Blog - veljača 2013
četvrtak, veljača 28, 2013
                     Večeras je Građanska inicijativa «Za Lešu» imala svoj zadnji sastanak. Dogovorena je grupa koja će Leši isporučiti  pomagala,  i objavljuje se  završetak akcije. Također je dogovoreno da se u javnosti ne ističe ime ni jednoga donatora, jer će inače biti zakinuta ona ogromna većina anonimnih darovatelja. Velikim donatorima uručit će se posebne zahvalnice.

                Dakle,  1. ožujka 2013. akcija prikupljanja sredstava se prekida i gasi!

                Na kraju,  ono najvažnije: za nabavku  mobilnog aparata za kisik i  jedan kvalitetniji skuter za invalide prikupljeno je  40.000 kuna, pa članovi Građanske inicijative iskreno zahvaljuju svim građanima koji su se odazvali, a to nije maleni broj.  Gradonačelnik Vejić na primanju predstavnika Građanske inicijative izjavio je da će grad  uplatiti sredstva koja budu nedostajala. Nekoliko tisuća koje nedostaju za njih neće biti problem!

               Pokazalo se da zajedništvo može prebroditi sve teškoće. Svi smo pobjednici!
lijepa-nasa @ 22:35 |Isključeno | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 27, 2013
             Svako naše malo misto ima  svoj (stari) dom kulture koji je u pravilu srce svih zbivanja u selu. U današnje vrijeme ti domovi i dalje  imaju svoju funkciju, ali i puno, puno problema.

             Ni Dom kulture u Peračkome blatu nije iznimka, nego samo pravilo da  državno vlasništvo zapravo nije ničije vlasništvo. Tu vrijedi ona narodna: brigo moja pređi na drugoga.

U Domu kulture Peračko Blato svoj prostor, osim omladine (Omladinski dom Vinko i Nedo Krstičević) ima i trgovina mješovite robe,  Sportska udruga «Vidra», Mjesni odbor Peračko Blato i   crkva. Osim crkve, svi navedeni prostori su u prizemlju, a Župa Stablina/Baćina  koristi prostor na katu za vjerske potrebe. Ovaj dom impresivan je po svojoj veličini, njegovi su prostori maksimalno iskorišteni,  ali ga je tužno pogledati onako zapuštenog, sa slomljenim staklima. Ono što posebno zaokuplja pažnju i zabrinutost je sivi azbestni krov. Nažalost, to je i najveći, i vjerojatno najskuplji problem.

Svi znamo da se u prvim godinama rada bivše tvornice Azbest, prije Lovornika, opasni  azbestni otpad odlagao u Peračkom Blatu. Ni dan danas  nisam baš sigurna je li to onaj prostor uz cestu, ili negdje drugdje, ali to danas ne bi ni trebao biti problem, jer je puno godina prošlo od tada, i po toj osnovi sigurno više nigdje nema opasnosti od azbesta. Ali krov Doma kulture je neprestana opasnost, pogotovo što je usred sela, a puno je oštećenih i puknutih dijelova, iz kojih neprestano praši čim dođu topliji dani, a sa njima i maestral. I upravo je taj prah, azbestni prah, ono što je najveća prijetnja zdravlju ljudi, pogotovo onima u najneposrednijoj blizini.

Dom kulture u Peračkome Blatu je, navodno, u vlasništvu Grada Ploča, pa  saniranje azbestnoga krova ne bi trebao biti problem, ako se pravi problem oko saniranja azbestnoga  krova stare škole u Pločama zbog privatnoga vlasništva. Ovdje je situacija čista i jasna, i osim nebrige, ne bi trebao postojati razlog za odgađanje rješavanja ovoga problema.

Nakon zamolbe gospodina Zorana Ostojića  iz Peračkoga Blata da se opasni azbest sa krova Doma kulture  hitno sanira, naša će udruga poduzeti sve  da se to realizira.
lijepa-nasa @ 19:39 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, veljača 26, 2013
              Večeras je gospođa Ivana Miličević, koordinatorica Građanske inicijative «Za Lešu» naprosto sijala od sreće. Na sastanku koji smo imali u 18 sati u prostorijama Mjesnog odbora, ponosno je izjavila: Ploče su osvjetlale obraz, misija je izvršena, ali idemo dalje! Kada kažemo «Ploče», odnosi se to i na mjesta oko Ploča: Komin, Rogotin, Peračko Blato…..

                  Prikupljeno je nešto više od 30.000 kuna, jer građani, udruge i firme bili su naprosto nevjerojatni. Za manje od tri dana, dobrom organizacijom su prikupljana sredstva –u Pločama, Kominu, Rogotinu i Peračkome Blatu.

I iz dijaspore je poslano 1.500 dolara. Kada ova akcija bude definitivno završena, kao i do sada, sve će biti transparentno  predočeno građanstvu. Obzirom da je gospođa Miličević uspjela dobiti ponudu za mobilni aparat za kisik po znatno nižoj cijeni od 30.000 kuna, i obzirom da neke uplate danas još nisu prikazane na izvodu, a gradonačelnik Vejić je obećao da će sva nedostajuća sredstva uplatiti Grad, dogovor je da se nađemo prekosutra, u četvrtak, da se vide konačno uplaćena sredstva, i da Leši  nabavimo i  skuter za invalide, što je puno bolje rješenje od invalidskih kolica. Prije toga, sutra ujutro, posebna tročlana delegacija iz redova Inicijative poći će na razgovor kod gradonačelnika. Svi  smo u Građanskoj inicijativi oduševljeni odazivom građana, i  ovaj je slučaj pokazao i dokazao da doista imamo veliko srce.  Također je dogovoreno da se, obzirom na vrlo brzu i dobro organiziranu akciju, ova Inicijativa aktivira i za neke nove teške slučajeve.


          Po svemu sudeći, brzo ćemo mi našega  Lešu vidjeti  na ulicama grada!
lijepa-nasa @ 22:35 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare

Akcija „Za Lešu“

                 Kulturna udruga „Gomile“, kao što je poznato, bavi se kulturom, a kultura je sve ono što nas definira, po čemu smo jedinstveni i što nas izgrađuje.

                Kad se ne bavimo gomilama, stećcima, bazilikama i ostalom kulturnom baštinom, bavimo se kulturom življenja. Sada smo se s ponosom uključili u humanitarnu akciju „Za Lešu“.

                Predizborno vrijeme, kriza i nezaposlenost nisu, doduše, optimalni uvjeti za bilo kakve akcije, ali i korizma je, vrijeme promišljanja i odricanja. Prava prilika da svojim nesebičnim doprinosom, pa makar samo doprinosom savjesti pomognemo onome tko to sam nije u stanju ili mogućnosti učiniti.

                Zato pomalo začuđuju neki od komentara koji su se ovih dana mogli pročitati po internetskim stranicama. Prozivanja osoba ili institucija na način koji ne služi na čast nikome sigurno nisu doprinijela ičim ovoj akciji već su ostala negdje na razini osobnosti i, za nadati se, ishitrenosti.

                Biti human ipak je privilegij koji nas obavezuje da ga podijelimo sa onima koji nas trebaju, a ujedno obogaćuje i oplemenjuje cijelu zajednicu, pa i ove mrzovoljne koji gunđaju uokolo. Ploče, sad vidimo, imaju dušu!

Kulturna udruga „Gomile“

lijepa-nasa @ 16:09 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, veljača 25, 2013
                  Ovih sam dana  morala promijeniti stari printer koji već dugo ne funkcionira.  Što učiniti sa  njim? Vjerujem da i mnogi od vas koji ovo čitate ne želite zagađivati okoliš, ali ne znate kako se riješiti otpada, u koji spadaju  svi vaši električni i elektronski uređaji  (tzv. EE otpad).  Građani mogu naručiti besplatan odvoz svih vrsta EE otpada na cijelom području Republike Hrvatske na nekoliko načina.

BESPLATAN ODVOZ I ZBRINJAVANJE  OTPADNIH  ELEKTRIČNIH I ELEKTRONSKIH UREĐAJA:

 • pozivom na besplatni telefon   0800 444 110 (od 8-16 sati)
 • preko SMS-a na broj 098 444 110
 • unosom naloga na web stranici www.eeotpad.com   (meni je ovo najbolji način, tu vam odmah daju mogućnost izbora kada će doći po otpad)
 • putem elektroničke pošte prijava@eeotpad.com
                 Građani mogu EE otpad i osobno odvesti u reciklažno dvorište ili sabirni centar, a nama najbliže je ono u Metkoviću na adresi: TEHNOMOBIL – METKOVIĆ , Andrije Hebranga 16. No, kako nisam sigurna rade li još uvijek, možete provjeriti na telefon  681-841.
                 Obzirom da je EE otpad klasificiran kao opasni otpad (a opasne elemente sadrže mobiteli, baterije, različiti kućanski aparati, televizori, itd), on se iz kućanstava i gospodarstva mora sakupljati i odvoziti odvojeno od ostalog otpada. Zbog opasnih komponenti koje EE otpad u sebi sadrži, ne smije nikako završiti niti u glomaznom niti u komunalnom otpadu, te se mora sakupljati odvojeno od ostalih vrsta otpada kako bi se opasni dijelovi izdvojili i zbrinuli na odgovarajući način, a neopasni dijelovi (metal, plastika i sl.) ponovno iskoristili.

 

 

lijepa-nasa @ 13:15 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 24, 2013
 MALI KALENDAR ZBIVANJA:

 • Utorak : 19.02.2013 . Prvi sastanak građana na kojem se oformila Građanska inicijativa.
Odazvalo se preko trideset udruga,političkih stranaka,Grad Ploče i  građani.

Na prvom sastanku dogovoren je početak humanitarne akcije pod nazivom AKCIJA „ZA LEŠU“.

Na istom je Miličević Ivana predsjednica udruge „Ruka dobrote“ izabrana za koordinatoricu dok je za njenu pomoćnicu izabrana Dagda Bogunović Miletić predsjednica kulturne udruge „Gomile“.  Također su dogovorene prve aktivnosti akcije odnosno :

 • objavljivanje javnog  poziva,
 • broj računa na koje se mogu izvršiti uplate,
te je planiran   sljedeći sastanak Građanske inicijative za četvrtak 21.veljače 2013. U 18   sati.

