Blog - ožujak 2007
srijeda, ožujak 28, 2007

    Vrijeme je da se okrenemo našem listu Lijepa naša Neretva. Puno je izvrsnih radova u njemu, i  nastojat ćemo najbolje objaviti!

Ćaća, tvoja je maslina došla na rod
tek dvi šake sitni plodova
razbacani po granama kao božja dica
na čudnom mistu, vrba joj je svod
među stinama, u prtvi zemlje kraj jezera
u buri i jugu čaroliji tica.

Sad znan zašto si je posadija
u zadnjem proliću prije odlaska
pod skute vrbe svoje matere
za dišpet vremenu si to uradija
golin rukama utra put povratka
iz sive stine, tvoje postelje.

Trebalo je najprije probiti u dubinu
zaobić sve stine za doć do istine
pustit korjene do kostiju predaka
a onda sa suncen poć u visinu
i kad novo proliće sine
procvast iz iskona, vrisnut iz mraka.

Sad gledaš jezero očima lišća
ribare iz studene jesenje zore
poklonja si vršvu jegulji bez doma
mrižu jatu cipola jer ih vabi more
razasušena trupa samo se tebe sića
borin se sa vrimenom, grizu sićanja.

U kamenici maslinova uja
ja ću poznat svaku tvoju kap
cjelov na usni od zadnje suze slan
okus blaženstva kad te Bog dodirne
zraku sutona i gorčine trag
gorčine pobjede među zvizdama.

                                 Toni Krilić

lijepa-nasa @ 22:45 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 26, 2007

    Konačno, sve se zna! Nema skrivanja ni obilaženja istine! Danas je Ministarstvo zaštite na svojoj stranici objavilo sljedeću vijest:

26.03.2007. - Postupanje Inspekcije zaštite okoliša u Pločama

    Nakon što su stigli rezultati analize uzorka otpada ilegalno odbačenog uz groblje u Pločama Inspekcija zaštite okoliša donijela je danas rješenje kojim se tvrtki «Novi plobest» d.o.o. naređuje sanacija nelegalno odbačenog otpada na navedenoj lokaciji.
    Inspekcija zaštite okoliša pratit će tijek sanacije. Prema rezultatima analize uzorka koju je obavio Zavod za javno zdravstvo radi se o opasnom otpadu azbestu i fenolu. Uzorak ilegalno odbačenog otpada podudaran je s uzorkom otpada uzetim iz kruga tvornice.
    Otpad je pod nadzorom, zaštićen je i pokriven. Inspekcija zaštite okoliša u suradnji s MUP-om priprema dokumentaciju za pokretanje kaznene prijave. Inspekcijski nadzor u ovom slučaju započeo je 13. ožujka 2007.

   Zagreb, 26. ožujka  2007. godine
   Ured glasnogovornice


    Pošteno! Loša vijest, ali nam barem ne lažu! Nadamo se da će nadležni i dalje biti transparentni i  obavještavati javnost o tome tko je odbacio i sakrio  opasni otpad, gdje je on sada, tko je kriv što se stanovništvo Ploča, ali i cijele Doline godinama sistematski truje.
    Želimo znati gdje još ima zakopanog otpada, gdje su se izlijevale bačve otrovne tekućine! Nakon što se locira krivac, tražit ćemo od njega, ako treba i sudski,  besplatni zdravstveni  pregled za sve građane Ploča, kao i stalno mjerenje i objavljivanje čistoće zraka. Potrudit ćemo se, zajedno sa našim zastupnikom iz Sabora, pronaći BESPLATNOG pravnog stručnjaka koji će se boriti za pravedno rješenje oboljelih radnika sa azbestozom, ali i svih prevarenih.
    Nećemo više nikome dozvoliti da nas tretira kao grad budala koje  mogu nekažnjeno trovati!
    Dosta je bilo!!!


lijepa-nasa @ 20:42 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, ožujak 24, 2007

    Naš je zastupnik u srijedu 21. ožujka u Saboru postavio pitanje azbesta, analize vode u našemu kraju i projekta Gornjih horizonata, koji nam prijete katastrofom. Predsjednik vlade je bio spreman na ta pitanje, nije   kao obično  improvizirao, nego je čitao  tekst odgovora i najavio da će nalazi o odbačenom i nestalom otpadu biti vrlo brzo poznati. No, ništa od toga nije bilo objavljeno u medijima, čak ni u Slobodnoj nam Dalmaciji. Zagađivači istine rade timski!
    Osobno, vrlo sam skeptična!  Ako je odgovor bio već spreman, logično je da je to važno pitanje gdje ne smije biti pogreške u odgovoru. Gospodi pred izbore nisu potrebne nove afere, a  u Pločama ima materijala za roman u nastavcima!
    Rekoše mi neki dan na radiju da se nitko ne smije optuživati bez dokaza! Crkni kenjče dok trava naraste. Tako su nas iz Lijepe naše ribari zvali kad bi vidjeli da pjeskari kradu pržinu sa škanja, mi obavijestimo inspekciju, a oni kažu – gdje je dokaz! A dok bi mi došli do ušća i snimili lopove, oni bi bili na putu prema sjeveru! Tako je i sada! Iza hala Azbesta postoje tone dokaza, azbestnog otpada ko u priči, rezofena u bačvama, ali jok – treba se dokazati samo ono na groblju, ovo kod Azbesta kao da ne postoji, kao da nas ne truje! A hoće li nam uopće predočiti dokaze?
    U  školi gdje radim imamo centralno grijanje, rekonstruirano, održavano, stalno kontrolirano od inspekcije zaštite od požara, ali  svake godine inspektorica zaštite i Županijske službe uredno traže podatke o emisiji čestica u zrak! Moš mislit zagađivača – školskog dimnjaka, ali moramo mjeriti i plaćati silne tisuće kuna,  jer ćemo inače biti kažnjeni! U isto vrijeme 140 tisuća tona rasutog tereta luđački nam  praši po Pločama i cijeloj Dolini dvije godine! Ljudi iz najugroženijih zgrada napišu peticiju, prijave  inspektorici zaštite okoliša 20.svibnja 2005. godine, a do danas nema ni  odgovora, ni pomoći! Crkni rajo, Luka je važnija. Za školsko centralno ima zakon, inspektorica sama dođe, ali za dugogodišnje trovanje azbestnim otpadom koje na otvorenom platou, iz otvorenih vreća godinama truje narod Pločanski, jok - nema zakona. Nismo prijavili!
    E pa sad jesmo: i kazneno, i prekršajno, i poslali (novu)peticiju u Ministarstvo, pa čekamo! Ne znam mjere li zrak nama u Pločama! Ili ga ne mjere, ili nam kriju rezultate. Ali neće imati problema, jer od azbestnog otpada i ugljene prašine puno se sporije umire!
    Evo, već su dva puna mjeseca od postavljanja ovoga bloga! Šezdeset dana, a 18.000 posjeta. Dobro smo čitani, nema što! 
    Narod je željan pravih i istinitih informacija, i očito smo kao takvi i prepoznati! Posjećujte nas i čitajte i dalje, znat ćete sve što (nam) se bude događalo! Za sada smo živi i živahni!
    I da ne zaboravimo, posjetite portal Kameleona, i oni se bore za okoliš i istinu!
    http://www.kameleon.im/tekst/279/

