Blog - ožujak 2009
utorak, ožujak 31, 2009
Često se pitam kakav smo mi to narod. Nepogrešivo idemo prema provaliji, jer u nama ima toliko destrukcije kakvu nema nitko, biramo političare sa sluganskim mentalitetom koji nas vode kao da ništa ne vide, ne čuju i ne znaju!
Vjerujem da će povijest pisati o tome kako su Hrvati prodavali i uništavali svoju domovinu. Neki su trgovali, zarađivali, bogatili se i busali u junačke domoljubne grudi, a drugi – sirotinja – gledali su, čudili se, trpjeli i šutjeli. Poznata hrvatska šutnja opet je tu, kao i u svim minulim stoljećima.
Svi smo krivi, svi, nema nevinih!
Čitam kako jedna poznata Dubrovačka agencija mami (strane) klijente! Poručuje im da garantiraju pravnu sigurnost, te kakve sve usluge pružaju. Osim kupovine nekretnina , strani državljani kao fizičke osobe mogu osnovati tvrtku u Hrvatskoj, te steći vlasništvo nekretnine kao hrvatsko trgovačko društvo, a oni svim stranim državljanima nude svoje usluge. I još ih poučavaju da je kupac oslobođen plaćanja poreza, jer se radi o području od posebne državne skrbi. Velika je briga za strane državljane da ne bi slučajno ovoj državi platili porez.
Jer ga ne plaćaju ni naši domaći lopovi zvani tajkuni, menadžeri, i ne znam kako još!
A kako ti lopovi znaju varati ovaj narod, ne zna na kugli zemaljskoj nitko. Što mislite, kome trebaju dva hotela na ušću Neretve, sa 800 ležaja? Neretvanima? Uopće neću ulaziti u analize, ako Kominjani i Opuzenci to žele, eto im!
Neću komentirati ni javno objavljen zapisnik sa sastanka Zbora građana održanog 27.ožujka 2009. u Kominu. Njihovo je pravo da kažu i traže što žele, a moje je pravo da se zgražam nad tim. A zgražam se, evo, već nekoliko dana, i sebi ne mogu doći.
Iz zapisnika prenosim samo ono što je mene ostavilo u (najblaže rečeno) čuđenju i nedoumici:
Citiram: «Nazočno je 45 mještana. Među nazočnima, kao predstavnici lokalne samouprave dva su člana Mjesnog odbora, Jurica Kraljević i Velibor Šuman, te iz JUO Čestislava Visković, a od predstavnika političkih stranaka predsjednik GO HDZ Ploča Krešimir Vejić. Ujedno, od članova prethodnog i sadašnjeg povjerenstva za razgraničenje, nazočni su Jurica Kraljević i Čestislava Visković. Gost na Zboru građana je i Boro Jelčić iz Krvavca.
Čestislava Visković zatražila je da se Zbor građana izjasni o zahtjevu za namjenu bivše turističke zone u istraživanju, tj, da li da tu bude označena zona T1 (hotel) ili T2 (turističko naselje).
Uz gore navedene opaske sa dva glasa protiv i jednim suzdržanim usvojen je prijedlog ID PP DNŽ o smještaju zone T1. 
( Pročitaj kompletan post )
Pametnome dosta!
lijepa-nasa @ 20:59 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 30, 2009
Ovaj je tekst posvećen našim dragim malim prijateljima EKO OMBLIĆIMA  i njihovoj voditeljici JADRANKI ŠIMUNOVIĆ. Njihov doprinos zaštiti okoliša na jugu naše Republike nemjerljiv je!

Zeleni Forum                          Mokošica,30.3.09.
Eko-Omblići
Rijeka dubrovačka
Eko-Fon 020 /453-850
                  Uz predstojeći Svj.dan zdravlja,  Eko-Omblići su u humanitarnoj akciji  „Mali prozor“ prikupili 1.697,20 kuna za  Dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik                                        
     
