Blog - prosinac 2014
ponedjeljak, prosinac 29, 2014
                      Božić sam provela u pravom obiteljskom blagdanskom okružju, prekrasno. Ovo najmanje djetešce u obitelji, moj peti unuk od osam mjeseci svakako nam je - kao maleni Isus cijelome svijetu, pružio i pruža veliku radost. Danas sam trebala biti u Zagrebu na završnoj radionici Plana upravljanja riječnim slivom Neretve i Trebišnjice, a koju su organizirale Hrvatske vode. Radionica je vrlo važna, već je dovršen podprojekt čiji je završni dokument „Okvir za upravljanje na prek...ograničnim slivovima Neretve i Trebišnjice". Da je radionica važna pokazuje i činjenica kako su na nju pozvani predstavnici sva tri Neretvanska grada, župan , Svjetska banka, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo , zaštite okoliša, Državni zavod za zaštitu prirode, neizbježni i sveprisutni HEP, Državni hidrometerorološki zavod, Agencija za zaštitu okoliša, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima DNŽ i nas nekoliko udruga sa područja naše i Splitsko dalmatinske županije. No, vrijeme je u Vukovaru užasno, napadalo je snijega k'o u priči i nisam se usudila poći. Nadam se da je naš Grad poslao svoga predstavnika, jer je ova radionica toga vrijedna.

                     Danas su me obavijestili da je udruga Lijepa naša zahvaljujući Nenadu Medaku, dobila vrijednu (već uplaćenu) donaciju od Splitske Zračne luke, pa se i njima i Nenadu i ovim putem zahvaljujem. Uvijek ja kažem: Ne da Bog svoje, čuva on nas neprestano.

                      Eto nam prođe, Bogu hvala, i prvi krug izbora. Ja bila promatrač, ne mogu besposlena sjediti, i to u svojoj nekadašnjoj osnovnoj školi koja se tada zvala Ivan Goran Kovačić, a sada Siniša Glavašević, jer je on radio u ovoj školi kao knjižničar. I tu je bilo dogodovština, ali to nije za širu javnost. Uglavnom, bilo je baš onako Vukovarski, nek se zna ko je ovde gazda, jelte.....Ali nisam se ni ja dala, naravno! Jedva čekam da prođe i taj drugi krug, da ih više ne gledam po televiziji, nikoga od njih! Uglavnom, neki dan na sučeljavanju kad sam vidjela da je uz Josipovića Krešimir Macan, njegov PRovac, mrak mi pao na oči! Znači, istog lika imaju, i u istoga vjeruju iz Luke Ploče i predsjednik države. Uglavnom, eto mu tamo, nadam se da će taj Macan biti uspješan i kod izbora kao što je (ne)uspješan kod termoelektrane. Je, preko njegovih satelita smiješi nam se ona (TE) iz daljine, mami, obećava, laže-maže, čeka, sa svakim dobro-ni sa kim iskreno (k'o neki naši ....) - ma isto ka i predsjednički kandidati, ali duboko vjerujem da će sve ostati samo pusti snovi. Uostalom, o tome ćemo uskoro malo više pričati!
Evo tri zimske sličice oko moje kuće. Ovo ogromno zimzeleno drveće neodoljivo me podsjeća na ušće i šum borova.


 


lijepa-nasa @ 19:29 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, prosinac 24, 2014
                    Kako mi je divan ovaj dan bio među mojim najdražima. I na kraju dana misa u Vukovarskoj crkvi Gospe Fatimske na dječjoj ponoćki - neprocjenjivo. Puna crkva mladeži, atmosfera koja se može samo poželjeti, nešto doista prekrasno. Moj treći po redu unuk (onaj mali "zaručnik) glumio je Svetog Josipa, a njegova "draga" bila je Sveta Marija. Tako su preslatki, lijepi, vedri.....

                  Iz ovakvoga predivnog okružja od srca vam svima želim sretan i blagoslovljen Božić.


lijepa-nasa @ 20:12 |Isključeno | Komentari: 0
utorak, prosinac 23, 2014
                                 Često se zaboravlja da se nikome i nigdje ne može trajno prodavati "rog za svijeću",te da prije ili poslije mora izaći "djelo na vidjelo".Trenutno se može "figurirati",pokrivati i stvar krivo prikazivati,ali sve je to osuđeno da pokaže pravo lice,samo čeka svoju zgodu i priliku.