 • Srijeda: 20.02.2013.
Počelo se s  javnom prezentacijom aktivnosti te  predviđenog tijeka akcije“ZA LEŠU“ putem svih javnih glasila(radio,službene stranice grada Ploča,lokalni blogovi, službeni FB profil……)

Volonteri Građanske inicijative dijelili su letke,pozive i obavijesti o akciji osobno,telefonski,mejlovima, sms porukama, FB obavijestima…..

Radio Ploče nas je pozvao u goste u 11 sati, s ciljem da upoznamo širu javnost o ovoj humanitarnoj  akciji  „ZA LEŠU“. Na radiju  su prisustvovale koordinatorica Ivana Miličević te njena pomoćnica Dagda Bogunović Miletić.

 • Četvrtak: 21.02.2013.u 10:00 sati
Održao se ranije dogovoreni sastanak kod Gradonačelnika gdje su postignuti konkretni dogovori koji su prezentirani Građanskoj inicijativi istog dana na unaprijed planiranom sastanku u 18 sati.
Sljedeći sastanak planiran je za 26.02.2013. kada će se prezentirati rezultati postignutog, kao i uplaćenih iznosa.

 • Petak: 22.02.2013.
Volonteri Građanske inicijative osobno su obilazili javne ustanove, privatnike, obrtnike te im osobno upućivali pisanu  zamolbu za sudjelovanje u akciji.

 • Subota: 23.02.2013.
Volonteri Građanske inicijative prodavali su bonove solidarnosti Crvenog križa u Rogotinu, te na dva punkta u gradu Pločama (tržnica i ispred robne kuće) gdje su se također prodavale fotografije Udruge  Lijepa naša na punktu ispred robne kuće. Ukupno prikupljeni  novac su svi sudionici zajedno prebrojavali gdje su s ponosm utvrdili kako se prikupilo 4.188,00 kn, te će isti  biti uplaćen u ponedjeljak na račun „ZA LEŠU“.

Značajno je i reći i kako smo kontaktirani od strane Radio postaje Ploče gdje smo direktno u eter izvijestili građane  o provedenoj akciji .

 • Nedjelja : 24.02.2013.
Poziv s Radio Raguse nam je ohrabrenje o dobro planiranim aktivnostima kao i o plementom cilju koji je nadomak ostvarenju a  zahvaljujući svim volonterima, sudionicima i učesnicima ove akcije.

 NAPOMENA: Sve slijedeće obavijesti idu predviđenom dinamikom dogovorenih aktivnosti kao i objavljivanja ažuriranih potrebitih podataka od interesa javnosti.
Sa zahvalnošću svim sudionicima
Srdačan pozdrav,   Građanska inicijativa                                               

Preneseno sa bloga  http://rukadobrote.bloger.index.hr/default.aspx

 

lijepa-nasa @ 20:55 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, veljača 23, 2013
                        Dogovor sa  sastanka Građanske inicijative „Za Lešu“  danas se počeo realizirati. Bilo je dosta nas volontera  na dva punkta: ispred Robne kuće i na tržnici. Svaka kuna pokrivena je bonom koji su građani dobivali, ovisno koliko su novca  davali.

                 Prekrasne slike koje je prodavala udruga Lijepa naša  donirao  je  Nenad Medak, član uprave naše udruge, a on je  i autor  fotografija. Dvadeset fotografija vrlo brzo prešlo je  u ruke građana po cijeni od 30 kuna. Računala sam da ćemo dobiti maksimalno 600 kuna, no prihod je skoro duplo veći – 1.100 kuna. Puno je ljudi davalo po 50 kuna, a jedna mlada dama dala je 200 kuna, i nije htjela uzeti ni jednu  fotku! Rekla je neka ih prodamo nekome drugom. Tih  1.100 kuna nije neki naročiti iznos, ali mi smo totalno siromašna udruga, bez ikakvih sredstava i to je bio jedini način da pomognemo. A naš Nenad je rekao  ako bude trebalo napravit će on još. Naravno, o svom trošku.

                  Volonteri koji su prodavali bonove solidarnosti Crvenoga križa također su zadovoljni  rezultatom današnje akcije, jer je u svega nekoliko sati na tržnici prikupljeno 2.000,00, a ispred robne kuće 1.088,00 kuna, što znači da je  jutros ukupno skupljeno  4.188,00 kuna.  U  ponedjeljak  ćemo ta sredstva uplatiti na žiro račun udruge Ruka dobrote, sa posebnom namjenom „Za Lešu“. Eto, sve je transparentno, svi sve znamo, zajedno smo danas brojali prikupljeno, a tako će biti i dalje, jer  akcija se nastavlja.

lijepa-nasa @ 20:02 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, veljača 22, 2013
           Koordinatorica Referendumskog ustanka za Neretvu, gospođa Jasminka Jelčić,  današnji je dan provela u Metkoviću. Ugodno je iznenađena odazivom građana Metkovića, koji tek dva dana potpisuju referendumska pitanja, ali u ta dva dana skupljeno je više potpisa nego za deset dana u Pločama. Pa se vi sad mislite! I neki se još čude kako nas naši susjedi «šiju» na svim frontama! Očito, građanska svijest i odgovornost za svoju zemlju i njenu budućnost daleko je izraženija u Metkoviću nego u Pločama. Kod nas se samo zna najbolje kukati i rugati drugima!

           Ona i naš sugrađanin Niko Glamuzina (koji je iz Zagreba došao da pomogne) seljakaju se i improviziraju štand  na različitim mjestima, gdje uoče da je velika cirkulacija građana. No, ljudi sve više ciljano dolaze potpisati referendumska pitanja. Konačno je probijena i medijska blokada. Je li to sada već kasno, vidjet će se nakon zbrajanja svih potpisa na nivou Republike Hrvatske. Naslušali su se svakakvih priča, ali se svi slažu u jednome: duboko su razočarani u naše političare i Vladu, i tvrde da  su i lijevi i desni jednako izdali narod. Zato su sretni  što se provodi ova akcija. Gospođa Jelčić kaže da svakome tko potpiše kaže da  bude ponosan jer je  upravo sudjelovao/la u stvaranju povijesti. Neki sumnjaju, ali većini se  turobna lica na trenutak ozare, a u očima se pojavi nada.

          Akcija ide dalje! Pločani, trgnite se, dođite i potpišite se! Još je na vrijeme, jer su puna četiri dana pred nama!

          No, u planu je još jedna akcija! Građanska inicijativa «Za Lešu» na jučerašnjem je sastanku donijela neke zaključke koji se moraju hitno provesti.  Sutra, u subotu 23. veljače bit će postavljena dva štanda u Pločama za prikupljanje sredstava "Za Lešu", odnosno za kupnju mobilnog aparata za kisik. Štandovi će biti ispred Konzuma i na tržnici. Crveni križ Grada Ploča je tiskao bonove koje će građani moći kupiti za cijenu označenu na bonu. Udruga Lijepa naša daruje dvadeset velikih fotografija sa raznih lokacija iz našega kraja, koje će se prodavati po cijeni koju građani sami mogu izdvojiti, ali ne manje od 30 kuna. Sav prihod ide za Lešu. Pokažimo da i mi imamo veliko srce. Dakle, sutra od 8 ujutro - vidimo se! 

lijepa-nasa @ 19:48 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 21, 2013
               Iako tzv. hrvatska televizija kao mumija uporno šuti, činjenica je da puno  umnih i obrazovanih ljudi podupire akciju Referendumskog ustanka, i bore se za direktnu demokraciju. Jedan od njih je i dr med. Aleksandar Soltysik koji uporno zagovara  Ustavom zagarantirano pravo svakog pojedinca koji skupno tvorimo narod. U članku 1. temeljnih odredbi Ustava RH piše:


„Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.

Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i neposrednim odlučivanjem”

                   Dakle, primat suverenosti zadržavamo mi, narod, a temeljem Ustava RH VLAST PRIPADA (jedino!) NARODU, a (nikako ne pripada) zastupana je po mandatarima, onda je naše ustavno pravo intervenirati i korigirati sve štetne, veleizdajničke odluke i zakone koji su metodom dovođenja pred gotov čin provedene, a protiv naše volje i pristanka!  Ovo je temelj direktne demokracije, ugrađen u Ustav RH koji se 22 godine uporno korumpira voluntarizmom interesnih skupina kapitala.

            Došao je, sazreo je trenutak u kojem mi, narod, moramo aplicirati Ustav direktno tj. u neposrednoj stvarnosti i direktnim odlukama, plebiscitarno, donijeti odluke o vlastitoj sudbini .

 Što se samih referendumskih pitanja tiče, evo stavova dr. Soltysika, a uvjerena sam i mnogih među nama:

1.  Privatizacijska pljačka je provedena proustavnim zakonima koje je donijela veleizdajnička klika na vlasti.

Državna revizorica, Šima Krasić, je u svom zaključnom dokumentu revizije privatizacije napisala da je čak 97% privatizacijskih postupaka protuzakonito. Sabor je odavno donio odluku da nema zastare protuzakonitosti. Gosp. Sulejman Tabaković, pravnik koji 25 godina radi u tijelima RH, je u detalje elaborirao  postupak pljačke u svojoj knjizi "Pravom u glavu", koja je ZABRANJENA, i zbog toga je izvršen pokušaj njegova ubojstva time što mu je automobil dignut u zrak. Deprivatizacija je provediva i temeljem odluka Sabora

ona se mora provesti, samo treba imati čast, moral i muda!

 2.  Veleizdajnički Zakon o strateškim investicijama je nastavak te pljačke

    Pod 1. i pod 2. , ali sada pod pritiskom EU, jer je upravo to ono što su banditi s EU potpisali, a to je sloboda prometa  kapitala, roba i usluga.  SVE ŠTO JE "privatizirano" JE DRUŠTVENO VLASNIŠTVO I, PRAVNO, DOK MI KAO NOSITELJI SUVLASNIŠTVA NISMO DALI PLACET NA TAJ ZAKON, SVAKA PRIVATIZACIJA JE PRAVNO NIŠTAVA !!!

                  Mi, dakle narod tj. svatko od nas Ustavom je proglašen  SUVERENOM iz kojeg proizlazi vlast i nitko, ni jedna vlast  ne može raspolagati s našim vlasništvom bez našeg odobrenja, a to odobrenje nemaju.

    Dakle, pravno, nemaju placet za razbojničko djelovanje protiv vlastitog naroda i države i ta priča  neće i ne može ostati na toj diskriminaciji!

3. O  GMO mislim da nemam što elaborirati jer je to ali baš do kraja jasno: ŠTETNA SUVIŠNOST koja nema što raditi u Hrvatskoj! Primjena GMO tehnologije u medicini tj. farmaciji je drugi pojam.