lijepa-nasa @ 17:46 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 22, 2007

    22. ožujka je Svjetski dan voda!
    Mi u Neretvi  taj dan svakako trebamo obilježiti, jer je voda obilježila nas.
    Mnogo je rijeka ljepotica na ovome svijetu, ali samo je jedna i jedinstvena Neretva. Nigdje nema takvoga plavetnila ni bogatstva biljnoga i životinjskoga svijeta, neponovljivog mirisa mora i rijeke i ruže vjetrova što svako poslijepodne na ušću nosi sve oko sebe. 
Kažu da je Bog, stvarajući svijet,  pri podjeli zemlje zaboravio na Hrvate, i kako nije imao više ni kutka za druge, dao nam je dio koji je ostavio sebi. To je bio najljepši dio, a najljepša od najljepših je Dalmacija i Neretva u njoj!
    Neretva -  hraniteljica i braniteljica, i kletva i ljubav.  Bila  je izvor bolesti  ali i kolijevka života, bila je i močvara i malarija, i trupa i lađa, i lancanje i jendečenje, ali i ljubav i radost. Ona je slika na zidu doma i u srcima onih koje je život odnio daleko od njenih obala. Ona je bila  u punom smislu riječi – sam život. Tamo, na ušću smo gledali prve dječje pokušaje plivanja, kampirali smo, pješačili kroz plićake do škanja; sjećat ćemo se vremena kada su ribari sakovima po plićaku kupili gambore, kako su lovili «na sviću» ili  ostima, a liske su se lovile samo za prehranu obitelji. Navečer  bi se okupili svi: Kominjani, Rogotinjani, Opuzenci, Metkovci i Pločani iz kampa, sjedili  uz obalu Neretve, i pjevušili uz zrcaljenje mjeseca i zvijezda u vodi, uz udarce vesla iz trupica i pokoji pucanj na liske. Takav život  sada je u nestajanju.
    No, srce nije kolino da se dade saviti – rekli bi stari Neretvani. Mi svoju ljubav, svoju Neretvu  ne prodajemo, i ne trgujemo njome, jer znamo da je priroda najveće i najvrjednije blago koje ćemo ostaviti mladim generacijama. Može Neretva i njeni Neretvani zdravo i uspješno kročiti kroz 21. vijek , jer kao prirodni ekološki biser  doista nije iskorištena. Suvremeni turisti,  zasićeni su industrijskom turističkom ponudom i sve više traže netaknute, ekološki očuvane krajeve koje će im, uz neponovljivi doživljaj  očuvanog okoliša, ponuditi i brojne jedinstvene gastronomske specijalitete ovoga kraja. A imamo i povijest – tvrdu, krvavu, neustrašivu, tešku! Možemo im o njoj pričati, o   mučnom, siromašnom, a opet prelijepom neretvanskom životu   kakav više ne postoji, o ljepoti nepreglednih močvara, o staroj ilirsko-rimskoj Naroni, o neretvanskoj trupi i lađi, o jendecima i jendečenju, boturu i ševaru. Možemo im pričati priču o nesretnom kralju Norinu, čudne pripovijetke o vragu i njegovom učeniku, o Gavanovom jezeru, o siromahu na sudu, zatim legende o crkvici Male Gospe, o svetome Roku, o nestalome gradu, o Norinskome kralju, pjesme o Ivi Senjaninu, o sotoni na galiji, okladi vile i djevojke… Puno toga treba otkriti i ovome narodu Neretvanskome, jer mnogi ne vide što imaju.
    A pored tih ljepota imamo, nažalost, i gorku stvarnost: Gornje horizonte, azbest, prašinu rasutih tereta, prekomjerne pesticide………..
    Znam da mnoge interesira što je dalje bilo u vezi azbesta! Danas je postavljeno  saborsko pitanje  o tome. Nisam ga čula, ali radnici su me zvali, kažu da je postavljeno. Od laboratorijskih nalaza sa područja nestaloga otpada ni glasa. Kažu da to dugo traje, nažalost.  No, neće nas više trovati!
    Mi iz Lijepe naše smo zatražili, pored ostalog, hitno saniranje toga užasnoga otpada!
    Iz tiska nam ujutro izlazi sedmi broj eko novina za mlade Lijepa naša Neretva! Tko želi, neka nam se javi i dobit će ga besplatno!  
    Pozdrav iz azbestne doline!

lijepa-nasa @ 00:03 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 19, 2007

    Želim barem malo zaboraviti okrutnost svakodnevnog življenja, sve što činimo
jedni drugima kao da se natječemo tko će učiniti više zla , u vremenu koje
se čini da je bez ljubavi, razumijevanju  i milosti za druge, za naše
bližnje!
    Pročitajte ova razmišljanja koja su mi danas uljepšala dan:
"Život se može razumjeti samo gledajući unatrag, ali se može živjeti
gledajući samo naprijed!
Jer, prava filozofija jest učiti iznova gledati svijet".