Teško je vjerovati da pojedinac,sredina i narod ostanu trajno u nepoznavanju i u zabludi o ljudima,o pojavama i o događajima oko sebe,jer se svemu i svakome ulazi u dvore vrijednosti.

Naše vrijeme donijelo je sa sobom najrazličitije kulturne,filozofske i društvene ideologije i sustave.Budući smo ovdje na zemlji,jer valja živjeti,mi moramo nužno odgajati,Hrvata,Francuza,Njemca i Talijana,jer ćemo,inače, pustiti u život ljude,koji će kao beskućnici lutati od nemila do nedraga,nesmireni i nezadovoljni.Snošljivost prema svemu,znak je njihove beznačelnosti.Ni za što nisu zagrijani,sve im je jednako drago i mrsko,za ništo nisu zagrijani,pa se lako istroše na svim stranama.Pomanjkanje svijesti o sebi,propadaju i nestaju.Pokušavaju nadoknaditi stvaranjem dojma o sebi, prilagođavaju se uglađenim formalitetom prema društvu,zajednici,državi i narodu.

Preko svojih mogućnosti,protiv svoje naravi,mimo želja i svojih nazora,samo da ispadne,onakav,kakvog ga drugi hoće.

Još uvijek aktualni predsjednik Josipović,skromno po mojem mišljenju opisan,bez vidnog uspjeha u proteklom mandatu,unatoč sustavnom umiranju Hrvata,nastoji se i dalje održati na vlasti,impregniran jugofilstvom,tj.,jugoslavenstvom.Mislili smo da smo kirurški odstranili jugotumorske stanice,ali one su metastazirale u razne strukture našeg društva.

Preživjeli su u mentalnoj zoni , dominiraju i dalje duhovnim pokretima,poznatim javnosti.Na žalost,vladajući su,još uvijek,preslika većine,koja je nepovratno kontaminirala hrvatsko društvo.

"Veliki"političari,predsjednici,ministri i ostali samodopadnici,kao i gradonačelnici,načelnici,pročelnici i drugi nebitnici,zamišljaju se u velikim ulogama i grandioznim pretstavama, u koga god uprete prstom,niste pogriješili.Ako po drugi put ponovimo iste pretstavnike vlasti,aktivirati ćemo onu sintagmu:"Kakav narod,takva i vlast".

Najveći hrvatski pjesnik,katkad više političar nego pjesnik,imao je snage otvoreno kazati hrvatskom narodu gorke spoznaje o njemu,kako bi ga ozdravio i ohrabrio.Kao zaljubljenik u svoj narod,on ga nije glorificirao,već je bio duboko svjestan njegovih mana,nastranosti i nedostataka.Matoš,još više progovara o judinim Hrvatima,te se izruguje hrvatskom mentalitetu,da je sve tuđe bolje,pa kaže:"Mi volimo samo ono što nemamo,što nam se otima.ZATO ĆEMO,MOŽDA,I LJUBITI HRVATSKU U ČASU KAD NAM JE OTMU! U času rezignacije Matoš,također priznaje:"Najgroznije je da moram ostati ostati Hrvatom,moram....

Preuranjenim ulaskom u EU,kao nezrela država,definitivno smo odbacili mogućnost da u bitnome određujemo svoju sudbinu.Nezrele političke kaste,svojom nestručnošću i nesposobnošću,daju zamah ostacima ostataka(relikvije relikvijarum)da i dalje ostaju na čelnim pozicijama s novim pretenzijama za daljni opstanak.

Teško je buditi samosvijest,ali teško je i vjerovati, da narod,koji vječno traži strane gospodare ima potencijal za nešto drugo,doli da kmet ostaje.

Dajem podršku posljednjem Don Kihotu iz Ivanbegovine,jer kmetske opcije me ne zanimaju.