                    Ne samo da su Eko-Omblići aktivni  u ekološko edukativnim akcijama nego i humanitarnim akcijama.Prošle subote na 6.Mediteranskom sajmu zdrave  hrane i ljekovitog bilja u Hotelu Tirena ,na Babinom
kuku su prikupili od prodaje eko - vrećica, lavandinih jastučića i uskrsnih čestitki ni manje ni više nego 1.697,20 kn,
sve za Dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik u okviru humanitarnog projekta "Mali prozor " kojeg  su pokrenuli u prosincu 2008.godine  djelatnici SMS tvrtke zdrave hrane iz Splita, s kojima Eko-Omblići već dugi niz godina surađuju.
                    Osim ovog novčanog priloga za Dječji odjel Opće Bolnice Dubrovnik, Eko-Omblići su ovih dana na svojoj eko radionici u Eko-centru  „Zeleno Sunce“ iscrtali na desetke likovnih uradaka na temu“ Ozdravite nam brzo !“ te „Zdravo živjeti,zdravo jesti i zdravo misliti!,koje će predati  za male bolesnike naše županije na Svj.Dan zdravlja 7.travnja 2009.
                   Ovom prilikom htjeli bismo se zahvaliti svim dobrim ljudima,koji su kupnjom naših  eko proizvoda pomogli u ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji „Mali prozor“!
                                Predsjednica:  Jadranka Šimunović

Voditeljica Eko Omblića Jadranka Šimunović

Inače, Jadranka je udajom član ugledne Dubrovačke obitelji, ali je hrabrošću, prkosom, porijeklom i rođenjem  naša Neretvanka.
Napominjem da je već tjednima među najuglednijih Top 10 u izboru Osobe godine 2008. Dubrovačkog vjesnika, koja se bira između 32  osobe naše Županije.
Pridružite se i glasujte za nju na broj 060 88 44 26, da jednom pobijedi i osoba koja na svijet gleda malo drugačije od drugih!

 

lijepa-nasa @ 00:26 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, ožujak 28, 2009

                Apel: Pomozimo zemlji barem jedan sat u godini: danas, od 20,30 do 21,30

Akciju pod nazivom "Sat Zemlje  provodi  Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF), a zamisao je rođena  u Sydneyu 2007. godine nakon inicijative koju su u Francuskoj pokrenule ekološke udruge.                                               
Pozivaju se   stanovnici planeta Zemlje da na sat vremena ugase sva svjetla  radi promicanja borbe protiv klimatskih promjena.
Ove godine akcija će se održati danas, u subotu 28. ožujka od 20.30 do 21.30 sati po mjesnom vremenu u svim zemljama i na svim kontinentima.
Po procjeni WWF-a za Francusku,  prošle godine u toj akciji sudjelovalo je oko 50 milijuna ljudi u više od 370 gradova iz 35 zemalja, a u ovoj,  2009., godini koja je presudna za klimu, WWF planira   pridobiti gotovo milijardu ljudi.
Međunarodna je zajednica na skupu u prosincu prošle godine u Kopenhagenu pokušala postići dogovor o djelovanju u budućem razdoblju, s obzirom na to da potkraj 2012. istječe kyotski protokol.                                                  
Namjestite alarm u 20,30 sati,  i pomozite Zemlji da se barem na jedan sat u godini malo odmori od nas!

 

lijepa-nasa @ 12:12 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, ožujak 27, 2009
Danas smo u Dubrovnik poslali naše primjedbe na Prijedlog Izmjena i dopuna Prostornoga plana Dubrovačko neretvanske županije. Puno je nelogičnih i megalomanskih planova zacrtano u tome prijedlogu, i vjerujem da su nam mnoge stvari promaknule, ali neke nama najvažnije nisu!
Dakle, evo što kaže točka  4. naših primjedbi:
"Nigdje se ne vidi koliko je ekonomski opravdano na  lokaciji Pod cestom u Pločama planirati luku nautičkog turizma državnog značaja sa 400 vezova, a kada znamo da se u neposrednoj blizini Luke Ploče, planira  (isto tako vrlo blizu ušća), u jezeru Vlaška u Rogotinu luka županijskog značaja od 100 vezova, dobije se stravični kumulativni zbir planiranog i već izgrađenog:
terminal za rasute terete
terminal za kontejnere
terminal za tekuće terete,
terminal za ukapljeni naftni (ili možda prirodni) plin,
2 nautičke luke od 500 vezova,
dva hotela na ušću od 800 ležaja,
i na Dobrogošću hotel od 1.200 ležaja.
Ovaj opasni plan zahvata u prirodu  kao da su pravili «stručnjaci» koji pojma nemaju na koliko malom prostoru se sve ovo planira. Nigdje nema  kumulativne studije, morat će se proširivati i produbljivati kanal Vlaška-more, sada se već za potrebe luke produbljuje do 15 m gaza. Potrebno je provesti ocjenu prihvatljivosti SVIH ZAHVATA kumulativno, bez obzira gdje su planirani, ali koji mogu imati štetan utjecaj na buduće područje Nature 2000, pri čemu se ocjenjuje njihov utjecaj u kombinaciji sa svim drugim planiranim zahvatima."
I za kraj:
"Iako ne vjerujem da ćete ijednu od navedenih primjedbi prihvatiti, jer smatram da je ovo samo demokratski «ukras», ipak ostajem u nadi da neće doći do planirane devastacije prostora, i da ćemo nešto ostaviti za mlada pokoljenja koja dolaze, da i oni mogu barem malo sudjelovati u kreiranju svoga životnoga prostora."