4. Što se pak tiče ulaska RH u EU nikakva paušalna objašnjenja nisu u skladu s Ustavom. Sve, ama baš sve   od 2003 god. (aplikacija za članstvo u EU) pa nadalje, ništa nije u skladu s Ustavom i zakonom.

    Nikakvih pregovora nije bilo. Sve je bio model pritiska i ucjena na našu štetu.

(pogledati Deklaraciju o ništavosti referenduma 22.1.2012.). Postupak pridruživanja RH protupravna je radnja, a Hrvatski je narod priveden u košaru trulih jabuka. Pa zašto ne konfederiramo sa Švicarskom, Norveškom, Islandom, Andorom, Lichtensteinom….. dakle s dobitnicima, a ne s luzerima ??? To je za mene temeljno političko pitanje u srazu s EU?

                Povrh svega, šećer na kraju: čak i nakon protuzakonitog referenduma su uslijedile barem 4 krupne  promjene temeljnog pravnog akta, Lisabonskog sporazuma, u odnosu na onaj za koji "imaju" referendum i  zato je Zoki (predsjednik Vlade, primjedba A.M.) pred koji mjesec zavrištao na tu temu, ali kurvin sin nije imao niti uopće ima ikakva jaja  da stane na stranu pravde i istine i to jasno iskaže odlukom da se referendum s te osnove mora ponoviti, ali s apsolutnom većinom glasova, kako i nalaže ispravna pravna procedura, a ta jest da se glasuje po Ustavu iz 2003 god.  kada  je RH za članstvo u EU aplicirala!

NITI ZA JEDNU KRUPNU ODLUKU  DRŽAVNOG SUVERENITETA ( PRIVATIZACIJA, STRATEŠKE INVESTICIJE, GMO I ULAZAK U EU) BAHATA BANDA MORALNIH RETARDANATA NEMA AUTORIZACIJU NARODA! Sve ostalo je puki mit,  tj. manipulacija koji se zove demokracija.

            I na kraju, neoliberalni kapitalizam nema u sebi ništa liberalnog. To je monstrum interesnih grupa koji  proizvodnjom novca ex nihilo porobljava stvarna dobra! Taj model mora odumrijeti jer je to planetarno zlo.  TEMELJNO JEST JE LI JEDAN SUSTAV ODRŽIV? Model pljačke planetarnih razmjera je zvjerstvo nad  civilnim stanovništvom i to je   n e o d r ž i v o!  Sve ekonomije slabije od  Njemačke, uključujući Francusku i Englesku  su poklekle! Koja je prednost  u totalnoj desuvereniziranosti Hrvatske ulaziti u asocijaciju država u kojoj smo apsolutni gubitnici na svim razinama????  To je ili ludilo ili svjesna nakana da se Hrvatska država i hrvatski narod potpuno i nemilosrdno unište,  jer u tom kontekstu nema šanse preživjeti!

Napomena dr. Aleksandar Soltysika:

* Delaracija o ništavosti Referenduma 22.1.2012 je poslana u lipnju 2012 na vlade 52 zemlje svijeta, uključivo 27 zemalja EU, Vijeće Europe, EK i niz medija te također i na institucija vlasti RH, državni arhiv i organizacije   i tijela dijaspore. 

 

 

lijepa-nasa @ 16:46 |Isključeno | Komentari: 30 | Prikaži komentare
utorak, veljača 19, 2013
                 Znate li tko je Aleksandar Adamović Lešo iz Ploča? Naravno da znate, jer je sramota  ne znati čovjeka koji je čak 114 puta darovao svoju krv (za što je dobio Orden Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske) . Samo Bog zna koliko je života spasio godinama nesebično darivajući sebe i ne pitajući za koga je njegova krv. Bio je oduvijek snažan, i djelovao je kao jako, nesalomljivo stablo.

                  Ali, život je nepredvidiv, i naš je Lešo danas teški bolesnik. Osuđen je da stalno mora biti priključen na aparat za kisik, i zato  već godinama nije vidio ni sunca, ni mjeseca, jer mu od toga aparata ovisi život.

                  Institucije i  građani ovoga grada, ali i cijeloga neretvanskoga kraja nisu zaboravile svoga dobrotvora, i sada, kad je njemu potrebna pomoć, sve se podiglo  da Leši život učine  veselijim, ljepšim i kvalitetnijim, da može bez straha i teških zdravstvenih posljedica izaći iz svoje trošne, radničke barake. Za to mu je potreban ne tako skupi (ali njemu preskupi, 30.000 kuna vrijedan) mobilni aparat za kisik. Prije Nove godine pokrenuta je inicijativa za pomoć, ali je nesretnim stjecajem okolnosti, i jednom apsolutno dobronamjernim gestom akcija prekinuta, i Lešo je dobio aparat kakav već ima, i sa kojim ne može biti pokretan, a ne toliko potreban mobilni aparat. Naravno da će ovaj nepokretni aparat biti poklonjen pacijentu kojemu bude potreban, ali Lešo takav već ima. Zato su ljudi dobre volje ponovo pokrenuli akciju pomoći. Gospođe Ivana Miličević, predsjednica humanitarne udruge “Ruka dobrote”, i gospođa Dagda Bogunović Miletić, predsjednica udruge «Gomila» okupile su večeras u prostoriji Mjesnog odbora Ploče impozantan broj građana, udruga i stranaka. Došli su i desni i lijevi, i udruge, i pojedinci. Ničije ime nije potrebno posebno naglašavati, jer apsolutno svi misle isto: sve učiniti da se Leši kupi taj aparat. Stvorena je Građanska inicijativa «ZA LEŠU», gospođa Miličević je izabrana za koordinatoricu Inicijative, a  gospođa Bogunović Miletić za njezinu pomoćnicu. Podijelili su se poslovi, saslušali svi prijedlozi, i koncipirao se daljnji rad. Novi sastanak je u četvrtak, u 18 sati, opet u prostoru Mjesnog odbora, pa mogu doći svi koji misle da mogu pomoći. Ima puno  jako dobrih ideja za koje je naglašeno da se trebaju hitno, odmah, realizirati.

            Treba svakako napomenuti da je i u dosadašnjoj akciji svoje učešće dao i Grad Ploče kroz izradu prilazne rampe (koja se ne može koristiti dok Lešo ne bude imao ovaj aparat), i Luka Ploče, ali potrebe obitelji Adamović su mnogostruko veće.

               Sigurna sam da ćemo svi kao jedan učiniti sve da  Lešu opet vidimo na ulicama našega lijepoga grada.


lijepa-nasa @ 20:38 |Isključeno | Komentari: 26 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 18, 2013


lijepa-nasa @ 20:14 |Isključeno | Komentari: 16 | Prikaži komentare
subota, veljača 16, 2013
               Referendumski ustanak u Pločama i okolici traje punom parom. Gospođa Jasminka Jelčić, koordinatorica akcije  kaže da je baš danas, četvrti dan, sakupila najviše potpisa.  Neprestano ima malu ekipu koja joj pomaže, ali ona je konstanta! Građani i samoinicijativno pomažu, pa su listovi za potpise odneseni  u Komin i Rogotin.

             Različiti ljudi prilaze štandu, ali kako dani odmiču sve više je onih koji znaju o čemu se radi. Najviše potpisuje srednja  i nešto mlađa generacija, stariji uglavnom stanu, pitaju što je to i produže. Jedan barba koji ima 82 godine  kaže da je upamtio staru Jugoslaviju i sve ratove, ali da ovako nešto kao danas nije mogao zamisliti, da nikad nije bilo gore. Barba je pun života, bistre glave, razuman i kaže da neće oni nas silom gurati u EU, da Hrvatska može hraniti cijelu EU, a ipak smo toliko silno zaduženi.

              Akcija ide dalje! Sutra će štand opet biti ispred Robne kuće, a moguće da će u isto vrijeme biti i na tržnici!

 

lijepa-nasa @ 20:19 |Isključeno | Komentari: 11 | Prikaži komentare
petak, veljača 15, 2013
 

Svatko ima svoje mišljenje o programu zdravstvenog odgoja u osnovnim školama. Oni koji ne traže istinu izvan zvaničnih priopćenja vlasti, vjeruju im bespogovorno. No, oni koji žele doznati nešto više, tragaju za istinom na razne načine. Prof.dr. Slaven Letica napisao je jedan jako dugačak članak koji nas nakon čitanja ostavlja u potpunoj nevjerici i bez riječi. Tko god ima malenu djecu, preporučam da se naoruža strpljenjem i pozorno pročita ovaj tekst prof.dr. Letice.

Piše: Slaven Letica / Hrvatski list                                     Četvrtak, 14 veljača 2013 09:01

Nizozemski spolnoslov (seksolog), strastveni zagovaratelj legalizacije pedofilije, s višegodišnjom američkom akademskom adresom Theodorus 'Theo' Sandfort (zaposlen je na Sveučilištu Columbia u New Yorku koje je bilo i posljednje, nesuđeno, pribježište posrnulom hrvatskom velmoži dr. Ivi Sanaderu: na Institutu Harriman tog sveučilišta nakratko su ga zaposlili kao 'gostujućeg učenjaka' - visiting scholar: http://bwog.com/2010/12/12/ivo-sanader/), nije mogao ni slutiti kako će se na samom početku varljive veljače Ljeta gospodnjeg 2013. naći pod posebnom zaštitom hrvatske države.

Dan nakon što je američka konzervativna aktivistkinja pokreta protiv pedofilije (za taj se izraz u Nizozemskoj češće koristi pojam 'pederastija'), homoseksualnosti, pornografije i spolnog podučavanja, ali i protiv 'bračnih' prava spolnih manjina, dr. Judith Reisman javno optužila prof.dr. Aleksandra Štulhofera da je surađivao s 'pedofilom' dr. Theom Sandfortom, oglasilo se hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. U posebnom priopćenju za javnost stoji: 'Optužba koju je jučer u debati s profesorom Aleksandrom Štulhoferom izrekla gospođa Judith Reisman imala je za cilj narušiti znanstveni ugled i vjerodostojnost sugovornika, a posredno time i Kurikulum zdravstvenog odgoja, čiji je jedan od autora i prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer. Dr. Sandfort, s kojim je Štulhofer 2005. godine uredio knjigu o seksualnosti u postkomunističkim društvima, zaposlen je na Sveučilištu Columbia u New Yorku, gdje radi kao profesor kliničkih sociomedicinskih znanosti na Odjelu za psihijatriju i istraživač u Centru za istraživanja HIV/AIDS-a. Profesor Sandfort je u razdoblju 2002. - 2003. bio predsjednik Međunarodne akademije za seksološka istraživanja, najprestižnijeg udruženja stručnjaka koja se bave istraživanjima seksualnosti. Ako gospođa Reisman ima saznanja koja profesor Štulhofer nema, dužna ih je prijaviti nadležnim organima u SAD-u. U suprotnom, riječ je o kleveti.'

