarine ni stabla. Stoga nema nikakve opasnosti za krajnjeg potrošača – kazao je Kiridžija.
Inače, fungicid imazalil registriran je u Europskoj uniji i primjenjuju ga sve agrumarske zemlje. Ako otkupljivači njime tretiraju mandarine, primjenjuju ga u deset puta manjoj dozi od dopuštene, pa ne može štetiti zdravlju ljudi.

stanislav soldo
lijepa-nasa @ 23:27 |Isključeno | Komentari: 0
Poštovani, dostavljam Vam informaciju da je inspekcija zaštite okoliša 23.10.2014. obavila kontrolni nadzor trgovačkog društva Luka Ploče d.d. u vezi ispunjavanja obveza iz inspekcijskog rješenja iz srpnja 2014. .
U nadzoru je utvrđeno da Luka Ploče d.d. nije izvršila rješenje, te je daljnji inspekcijski postupak prema Luci Ploče prisiliti je na izvršenje mjere izricanjem novčane kazne. ...
Nadzor je obavljen i u Gradu Ploče (27.10.2014.) vezano za provođenje Odluke o posebnim mjerenjima te je utvrđeno da su posebna mjerenja u tijeku na tri mjerene postaje koje je odredio Grad, ista su započela 6.10. 2014. godine, a provodi ih ANT laboratorij. Inspekcija je zatražila dostavu rezultata mjerenja nakon što ona budu obavljena.
S poštovanjem,
Jasna Paladin-Popović


REPUBLIKA HRVATSKA / REPUBLIC OF CROATIA
Ministarstvo zaštite okoliša i prirode
Ministry of Environmental and Nature Protection
Jasna Paladin Popović
Glavna inspektorica zaštite okoliša / Head Inspector for Environmental Protection
Uprava za inspekcijske poslove / Directorate for Inspectorial Affairs


lijepa-nasa @ 20:35 |Isključeno | Komentari: 0
Vijesti  HRT hr

Kineski ugljen odnese 670.000 života godišnje


To je broj umrlih od raka pluća, koronarne srčane bolesti i kronične opstrukcijske plućne bolesti koje su povezane s onečišćivačima s česticama manjim od 2,5 mikrograma, rekao je Teng Fei profesor na Sveučilištu Tsinghua.

Studija pokazuje kako pristojbe i porezi na izgaranje ugljena uvelike "nisu uspjele odraziti stvarne troškove", rekao je Teng, navodi South China Morning Post. Vlasti ubiru pristojbe od ukupno 30 do 50 yuana (4,9-8,1 dolar) za svaku tonu iskopanog, transportiranog i izgorenog ugljena, ali su samo troškovi dodatno umrlih ljudi procijenjeni na 166 yuana na tonu, rekao je. 

Male čestice koje se često nazivaju PM2,5 u raspravi o kineskom zagađenju uzrokuju najviše štete jer najdalje prodiru u pluća i smatraju se kancerogenim. Pušenje i smog od ugljena najveći su izvori.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da godišnje izlaganje malim česticama ne prelazi 10 mikrograma po kubičnome metru, a Peking je postavio sigurnosnu razinu na 35 mikrograma po kubičnome metru. Procjenjuje se da je 70 posto Kineza bilo izloženo godišnjim razinama PM2,5 višim od 35 mikrograma po kubičnome metru u 2012., a njih 12 posto su podnijeli više od 100 mikrograma po kubičnome metru, kaže izvješće.


lijepa-nasa @ 16:04 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, studeni 5, 2014
                               Udruga Škanj (hvala im do neba) je dobila dopis u kojemu je napisano točno ono što sam tvrdila na tematskoj sjednici Gradskoga vijeća, kada sam dva puta upitala predsjednika (postoje i tonski i video zapisi) da radi javnosti i medija kaže ima li Grad Ploče zakonsku mogućnost raspisati referendum za termoelektranu, pri čemu sam se pozvala upravo na ovdje navedene članke iz Statuta Grada Ploča, Zakona o lokalnoj i regionalnoj upravi i samoupravi i Zakona o referendumu. Davno sam studirala, i to ekonomiju, a ne pravo, ali smo u okviru studija imali i nekoliko ispita iz prava. I eto, ja kao ekonomista se sjećam što sam učila i kako treba tumačiti zakon, a u našemu  Gradu predsjednik Gradskoga vijeća je na prvi moj upit samo iskolačio oči i pogledao svoje suradnike, da bi na ponovljeno pitanje rekao odlučno DA.