“Nikad ne idi utabanom stazom jer vodi tamo gdje su drugi već bili.”
(Graham Bell)  

“U ljubavi uvijek postoji kapljica ludosti, a opet u ludosti uvijek postoji kapljica razuma.”
(F. Nietzsche)

“Vrijeme je vrlo sporo za one koji čekaju,
vrlo brzo za one koji su uplašeni,
vrlo dugo za one koji jadikuju,
vrlo kratko za one koji slave.
Ali, za one koji ljube, vrijeme je vječnost.”
(William Shakespeare)

“Mnogi ljudi gube male radosti nadajući se velikoj sreći.”
(Pearl S. Buck)

“Život se može razumjeti samo gledajući unatrag, ali se može živjeti gledajući samo naprijed.”
(Soren Kierkegaard)

“Zašto ponavljati stare greške, kad je pred nama još mnogo novih pogrešaka.”
(Bertrand Russel)

“Kad bih se mogao vratiti u mladost, učinio bih opet sve iste greške, ali malo ranije.”
(Tallulah Bankhead)

“Ništa ne može poučiti čovjeka, ali može mu se pomoći da nađe odgovor u sebi."
(Galileo Galilei)

"Ima ljudi koji nam govore ali ih mi ne slušamo; ima ljudi koji nas povrijede i ne ostavljaju traga, ali ima ljudi koji se jednostavno pojave u našem životu i ostave zauvijek trag.”
(Cecília Meireles)   

“Prava filozofija jest učiti iznova gledati svijet.”
(Merleau-Ponty )

“Ljubav je najbolja melodija u glazbi života. Bez nje čovjek bi zauvijek bio neusklađen u ogromnom zboru čovječanstva.”
(Roque Schneider)

“Voli me kad to ne zaslužujem, jer tada mi je ljubav najpotrebnija.”
(Kineska poslovica)
 
                                          Ugodan dan !
lijepa-nasa @ 21:53 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, ožujak 17, 2007

    Zahvaljujući blogerskoj solidarnosti, prvenstveno našeg Neretvanskog diteta, njegovih prijatelja – pametnoj i elokventnoj Šašavoj, te uvjerljivosti i bučnom nezadovoljstvu Tišine, ali i pritiscima svih vas koji su nas složno i odlučno podržali, ipak smo osvanuli na Indexovoj naslovnici !
    Za one koji ne znaju, dužnost mi je reći da nam novinar koji je potpisao članak „Pošto pluća u Pločama“ istinski pomaže u razotkrivanju  gadarija koje se čine ljudima i prirodi!  Pogotovo u situacijama kada se stvari pokušavaju sakriti od očiju javnosti. Vjerujem da će to i dalje činiti, i da ćemo i dalje imati vašu podršku.
    Od jučer smo imali preko 1000 posjeta blogu!
    Dakle, Lijepa naša je podnijela kaznenu i prekršajnu prijavu Državnom odvjetništvu i Inspekciji Ministarstva zaštite okoliša protiv nepoznatih počinitelja prema članku 250. Kaznenog zakona RH, zbog dovođenja u opasnost ljudi i prirode. Policija  savjesno odrađuje svoj posao, uzeli su uzorke zaostaloga praha i tekućine,  i sada treba čekati laboratorijske rezultate. Doduše, lako se može dogoditi i da su „smećari“ koji su žurno, u samo jednoj noći odvezli sve vreće sumnjivog i smrdljivoga otpada, namjerno istresli i iza sebe ostavili tvari  bez azbesta, a ostalo pokupili, jer to je očito ekipa spremna na sve! No, vjerujemo da neće moći zataškati istinu, a otpad sigurno ne bi nestao preko noći da je bio neškodljiv! Ali moramo se boriti da se sanira i otpad odbačen na platou bivše tvornice Azbest, to je još veći zagađivač jer ga ima strahovito puno, stoji na otvorenom, u pokidanim ogromnim vrećama i ruzinavim bačvama, na samoj periferiji grada.
    Zahvaljujući Društvu „Žrtve azbesta“ iz Ploča radnici zbijaju redove i uveliko prikupljaju dokumentaciju za sud! Sada imaju i odvjetnika, a „Lijepa naša“ je od zastupnika kojega smo zamolili za  pomoć, obaviještena da bi u srijedu  pitanje azbesta u Pločama trebalo biti postavljeno i u Saboru.
    Čekat ćemo zajedno sa svima vama, i obavještavati vas što se događa!
    Blogerska družino, hvala vam!

Vreće koje su nestale...
lijepa-nasa @ 18:28 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 15, 2007

    Na padini podno groblja Laniština, koje je od središta Ploča udaljeno ni stotinjak metara zračne linije, nalazila se gomila vreća punih crnog i bijelog praha intenzivnog smrada, koji žestoko nadražuje nosnice i gotovo spontano izaziva dugotrajni kašalj. Bivši radnici tvornice "Azbest" uvjereni su da je riječ o "opasnom azbestoznom i kancerogenom otpadu", koji uvelike ugrožava i izvor Klokun odakle se građani Ploča opskrbljuju pitkom vodom. Unutar, pak, nekadašnjeg tvorničkog kruga mnoštvo je raspadnutih vreća sa smrtonosnim azbestnim vlaknima i azbestnom prašinom, kao i nekoliko natrulih bačava u kojima se nalazi tzv. rezofen, koji spada među najotrovnije tvari u "azbestnoj obitelji".

    Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš. Ono što se (ne) vidi je opasni azbestni otpad čije je nelegalno odlaganje proteklih dana uzbudilo javnost u Pločama. No, krenimo redom. Nakon dojave zabrinutih građana o nekontroliranom odlaganju opasnog azbestnog otpada potpisani je Feralov novinar u ponedjeljak, 12. ožujka, u poslijepodnevnim satima, stigao u Ploče. Tamo su me dočekali predstavnici nedavno osnovane Udruge "Žrtve azbesta" Smiljan Batinović – Crni i Braco Gradac, današnji umirovljenici i nekadašnji radnici pločanske tvornice "Azbest" (kasnijeg "Plobesta"), tvrtke koja je nekad važila za najvećeg prerađivača azbesta i proizvođača kočionih obloga u bivšoj Jugoslaviji. U hrvatskom pretvorbeno-privatizacijskom kaosu "Plobest" je 1999. godine otišao u stečaj, a na njegovim ostacima utemeljena je tvrtka "Novi Plobest". U krugu tog novog poduzeća ostale su tone opasnog azbestnog otpada koji se, kako se s vremena na vrijeme čuje u Pločama, nekontrolirano odlaže u samoj blizini grada.
    U pratnji dvojice radnika s pedesetak godina radnog staža u "Azbestu"/"Plobestu" i Ane Muse, predsjednice pločanskog ogranka ekoudruge "Lijepa naša", u ponedjeljak poslijepodne obišli smo predio podno pločanskog groblja Laniština. Na padini podno tog groblja, koje je od središta Ploča udaljeno ni stotinjak metara zračne linije, našli smo i snimili gomilu od najmanje pedesetak plastičnih i papirnatih vreća, nalik na one od cementa. Na nekim od njih su bili vidljivi ćirilični natpisi Boris Kidrič i Dimče Mitrov – rudnici za talk – Titov Veles, a uz te bilo je i nekoliko vreća s latiničnim natpisom INA–Kutina. Te su vreće bile pune crnog i bijelog praha intenzivnog mirisa, točnije smrada, koji žestoko nadražuje nosnice i gotovo spontano izaziva dugotrajni kašalj.

Šokantna slika
 
Batinović i Gradac, kao ljudi s dugogodišnjim iskustvom u radu s azbestom, uvjereni su da je riječ o "opasnom azbestoznom i kancerogenom otpadu" koji je podno Laništine tko zna kako dospio. Nepunih deset metara dalje od tog "odlagališta" nalazi se i pčelinjak, a od Laništine do Klokuna, odnosno izvora odakle se građani Ploča opskrbljuju pitkom vodom, udaljenost iznosi nekoliko stotina metara. Kako se radi o izrazito kraškom području i opasnom otpadu za koji stručnjaci kažu da u sebi sadrži i više od dvadeset štetnih sastojaka po ljudsko zdravlje, logično se nameće pitanje je li izvor Klokun u opasnosti.  Šokirani viđenim i snimljenim prizorom, napustili smo to "odlagalište" da bi potom zajednički obišli prostor uokolo ex "Azbesta", odnosno "Novog Plobesta" u pločanskoj luci.
 
Unutar nekadašnjeg tvorničkog kruga opasanog zahrđalom žičanom ogradom mnoštvo je raspadnutih vreća sa smrtonosnim azbestnim vlaknima i azbestnom prašinom koja s tog prostora uz pomoć vjetra leti po Pločama i obližnjim krajevima doline Neretve. U tom se izrazito zapuštenom tvorničkom krugu nalazi i nekoliko poprilično natrulih bačava u kojima se, navode Feralovi sugovornici, nalazi tzv. rezofen koji spada među najotrovnije tvari u "azbestnoj obitelji".
 
- Budući da smo dobili dojave od građana da se na predjelu podno groblja Laniština i pokraj bivšeg pločanskog kamenoloma nelegalno odlaže veća količina otrovne i smrdljive azbestne sirovine koja je strašno opasna za ljude, te da se u krugu ex tvornice "Plobest" nalaze neutvrđene količine raznog vrlo štetnog otpadnog azbestnog materijala, obavijestili smo o tome Policijsku stanicu u Pločama, inspektorat Ministarstva zaštite okoliša, kao i ekoudrugu "Lijepa naša" kako bi se utvrdilo točno stanje sa zagađivanjem okoliša i poduzele zakonske mjere - kaže nam Smiljan Batinović. Dodaje da je obilazak i uviđaj na tim lokacijama bio dogovoren za utorak, 13. ožujka, u jutarnjim satima.
 
Međutim, kada je u utorak ujutro na područje podno groblja Laniština stigla pločanska policija i županijska inspektorica za zaštitu okoliša Ines Lozina, utvrđeno je da su tijekom noći vreće s azbestnim otpadom misteriozno nestale. Na njihovu mjestu ostala je siva praškasta tvar koju valja analizirati, a cijeli je "postupak u tijeku, dok će podaci biti dostupni javnosti nakon svih potrebnih radnji koje je potrebno provesti".
 
Netko se, dakle, u Pločama žestoko igra s nelegalnim odlaganjem opasnog azbestnog otpada i uklanjanjem tragova te prljave rabote koju bi trebala razriješiti hrvatska pravna država. Hoće li se to uskoro i dogoditi, tek će se vidjeti, ali nedavni slučaj s Karlovačkom pivovarom i nesretnim Zlatkom Martinovićem koji je zbog istjecanja ugljičnog dioksida iz tih tvorničkih pogona još u komi upućuje na nužnost poduzimanja hitne akcije mjerodavnih državnih organa u Pločama.

Naime, u tom gradu u kojemu je tvornica "Azbest"/"Plobest" djelovala od 1955. do 1995. godine, nije nikakva tajna da je osim najnovijeg nekontroliranog odlaganja i skladištenja opasnog azbestnog otpada takvih slučajeva bilo i prije. Braco Gradac koji je godinama radio u tvorničkom skladištu "Plobesta" kaže da je uz mjesečnu proizvodnju od oko 130 tona gotovih proizvoda na azbestni otpad "odlazilo od 10 do 20 tona". Pomnoži li se to s četiri desetljeća koliko je tvornica bila u punom pogonu, te uzmu li se u obzir i prve godine kada je proizvodnja bila manja, računica pokazuje da je u tom razdoblju "proizvedeno" i oko 300 tona otpadnog materijala koji u sebi sadrži opasni azbest.
 