Dr.Filip Šalinović

 

lijepa-nasa @ 18:59 |Isključeno | Komentari: 0
           Proračun Grada Ploča nije izglasan jučer, ali bit će sutra. Naime, zvali su me danas da je sjednica ujutro sa istim dnevnim redom i materijalom. Kako je meni puno važnije biti na Božić sa mojom obitelji, a i nisam računala na to da će HDZ sazvati sjednicu na Badnji dan (mogli su i iza Božića, ništa se ne bi mijenjalo), ja sam sinoć sjela na autobus i jutros oko 8 ujutro došla opet u Vukovar. Da netko ne bi rekao kako sam neodgovorna, napominjem da sam u četvrtak čitavu noć p...utovala kako bih stigla na sjednicu Županijske skupštine, u subotu sam sa velikim zadovoljstvom sudjelovala na prekrasnoj donatorskoj večeri za Selmu Oršulić, u nedjelju sam cijeli dan proučavala materijale za Gradsko vijeće, a u ponedjeljak (bez primisli o prekidu sjednice) imala sam namjeru sudjelovati punom parom u radu Vijeća. Ne bi sve to izdržali ni puno mlađi, ali ja sam sretna što sam izvršila svoje i društvene i prijateljske obveze, i opet stignem veseliti se Božiću sa svojim najmilijima. Po stoti put kažem da sam za politiku glupa "k'o noć", i razbijam glavu što se to od jučer promijenilo! Mi iz oporbe smo u cijeloj ovoj priči potpuno nevažni za moćnike iz vlasti, valja sačuvati barem moral, kojega u politici ima jako malo. Neki glupan me na jednome portalu prozvao "sitnim Pavlovićevim igračem", pa sam shvatila - koliko god se čovjek trudio da učini nešto moralno i pošteno, za slijepe ili zaslijepljene pojedince to ne postoji. Dobri i pametni ljudi mi rekoše da je šef od Luke dobio nalog od šefa iz Zagreba da mora poslati dvoje svojih (jučer nedošlih) igrača da pomognu šefu od Grada da se izglasa proračun. Što je kupljeno, a što prodano nemam pojma, i to ćemo možda jednom saznati. Ja sam ipak sretna osoba, jer sa mnom nitko ne trguje, nema kupoprodaje jer nemam ništa na prodaju, a bome ništa i ne kupujem.

lijepa-nasa @ 18:24 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 22, 2014
                     Danas je započela, ali nije završila 13. sjednica Gradskoga vijeća Grada Ploča. Imala sam na pet točaka primjedbe, jer zbilja se kao vijećnica ponekad osjećam prevarena. Npr. u jednoj analizi gdje se tvrdi da je kod nas predviđen najjači potres magnitude 8 stupnjeva po Merkaliju, a zakonski je područje sa 9 i više stupnjeva zabranjeno za gradnju termoelektrana i nuklearki. Dobro znam da smo mi potresno područje sa preko 9 stupnjeva, ali ako se na Vijeću usvoji ta analiza sa pogrešnim stupnjevima, sutra će se ovi ćumuraši pozivati na taj dokument kod priprema za termoelektranu. Ima toga još, što nema veze sa politikom, ali sjednica se, nažalost, ispolitizirala. Mi oporbeni vijećnici tražili smo da se sa dnevnoga reda skinu tri točke koje nisu dobro pripremljene: prirez (to je dodatni porez građanima, recimo kod poreza na dohodak povrh poreza koji ide državi, placa se i prirez koji ide Gradu), smanjenje plaće radnicima Grada koja nije zakonski provedena ni dogovorena sa sindikatom i usklađena sa Kolektivnim ugovorima) i referendum za termoelektranu. Cijelo vrijeme smatram da je to u ovoj besparici totalni promašaj, jer je ovo Gradsko vijeće (dio vladajućih) u ožujku mjesecu stavilo na dnevni red sjednice prijedlog da se izmjeni Prostorni plan u koji se trebala unijeti TE, a kad se on mijenja, i nešto unese u njega, to je onda gotova stvar i više nema nazad. Da mi ekolozi nismo podigli narod koji je izvršio pritisak, ode naša ćumuruša u prostorni plan, a našim dičnim vijećnicima na pamet nije palo da tada provedu referendum (koji bi bio zakonit) i pita građane jesu li za to da se taj monstrum unese u taj prevažni dokument. A sada se igraju demokracije. Uglavnom, vladajući smatraju da je ovaj Grad njihov, da imaju pravo na gubitke od više miliona, da mogu sve, a mi oporbenjaci smo samo demokratski ukras njihovom vladanju. E, pa nećete nas više tako ignorirati i ponižavati, gospodo. Eto vam pa vladajte, donosite svoje odluke ali i snosite odgovornost za posljedice. Danas smo se mi oporbenjaci digli iza neprihvaćanja našeg prijedloga, a kako vladajućih nije bio dovoljan broj, pukla je lopta i raspa' se klub. Nikakve odluke nisu donesene, nema proračuna, a sada je na vlastima da se izbore za još jedan sastanak do 31.12. i da devet vijećnika prihvati proračun, inače dolazi povjerenik i novi izbori. Je li ovo gol ili autogol znat će se za nekoliko dana. Meni je savjest mirna, jer ako padne Gradska vlast pala sam i ja, i neću više biti vijećnica - dakle pokazala sam da su mi Grad i naši građani iznad svih drugih interesa. Ja vam se više sigurno neću kandidirati, pa nitko ne može reći da to činim iz osobnih interesa.