 

lijepa-nasa @ 16:09 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 25, 2009
Danas svakako želim završiti priču  sa temom «napad». Nisam ni prva, a sigurno ni zadnja kojoj je učinjeno to što je učinjeno!
Neki od mojih zelenih prijatelja  imaju slična iskustva. Kolegici Đani sa Hvara ubili su psa ljubimca metkom među oči  ispred kuće, kolegi Vladi sa Brača učinili su isto što i meni, ali ni ona ni on nisu odustali od svojih aktivnosti. Svi, bez izuzetka  su doživjeli verbalne napade najgore i najprimitivnije vrste
Eko aktivisti su se javili u izuzetno velikom broju, i pokazali su svoju apsolutnu solidarnost i brigu. Javile su se čak i zelene kolege iz Austrije, koji će u svome glasilu  pisati o nemilom događaju!
Znala sam i do sada za što i zašto se borim, ali sada su mi ovim atakom pokazali i dokazali ne samo da činim pravu stvar, nego i da sam nekoga dobro omela u planovima. Ljudi, a pogotovo lopovi su najosjetljiviji kad im se dirne takujin.  
Na policiji je da utvrdi kome smetam, i zašto mi čini zlo, jer ja ga nikome ne želim niti činim.
Na policiji je velika odgovornost, jer čak se i HHO javio i traži od njih izvještaj o događaju.
Željela bih da pronađu jadnu kukavicu koja ljudima iza leđa, podmuklo poput hijene uništava imovinu sa namjerom da uništi i život, iako je, objektivno, malena nada da će ga naći, što takvima daje dodatnu snagu uz ostale motivacije.
Ako ga nađu, i bez mene ćete čuti tko je to, a ako ne, ne želim više trošiti riječi, vrijeme i prostor na takve bijednike.   
 
lijepa-nasa @ 18:16 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 24, 2009

Tko se boji Aninog hrabrog srca?

23.3.2009Kameleon

Udruga Kameleon očekuje da policija u Pločama poduzme sve kako bi u najskorije vrijeme otkrila počinitelja(e) kaznenog djela uništenja imovine i dovođenja u opasnost života eko-aktivistkinje Ane Muse:

Kameleon - udruga za etiku i kreativnost medija izražava punu potporu predsjednici Udruge "Lijepa Naša" iz Ploča Ani Musi u njezinoj odluci da unatoč brojnim prijetnjama kojima je izložena kao eko-aktivistica, a koje su vrhunac doživjele u nedjelju 22. ožujka bušenjem sve četiri gume na njezinom osobnom automobilu, nastavi s odlučnim i odgovornim zalaganjem za zaštitu zdravlja i prirode grada Ploče, rijeke Neretve i okolice.

Ana, podrijetlom iz Vukovara, zavoljela je jednako strasno svoju novu životnu i radnu sredinu i njezine stanovnike. Zaposlena u OŠ "Vladimir Nazor" iz Ploča na radnom mjestu tajnice, posvećuje već niz godina svoje slobodno vrijeme uspješnom vođenju pločanske Udruge "Lijepa naša". Ana je bila i ostala neumorna i hrabra žena, u svojoj nesebičnoj skrbi za zdravlje sugrađana i ugroženi životni okoliš u Pločama, u kojem su razna zagađenja već odnijela i brojne živote.

Opasni azbestni otpad u krugu tvornice u Pločama u jesen 2007. za (...)
Opasni azbestni otpad u krugu tvornice u Pločama u jesen 2007. za čije zbrinjavanje se Ana godinama borila radi zaštite zdravlja i života svojih sugrađana.

Ana je, ističe Stanislav Soldo u "Slobodnoj Dalmaciji", prva otkrila i upozorila javnost da je neuvjetno uskladišten azbest u krugu tvornice Novi Plobest, zbog čega je Državno odvjetništvo pokrenulo i sudske postupke. U istupima u medijima i na blogu "Lijepa naša Neretva" bez dlake na jeziku je prozivala odgovorne za pokušaje devastacije prostora, a u posljednje vrijeme je aktivna u sprječavanju pokušaja apartmanizacije i betonizacije neretvanskog ušća te najavama gradnje termoelektrane u Pločama.