TAJNA PEDOFILSKO-PEDERASTIJSKA INTERNACIONALA

Odluka ministra dr. Željka Jovanovića da - bez oklijevanja i provjere - autoritet vlastitog ministarstva, VRH-a i hrvatske države stavi iza imena i djela 'profesora Sandforta' prvorazredni je politički i kulturni skandal, ali i razlog za njegov opoziv (!) ili makar ostavku.

Naime, čak i vrlo jednostavna internetska pretraga otkriva kako je nizozemsko-američki su-urednik vodećeg hrvatskog spolnoslovnog teoretika prof. dr. Aleksandra Štulhofera, jednog od autora kurikuluma zdravstvenog odgoja, prof.dr. Theodorus 'Theo' Sandfort istaknuti ideolog i aktivist nizozemskog i globalnog pokreta za 'normalizaciju' i legalizaciju svih oblika emotivnih i spolnih veza djece i odraslih: homoseksualne, biseksualne i heteroseksualne pedofilije i pederastije! O toj činjenici nema nikakve dvojbe!

Dvojbe može biti samo o tome je li Theo Sandfort u Aleksandru Štulhoferu našao iskrenog pristašu istovjetnih spolnih nazora ili je pronašao naivca gladna i žedna međunarodne 'znanstvene' slave preko kojega je želio širiti vlastite nastrane ideje o spolnih vezama i odnosima odraslih ljudi i male ili nešto veće - djece.

Čak i ako su u pitanju Štulhoferova naivnost i površnost, njegova odgovornost, kao i odgovornost dr. Željka Jovanovića, nisu umanjeni.

Da bi se moglo raditi o zastrašujućoj površnosti i naivnosti našeg spolnoslova, pokazuje njegov odgovor na pitanje dr. Judith Resiman: 'Jeste li bili svjesni da ste uredili knjigu s čovjekom koji otvoreno podržava pedofiliju?'

Štulhofer je odgovorio: 'Doista ne znam što je Theo Sanfort prije pisao. Mi smo zajedno uredili knjigu koja govori o seksualnosti nakon pada Berlinskog zida, ja zaista ne znam što je on prije pisao i je li on pedofil.'

Sutradan, na  pitanje studentskog kapelana Sveučilišta u Zagrebu don Damira Stojića 'Jeste li znali da čovjek s kojim ste uredili knjigu otvoreno podržava pedofiliju?', Štulhofer je zbunjeno odgovorio: 'Mislim da se toliko poznajemo da znate da ne bih radio sa sumnjivcima.'

Prije plodne uredničke suradnje s hrvatskim spolnoslovom Štulhoferom koja se, eto, našla pod posebnom zaštitom VRH-a, 'ugledni' Theo podjednako je uspješno urednički surađivao s dr. Edwardom Brongersmom (1911. - 1998.), nizozemskim pravnikom, utjecajnim senatorom, štoviše, plemićem (nizozemska mu je kraljica dodijelila plemićki naslov), članom tamošnje Radničke stranke, osuđenim (1950. godine osuđen je na jedanaest mjeseci tamnice zbog homoseksualnih odnosa s 17-godišnjim mladićem) i pedofilom praktičarom.

Osobno se pohvalio Johnu Robinu Sharpeu, jednom od svojih velikih štovatelja, kanadskom pornografskom dječjem fotografu, narkomanu i raspačavaču dječje pornografije i borcu za legalizaciju lakih i teških droga, da je prvi seksualni odnos s dječakom imao u Maroku (omiljelom odredište europskih pedofila koji spolno iskorištavaju tamošnje siromašne dječake) kad je imao 49 godina. Pohvalio mu se i sa spolnim odnosima s dječacima iz Italije, Francuske i Filipina:http://www.robinsharpe.ca/Brongersma.html

Dekadentni stari pohotnik, pedofil homoseksualac Edward Brongersma (doživio je 87 godina, a život je skončao 'medicinski potpomognutim samoubojstvom'), ljubavnik podjednako 'slavnog' homoseksualca, pedofila, pisca pedofilskih romana i vođe nizozemskog pokreta za legalizaciju pedofilije/pederastije Fritsa Bernarda (1920. - 2006.), cijeli je život posvetio izopačenoj borbi za legalizaciju pedofilije/pederastije.

Edward Brongersma 1979. utemeljio je zakladu koja nosi njegovo ime, a čije je izvorno poslanje bilo: 'promicanje znanstvenih istraživanja i publikacija na području spolnih odnosa između odraslih i mladih ljudi'. Nakon što je problem pedofilije i spolnog zlostavljanja djece u Katoličkoj crkvi i inače postao važnim društvenim problemom, vodstvo Zaklade 1992. promijenilo je poslanje: 'promicanje istraživanja o spolno-emocionalnom zdravlju djece i mladih ljudi'.

Godinu dana nakon smrti njezina osnivača, policija je po nalogu nizozemskog ministarstva pravosuđa 20. kolovoza 1999. upala u zgradu Zaklade Edward Brongersma u Haarlemu kod Amsterdama, rodnog grada njezina utemeljitelja, kako bi zaplijenila dio homoseksualno-pedofilskog arhiva: oko 500 memoarskih zapisa i dnevnika pedofila, desetak tisuća foto i video dokumenta, imena i prezimena više od 4.000 nizozemskih, europskih i američkih pedofila koji su u Nizozemskoj spolno iskorištavali djecu jer je to bilo gotovo pa legalno.

To je bio početak sumraka 'zlatnog', a zapravo mračnog, zlostavljačkog i monstruoznog, zločinačkog razdoblja pokreta za 'normalizaciju' i legalizaciju pedofilije u zemljama Beneluksu utjelovljenog u liku i nedjelu Edwarda Brongersme kojem je 'Theo' (Sandfort) bio omiljeni suradnik.

Theo Sandfort s tim je osuđenim i osvjedočenim (prema vlastitom svjedočenju) pedofilom objavio dvije knjige 'Muška međugeneracijska intimnost' i 'Dječaci u odnosima s muškarcima: analiza seksualno izraženog prijateljstva'.

U knjizi 'Muška međugeneracijska intimnost', Sandfort i Brongersma pišu i ove 'proročanske' retke: 'Teško je predvidjeti kakva je budućnost veza muškaraca i dječaka, dječje seksualnosti, i položaja djece u društvu. Hoće li pedofilija postati životni stil, baziran na dizajniranoj seksualnoj orijentaciji? Hoće li društvo ljudima dopustiti da usvoje takav stil života ili će se na njih i dalje gledati samo kao na zlostavljače djece? Mora li seksualni odnos između odraslih i djece biti uvijek percipiran kao zlostavljanje, ili će znanstvenici i javnost konačno shvatiti da postoje razni oblici intimnog druženja između odraslih i djece i da moramo raditi razliku između dobrovoljnog odnosa i prisilnog? Hoće li djeca dobiti više prostora za izgradnju vlastite seksualnosti, bez ograničenja koja im nameću roditelji, stručnjaci, crkva, i pedofili?'

>>Je li Štulhoferov suradnik Sandfort pedofil?

Dakako, ključni čimbenik u promjeni općih kulturnih trendova u zemljama Beneluksa spram pedofila i pedofilije imao je 'Slučaj Marc Dutroux', slučaj po zlu slavnoga belgijskog otmičara, silovatelja, zlostavljača i masovnog ubojice koji je uhićen 1996., a osuđen 2004. za otmice, silovanja i ubojstva 1995. i 1996. šest djevojčica i djevojaka u dobi od 8 do 19 godina.

Metaforički i doslovni bijeg Theodorusa 'Thea' Sandforta iz pedofilske akademske arkadije u Nizozemskoj na američku Columbiju bila je prilično razumna i za zatiranje tragova pedofilskih zločina spasonosna odluka. Posebice nakon što je nizozemski sud donio odluku da najveći dio fundusa Zaklade Edward Brongersma nije nikakva znanstvena, već isključivo 'pedofilska kolekcija'.

'Zlatna' pedofilska era u Nizozemskoj traje do gašenja časopisa 'Paidika: časopisa za pedofiliju“ čije je poslanje i svrha bilo „promicanje normalizacije pedofilije': izlazio je od 1987. do 1995.

Nakon svega, na Theodorusa 'Thea' Sandforta, ali, na žalost, i na njegovog 'uglednog' hrvatskog kolegu i suradnika prof.dr. Aleksandra Štulhofera, može se primijeniti izreka jednog od najumnijih homoseksualaca u ljudskoj povijesti, Oscara Wildea: 'Nitko nije dovoljno bogat da otkupi svoju prošlost.'(No man is rich enough to buy back his past.) Njihovo divno prijateljstvo na međunarodnoj konferenciji društvenih znanosti u Dubrovniku od 12. do 16. lipnja 2001 na temu 'Seksualnost u tranziciji' ide tomu u prilog.