lijepa-nasa @ 17:08 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 21, 2014
Bilo je divno sudjelovati sinoć na donatorskoj večeri  u pločanskome Domu športova pod nazivom «Grad svom slavuju».  A  (s pravom nazvana) slavuj je naša jedinstvena SELMA ORŠULIĆ, pločanska učiteljica  iz Komina, koja je kroz svoj život iz srca pjevala mnogima od nas kad god je trebalo, i kad god su je zvali. Sinoć su drugi pjevali o njoj i za nju, s puno uvažavanja i ljubavi. A ono što je najljepše, najpohvalnije, i na što i ona sama – ali i svi mi možemo biti ponosni je da  nije bilo spora tko je u cijeloj, dugo pripremanoj  sjajnoj  organizaciji glavni, a tko sporedni, koja je stranka više dala i sudjelovala  ili slično, jer sinoć su svi bili jednako važni, a zajedništvo SVIH bilo je očigledno. Osobno me oduševilo baš sve što sam tamo vidjela, čula i doživjela, a takav su utisak imali svi s kojima sam poslije razgovarala, a koji su bili nazočni tom dobro osmišljenom programu i uživali u odličnoj  hrani  i dobroj, raznovrsnoj glazbi. Kako nisam bila u Pločama u vrijeme priprema ove večeri, u želji da ne pogriješim, doista ne bih nikoga izdvajala ni iz organizacijskog ni izvođačkog dijela, osim što sam i sama vidjela da su svi od srca i najviše zahvaljivali neretvanskoj turističkoj i kulinarskoj legendi, vlasniku Ville Neretva Pavi Jerkoviću, koji je osigurao doista reprezentativno u bijelo «obučene» stolove i stolice, a doveo je i  dio svoga osoblja. Ne znači to da nije bilo Pločana u tome dijelu organizacije jer sam vidjela profesora Ranka Karamatića i desetak njegovih učenika iz pločanske srednje škole, a to je još jedan dokaz koliko nam svima znači Selma, i kako Neretva može bez teškoća biti jedinstvena. Sjajan je bio i voditeljski tim: Lora Lovrić, Marija Grgurinović i Mario Pavić – koji  su odradili  i lavovski dio samih priprema.  Radi Selme, koja će ovo sigurno pročitati  treba istaknuti  dječicu iz njenog razreda koji su baš njoj i o njoj sročili i otpjevali pjesmu, a nama su poželjela sretan Božić.   Uljepšala su nam ta dječica svima večer svojim skakutanjem oko pozornice, veselim plesom i pjesmom sa porukama svojoj učiteljici. Treba zahvaliti i svim umjetnicima koji su dali slike za aukciju na kojoj je skupljeno, pretpostavljam, dosta novca, ali i onima koji su velikodušno kupovali te slike.  Žao mi je samo što smo i ja i moja udruga Lijepa naša  siromašni k'o crkveni miševi, jer se prodavala slika pod nazivom «Gornji horizonti», pa su se mnogi nasmijali i pogledali u mene kad je spomenut naziv ove slike, koja je doista lijepa. Eh, da sam je mogla kupiti obogatila bih fond za pomoć Selmi, a ja bih doživotno imala uspomenu na projekt Gornji horizonti protiv kojega sam prva u Hrvatskoj još 2005. digla galamu, i zbog kojega strahujem da će nam uništiti i zaslaniti Neretvu. Narod kaže: »Eh, da mi je, ništa gore nije!»