- Godinama se taj otpad u otvorenim kontejnerima odvozio na pločansko odlagalište Lovornik blizu Baćine - ističe Braco Gradac. Koliki je utjecaj na okoliš, odnosno na tamošnja Baćinska jezera, imalo odlaganje tolikih količina azbestnog otpada, nije poznato. Prije Lovornika opasni se azbestni otpad odlagao u Peračkom Blatu, samo stotinjak metara dalje od pločanskog izvora Klokun, ali je to odlagalište zatrpano 70-ih godina.
 
Gradac nam je ispričao još jednu zgodu iz svog 25-godišnjeg radnog staža u "Azbestu"/"Plobestu".
- Mi smo 90-ih godina iza novog tvorničkog skladišta, na otvorenom, imali oko 30 tona, većinom plavog azbesta. Riječ je o najotrovnijem azbestu koji je bio izbačen iz upotrebe. Bio je pohranjen u vrećama i sanducima koji su bili puknuti, otvoreni i izloženi vjetrovima koji su ga raznosili po gradu i okolici. Prilikom dolaska jedne strane delegacije u posjet tvornici naređeno je da se to skloni. Grupa radnika je to po noći pokupila i odvela na Lovornik. Kasnije se među radnicima govorilo i da se azbestni otpad brodom, odnosno maunom, odvozio i prosipao i na otvoreno more, iza rta Višnjice, pokraj pločanske plaže - priča bivši skladištar "Plobesta", ujedno i oboljeli od azbestose koju mu kao "teško, specifično oboljenje pluća prouzrokovano udisanjem azbestne prašine" država već godinama ne priznaje.
 
Malo tko nas sluša, ali, vjerujte, iz iskustva govorimo o mogućim vrlo ozbiljnim posljedicama po građanstvo Ploča - kaže za Feral Smiljan Batinović – Crni, predsjednik nedavno osnovane Udruge "Žrtve azbesta". Ta Udruga okuplja više od 300 članova, nekadašnjih radnika "Plobesta" od kojih je velika većina oboljela od azbestoze.
- Tu opasnu bolest zaradili smo godinama radeći u "Azbestu"/"Plobestu", a danas se moramo sudovati kako bismo dokazali da to nije naša izmišljotina, nego teško profesionalno oboljenje. Udrugu smo osnovali kako bismo ostvarili ta prava, jer smo nakon pljačkaške pretvorbe, privatizacije i stečaja u mirovinu upućeni s iznosima od 1200 kuna. Najureni smo na ulicu bez otpremnina, bez odšteta za bolest, a ostali smo i bez 24 odrađene a neisplaćene plaće. O svemu tome smo obavještavali Državno odvjetništvo, policiju, USKOK, pisali smo premijeru Sanaderu... Pokušavamo vratiti bar dio prava koja su nam uskraćena, ali bez uspjeha - ističe Batinović.
 
Ukleti grad
 
- Molim vas zapišite: u stečajnom postupku "Plobesta" koji je vodio stečajni upravitelj Neno Banić i stečajni sudac Damir Čudina iz Splita (nije više među živima, op. a.) odobreno je 6 milijuna kuna za propisno zbrinjavanje opasnog azbestnog otpada. Vidjeli ste i sami kako danas izgleda tvornički krug, vidjeli ste gdje se i kako taj otpad "odlaže", a mi se pitamo kamo i kome se otišli ti namjenski raspoređeni novci. Kažu nam da nema novaca, a kada mi pitamo gdje su pare od prodanih skladišta "Plobesta" u Sarajevu, Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Splitu, Rijeci... onda nema odgovora - ljutito će Batinović.
 
Inače, oko 500 nekadašnjih radnika "Plobesta" od države potražuje najmanje 10 milijuna kuna koja im sredstva nisu isplaćena nakon provedenog stečajnog postupka koji je trajao od 1999. do 2002. godine. - Još nas nešto muči - kaže Batinović. - U vrijeme provedbe stečajnog postupka oko 250 radnika imalo je medicinski potvrđenu dijagnozu da su oboljeli od azbestoze, ali se ta rješenja sudski uglavnom pobijaju, tako da mi sada iznova moramo dokazivati da smo stvarno oboljeli od te opake bolesti. Povezali smo se i s nesretnim kolegama iz vranjičkog "Salonita" koji su doživjeli sličnu sudbinu. No, Ministarstvo zdravstva nam je odgovorilo da su "prava oboljelih uposlenika regulirana nacrtom prijedloga Zakona o osiguravanju potraživanja radnika profesionalno izloženih azbestu, i da nema razloga za zabrinutost" - u nevjerici će Batinović. Ističe kako je u pločanskom kraju u posljednjih 50 godina umrlo najmanje 160 ljudi čija se smrt može povezati sa štetnim utjecajima rada s azbestom, te kasnijim razvojem raznih vrsta karcinoma, najčešće plućnoga.
 
- Postajemo ukleti grad - kaže Ana Musa, čelnica pločanske ekoudruge "Lijepa naša". Proteklih dana zaprijetila nam je naftna mrlja, u krugu Luke Ploče iza žičane ograde u 120 kontejnera se navodno nalazi čak 250 tona opasnog amonijaka, uokolo željezničke pruge već skoro dvije godine praši oko 140 tona rasutog tereta, sada se nelegalno počeo odlagati i opasni azbestni otpad koji zatim netragom nestaje, što je najbolji dokaz koliko je bio otrovan. Gdje je sada: u moru, u Neretvi, u nekom od kanala? U Pločama se očigledno događa ekološki kaos, i svakim danom smo sve zabrinutiji za sve nas i našu djecu - ističe Musa.
 