SPOLNI ZLOSTAVLJAČ KAO TELEVIZIJSKA I HUMANITARNA ZVIJEZDA

Dok je pozornost europskih i svjetskih, pa i hrvatskih medija, s dobrim razlozima, bila usmjerena na nepregledni niz strašnog spolnog svećeničkog zlostavljanja, pa i silovanja, djece u bogomoljama, sakristijama i svećeničkim domovima Katoličke crkve, međunarodna akademska pedofilska internacionala doživjela je početkom 21. stoljeća još jedan teški udarac, nakon otkrića da je jedna od najslavnijih televizijskih zvijezda u povijesti slavnog, kraljevskog, BBC-ija bio spolni zlostavljač svih i svakoga: djece i odraslih, muškaraca i žena. Zvao se Jimmy Savile. Bio je jedan od najslavnijih i najobožavanijih televizijskih i radijskih voditelja, glazbenih zabavljača i dobročinitelja u britanskoj povijesti. Britanska mu je kraljica za zasluge, kao i nizozemska ranije opisanom 'Theu', dodijelila plemenitaški naslov gospodina i viteza. Umro je, ovjenčan slavom, mirno, u svom domu Roundhayu u predgrađu Leedsa 29. listopada 2011. Na vječni je počinak taj super-bogati samac (nikad se nije oženio), čudak ili, kako su mu tepali 'ekscentrik',  poznanik i prijatelj britanske društvene kreme, pa i kraljevske obitelji, ispraćen uz najviše državne počasti. Nekoliko dana nakon njegove smrti, radijska i televizijska postaja BBC, na kojoj je radio pola stoljeća, emitirala je o njemu „dokumentarni“ film 'Sir Jimmy Savile - As It Happened'. U filmu je ovako definirao svoju životnu filozofiju: 'Cijeli sam život bio vođen zabavom: svaki je dan Božić, a svaka noć Nova godina. Sve je samo zabava i u tome nema ničeg lošega.' Što je za njega zapravo značila riječ 'fun' (zabava, šala, užitak) postalo je jasno tek nakon njegove smrti. Glavni istražitelj 'Slučaja Savile' Peter Spindler početkom ove godine upoznao je britansku javnost sa zastrašujućim podatcima i činjenicama: slavom i bogatstvom ovjenčani televizijski voditelj kultnih, globalno popularnih glazbenih televizijskih emisija 'Vrh popa' (Top oft he Pops) i 'Jim će to srediti' (Jim'll Fix It) bio je demonsko utjelovljenje Dorijana Graya.

Dok je u javnosti bio osobni prijatelj ili dobar poznavatelj britanske kraljevske obitelji, najvećih glazbenih zvijezda XX. stoljeća, Svetoga Oca, Majke Tereze, brojnih šefova država i vlada, nobelovaca i dugih slavnih ljudi, privatno je bio beskrajno lukavi, nezajažljivi i neutaživi spolni grabežljivac i silovatelj koji je nekažnjeno 'operirao' pune 54 godine. U više od pola stoljeća silovao je 34 žrtve, a spolno je iskoristio i zlostavio još 420 žrtava u dobi od 8 do 47 godina, među kojima je bilo 50 dječaka.

Razvoj je događaja pokazao da su mnoge od tih činjenica i ranije bile poznate vodstvu BBC-ija, mnogim njegovim poznanicima i policiji - dakako i svim žrtvama. Ipak, umro je mirno i blago jer su ga od zaslužene svjetovne kazne štitili slava, bogatstvo i, iznad svega, veze i mreže poznanstava koje je cijeli život stvarao kao zaštitu za svoju monstruoznu rabotu.

Neposredno nakon smrti, BBC je objavio 'dokumentarni' film 'Sir Jimmy Savile - As It Happened' o slavi, genijalnosti, plemenitosti i neponovljivosti glazbenog promicatelja kojeg je u šezdesetim i sedamdesetim gledalo pola Velike Britanije. Posmrtna slava beskrupuloznog spolnog zlostavljača i silovatelja ipak nije dugo trajala: do trenutka kad je, 19. studenog 2011. u 20.30, neovisna TV kuća ITV objavila zastrašujući dokumentarni film novinara-istraživača Marka Williamsa-Thomasa 'Naličje Jimmyja Savila' ('The Other Side of Jimmy Savile'). Film je u trenutku pisanja ovog eseja bio dostupan na:

PEDOFILSKA STRATEGIJA U XXI. STOLJEĆU: KAPILARNA LEGALIZACIJA

Iako su izgubili neke važne medijske, zakonodavne i pravosudne bitke, utjecajni i bogati europski i američki pedofili i njihovi 'znanstveni' jataci nastavljaju rat za postupnu, kapilarnu kulturnu legitimaciju i za njih poželjnu legalizaciju pedofilije kao posebnog, genetski i biološki navodno neispravljivog oblika 'spolnog stila' ili 'spolne usmjerenosti'.

U međuvremenu svoje nastrane strasti zadovoljavaju na poznatim odredištima pedofilskog turizma: u Maroku i drugdje u Africi, Filipinima, Tajlandu…

Da je tome tako, pokazuje ponovna pojava pozitivnog osvrta na pedofile i pedofiliju u jednom uglednom britanskom listu. Radi se o članku: Jon Henley 'Pedofilija: iznošenje mračnih žudnji na svjetlo', objavljenom u The Guardianu 3. siječnja 2013. Ključna je teza članka, dakako, kako je pedofilija biološki imperativ, nepromjenjiva životna i spolna sudbina: 'Možda su pedofili drukčije tkani. Ovo je radikalna stvar. Ali postoji rastuće uvjerenje, posebice u Kanadi, da pedofiliju treba klasificirati kao posebnu spolnu usmjerenost, poput raznospolnosti (heteroseksualnosti) i istospolnosti (homoseksualnosti). Dva su istaknuta istraživača svjedočila u tom smislu pred jednom kanadskom parlamentarnom komisijom, a tvrdnje da je pedofilija 'spolna usmjerenost' i da ju je zato 'nemoguće promijeniti' doslovce su objavljene u Harvard Mental Health Letteru u srpnju 2010.'

Citirano stajalište tipično je za novu pedofilsku medijsku, političku i pravosudnu ofenzivu. Novo središte spolnog 'liberalizma', zapravo spolne dekadencije, danas je Sjeverna Amerika, posebice Kanada.

Uloga društveno angažirane 'znanosti' i 'teorije' u legalizaciji pedofilije, pederastije, sodomije, pa i incesta vrlo je važna. U posljednjem desetljeću pojavio se čitav niz knjiga, tiskanih kod uglednih nakladnika koje naglašavaju pozitivne odnose spolnih odnosa odraslih ljudi i adolescenata, pa i male djece. Ovdje ću navesti tri paradigmatične knjige o „međugeneracijskom seksu“ koje su napisale žene: Judith Levine 'Štetno za maloljetnike' (Harmful to Minors, University of Minnesota Press, 2002.), Susan Clancy 'Mit o traumi' (The Trauma Myth, Basic Books, 2009.) i Sarah Goode 'Razumijevanje i rasprava o spolnoj privlačnosti starijih ljudi prema djeci: analiza pedofilije u suvremenom društvu' (Understanding and Addressing Adult Sexual Attraction To Children: A Study of Paedophiles In Contemporary Society, Routledge, 2009.).

Ključna je tvrdnja tih i brojnih drugih knjiga da je pedofilija tek jedna od normalnih spolnih usmjerenosti s kojom se društva moraju suočiti i pomiriti. Ili, kako piše Goode: 'Spolna privlačnost odraslih ljudi prema djeci dio je kontinuiteta ljudske spolnosti. To je nešto što se ne da eliminirati. Ukoliko o tome možemo razgovarati racionalno, priznajući da odrasle ljude mogu spolno privlačiti djeca, ali da oni ne moraju djelovati u skladu s tom privlačnošću, možda možemo izbjeći (sadašnju) pedofilsku histeriju. U tom slučaju, pedofile ne ćemo označavati kao monstrume i ne će biti tabu da ispravno vidimo i imenujemo stvari koje nam se događaju pred očima.'

Nasuprot uobičajenom stavu kako u današnjim razvijenim društvima od 1 do 2 posto ljudi ima pedofilske sklonosti, Sarah Goode, u spomenutoj knjizi, iznosi šokantnu procjenu da čak 20 posto odraslih muškaraca i 5 posto odraslih žena ima latentne pedofilske sklonosti. Ako se, uz to, zna da se izraz 'pedofilija' odnosi na nastranu spolnu sklonost odraslih muškaraca i žena prema sasvim maloj djeci, onoj prije puberteta, dok se za sklonost prema adolescentima u dobi od 14 do 18 godina koristi izraz 'efebofilija', broj bi potencijalnih spolnih grabežljivaca mogao biti znatno veći.

Zato se Goode zalaže za 'normalizaciju' pedofilije: 'Ako pedofilima dopustimo da budu obični članovi našeg društva, s moralnim standardima koji vrijede za sve nas, poštujući one pedofile koji se uspijevaju kontrolirati, samo u tom slučaju čovjek koji ima težnju da spolno zlorabi djecu bit će iskren u pokazivanju svojih osjećaja i možda će u svojoj blizini pronaći ljude koji će mu pružiti potporu i dovesti u pitanje njegovo ponašanje prije nego nanese štetu djeci.'

Za aktiviste pokreta za legalizaciju pedofilije, pederastije i drugih spolnih nastranosti, veliki je uzor uspjeh pokreta za legalizaciju homoseksualnosti, biseksualnosti i transseksualnosti.

Oni stalno povlače povijesne usporednice, tvrdeći kako se trenutno nalaze u situaciji u kojoj je 'veseli pokret' (engleska riječ 'gay' izvorno znači: veseo, vedar, šaren, živ, razuzdan) bio prije 1948. i pojave 'Kinseyeva izvješća' u kojem je iznesen u to doba šokantan 'podatak', za koji danas znamo da je bio 'znanstvena' izmišljotina, da je udio LGBT stanovništva oko 10 posto. Dakle u doba u kojem su svi ljudi koji su imali spolne sklonosti koje nisu bile raznospolne (heteroseksualne) smatrani duševno poremećenim, kriminalnim i opasnim za javni moral i budućnost ljudskog roda i civilizacije.

Pedofili i pederasti svih zemalja i boja iskreno se nadaju da će povijesni proces NORMALIZACIJE njihove nastranosti i nenormalnosti (prema današnjim zakonskim normama najvećeg dijela svijeta) slijediti logiku procesa normalizacije LGBT-a: (a) viđenje pedofilije kao nečeg što je društveno apsolutno neprihvatljivo i nezakonito, (b) prihvaćanje potrebe da se o pedofiliji vode akademske rasprave, (c) prihvaćanje potrebe da se vode javne i medijske rasprave i (d) konačni cilj - prihvaćanje pedofilije kao posebne 'spolne sklonosti'.

Posljednjih je godina sve više članaka i knjiga u kojima se pedofili prikazuju uljepšano.

EPILOG VELIKE MORALNE PANIKE

Nakon što ga je na  konferenciji za tisak u zagrebačkom hotelu Sheraton (na kojoj je  odvjetnik Zvonimir Hodak najavio veliki broj tužbi protiv novinara i medija za 'javno sramoćenje' Judith Reisman) britanski filmaš i novinar Timothy Tate optužio da je u Lijepu Našu daleke 2001. osobno pozvao trojicu deklariranih pedofila, zdvojni je Aleksandar Štulhofer, na te teške optužbe, za Hinu izjavio: 'Ovo je svakako najteži trenutak u mojoj profesionalnoj karijeri!'