Ana se zauzimala za obustavu projekata izgradnje terminala za ukapljeni naftni plin i terminala za tekuće terete upozoravajući da bi tankeri i nafta bili pogubni za deltu Neretve. Organizirala je javne prosvjede protiv neuvjetnog skladištenja antracita u Luci, zbog čega su Ploče crne, a ljudi obolijevaju od antrakoze.

Predsjedništvo Kameleona i uredništvo internetskog magazina Kameleon, čija je Ana suradnica od pokretanja portala, zgroženo je najnovijim napadom na njezinu imovinu kojim je izravno bio doveden u opasnost njezin život, kao i život njezinog supruga. Nemili događaj doživljavamo i kao napad na slobodu medija jer je Ana eko-aktivizam odlučno i stručno promicala kroz blog s kojeg su pouzdane i pravovremene informacije redovito preuzimali i mnogi vodeći mediji u Hrvatskoj.

Očujemo da policija u Pločama poduzme sve što je u njezinoj nadležnosti kako bi u najskorije vrijeme otkrila počinitelja(e) ovog nedjela, te ga privela sudu pravde.

Predsjednik Udruge Kameleon Goran Majetić

* Djelić Aninih ekoloških nastojanja opisan je u prilogu Kameleona "Zaustavite trovanje azbestom u Pločama!".

  
lijepa-nasa @ 17:20 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
23.03.2009. | 19:37

atak na ‘lijepu našu’

Napadnuta poznata pločanska aktiviskinja Ana Musa: Dok me ne ubiju, neće me ušutkati

Nepoznati počinitelj je na renaultu clio bračnog para Musa izbušio sve četiri gume, ali tako da se one ispuše u vožnji. Na sreću, nisu brzo vozili
 

Bez dlake na jeziku                                 Denis Jerković / Cropix
Poznata pločanska ekologinja Ana Musa, predsjednica Udruge “Lijepa naša”, doživjela je veliku neugodnost u nedjelju ujutro na kominskom ušću, dok je sa suprugom Vladom šetala pješčanim plažama za koje se lavovski bori da ostanu očuvane i netaknute.

Nepoznati počinitelj je na njihovu renaultu clio izbušio sve četiri gume, pa se nedjeljno jutro, umjesto uživanja na proljetnom suncu, pretvorilo u noćnu moru, koje će se bračni par Musa još dugo sjećati. Ana je uvjerena da je njezina ekološka borba i stalno upozoravanje javnosti na devastacije i zagađenje prostora, te opasnosti od velikih projekata poput lučkih terminala ili betonizacije ušća, bio povod za ovaj vandalski čin.

 - Ne bojim se. Ovakvi kukavički napadi, kao i brojni prepadi koje sam doživljavala u Pločama, samo me još dodatno mogu motivirati da ustrajem u svojoj borbi, rekla nam je ekologinja Musa, koju smo zatekli na njezinu radnom mjestu tajnice u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pločama.

 - Te nedjelje, kao i mnogo puta prije toga, odlučili smo se prošetati na ušću Neretve, gdje smo zatekli dvojicu daskaša koji su na jakoj buri izvodili vratolomije te u daljini jednog lovca na gambore. Veličanstven prizor, unatoč oštroj hladnoći, koju je dodatno pojačavala bura.

I tako sat vremena, a onda natrag, doma. Odlučili smo se vratiti preko opuzenskog ušća, a ne uz Neretvu. Odjednom, bum-tres, skakanje auta, panično kočenje.

Muž izlijeće vani, uhvatio se za glavu sav izvan sebe. Netko nam je probušio sve četiri gume, ali smišljeno, da se one ispuše u vožnji. Sva sreća da moj muž nije brzo vozio jer se u tom slučaju svašta moglo dogoditi, prepričala je Musa.

 - Svjesna sam da je ovo opomena upućena meni, sve je jasno kao dan. Policija je obavila očevid te napravila zapisnik i vidjet ćemo što će biti dalje, dodaje Ana te ističe da sama neće nikoga sumnjičiti.

 - To je stvar policije, koja treba utvrditi je li riječ o zastrašivanju, osveti ili je nekome namjera fizički me likvidirati. U svakom slučaju, jadnik koji je to napravio, nije napravio ništa. Opet poručujem da neću odustati. Neće dobiti Neretvu na pladnju, kako su neki planirali. Može me se ušutkati samo fizičkom likvidacijom, odlučna je Ana Musa.