Zato na kraju treba vidjeti samo lijepe i dobre stvari, a donatorska večer «Grad svom slavuju» je definitivno i lijepa, i dobra, i korisna. Svi koji su na bilo koji način sudjelovali, pa makar i malom pomoći – kupnjom ulaznice sigurno su i samima sebi uljepšali i oplemenili (a imaju i zašto) nadolazeće Božićne blagdane. Čini dobro i dobru se nadaj!

Napomena: Silno mi je žao što mi se fotić baš sinoć pokvario. Nadam se da ćete slike naći na mnogim portalima iz Ploča. http://www.rogotin.hr/_2014_arh/14_12_20_selma1.html 

lijepa-nasa @ 18:35 |Isključeno | Komentari: 0
utorak, prosinac 16, 2014
                    Došli pozivi za Županijsku skupštinu u petak, i za Gradsko vijeće Ploča u ponedjeljak. Nema druge nego put pod noge i nazad u Ploče. Ne želim biti neodgovorna vijećnica, iako znam da na malo što mogu utjecati svojim glasom, ali hoću biti tu kad se odluke donose. A u ponedjeljak opet na rikverc pa u Vukovar, gdje ćemo biti i za Božić i Novu godinu, i  glasovati i u prvom i u drugom krugu. Doduše, zbunjuju me neka događanja u Pločama, i više mi ništa nije jasno. Čitam na Neslužbenoj stranici kako se pokreću veliki radovi, čak je i trenutni predsjednik došao, ali nisu došli naš gradonačelnik i župan. To je meni jasno, i samoj mi se čini da Josipović baš lukavo koristi svoju funkciju predsjednika za promidžbu sljedećeg mandata, ali kako znam da do sada nikada na  nije bilo nesporazuma na relaciji Luka Ploče - Grad Ploče, da je ljubav cvjetala sve ove godine, ostaje mi nejasno je li važnije ne biti u društvu predsjednika koji nije tvoj favorit, ili  na tako važan dan za Luku ne biti u društvu stranačkog prijatelja i bivšeg ministra u Vladi RH gosp. Pavlovića. Nejasno mi je i što se u Gradu smanjuju plaće zaposlenicima , a u isto se vrijeme raspisuje potpuno bespotreban referendum. E, sad, hoće li se sredstva koja će se  oduzeti radnicima upotrijebiti  za osiguranje dijela sredstava za referendum ne znam, ali meni je to prvo palo na pamet. Smanjuju plaće, a raspisuju referendum. Znam da je referendum za dubrovački  Srđ koštao oko 250.000 kuna, ali neki me uvjeravaju da će nas ovaj pločanski stajati oko 70.000. Bogat smo  i pametan grad, nema što. Pitati ljude za koje i sam gradonačelnik tvrdi da će ih sigurno 70, 80% biti protiv izgradnje TE - žele li tu TE meni se ne čini normalnim. Ljudi biraju svake 4 godine pojedince za koje vjeruju da će raditi u njihovo ime najpoštenije što mogu, ti ljudi i na nivou Grada i Županije kažu odlučno NE termoelektrani, stanovnici se na najrazličitije načine kroz medije stalno izjašnjavaju da su protiv. Kažu da Grad nema novaca, sa državnog nivoa dolazi upozorenje da gradovi nemaju nadležnost raspisivati referendume za objekte iz energetike, rezultati referenduma su zakonski neobvezujući, ali naši zaprli i hoće! Pretpostavljam da će oko ovoga  referenduma biti još puno priča, ali neka ga gospoda provedu kad su tako sigurni da je potreban.