                             A pitala sam jer sam ZNALA (i tumačila im primjer Plomina) da Grad to zakonski apsolutno ne može. Tvrdila sam i u medijima da je to prevara naroda, to sam i u Županiji rekla, posvuda. Sada ćemo vidjeti što će dalje biti, hoće li itko od zagovornika termoelektrane imati morala i obraza da na idućoj ili nekoj drugoj sjednici poništava deklaraciju i donosi neku drugu odluku. Zar im ovo nije sjajna prilika da prihvate odličan zaključak sa tematske sjednice Dubrovačko neretvanske županije, a ako država sa nivoa svoje vlasti pokuša Neretvi nametnuti termoelektranu, da mi je vidjeti državu u kojoj narod, Grad, Županija i zeleni jedinstveno dišu, a da oni nešto pokušaju. Takav zajednički rat dobili bi sto posto.

Odgovor Ministarstva uprave pročitajte ovdje

lijepa-nasa @ 21:21 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, studeni 3, 2014
                           Čini se da se ove godine sve živo urotilo protiv uzgajivača mandarina. Uz sve nevolje koje su ih snašle, sada se u javnost preko nekih portala protura i jedna laž, da su opasnim fungicidom imazalilom , uz uvezene limune tretirane i domaće mandarine. Jednom portalu čitatelj je poslao fotografiju deklaracije mandarina kupljenih u Konzumu na kojoj se jasno vidi porijeklo ali i upozorenje da kora nije za jelo.
                           Zašto kora neretvanskih mandarina nije za jelo, zašto ova velika ...laž? Za pretpostaviti je da je trgovina koja otkupljuje neretvanske mandarine za svoje potrebe, da zaštiti plodove od truleži koju uzrokuju plijesni, sprječava gubitak težine i usporava starenje ploda, tretirala ovom opasnom emulzijom i naše plodove. Tko je kriv za etiketu koja se stavlja na neretvanske mandarine da joj kora nije jestiva.
                          Imazalil je inače fungicid koji prodire kroz cijeli plod, u većim koncentracijama je i toksičan: iritira kožu i izaziva suzenje očiju, djeluje na reproduktivne organe i stvara probleme u središnjem živčanom sustavu, a dokazano je da je kancerogen, i posebno je opasan za djecu.
Mislim da bi se proizvođači mandarina trebali sastati i dati priopćenje za javnost o tome da oni ne tretiraju svoje mandarine baš ničim. Trebali bi obići sve poljoprivredne ljekarne u Neretvi da im daju potvrdu kako se u njihovim ljekarnama uopće ne prodaje taj fungicid, a usput bi trebalo neke i tužiti, da se konačno dozovu pameti i puste neretvu i neretvane u miru.
Evo linkova na kojima možete naći laži o našim mandarinama:
http://www.znet.hr/2014/11/opasnim-imazalilom-tretirane-mandarine-iz-hrvatske-i-limun-iz-spanjolske/
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ministarstvo-poljoprivrede-o-otrovnim-limunima-i-mandarinama-rizik-je-prihvatljiv-ako-ne-jedete-koru/781610.aspx

lijepa-nasa @ 16:54 |Isključeno | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, studeni 2, 2014
                Danas je u organizaciji Mjesnog odbora Baćina, Mjesnog odbora Peračko Blato, Udruge antifašista Ploča i Udruge branitelja Baćine na prostoru Velike Bare upriličena komemoracija za 107 nevinih civilnih žrtava, od čega  40 djece, ubijenih 02.11.1943. god. Toga dana su zvjerski pogubljene i ugašene cijele obitelji. U zaseocima Baćine i Pline zapadne pripadnici Njemačke okupatorske vojske  (7. SS divizije) ubili su sve koje su zatekli u kućama.
                Današnjoj komemoraciji uz mnoštvo građana nazočili su don Petar Mikić, gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić, dožupanica Marija Vučković, predsjednik Gradskoga vijeća Davor Mihaljević,  te sudionici  pokolja iz 1943. godine Mate Krstičević i vjerojatno najstarija sudionica Kata Franić. Doista je bilo dirljivo slušati svjedočenja o onome što su radili tim nedužnim ljudima: sami su morali kopati jamu u koju su pali nakon mučenja i ubijanja. Sjetila sam se svoga Vukovara i onoga što su četnici radili u ove dane 91. godine, ali u jednome danu sigurno nije ubijeno ovako silno mnoštvo. I što je najžalosnije, 71 godina je bila potrebna da se netko sjeti ovoga užasnoga zločina koji smo danas prvi puta ovako svečano obilježili. 

Vjerujem i nadam se da će od ove godine to postati tradicija.


lijepa-nasa @ 17:20 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609258
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.