NIJEMI DIREKTOR
 
Direktor "Novog Plobesta" Ivica Žulj nije bio raspoložen za razgovor s Feralovim reporterom. Najprije ga je zanimalo kako smo uspjeli pribaviti broj njegova mobilnog telefona. S pitanjem o mogućnosti je li opasni azbestni otpad iz kruga nekadašnje tvornice "Azbest"/"Plobest" završio podno Laništine razgovor je i završio. Žulj je, pak, drugim medijima izjavio da tvrtka kojoj je na čelu nema ništa s nelegalno odbačenim otpadom. Direktor "Novog Plobesta" je, inače, nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću, te donedavni član Poglavarstva zadužen za gospodarstvo i bivši zamjenik gradonačelnika Ploča.

                                                       Luko BRAILO
lijepa-nasa @ 22:46 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 14, 2007

    Udruga «Lijepa naša» za Dubrovačko neretvansku županiju  danas je sa Društvom «Žrtve azbesta» iz Ploča održala konferenciju za tisak u hotelu Bebić. Iako radnici nisu bili pozvani, već samo voditelji njihovoga Društva, došlo ih je poprilično, pa se konferencija pretvorila u tribinu. Vidjeli smo mnogo tuge, bolesti, nemoći i napuštenosti od svih. Ova grupa naših bolesnih i nezaposlenih sugrađana, ali i drugih Neretvana koji su radili u Azbestu a sada su na cesti, zaslužuju našu  najveću pažnju i poštovanje, i sve nas može biti sram što smo ih tako bezdušno prepustili sudbini.
    Konferenciju smo sazvali zbog dojave da se ispod Pločanskog groblja Laniština, put magistrale nalazi pedesetak odbačenih vreća sa azbestnim sadržajem, a iza hala bivšega «Azbesta» vrlo velika količina azbestnoga otpada u vrećama i rezofena u bačvama. Prije konferencije smo mi iz Lijepe naše  obje lokacije obišli i detaljno snimili, pa je tako u našoj arhivi nepobitan dokaz o zločinu protiv zdravlja ljudi. Kada smo se osvjedočili o istinitosti dojava, krenuli smo sa obavještavanjem javnosti. Jučer je sa nama bio i  jedan ugledni  novinar, koji je također sve snimio. Jutros – šok. Doveli smo HTV na lokaciju Laništine, ali otpada nije više bilo. 
    Gdje je sada odvezen: u more, u jezera, na Lovornik, u neki od kanala. Bilo gdje da je, sada će nas trovati sakriven od očiju. javnosti. A treba znati da radnici tvrde da se taj otpad godinama  bacao u more iza Višnjice (pa se pitamo zašto nam more na plaži ne valja), i na gradski deponij. Pošto je sve prijavljeno policiji, nadamo se da će oni locirati počinitelje. Zbog nestanka otpada doslovno preko noći, sada smo još sigurniji da sa ovim otpadom nešto nije u redu. Inače, oko te hrpe «smeća» širio se nesnosni smrad, a u ustima se osjećala gorčina. Bivši radnici su mi rekli da su to tipični simptomi prisutnosti azbesta, i da su upravo radi toga dugo vremena dobivali u Azbestu mlijeko.
    Mi ćemo podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, kao i prijave svim mogućim inspekcijama. Radnike su izvarali i potjerali, godinama ih trovali azbestom, umiru kao muhe, a sada smo se osvjedočili da i svima nama serviraju svoj otrovni nesanirani otpad. Možete samo zamisliti kako to leti zrakom kada pušu vjetrovi, a pušu gotovo uvijek. Ljudi, zašto šutite?  Treba se konačno organizirati i nešto učiniti. Posebno pozivam mlade, djecu tih napuštenih ljudi, da svojim angažmanom pomognu roditeljima. U Vranjicu imate grupu mladih, organiziranih u udrugu, i već su počeli dobivati prve parnice. Danas sam saznala da je jedan radnik za svoju azbestozu (u Vranjicu) dobio sudsku presudu za naknadu u iznosu od 200.000 kuna. Da vam šok od svega iznesenoga ne bude prevelik, u narednim danima ćete vidjeti i slike sa «mjesta zločina».
lijepa-nasa @ 10:14 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, ožujak 10, 2007

    Kada jedemo hranu koja nam po krvnog grupi odgovara, ona se probavlja, i obrnuto, kada jedemo hranu koja nam po krvnoj grupi ne odgovara, ona se ne probavlja. Ukoliko je naša prehrana u skladu s krvnom grupom, nećemo se debljati. Pronađemo li pravi tip vježbanja, oslobodit ćemo se stresa, održavati dobru formu i smršaviti.

Krvna grupa 0

    Ljudi ove krvne grupe pravi su mesožderi, a mliječni proizvodi i žitarice im ne odgovaraju. Želi li osoba ove krvne grupe smršaviti, tada mora ograničiti žitarice, kruh, mahunarke, leću i grah.Vježbanje je osobito važnu za krvnu grupu 0, jer na njih stres djeluje izravno, ide ravno u mišiće. Redovito vježbanje ne samo da im podiže duh, već im pomaže u održavanju tjelesne težine, emocionalne ravnoteže i snažnog samopouzdanja. U protivnom, ako nemaju dovoljno fizičkih aktivnosti, ove osobe postaju depresivne, iscrpljene, sklone nesanici, postaju osjetljivije na upale te sklone debljanju. Preporučuju se snažne fizičke aktivnosti: aerobik, borilačke vještine, trčanje, vožnja biciklom.

Krvna grupa A

    Ovo su pravi vegetarijanci. Dok ljudi krvne grupe 0 sagorijevaju meso kao gorivo, osobe grupe A ga probavljaju vrlo sporo. Loše probavljaju i mliječne proizvode koji im mogu prouzročiti poremećaj lučenja inzulina, što je još jedan od čimbenika usporavanja metabolizma. Njihova se prehrana temelji na žitaricama, povrću i voću, ali ne mogu jesti previše pšenice.Osobe krvne grupe A reagiraju na stres intelektualno: postaju razdražljive, nemirne. Visoka napetost živčanoga sustava iscrpljuje imunosni sustav, a kao posljedica stresa, u ovih se osoba češće javljaju bolesti srca i razne vrste raka. Zbog toga su im potrebne vježbe koje umiruju poput yoge, tai chia, borilačkih vještina, plivanja, golfa, brzog hodanja.