                           Možda je cijela ova priča i malo nategnuta, treba razumjeti i gradonačelnika zbog pretpostavljenih pritisaka, proračun  za iduću godinu je pred nama, a najviše vijeća i gradonačelnika "plate glavom" upravo na taj način. No, da sam na njegovu mjestu, ja bih pozvala narod da glasuju protiv TE, i na taj način dala jasno do znanja svima kakav je moj stav, i da se nikoga ne bojim. Reći svoje mišljenje - NE TE - za mene nije hrabrost nego moralni čin. Sigurna sam da bi sav narod stao uz svoga gradonačelnika. Kao gradska vijećnica prva bih ga podržala na sjednici. Ovako,  svatko ima neku svoju računicu, ali vrlo brzo ćemo vidjeti tko zapravo što želi, i tko što računa.  

lijepa-nasa @ 19:19 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, prosinac 14, 2014
U Slavoniji je običaj da se svinjokolje uvijek rade  tijekom studenog i prosinca. Veliki je to posao, ali i veliki užitak.Dok muškarci izrađuju delicije od svinjetine,  običaj je da su žene u kući i pripremaju brdo hrane. Obavezno je imati juhu,  sarmu, pečeno carsko meso, pečene kobasice koju su muški upravo napravili, krofne i salenjaci. Za salatu se posluži turšija, to je različito ukiseljeno povrće, pa bira što tko voli. Još ako se ima vlastita pušnica - ma milina jedna. Dok sam još bila djevojčica najdraže mi je bilo uzeti komad kruha, otići u pušnicu i otkinuti prosušenu kobasicu. Bome mi ni sada to nije strano. Sutra ćemo probati krvavice, za kobasice ćemo malo pričekati. U svakom slučaju, uživam!

lijepa-nasa @ 16:09 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, prosinac 8, 2014
Moram priznati da sam se ovih dana silno obradovala  poklonjenom  Prvom zborniku domoljubnih pjesama, u kojemu je tiskana i jedna moja. Naime, Udruga braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko srijemske županije prošle je godine prvi puta raspisala  natječaj  za najljepše neobjavljene domoljubne pjesme  pod nazivom „Pjesmom protiv zaborava“.  Na natječaju su mogli sudjelovati svi punoljetni  državljani  RH. Pristiglo je preko stotinu pjesama iz cijele Hrvatske, BiH i Njemačke. Naglašena je želja da se kroz stih i riječ očuvaju sjećanja na sve  vrijednosti  Domovinskog rata.

Neki znaju, a neki i ne da sam u vrijeme ratnih i prvih poratnih godina besplatno radila za Vukovarske novine u progonstvu (Zagrebu). Još kao srednjoškolka bila sam poznata po svome pisanju, pa sam vrlo često pisala i govorila za Vukovarske novine i Radio Vukovar. Ratni urednik Vukovarskih novina, sada pokojni novinar Petar Brozović pronašao me u Pločama i molio da im pomognem i pišem o prognaničkom životu Vukovaraca od Dubrovnika do Makarske, ali besplatno, jer tada nije bilo sredstava za takve aktivnosti. I tako se dogodilo da me u listopadu  1997. godine poslao u Vukovar sa ekipom  UNPROFORaca  i uglednim Vukovarcima koji su  pripremali mirnu reintegraciju, jer Istočna Slavonija je bila još totalno okupirana. Prvi puta iza okupacije 91. ušla sam u zonu sumraka, u ruševine svoga Grada. Ono što sam tada vidjela bilo je strašno i nezaboravno, pa je tako u meni  sazrela pjesma „Razbistrit će se rijeka zla“ koja je sada tiskana u Prvom zborniku domoljubnih pjesama:

Devedeset sedma! Jesen, a bila je već zima,

Kada se Grad pripremao na povratak,

I ja sam, s Umproforom i nekim važnim ljudima

Srca puna straha krenula u Vukovar, kao lopov, tat!

 

Nuštar! Visoke kule čuvara mira,

Granica za put u Zonu sumraka i smeća….

Svuda tuđa vojska,  al' srce mi dira

 samo Đergaj moga djetinjstva, šuma bez drveća.

 

Vinkovačka, Kudeljara života moga!

Vidim davne godine, Vuku,i sebe kako nevino skačem,

Dok baka Manda galami, a Matija moli Boga!

To mi se samo čini, ničega nema, samo uveli bagrem, i ja što nijemo plačem.

 

Umproforac viče:Idemo dalje! Njemu je to tek sitnica!

Gledam Priljevo: srušeno, prazno, mračno, sivo!