Bez dlake na jeziku

Ana Musa se do sada zauzimala za obustavu projekata izgradnje terminala za ukapljeni naftni plin i terminala za tekuće terete upozoravajući da bi tankeri i nafta bili pogubni za deltu Neretve. Organizirala je javne prosvjede protiv neuvjetnog skladištenja antracita u Luci, zbog čega su Ploče crne kao Zenica, a ljudi obolijevaju od antrakoze.

Tu je nezaobilazan i njezin angažman oko azbesta. Ona je prva otkrila i upozorila javnost da je neuvjetno uskladišten azbest u krugu tvornice Novi Plobest, zbog čega je Državno odvjetništvo pokrenulo i sudske postupke. U istupima u medijima i na blogu “Lijepa naša Neretva“ bez dlake na jeziku je prozivala odgovorne za pokušaje devastacije prostora, a u posljednje vrijeme je aktivna u sprječavanju pokušaja apartmanizacije i betonizacije neretvanskog ušća te najavama gradnje termoelektrane, u Ploče.

lijepa-nasa @ 00:54 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 22, 2009
Nedjeljno jutro  je započelo kao i mnogo nedjelja do sada:  malo duže spavanje, kava, marenda, a onda odlazak  na ušće Neretve. Vani je predivan, sunčani dan. Bura dere maksimalno, izuzetno je hladno, a moj gospar i ja parkirali našeg renolčića ispod borova, i laganim korakom zaputili se do svjetionika. Usput, u daljini, gledamo čovjeka koji skuplja gambore,

 

i dvojicu daskaša sa jedrima kako bjesomučno, po onom ogromnom vjetru, izvode svoje vratolomije.

 

Netko je na pržini od školjki napisao: volim te! Lijepa poruka, nema što, samo, hoće li je shvatiti osoba kojoj je upućena.

 

Jato ptica šćućurilo se u plićaku, druge lete nebom kao da se žele zagrijati, a mi uživamo.

I tako sat vremena, a onda nazad, doma. Odlučili smo se vratiti ne uz Neretvu, već preko Opuzenskog imanja. No, najednom: bum, tres, skakanje auta, panično kočenje! Muž izlijeće van, uhvatio se za glavu sav izvan sebe! Gledamo: guma potpuno ispuhala, nema pomoći, a rezervnu nismo ponijeli. Telefoniranje, molba za pomoć, Vice Jurković već kreće iz Komina, on ima isti auto, pa će nam dati svoju rezervnu do sutra. U međuvremenu, muž vidi da je i druga guma aut, skroz ispuhana. Nailazi dobar čovjek iz Trna, Dragan Sršen, ne znamo ga, ali i on priskače u pomoć – vozi muža doma, u Ploče, po našu rezervnu. Nakon povratka iz Ploča, zgranuti gledamo kako su i ostale dvije gume spljoštene i uništene. Nema šanse da prikupimo još dvije gume, jer nam je netko oštrim predmetom isjekao sve četiri gume NA UŠĆU, organizirano i smišljeno. To je netko tko čita ovaj blog, jer sam već bezbroj puta pisala kako smo svake nedjelje na ušću Neretve. I dok smo mi uživali u prirodi, taj netko je došao neopaženo kroz borove, napravio što je htio i otišao. Ovo je opomena meni, jasna kao dan. Samo onaj tko je to učinio ne zna kako ja reagiram na prijetnje: niste me uplašili, samo još više razbjesnili. Policija je izvršila uvid, napravila zapisnik, i vidjet ćemo što će dalje biti. Ne znam je li ovo osveta za spriječeni kriminal od prije, ili zbog onoga što sada radim, odnosno sprečavam. A puno je toga, dirnula sam u ono što najviše boli: u novčanik, iliti takujin! Sama neću nikoga sumnjičiti, to je stvar policije, koja treba utvrditi je li ovo zastrašivanje, osveta, ili namjera da me se fizički likvidira. U svakom slučaju, jadnik koji je ovo napravio, nije napravio ništa! Opet poručujem posve svjesna što mi radite – neću odustati, nećete dobiti Neretvu na pladnju, kako su neki planirali.  Možete me ušutkati samo fizičkom likvidacijom!
lijepa-nasa @ 19:22 |Komentiraj | Komentari: 24 | Prikaži komentare
subota, ožujak 21, 2009