Krvna grupa B

    Dr. D’Adamo naziva ih uravnoteženim svežderima. U cjelini, ljudi ove krvne grupe su okretni i krepki, nisu skloni debljanju i nemaju nikakvih prirodnih prepreka mršavljenju. Krvna grupa B jedina je koja može u potpunosti uživati u mliječnim proizvodima. Prehrana im uključuje velik broj namirnica: uz mliječne proizvode, tu su meso, ribe, povrće, voće.Osobe krvne grupe B uglavnom dobro svladavaju stres, jer se lakše uklapaju u nove situacije. Manje su svadljivi od krvne grupe 0, a tjelesno su snažniji od krvne grupe A. Odgovaraju im vježbe koje nisu ni previše intenzivne, niti potpuno namijenjene mentalnom opuštanju. Idealna se ravnoteža, za mnoge osobe krvne grupe B, može naći u grupnim aktivnostima kao što su planinarenje, vožnja biciklom, manje agresivne borilačke vještine, tenis, aerobik.

Krvna grupa AB

    Ona ima neke osobine krvne grupa A, a neke grupe B. Tako je većina namirnica koje su štetne za krvnu grupa A ili B, štetna i za krvnu grupa AB, iako ima i iznimaka. Kad je riječ o mesu, krvna grupa AB spojila je osobine krvne grupa A i B, pa tako poput grupe A teško probavlja meso, ali mogu jesti vrste mesa kao krvna grupa B, no u malim obrocima.Na prvu fazu stresa osobe krvne grupe AB reagiraju intelektualno: u njihovom se organizmu upale lampice nabijene adrenalinom, što stvara nemir, razdražljivost i hiperaktivnost te vremenom smanjuje otpornost na infekcije. Zbog toga ovim osobama odgovaraju umirujuće vježbe, poput yoge, tai chia, golfa, planinarenja, vožnje biciklom, plesa, plivanja, sporijeg aerobika.

lijepa-nasa @ 22:27 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 6, 2007Dragi Pločani, dragi Neretvani!

     Puno je godina prošlo otkad je na ovome istom mjestu zaustavljena suluda ideja o izgradnji termoeletrane ispod Trovra u Rogotinu i u  Dobrogošću u Baćini.. Tada se, baš kao i danas digao neretvanski puk, i pokazao komunističkim moćnicima  snagu, jedinstvo i odlučnost! I ne bi termoelektrane!
    Danas smo ovdje da obranimo naše pravo na zdravi život! Prema članku 69. Ustava Republike Hrvatske (citiram): svatko ima pravo na zdrav život. Država osigurava uvjete za zdrav okoliš. Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti I djelatnosti osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode I ljudskog okoliša
    Politikanti i demagozi koji sjede u upravi Luke Ploče ovih dana  zbunjuju narod, pričaju patetične gluposti o zaustavljanju rada Luke, i ponašaju se kao da su gospodari naših života i našeg  zdravlja. Poručuju nam da  se vatre ne ogrije tko se dima ne nadimi! To bismo trebali shvatiti baš doslovno: trpite naš dim i prašinu, a iza toga dolazi blagostanje!  Za koga? Zar za ovaj narod! U skoroj budućnosti, kada se Luka privatizira  za one koji prežive nastupa sjajno doba! Optužuju nas da smo pametnjakovići čije je vrijeme prošlo! Kakva ironija, to govore oni koji u svom priopćenju tvrde: MI VEĆ VIDIMO ZORU SVJETLIJE, VEDRE BUDUĆNOSTI!
    Tipične parole totalitarne i autokratske demagogije. Vi gledate zoru svjetlije, a nama je svaka zora zamućena i prašnjava, domovi puni crne, masne antracitne prašine. Kakva su nam pluća samo Bog dragi zna, ali da su crna, to je sigurno! O čemu pričate, gospodo! Tko to normalan želi zlo Luci i njenim radnicima. Luka je oduvijek bila i ostala  osovina ovog grada, ali je činjenica da od svibnja prošle godine svome narodu zagorčava  život. Cijelo ovo ljeto bili smo zavijeni gustim  oblacima prašine
    Zbog čega? Mora postojati način da se pronađe rješenje kojim bi se zaštitili građani, a koji ne bi ometao rad Luke i sužavao njenu konkurentnu sposobnost na tržištu, jer je ovakvo stanje neodrživo.
    Prašina koja se više od godinu dana širi našim Gradom po sadašnjem stavu lučkog rukovodstva mogla bi trajati godinama; poručujemo im da će ovaj Grad znati organizirati svoju intelektualnu, etičku i kulturnu snagu da  zaustavi ovo zagađenje zraka, zemlje i vode!
    Odbor Građanske inicijative smatra da je jedino učinkovito rješenje izdvajanje sredstava u Luci Ploče za najsuvremeniju tehnologiju kojom bi se konačno sanirao ovaj eko terorizam nad građanima. Ne može se samo grabiti profit, a beskrupulozno i bešćutno  uništavati zdravlje stanovništva. Razlozi bunta su razvidni, jasni kao sunčan dan kad nam ga ne zastre vaša prašina.
    Ono što je do jučer ogorčeni građanin prešutno tolerirao od danas više ne prolazi u našem Gradu.
Poučeni  pločanskim poučkom zvanim „azbest“ od danas naše zdravlje postaje jedino i najviše mjerilo svih stvari. Nekada se  radnicima govorilo da je azbest toliko neškodljiv da se može mazati na kruh. Danas nas uvjeravaju da je sva ova prašina bezopasna i uglavnom u dozvoljenim granicama, što je uvreda za svaki zdravi razum.  
    Kad bi lučko poslovodstvo odvojilo samo po jednu kunu od novca dobivenog za pretovar jedne tone rasutih tereta, u 2006. godini za zaštitu ljudi i okoliša imali bismo 2.300.000 kuna, a u ovoj još i puno više. Pa i Europska komisija traži da se teži prekršaji protiv okoliša tretiraju kao kazneno djelo, a time bi se uvele i zatvorske kazne za ekološke zločine. To se odnosi na protuzakonito ispuštanje opasnih tvari u zrak, vodu ili tlo i nezakoniti transport. A da li je nezakoniti transport i provoz rasutih tereta kroz cijelu Dolinu bez prekrivenih vagona. Za vrlo kratko vrijeme  provoz će biti 15.000 tona dnevno, prašit će i tutnjiti cijele dane i noći! Blaženi prosperitet!
    U ime toga prosperiteta, zahtijevamo da odgovorni i u Luci i na željeznici malo otvore svoje blagajne i  ulože dio svoga profita za očuvanje zdravlja našega stanovništva i jedine životne sredine.