Nije, dakako, mogao negirati činjenicu da su njegovi gosti na 'Međunarodnoj konferenciji društvenih znanosti: Seksualnost u tranziciji' - održanoj od 12. do 16. lipnja 2001. u Dubrovniku - bila sva trojica spolnoslova koje je Timothy Tate javno prozvao kao pedofile: dr. Theo Sandfort (kao suorganizator), dr. Vern Bullough (kao glavni predavač) i dr. Erwin Haeberele (drugi najvažniji predavač: berlinsko Sveučilište Humbolt).

Štoviše, Tate je izdvojio nekoliko rečenica svakog od trojice prozvanih 'pedofila':

Dr. Theo Sandfort: 'Svijet je prepun odraslih. Uvijek se veselim vidjeti malenu djevojčicu.'

Dr. Vern Bullough: 'Nužna je naša samosvijest o tome da smo pedofili. Pod pedofilijom podrazumijevamo pristanak na međugeneracijski seksualni odnos.'

Dr. Erwin Haeberle (izjava pornografskom magazinu Hustler): 'Djeca što ranije trebaju početi masturbirati i naučiti uživati u seksualnom odnosu s različitim partnerima.'

Zanimljivo je da kolega Štulhofer kao znanstvenik, sociolog, nije javno komentirao spomenute i brojne druge 'teorijske' tvrdnje koje nepobitno dokazuju kako su njegovi dubrovački gosti predavači ideolozi, aktivisti i lobisti 'normalizacije' i legalizacije pedofilije/pederastije, već se odlučio na formalno-pravni komentar.

Za Hinu je izjavio: 'Kada je riječ o prozvanim osobama, nitko od njih, koliko mi je poznato, nije pedofil, niti je ikada bio pod takvom ili sličnom istragom. Nadam se da će gospodin Tate, ako ima suprotne informacije, učiniti ono sto je dužan učiniti - podignuti tužbu protiv njih.'

Vrlo je indikativno kako rabi isti argument koji se našao i u javnom priopćenju MZOS-a: ako Riesman ili Tate ne podnesu kaznene prijave protiv onih koje javno prozivaju kao pedofile, prozvani su oklevetani i nisu pedofili.

Takva 'argumentacija' nema, dakako, nikakve veze sa znanošću.

Nakon javno iznesenih tvrdnji kako nije znao, a ni provjeravao, što je njegov suurednik dr. Theo Sandfort radio i pisao prije negoli je s njim počeo surađivati, postavlja se sasvim logično pitanje nisu li iskusni i lukavi pripadnici javnih i tajnih pedofilskih organizacija i/ili organizacija koje se desetljećima bore za 'normalizaciju' i legalizaciju pedofilije i pederastije u prof. dr. Aleksandru Štulhoferu našli pogodan medij za - prodor na postkomunistički Jugo-istok.

Da se možda radi o tomu, pokazuje vrlo zanimljivi intervju koji je naš tragični spolnoslovni junak ne tako davno dao Jutarnjem listu, a kojem je uredništvo dalo višeslojno zanimljiv naslov: 'Znam sve o seksu, a ipak nemam još djevojku'.

U intervjuu Štulhofer, između ostaloga, kazuje: 'Nakon srednje škole imao sam veliki otpor prema građanskom, intelektualnom društvu. Taj bunt bio je povezan s velikim simpatijama za hipi pokret, kulturnu revoluciju i ljevičarstvo. Smatrao sam da moj izbor zanimanja mora biti odraz tog bunta. Zato sam, na užas svojih roditelja, kirurga i srednjoškolske profesorice, nakon završene Klasične gimnazije objavio da želim biti mornar. A onda sam malo omekšao i odlučio biti odgajatelj u vrtiću. Sa svojih 17 godina smatrao sam da se revolucija u društvu može pokrenuti jedino ako promijenimo klince već u vrtiću. To je bio veliki plan. Prijavio sam se na Pedagošku akademiju. Uz to, prijavio sam se i na sociologiju, i to zbog roditelja, koji su bili silno frustrirani što njihov sin ne će studirati, nego ići na neku višu školu. Sociologiju sam odabrao jer za prijemni ispit trebalo je pročitati samo tri knjige. Nisam pročitao ni te tri, ali sam nekako upao. A na Pedagoškoj akademiji nisu me primili! Užas.' (Jutarnji list je 22. veljače 2012.)

>>Aleksandar Štulhofer: Znam sve o seksu, a ipak još nemam djevojku

Možda su velmože tajne pedofilske ložnice proniknuli u tajnu Štulhoferove odbojnosti prema čitanju 'više od triju knjiga', a sa simpatijama su gledali i na činjenicu da je u jednoj fazi života sanjao o tome da bude 'teta' u dječjem vrtiću.

Teza o banalnosti zla možda je našla još jednu potvrdu u praksi izrade „kurikuluma“ (obrazovnika, nastavnog programa) 'zdravstvenog' (zapravo spolnoga) odgoja u Lijepoj Našoj.

Očito je da javnu raspravu o toj važnoj svjetonazorskoj temi treba vratiti na sami početak.

lijepa-nasa @ 19:35 |Isključeno | Komentari: 59 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 14, 2013

Još 30. listopada prošle godine, na više adresa poslalI smo prijavu o azbestnom otpadu, i to: Upravi za inspekcijske poslove MZOP-a u Zagrebu i Dubrovniku, gradonačelniku grada Ploča i Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i zaštitu okoliša Grada Ploča. Evo teksta prijave:

……..Predmet: Prijava azbestnog otpada

 Poštovani! Članak 70. Ustava RH određuje da (citiram) "Svatko ima pravo na zdrav život. Država osigurava uvjete za zdrav okoliš. Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša."

Čini se da jedino građani grada Ploča nemaju navedeno ustavno pravo, jer usred grada, na izrazito atraktivnom mjestu, u okružju stambenih zgrada, pokraj dječjeg igrališta, nalazi se poluruševina sa polusrušenim krovovima od azbesta, radi čega predstavlja veliku opasnost. Ove ruševine svi u gradu Pločama znaju kao "staru školu". Za građane je potpuno nevažno pitanje tko je vlasnik te ruševine  i zemljišta, jer  je poznata činjenica da je azbest najgori i najopasniji  u raspadajućem stanju, kada čestice lebde u zraku, a to se iz ovih ruševina događa  već skoro dva desetljeća. U neposrednoj blizini ruševine je igralište na kojemu se sportskim aktivnostima bave  mali i veliki Pločani, nesvjesni opasnosti od azbestnih čestica koje  zrakom prodiru u njihova pluća i tamo se akumuliraju, a naš imunološki sustav nije ih u stanju uništiti. Nažalost, sve vrste azbesta pripadaju u karcinogene tvari razreda 1, što znači da dokazano uzrokuju karcinom, pa uopće nije važno koje je vrste azbest na krovištu ovoga kompleksa zgrada.

Stručnjaci i zaštitari okoliša znaju da azbest ne predstavlja opasnost sam po sebi dok se njegove niti ne raspršuju u zrak. No,  kad se- kao što je ovdje slučaj - krov pokriven azbestom ošteti lomom i raspadom, oslobađaju se i zrakom lete  sitna azbestna vlakanca  iz azbestne prašine, nošena vjetrom zabadaju se u plućne membrane uzrokujući teške oblike azbestoze pluća, rak pluća, mezoteliom - rak poplućnice, ali i rak debeloga crijeva.

Smatramo da zbog svega navedenog ovdje postoje i elementi kaznenog djela protiv okoliša iz Kaznenog zakona RH, zbog ugrožavanja okoliša otpadom i  neotklanjanja opasnosti.

Očekujemo hitno i neodložno saniranje azbestnog otpada sa kompleksa "stare škole" u Pločama……

Obzirom da su prolazili mjeseci, a nitko sa navedenih adresa nije se javljao, bila sam uvjerena da imenovani nisu ni dobili ovaj dopis. No, ovih dana iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Uprave za inspekcijske poslove, Područna jedinica – Odjel inspekcije zaštite okoliša za Dalmaciju sa sjedištem u Šibeniku, ispostava Dubrovnik (Krleža je za ove mala beba u dužini pisanja), dobismo dopis upućen Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Upravi za inspekcijske poslove, Područna jedinica  u Dubrovniku, Odjelu DNŽ u Dubrovniku. U dopisu se kaže kako im šalju predstavku Udruge Lijepa naša na nadležno postupanje, obzirom na to da je navedena problematika dijelom i u okviru njihove nadležnosti.

                   Ovo je doslovno prelijevanje iz šupljeg u prazno. Iz Dubrovnika u Dubrovnik se ovako dopisivati, čista je formalnost. Ovo «i u okviru njihove nadležnosti» znači da je dio i u nadležnosti inspekcije Ministarstva  zaštite okoliša i prirode. E sad, njima (Min. Zaštite okoliša, ispostava u Dubrovniku) je trebalo tri i pol mjeseca da reagiraju na način da obavještavaju drugo ministarstvo, u odjel koji je isto u Dubrovniku i o njihovoj nadležnosti, a da sami nisu poduzeli ama baš ništa.Sa pločanske adrese, naravno, nitko nije našao za potrebu javiti se, a da ne govorimo o poduzimanja mjera za zaštitu svojih građana. Što sad to znači?! Znači da bi novinari koji ovo pročitaju hitno trebali o ovome izvijestiti javnost, jer ti se  likovi boje jedino medija i javnosti. Opasnost u Pločama je golema, i prijeti najviše djeci. Osobno sam bez teksta, jer iznad ovih ministarstava možemo samo alarmirati  EU institucije. Pa je li moguće da smo dotle došli?! Opet!!!