22. ožujka je Svjetski Dan voda.
Jeste li gledali  film o vodi, koji na stravičan način prikazuje što čeka ljude.
Godina je 2070, a na suhoj, ispucanoj zemlji sjedi ćelavi starac i djeci priča priču o vodi.  Najstariji je u svojoj obitelji, iako ima samo 50 godina, ali izgleda kao da mu je 80. Prosječna životna starost je 35 godina.
Sjeća se kako je bilo kada je imao 5 godina! Djeca ne vjeruju da je  voda za piće nekada tekla iz cijevi, da je padala čista kiša, da je bilo izvora, potoka, rijeka i riba u njima, da su se ljudi kupali u vodi, da je bilo prekrasnoga cvijeća, trave, drveća što sada gledaju samo u starim filmovima.
Ne vjeruju, i pitaju: «Zašto je voda nestala?»
Čovjek im ne želi reći da su ljudi krivi zbog silnog nemara i nevjere da će ih zadesiti to što sada imaju, i da za to nema opravdanja.
Djeca iz godine 2070. nemaju vode. Sav je kraj samo  pustinja, industrija je paralizirana, napadi za šalicu vode su svakodnevni, ljudi su izmučeni i dehidrirani. Nitko više nema kosu, svi briju glavu radi lakšeg održavanja.  Nema drveća, nema kisika, plaća se i zrak koji udišu, a ono malo vode što se prerađuje čuva vojska. Dvadesetogodišnjaci izgledaju kao da im je 40 godina.
Djeca plaćaju visoku cijenu zbog nemara svojih pradjedova.
Zato  današnja djeca uče u školi koliko je voda važna. Lijepa pjesmica Mladena Kušeca kaže:
Voda je sićušna kapljica kiše,
Voda je more što brodove njiše.
Voda je para što oblake stvara,
Voda je jezero, lokva i bara.
Voda je snijeg, što pokriva brijeg,
Voda je led, proziran i blijed.
Voda je izvor, potok i rijeka
Voda je piće najboljeg teka.
Točka 10.  Europske povelje o vodi kaže:  "Voda je opće nasljedno dobro, čiju vrijednost moraju svi poznavati. Zadatak je svakog da s njom gospodari i da je brižljivo koristi."
Čuvajte i štedite vodu, radi onih koji će doći 2070., jer to su djeca naše djece.

 


lijepa-nasa @ 19:48 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
petak, ožujak 20, 2009
Rasprava o prijedlogu Izmjena i dopuna prostornoga plana Dubrovačko neretvanske županije za Grad Ploče održana je danas (petak) od 17 do 19,30 sati u prostoru dvorane Pučkog otvorenog učilišta. Kominjani su spasili stvar, da njih nije bilo, dvorana bi zjapila gotovo prazna. Pločane očito ne interesiraju vitalni problemi grada i  našega dijela  doline Neretve.
O samom sadržaju studije teško je govoriti, jer ga svatko doživljava osobno, pa je za jedne nedorečen, za druge loš, za treće tendenciozan…..
Skup je vodio dožupan Ivo Karamatić, dipl.ing. građ. u svojstvu koordinatora Županijskog poglavarstva koje je nositelj izrade IDPP DNŽ, i  mr.sc. Marina Oreb, dipl.ing.arh., pročelnica   Županijskog zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko neretvanske županije.
Rasprava je u svakom pogledu pripremljena vrlo kvalitetno! Naime, prikazan je film sa najvažnijim odredbama  iz Plana, a obuhvaćena su sva obrađena područja, tako da su se u diskusiju  mogli uključiti i građani koji nisu imali priliku vidjeti i pročitati prijedlog Izmjena i dopuna.
Raspravi je nazočio gradonačelnik Ante Karamatić, ali i drugi istaknuti  stranački čelnici.
Pitanja je bilo mnogo, ali najviše se raspravljalo o planiranim hotelima na ušću Neretve, o diskutabilnoj granici između Opuzena i Ploča (Komina), situaciji oko izgradnje HE Dubrovnik 2 koja je vezana za projekt «Gornji horizonti», o županijskom centru za gospodarenje otpadom. Tražilo se brisanje svih predviđenih  hotela i na ušću i na Baćinskim jezerima, i  planiranje posve drugačijega  turizma, baziranog na neretvanskim specifičnostima.  Također se spočitava planiranje čak 400  vezova za razvoj nautičkog turizma, što je ogroman i nepotreban broj. Izražena je zabrinutost zbog stalnog inzistiranja na gradnji termoelektrane na Dobrogošću, ali sada je na tome mjestu predviđena gradnja velikoga hotela i turističkog naselja, pa ta opcija Republičkih političara, koji su stalno špekulirali sa tom izgradnjom, sada potpuno otpada. Zatraženo je da se iz PP briše rotor Rogotin, a zatražena je i informacija o zemljištu oko Sestruna, te o statusu (eventualne zaštite) samog Sestruna  i Trovra.  Ivo Karamatić na sva je pitanja iscrpno odgovarao, ali najvažnija je njegova tvrdnja da od predloženih izmjena i dopuna ništa nije konačno, a građani mogu svojim prijedlozima i primjedbama u konačnici utjecati na sadržaj.
U raspravi su sudjelovali: Nenad Medak, Zdeslav Medak, Goran Kovač, Dalibor Vujević, Emil Tomašević, Ana Musa,  Zdravko Srzentić, Joško Damić, Krešimir Vejić i Dragan Čupić Žuna, a sama rasprava je održana u tolerantnoj i konstruktivnoj atmosferi, kakva i priliči tako važnoj temi kakva je prostorni plan.Foto: Nenad Medak, Ana Musa