Ogromno drvo raste sred srušenog doma moga strica

A ciganski konji pasu, za sve ih briga živo.

 

Ono što nekad smo zvali Grad, to ne postoji, toga  nema.

No,  kako nazvati gomile od zidina i smeća,

Iz kojih ko utvare gmižu sivi ljudi i sive žene, sivim rupcima sakrivene.

Oborena pogleda i ramena, kao da u njima života nema.

 

Sve  je bilo maleno, ubogo i sivo: i grad, i ljudi suhi kao grana!

Iza njih su plazile gomile štakora, ogromnih stomaka, isto tako sivih!

Kako li žive i jedni i drugi, što rade, što misle, i što im je hrana?

Jesu li sretni na tuđoj zemlji, u zemlji mrtvih, ubijenih…..

 

Vidjela sam Sajmište, a nije ga bilo,

Samo krici umirućih još su odzvanjali.

I Slaviju, i Mitnicu mrtvu, sravnjenu od mržnje

I Dunav naš voljeni! I svi su čekali!

 

Evo nas, Grade, dolazimo ti!

Danas ti dođoh samo ja.

Uskoro, još  malo, i doći će svi.

Razbistrit će se rijeka zla!

 

lijepa-nasa @ 18:10 |Isključeno | Komentari: 0
petak, prosinac 5, 2014Dosad se samo jedan predsjednički kandidat Milan Kujundžić odazvao našem pozivu i izjasnio se protiv termoelektrane na ugljen u Pločama, ali još uvijek čekamo njegovo očitovanje o projektu Gornji horizonti. Koliko vidimo i predsjednički kandidat Ivan Rude podržao je našu stranicu lajkom pa se nadamo da će se uskoro i izjasniti protiv TE na ugljen u Pločama i protiv Gornjih horizonata. Od predsjednika Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović još uvijek nemamo nikakvih reakcija. — sa Kolinda Grabar-Kitarović i Ivan Rude Predsjednik.

 

lijepa-nasa @ 18:26 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, prosinac 4, 2014
             Reče mi danas jedan prijatelj da sam prava vještica. Naime, jučer sam napisala da ne odustaju, a današnjim sastankom u zračnoj luci Ploče sa Begovićem i kompanijom na temu termoelektrane su sami potvrdili da sam u pravu. Poručujem im: ni mi ne odustajemo, nema šanse! Mogu se ljubiti sa ovom državnom vlasti, mogu i sa onom koja će neminovno zamijeniti ovu, mogu lobirati bilo gdje, mogu u grupi imati i ljude na najvišim državnim položajima, ali to im čudovište NEĆE PROĆI.

             Vjerujem u ljude Neretve i u njihovu ljubav za svoj kraj, i vjerujem da ih je jako malo koji će se upecati na neka obećana imaginarna radna mjesta. Pričekajte, narode, sve će vam se samo kazati!

Zaboravih napisati da pogledate večerašnju emisiju Labirint u 21 sat na HRT1, gdje će biti jedan kraći prikaz iz života Ploča. A tu ćete čuti i izjave o TE u smislu: ništa kontra volje naroda! Ma blago nama! Sve mi se čini kako neki misle da ovaj narod doista želi termoelektranu, jer ne mogu se davati ovakve izjave, i odmah poslije toga sazivati skup na kojemu se pjevaju hvalospjevi toj garavuši u stilu "nula posto opasnih čestica". To može značiti jedino (samo)uvjerenost da narod HOĆE termoelektranu. Pa narode, hoćete li je doista?! Ili je to samo jedna velika laž, kao što je npr. priča inspekciji : " Utvrđeno je da je na otvorenom prostoru Luke uskladištena veća količina ugljena do čega je došlo zbog otežane isporuke ugljena prema naručitelju u BiH kao posljedica poplava u susjednoj državi." Blagi Bože, izgleda da su poplave u BiH već devet godina, jer nam praše točno toliko godina.

lijepa-nasa @ 19:25 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, prosinac 3, 2014
Predblagdansko vrijeme ne bi se smjelo ničim kvariti, niti treba bilo koga opeterećivati, ali ovaj zanimljivi članak može nam biti podsjetnik. Možda se neki sjećaju kako sam javno upozoravala na namjere izgradnje termoelektrane puno prije nego je o svemu obaviještena javnost. Nažalost, bila sam u pravu. Temeljem nekih informacija s pouzdanih mjesta, sada opet upozoravam: nisu odustali!