U ime građana ovoga Grada i ove Doline  
GRAĐANSKA INICIJATIVA
"PRAVO NA ZDRAVI ŽIVOT"
PLOČE

ZAHTIJEVA:
1.    Da se hitno zaustave sve aktivnosti na lučkom području koje ugrožavaju pravo na zdrav život građana Donje Neretve.
2.    Da se kod pretovara i skladištenja svih tereta na lučkom području osiguraju eko standardi kakvi se primjenjuju u Europskoj uniji.
3.    Da se transport rasutih tereta iz Luke Ploče obavlja u natkrivenim vagonima kroz teritorij Republike Hrvatske.
4.    Da nadležne državne inspekcijske službe postupaju sukladno Ustavu i Zakonima Republike Hrvatske na lučkom području Ploče i o istome sustavno izvješćuju javnost.

Zahtjeve dostavljamo Predsjedniku Republike Hrvatske, Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Ministrici zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ministru mora, turizma, prometa i razvitka, Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Ploče, Lučkoj upravi Ploče, Luci Ploče d.d. i Hrvatskim željeznicama.
Od nadležnih institucija tražimo hitni, javni i jasni odgovor na navedene zahtjeve u roku od 30 dana, a u suprotnom ćemo biti prisiljeni primijeniti sva dozvoljena sredstva građanskog neposluha, kako bi obranili naša Ustavom zajamčena prava.lijepa-nasa @ 22:37 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare

    Onaj tko razumi svaku rič iz ove pisme MARIA JERKOVIĆA iz Kule Norinske može za sebe reći da je pravo Neretvansko dite! Za svaki slučaj Mario nam šalje i «prijevod»!

Neke naše riči redaju mi slike,
i vrate  mi staro vrime,
vrate mi miris rike
i slike lađe,
škanja,
cime!

Kad san bija mali
melja san od gudina pušak
Kad san naresta
pija san bevandu na dušak
A kad buden ostarija
u varićak san prdnija.

Od gušta se smijen
kad se sitin lipi riči
i tratuna,
i krakuna,
i bocuna.

Pa se smijen dalje.
Sitin se klisa i paje,
kavaleta i ćivara,
lavadure, žmara
i pisme ispod solara.

A sad se ritko čuju
dikoja rič il strofa;
bar ko nekad danas suju
kad je sovki puna kofa.

Sad to rade priko SMS-a,
svece skalaju sa nebesa!
Al grijota je grijota
kako god se sovka mota.

Neke stvari ostaju iste
bile šporke ili čiste!

Isto digod
čujen di reve
dikoji benac kenjac.

škanj ..... mala niska drvena sjedalica ili mali omeđeni terasasti komadić zemlje u brdu
cima ..... konop ili lanac kojim se veže plovilo za kraj
meljati ....stalno  prevrtati nešto rukama ili nogama, ponekad i riječi jezikom
gudin ..... svinja
pušak.... mjehur nečega, u ovom slučaju od svinje, napuhan, služio kao igračka umjesto lopte
na dušak.... naiskap
varićak.... mali drveni sud za žito dostatan za sijanje 500 m2, mjerna jedinica za površinu u Neretvi
prdnit u  varićak...... simbolično - propala stvar, upropašten posao, krah
tratun .... specifična naprava za ulov jegulje u Neretvi
krakun.... reza, metalna naprava za zatvaranje starinskih vrata
bocun.... staklena boca
klis i paja ( palja )... stara igra kod djece sa dva štapa ( jedan duži, jedan kraći )
kavalet .... drveno postolje za skelu u obliku dvostrukog slova A
ćivare ..... drveni sanduk sa 4 ručke omeđen sa 3 strane a na četvrtu slobodnu se iskreće teret koji se 
                u njima nosi
lavadura.... metalna ili plastična (novija) posuda sa ručkama, uglavnom služi u kuhinji
žmara .... čvarak, nekada jako cijenjena poslastica od svinjske slanine
solar .... završetak stepenica, mala terasica u mediteranskoj arhitekturi
dikoja ... gdjekoja
skalaju ... skidaju
benac ..... budalica, više pozitivno nego pogrdno
kenjac... magarac, tovar, ženka - kenja
digod ... gdjegod

    Za detalje pitajte dida, babu ili roditelje.
lijepa-nasa @ 21:50 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, ožujak 3, 2007

    Nismo ni svjesni koliki smo sretnici što živimo u podneblju gdje su mandarine
uobičajeni dio našega jelovnika, jer ih imamo u izobilju.
    Istraživanje japanskih znanstvenika  sa sveučilišta u Kyotu je pokazalo kako osobe koje redovito jedu mandarine imaju manje izglede da će oboljeti od raka jetre i drugih bolesti.
    Prateći prehrambene navike 1073 ispitanika istraživači su zaključili kako su za ovu pojavu odgovorni karotenoidi prisutni u tom voću.
    Utvrđeno je i kako karotenoidi, osim što mandarinama daju boju, smanjuju izglede za razvoj ateroskleroze te za pojavu otpornosti na inzulin.
    Pokazalo se i kako karoteinoidi prisutni u soku iscijeđenom iz mandarina smanjuju rizik za razvoj raka jetre kod osoba koje boluju od kroničnog virusnog hepatitisa.
    Naš savjet: jedite mandarine!


lijepa-nasa @ 15:01 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.