 
lijepa-nasa @ 22:30 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 19, 2009
Županijsko poglavarstvo Dubrovačko-neretvanske županije održat će  javnu raspravu Prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije u Pločama 20. ožujka 2009., godine (petak), u Pučkom otvorenom učilištu, s početkom u 17,00 sati.
Nadam se da će doći više zainteresiranih nego na raspravu u travnju prošle godine, kada je tema bila studija utjecaja na okoliš terminala za skladištenje i pretovar tekućih tereta u luci Ploče.
Iako je javna rasprava, barem za sada, samo puka demokratska formalnost, ipak treba doći u što većem broju. Poučena iskustvom sa rasprava  iz 2006. godine predviđam da se ni jedna primjedba neće uvažiti. Iz medija znamo da je  velika lista političara, posebice lokalnih, koji s lokalnim moćnicima izvlače goleme profite od špekulacija i privatizacije zemljišta. Vidjeli smo dokumentirano kako u aferi «Maestro»  drugar Matanović prima silno mito kako bi se za ruske investitore mogle provesti malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin.
Moram navesti razmišljanja kolege Damira Franolića iz Eko Kvarnera sa Krka, koji je još prošle godine iznio  u javnost podatke, temeljene na činjenicama koje smo mu dostavljali iz svih hrvatskih županija:
Citiram: "Prema projekciji županijskih prostornih planova na području obalnih županija 2015. g. bilo bi 1,567.000 stanovnika (stalnih), a iskoristivost planiranih površina pokazuje da bi se realno u ta planirana područja moglo još dodatno smjestiti 4,214.800 stanovnika, znači, u obalne županije moglo bi se smjestiti oko 5,737.000 stanovnika (veći dio bili bi povremeni stanovnici) i 900.000 turista. Najuži obalni pojas mora, otoka, rijeka, jezera i atraktivnih planinskih područja u toj projekciji najprije bi bio rasprodan (5-10 godina), a poslije i ostale “manje” atraktivne lokacije. Od planiranih 900.000 kreveta u turističkim kapacitetima najveći dio sagradit će se za povremeno stanovanje (turističke zone T2 prava su prijevara) pa se otvara prostor za novih oko pola milijuna povremenih stanovnika koji će uzeti prostor turistima. Prema iskustvu s terena i trendovima, konačni podaci i procjene bit će još gori od predviđanja".
Kome će se dakle, graditi hoteli na ušću, u Baćini na Mindelu, u Opuzenu u vrijeme kada ogroman broj vlasnika danas tvrdi da će biti poluprazni, da će se neki zatvarati, da jednostavno nema rezervacija.
Marginaliziraju se važni strateški prostorni dokumenti kao što su državna strategija i program, pa čak i regionalni i lokalni dokumenti o razvoju turizma.
Najčešće se  popušta interesima građevinskog lobija, a manja mjesta i naselja je obuzelo ludilo brze zarade bez pravog rada. Hoteli donose blagostanje!?
 Udruge, nažalost, neprestano ali neuspješno upozoravaju na nepravilnosti u planiranju i trošenju prostora prilikom kojih lokalna i državna politika zanemaruju mišljenje javnosti i struke, namjerno obeshrabrujući i ignorirajući svaki utjecaj građana koji se zalažu za opće dobro.