Priopćenje Zelene akcije

Slovenska udruga Focus danas je objavila analizu koja pokazuje kako su korupcija i pogrešne procjene o budućoj isplativosti termoelektrane "Šoštanj 6" doveli do udvostručenja cijene, donoseći tako gubitke od nekoliko desetaka milijuna eura godišnje.

    Energetika i klimatske promjene glavni kontakt programa

Šoštanj 6
 Dokument na engleskom jeziku moguće je preuzeti ovdje, a sažetak ovdje.

Šoštanj 6, novi blok od 600 MW trebao je zamijeniti pet zastarjelih blokova u istom kompleksu te biti u pogonu idućih 40 godina. U početku, procijenjeno je da će koštati 602 milijuna eura, stvoriti 3.500 radnih mjesta i generirati financijske dobitke.

U stvarnosti, sada već izgrađen blok dostigao je cijenu od 1,43 milijarde eura, zapošljava oko 450 ljudi (od kojih polovica očekuje skori otkaz zbog lošeg poslovanja postrojenja), a ukoliko cijene električne energije ostanu na trenutnoj razini, stvarat će godišnje gubitke od oko 70-80 milijuna eura.

“Nema riječi kojima bih mogla opisati ovaj projekt osim da je katastrofalan”, rekla je Lidija Živčič iz udruge Focus, koja je godinama vodila kampanju protiv novog bloka termoelektrane Šoštanj. “Naša Vlada podupirala je ovaj projekt unatoč mnogobrojnim upozorenjima, kao što su sumnje u korupciju i stručna izvješća koja pokazuju kako termoelektrana nije ekonomski isplativa. Sada se ispostavilo da mi Slovenci trebamo pokriti te troškove. Doslovno, Vlada pokušava brzo uvesti poseban “doprinos za TE Šoštanj 6”, koji će se uz uobičajene račune za struju naplaćivati kako bi se pokrili gubici. Građani ne bi trebali plaćati svojim novcem i zdravljem greške ovoga projekta.“

Prema Focusovoj analizi koja se referira na sadržaj tekuće policijske istrage, nevjerojatan porast troškova izgradnje jedan je od najvažnijih uzroka dobitka od oko 285 milijuna eura, koje je zaradio glavni izvođač radova, francuski Alstom. Ranije ove godine slovenska policija je najavila da će desetoro ljudi biti optuženo za prevaru vezanu za Alstomove ilegalne aktivnosti. Ista ova tvrtka dio je konzorcija kojeg HEP preferira za izgradnju TE “Plomin C”.

Uz korupciju, razlog za loše poslovanje Šoštanja je pogrešna ekonomska analiza u kojoj se pretpostavljaju visoke cijene električne energije. Međutim, cijene su u posljednje vrijeme pale i izgledno je da će takve i ostati. Ukoliko radi punim kapacitetom, TE Šoštanj 6 generirat će godišnje gubitke od 70 - 80 milijuna eura, koje će na kraju pokriti slovenski građani, s obzirom da je HSE, vlasnik TE Šoštanj, državna tvrtka.

Novi slovenski premijer zatražio je od Ministarstva financija i Ministarstva pravosuđa da istraži mogućnost pripreme zakona o reviziji projekta TE Šoštanj 6. Revizija bi uspostavila osnovu za procesuiranja odgovornih za katastrofalne posljedice ovog projekta.

Usprkos ovom debaklu, hrvatska Vlada i HEP i dalje negiraju neisplativost termoelektrana na ugljen te žele realizirati TE „Plomin C“. Čak su za „Plomin C“ odabrali i konzorcij kojeg čine Marubeni i Alstom, tvrtke koje su bile uključene u niz koruptivnih slučajeva prilikom realizacije velikih projekata. Ukoliko na vrijeme ne odustanemo od TE „Plomin C“, naći ćemo se u istoj situaciji kao građani Slovenije – da trebamo skupo plaćati pogreške neodgovorne Vlade.


02.12.14. 13:25

lijepa-nasa @ 18:12 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.