 

Fotografije: Ana Musa

Usput, Referendumski ustanak ide po planu. Koga zanima detaljnije informacije može pogledati na adresi www.referendum.co  Sutra je naša mala ekipa, na čelu sa gospođom Jasminkom Jelčić opet ispred Robne kuće, od 8 do 13 sati. Ići će se i po selima, s nadom i vjerom da su ljudi koliko-toliko informirani. Imamo divnih primjera da ljudi dođu, parkiraju automobil i traže da potpišu – ništa ne pitajući, jer su se dobro informirali. Takav je – između ostalih bio danas jedan mladi tata koji zna da to čini za sretniju budućnost svoga tek rođenog djeteta. Opet naglašavam, po ne znam koji puta: ovaj referendum nema blage veze ni sa jednom strankom!

lijepa-nasa @ 19:44 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 13, 2013
              Referendumski ustanak je započeo, jutros u 8 sati ispred  Konzumove robne kuće u Pločama. Obzirom da su mediji blokirali informacije o toj akciji, puno ljudi nema pojma o čemu se radi. Ali kad im se objasni, i kad pročitaju proglas, više nema problema. Malo je komplicirano što su postavljena četiri pitanja, pa se onda svaki građanin mora potpisati četiri puta. Uz to  neki nemaju OIB ili JMBG, ali mi smo malo mjesto, i oni koji to danas nisu imali,  doći će sutra sa podacima. Gospođa Jasminka Jelčić, koordinatorica za Ploče neumorno radi, i  ovim putem izvješćuje zainteresirane da se sutra akcija nastavlja na tržnici. Nadamo se da neće biti kiše, barem prognoze tako kažu.Činjenica je da ni vladajući, a ni oporba ne žele da ovaj referendum uspije!

            Obzirom da je ovo prvi dan, i malo je ljudi koji znaju o čemu se radi, možemo biti vrlo zadovoljni odzivom, i samo poželjeti da se tako i nastavi.

lijepa-nasa @ 19:06 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 11, 2013

          

Nakon nešto više od dvadeset godina stvaranja vlastite države,  hrvatski građani  su postali  indiferentni i inertni do imbecilnosti na sve zlo koje im se čini. Iako je politika premrežila kompletni život svakog pojedinca, gotovo svI su se kao kukavice sakrili u mišju rupu, i šute. Svi šute, umjesto da se dignu i zajednički očiste zemlju od lopovskog smeća koje uništava i nas i državu. A ipak, predsjednik Milanović ovih dana u Torinu izjavljuje kako bi „trebao prevladati europski duh nad nacionalnim, odnosno nacionalizmom“. Nikada, ali nikada u životu ne bi mi Europski interesi bili iznad nacionalnih, Hrvatskih kao odnarođenoj, nenarodnoj vlasti. A poznato je da su hrvatski političari naslijedili jugoslavensku laž koja glasi: nacionalno je nacionalističko, i to vrijedi samo za Hrvatsku i Hrvate, za druge zemlje i narode ne.

Iako svi sve znaju, često se pitam: Jesu li naši građani uopće informirani, jer informirani i odgovorni građani trebali bi aktivno sudjelovati u političkim procesima. A oni šute!   

Još Bertolt Brecht je napisao:„Najgora od svih vrsta nepismenosti je politička nepismenost. Politički nepismena osoba ne čuje, ne govori, ne sudjeluje u političkim događanjima. Ona ne zna da troškovi života: cijena graha, ribe, brašna, stanarine, cipela, lijekova, ovise o političkim odlukama. Politički nepismena osoba je toliko zaslijepljena da ponosno govori kako mrzi politiku. Ta osoba ne zna da se iz njegovog političkog neznanja rađa prostitucija, napuštena djeca i najgori od svih lopova – loši političari, korumpirani i potkupljeni od strane lokalnih i multinacionalnih tvrtki.“

Aktivisti Hrvatske i građani dobre volje odlučili su konačno   prekinuti samovolju političara i bezobzirnu pljačku naroda, pa je na temelju članka 8.a Zakona o referendumu, dana 22.12.2012. donesena odluka o pokretanju neposredne građanske inicijative koja proizlazi iz temeljnih odredbi Ustava Republike Hrvatske - prava na referendumsko izjašnjavanje građana o ključnim pitanjima. Osnovan je  Odbor birača koji pokreće REFERENDUMSKI  USTANAK. Četiri  su bitna pitanja o kojima se traži izjašnjavanje građana Republike Hrvatske

 1. A.     Poništenja pretvorbe, privatizacija i drugih prijenosa ne-osobnog vlasništva od 1990. godine do danas?  Treba li posebno objašnjavati zašto ovo pitanje?! O nečuvenoj pljački Hrvatske, najvećoj u povijesti, svi sve znamo.
 2. B.       Rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa RH?  Pročitajte samo novi Zakon o strateškim investicijskim projektima RH i sve će vam biti jasno!
 3. C.     Ulazak Republike Hrvatske u članstvo EU?  Vrlo je očito da se svim raspoloživim medijima neprekidno manipulira javnim mnijenjem, kako bi se građane uvjerilo da dobrovoljno pristanu na ulazak u Europsku uniju. A što je EU? Najvažnije je, to je oduzimanje građanima i državi RH politički i financijski  suverenitet. A prema izvornoj definiciji fašizma, EU je zapravo divovska fašistička država, koja predstavlja  spoj korporacija i jake, postavljene, a ne izabrane EU vlade.
 4. D.     Zabrana  proizvodnje i prodaje GMO-a u RH? Dugo smo mislili da je Hrvatska zemlja slobodna od GMO proizvoda. Ali, Vlada je  potpisom premijera Milanovića (kao podzakonski akt) još u ožujku donijela uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o razini genetski modificiranih organizama u proizvodima ispod koje proizvodi koji se stavljaju na tržište ne moraju biti označeni kao proizvodi koji sadrže genetski modificirane organizme. Uredba je objavljena u Narodnim novinama br. 39/2012.
Zbog svega navedenoga moramo dignuti svoj glas, da nas čuju oni koje smo izabrali, ali ne zastupaju nas, svoju državu i njene interese. Molimo vas da se izjasnite postoji li potreba da se raspiše referendum o navedenim pitanjima.  Jeste li ZA ili PROTIV?! PRIKUPLJANJE POTPISA u Pločama (kao i u cijeloj RH) započinje  13.02.2013. u 8 sati, a potpisi će se sakupljati zaključno sa 27. veljače 2013. Potpisivat će se na gradskoj tržnici, a u slučaju kiše, ispred Robne kuće (Konzum). Za što uspješniju akciju Odboru su potrebni volonteri (gdje ste mladi, o vašoj se budućnosti radi?!)! Javite se koordinatorici za Ploče, gospođi JASMINKI JELČIĆ na mob.  098 965 2933.

Osobno ću svakako pomoći ovu snažnu, a za Hrvatsku izuzetno  važnu i znakovitu, možda najvažniju akciju iza Domovinskog rata. Naša je sudbina u našim, a ne njihovim rukama!
lijepa-nasa @ 19:03 |Komentiraj | Komentari: 43 | Prikaži komentare
subota, veljača 9, 2013
              «Gotovo sve što nas uče o drevnoj prošlosti je pogrešno!» Tako je svoje skoro trosatno predavanje u punoj Gradskoj knjižnici sinoć započeo  jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za piramide, arheolog  i osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dr. Semir Osmanagić. Kompleks ovih piramida čine: piramida Sunca, piramida Mjeseca, piramida bosanskog Zmaja, te modeliranih  uzvišenja Hrama Majke Zemlje i Piramide Ljubavi.

              Dr. Osmanagić  tvrdi da egipatske piramide nipošto nisu jedinstvene u svijetu, niti služe u svrhu pokapanja faraona. Osim onih u Egiptu, snimio je piramide i na lokacijama u Peruu, Boliviji, Jordanu, na Uskršnjem otoku, Kostariki, Meksiku, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i  Malti, a  najveće i najstarije su baš one u srcu Bosne, kraj grada Visokog. Piramida Sunca najveća je  piramida na svijetu, visoka preko 220 metara, dok je Keopsova piramida u Egiptu visoka 147 metara. Piramide se još uvijek nalaze ispod slojeva zemlje, kamenja, i drveća, a radovi na njihovom iskopavanju započeli su u travnju 2006. godine. No, nije stao samo na otkrićima piramida, jer uz pomoć znanstvenika i četiri neovisna tima: iz Hrvatske, Italije, Finske i Srbije dokazao je da se na vrhu Bosanske piramide Sunca generiraju energetski fenomeni koje ne može  stvarati priroda. Piramide skupljaju snagu svemira, a energija dolazi iz zemlje. Ispod Bosanske doline piramida nalazi se mreža podzemnih tunela, koja se tek počela otkopavati i čistiti kako bi bili prohodni. Unutar tunela pronađeni su fragmenti kamenih krugova.

                 Dr. Osmanagić je govorio o problemima sa kojima se Fondacija bori u realizaciji projekta koji svake godine privlači na desetine tisuća turista, volontera, istraživača i medija iz cijeloga svijeta. Iako je ovo jedan od najvećih svjetskih arheoloških projekata, uporno ga osporavanju neke državne institucije i znanstvenici koji nikada nisu ni bili na lokaciji, niti su vršili istraživanja. Usprkos tome, dr. Osmanagić je uspio  dokazati postojanje prvih europskih piramida, najvećih i najstarijih na svijetu, sa najkvalitetnijim betonom koji prekriva i Bosansku piramidu Sunca. Vezivni materijal koji je pronađen na bosanskim piramidama odgovara onom na egipatskim piramidama,  a kameni blokovi slični su onima u Egiptu.

               Trebalo bi jako puno vremena i prostora za opisati sve ono što smo saznali na ovom iznimno zanimljivom predavanju. Moram priznati da sam na predavanje došla potpuno uvjerena da su piramide u Bosni samo obična bajka, a nakon završetka sam bila sigurna da bi taj čovjek i Eskimima  uspješno prodavao frižidere i led. Nevjerojatno je uvjerljiv, a uz to i naoružan znanstvenim titulama i članstvom akademika  u Ruskoj akademiji prirodnih znanosti, kao i članstvom Društva arheologa Aleksandrije iz Egipta.

 

 lijepa-nasa @ 16:58 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 7, 2013
                  Vrijeme je prekrasno, pa je najpametnije svakodnevno prošetati po suncu, a usput sresti i neke drage ljude.

Danas sam prije izlaska iz kuće promatrala bijesnu igru dvije mace i  jednoga lijepoga psa ispod balkona. Vražice su ga izazivale, pa se onda sakrivale od njega, a on je sirotan lajao do iznemoglosti. Ovo je kao preslikani život nekih ljudi.                  Uz cestu pored groblja iznenadila me zaostala hrpica snijega!
                  Nemam običaj kritizirati komunalce, jer smatram da ljudi daju sve od sebe koliko mogu, sa tehnikom kakvu imaju, ali danas su me baš nasmijali. Čak petorica njih, neki sa alatom, a neki kao promatrači našli su se u velikom poslu na samo nekoliko kvadratića  (veličine malo veće žardinjere) na kružnome toku, na ulasku u grad od strane Stabline.  Dokle ćemo stići sa ovakvim odnosom prema radu, jer svaki od tih pet radnika nije imao ni metar zemlje za okopati (i/li posaditi cvijeće)?! Svašta!


lijepa-nasa @ 19:57 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 6, 2013
                        U atriju metkovskoga Gradskog kulturnog središta otvorena je izložba pod nazivom „Krajobraz i biološka raznolikost delte Neretve“. Izložbu je otvorio ugledni znanstvenik  dr. sc.  Nenad  Jasprica,   zaposlen u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, prvi ravnatelj Instituta, aktivni član Hrvatskog botaničkog društva, hrvatski predstavnik u Glavnom odboru Federacije europskih algoloških društava i  jedan od inicijatora Udruge za izgradnju Pelješkog mosta. U  ime Gradskog kulturnog centra govorio je  novinar Ivica Puljan, urednik Metkovskog vjesnika i portala metkovic.hr, a u ime udruge Divina Natura i Hrvatskih voda  nazočne je pozdravila i zahvalila autorica izložbe,  najpoznatija metkovska ekologinja, profesorica Meri Rogošić.

                        Pet poznatih neretvanskih fotografa: Marin Veraja, Ivica Puljan, Ivan Petrov, Tomislav Rogošić i Davorka Kitonić, ustupilo je svoje fotografije sa neretvanskim motivima, koje doista vrijedi  pogledati. Svi koji su došli na otvorenje izložbe na dar su dobili eko kalendar za 2013. godinu na temu krajobraza i biološke raznolikosti.  Gospođa Rogošić nam je rekla da će izložba biti postavljena još punih mjesec dana, a u sklopu projekta sačinit će se brošura na istu temu, ali sa fotografijama još nekoliko kvalitetnih donjoneretvanskih  fotografa.
S lijeva na desno: Ivica Puljan, Meri Rogošić, Nenad JaspricaJezero Kuti     Autor fotografije: Ivica Puljan


 

Duga na rijeci Neretvi            Autor Fotografije: Ivica PuljanRiječni galebovi uz obalu  Neretve         Autor fotografije:Ivan PetrovLopoč na Crnoj rijeci      Autor fotografije: Tomislav RogošićEko kalendar     Izdavač: Udruga Divina Natura, Metković

lijepa-nasa @ 20:40 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
utorak, veljača 5, 2013
                  Gospođa Meri Rogošić, predsjednica metkovske udruge Divina Natura i Hrvatske vode pozivaju vas na izložbu fotografija «KRAJOBRAZ I BIOLOŠKA RAZNOLIKOST DELTE NERETVE» koja će se otvoriti sutra, 6. veljače 2013. godine u atriju Gradskog kulturnog središta Metković u 12 sati.

Dođite, nećete požaliti, vidjet ćete fotografije vrsnih neretvanskih fotografa kakve još niste vidjeli!!!                                                   Laguna na ušću Neretve                     Autor: Marin Veraja


lijepa-nasa @ 19:31 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 4, 2013
                 Održan je i drugi dio tribine u organizaciji Udruge Lijepa naša, Grada Ploča i Eko Kvarnera pod pokroviteljstvom njemačke zaklade Friedrich Ebert  pod nazivom:  ODRŽIVI RAZVOJ PLOČA – Kako osnovati energetsku zadrugu i solarizirati Dolinu Neretve!?

                  Vjeran Piršić bio je, već uobičajeno, vrlo zanimljiv i razumljiv, pa su dva i pol sata prošla doista brzo. On je naglasio da je proizvodnja energije od sunca jeftina, brza i isplativa, da je solarizacija Doline Neretve neupitna, jer je   solarna revolucija  već započela.

U grafičkom prikazu podjele sunčane ozračenosti, izražene na godišnjoj razini, srednja godišnja ozračenost doline Neretve je među najvišima u zemlji: 1.55 – 1.60, što je izuzetno povoljno za solarne elektrane.


                   Cilj ovoga predavanja je da što više građana dođe do pravih informacija, te pomoći zainteresiranima da što povoljnije nabave tehnologiju za iskorištavanje sunčeve energije.  Najfunkcionalnije je solare postaviti na ravne krovove, i to je zapravo naš resurs. Test inteligencije za svaku lokalnu vlast je njezina opredijeljenost da napravi fotonaponsku elektranu. Pretvaranje solarne u toplinsku energiju putem kolektora za zagrijavanje vode i korištenje iste za zagrijavanje potrošne sanitarne vode predstavlja najisplativiji način iskorištavanja solarne energije. Fotonaponske elektrane spojene su direktno na električnu mrežu HEPa u svrhu proizvodnje električne energije. Uglavnom su to male fotonaponske elektrane snage do 10 i 30 kW, ali mogu biti i veliki energetski objekti čija snaga se broji u megawatima.

                     Kroz predavanje smo saznali koliko je važno sačiniti katastar ravnih krovova, zatim da je dobro osnovati regionalnu energetsku agenciju za dolinu Neretve, o tome da je kvota za 2013. godinu već popunjena pa će biti potrebno tražiti dodatnu kvotu, što je još jedan dokaz koliko su ljudi zainteresirani za ovakav način proizvodnje energije. Na solarima se mogu zadovoljiti vlastite potrebe, a prodajom preostale energije HEPu još i dodatno zaraditi. Najgore je ništa ne činiti, ali loše je  rješenje  i iznajmljivanje krovova, da drugi zarađuju na našoj lijenosti i inertnosti. Ukratko, osim ekološke osviještenosti i održivog razvoja zbog korištenja obnovljivih izvora energije, ostvaruje se i zarada. Povrat investicije je oko 5 godina, ovisno o lokaciji i snazi elektrane. Na razvijenijem sjeveru fotonaponske elektrane nisu ništa novo, a mi na jugu ponašamo se kao da nas se to ne tiče. Umjesto da i sami idemo prema suncu, jer naše je sunce naša struja.lijepa-nasa @ 22:32 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, veljača 2, 2013
               Iz lijepe, mirne, kišne Neretve, opet se moram načas vratiti u Vukovar. Ne znam sjeća li se još itko rujna 2007. kada su na zgradama kina i Hrvatske pošte u Borovu Naselju osvanuli grafiti puni mržnje i  krajnje neprimjerena sadržaja. Možda griješim, ali ne sjećam se da su državni mediji o tome izvješćivali. Netko će reći kako je prošlo više od 5 godina od tada, ali valja nekad podsjetiti na zlo i kontinuitet mržnje. Tada je na fasadi kina u Borovu naselju ćirilicom ispisan grafit: «Ponovićemo Ovčaru». Bilo je tu još puno ćirilskih poruka mržnje («Biće Zagreb srce Srbije», «Svi u vojsku cara Lazara»…..). Dakle, ćirilica je pismo koje se bez straha i sankcija koristi u Vukovaru, samo što baš nikada na tome pismu nije napisana ni jedna dobronamjerna riječ.  
               Danas je prijetnja o primjeni nakaradne zakonske odredbe o ćirilici u Vukovaru mobilizirala preko 20.000 građana, neki tvrde 25.000 (Osječka televizija) iz cijele Hrvatske. Na prosvjedni skup koji je organizirao Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara pristigli su  građani – uglavnom branitelji - iz svih krajeva zemlje, u preko stotinu autobusa i bezbroj osobnih automobila. Smatra se da još nije došlo vrijeme za uvođenje dvojezičnosti, te kako će doći do međunacionalne nesnošljivosti i ugroziti 15 godina stvarani mir u gradu. Između ostaloga, od Vlade je zatraženo da posluša glas Vukovaraca i hrvatskih branitelja  da se Grad Vukovar izuzme iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i odustane od njegove provedbe, te da se na  uvođenje dvojezičnosti u taj grad stavi moratorij od najmanje 50 godina. Premijeru Zoranu Milanoviću je poručeno da "ne testira i ne izaziva vukovarske branitelje". Ako ovaj veliki prosvjedni skup ne urodi plodom, novi prosvjed će se u travnju organizirati u Zagrebu.                    Foto: Jurica Ključik, Vukovar


Danas u Vukovaru


lijepa-nasa @ 17:53 |Isključeno | Komentari: 24 | Prikaži komentare
petak, veljača 1, 2013
                Danas u 14 sati u Narodnoj knjižnici održana je tribina o održivom razvoju. Za naše Neretvanske, osobito Pločanske prilike, tribina je bila vrlo dobro posjećena. Za one koji ne znaju, definicija održivog razvoja znači zadovoljenje potreba današnje generacije, a da se ne unište mogućnosti za buduće generacije. Hitno nam je potrebno drugačije promišljanje razvoja, jer se današnji razvoj neće moći nastaviti zbog prevelikog iskorištavanja resursa, globalnih klimatskih promjena, zagađenja okoliša, ekonomske i političke nejednakosti u svijetu, širenja gladi i bolesti, energetske krize…..

              Prvi predavač je bio svima znani Vjeran Piršić, koji je na vrlo interesantan i razumljiv način tumačio da je osnovni cilj održivog razvoja osiguravanje održivog korištenja prirodnih zaliha  na nacionalnoj, ali  i na međunarodnoj razini. Globalno gospodarstvo mora odgovarati ljudskim potrebama i opravdanim htijenjima, ali razvoj treba smjestiti u ekološke granice naše planete Zemlje. Kao dobar primjer često je navodio svoj otok Krk, vrlo ponosan na ono što su tamo postigli, jer su nesporno najuspješnija lokalna zajednica u Hrvatskoj kada je u pitanju ekologija.

               Vrlo interesantno predavanje održala je i   Katarina Kozina, predsjednica udruge “Slow food Slavonica”, koja je nazočnima izložila važnost očuvanja tradicionalne proizvodnje hrane s domaćim autohtonim sortama i prednosti ekološkog uzgoja uz mogućnost lokalnog plasmana u turizmu. Građani Hrvatske kao potrošači  sve češće žele znati  podrijetlo, sastav i način uzgoja proizvoda koji kupuju. Ona tvrdi da svakako treba podržavati  lokalnu proizvodnju hrane.

              Za raspravu se javilo puno zainteresiranih, što je znak da su predavanja bila ne samo interesantna i razumljiva, već da su  ljudi u Neretvi sve svjesniji važnosti  ovih tema koje će u vrlo skoroj budućnosti određivati kvalitetu njihova života. 

 


lijepa-nasa @ 22:00 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.