lijepa-nasa @ 21:23 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 18, 2009
Događaji smjenjuju jedni druge, ne stigne se ni napisati sve što se zbiva i govori.
U Kominu je održan zbor MO vezan za rušenje štandova. Ako o tome želite saznati sve,
Pročitaj kompletan post!
A političari se razbacali na sve strane, pa pričaju, obećavaju, tepaju, lažu! Tako jedna stranka tvrdi kako se zalaže za park prirode, što je jako pohvalno. Međutim, da su se zalagali kada je trebalo, puno se toga ne bi devastiralo i uništilo. Što li će se sada čuvati u njemu, da mi je znati. I još kažu da je potrebno više poraditi na edukaciji stanovništva i privrednih subjekata. Ma moš mislit mudrosti. Mi se već 10 godina borimo za park prirode, dvije godine vršimo neprekidnu edukaciju, a da nam nitko, ama baš nitko nije ni na koji način pomogao, ma nije se čak ni interesirao za to.
Ali, kad se približe izbori, onda su moguće i najnemogućije stvari.
I kada ih danas slušamo, rekao bi čovjek kako su nesebični, pametni, divni……….
Mogu reći samo jedno: za zaštitu okoliša u ovome dijelu doline Neretve ne mari ni jedna stranka, lažu ako drugačije govore. Vladajuće ponekad prodrma naša Udruga, pa onda moraju odgovoriti, a ona druga velika stranka vjerojatno i ne zna koliko je to važno svugdje u svijetu osim kod nas.
No, možda se pojavi netko treći kome je to važno!
Ulicama našega grada prolaze samo zabrinuta lica pojedinaca koja ne gledaju što se oko njih događa, što im se radi, kako se uništava svijet koji poznajemo. Ali razumljivo, egzistencija je najvažnija, odnija vrag prirodu, ko o tome brine!
Mladen Kušec, dragi hrvatski pjesnik kojega poznaju sve generacije, ima jednu pjesmu koja se zove LJUDI, i ovako glasi:
Ljudi su
Lica
Ulica,
Pa ako su
Gradovi sivi,
Upamtite:
Ljudi su krivi!!!
Ali, ovo je pjesmica za djecu!
lijepa-nasa @ 21:04 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 17, 2009
Naši su građani na najbolji način pokazali svoju osjetljivost i solidarnost sa onima koji nemaju.
Akcija «Pomozimo siromašnima» koju je osmislila i u subotu provela grupa učenika 6. razreda Osnovne škole «Vladimir Nazor» Ploče u potpunosti je uspjela, jer su se građani odazvali u velikom broju
Klea Vlatković idejna je začetnica dobrotvorne akcije, a sa njom i Anja Tomić, no ne smijemo zaboraviti ni ostale: Rebeku, Dani, Anu Petru, Enu,  Anu, Kristinu, Vanu, Antonelu i Kleinu mamu koja je cijelo vrijeme dežurala i pazila na ekipu.
U subotu je ova grupa djece prikupila 38 vreća robe i 21 vreću igračaka, a bilo je tu čak i slatkiša.
Iz Crvenog križa su toplo zahvalili svima, i priznali da su oni u nedavnoj sličnoj akciji skupili zanemarivo malo u odnosu na ovu dječju akciju.
Sada imamo još jednu spoznaju: za sve dobrotvorne akcije trebamo angažirati djecu, i uspjet će sto posto! Ova ekipa kaže da će djelovati i dalje.
Djeco, čestitam u ime svih, i zahvaljujem u ime siromašnih!lijepa-nasa @ 18:24 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 15, 2009
Albert Einstein jednom je rekao: »Ako pčele izumru, čovjeku će preostati još četiri godine života.«
Nije li to dovoljan  razlog za zabrinutost? Malo ljudi razmišlja o međusobnom prožimanju čovjeka i prirode. Malena djeca, učenici trećeg razreda osnovne škole  bolje od nekih odraslih znaju osnove vjeronauka, kao i prirode i društva.  Bog se objavljuje u prirodi, i zato  traži da je čuvamo za sve ljude svih generacija, jer čovjek bez prirode ne može, a priroda bez nas itekako može. Tko je komu potreban?
Stoga nije dobro što su pojedinci (i na ovome blogu) ogorčeni zbog borbe za očuvanja prirode, dok  mladi nemaju posla. Nažalost, nisu samo mladi bez posla.
Činjenica da mnogi ljudi nemaju pojma koliko je priroda važna za budući život ne znači da nisu u pravu kada govore o teškome životu, pa i kod nas, u dolini Neretve.
Posla je malo, a i ono malo sve je manje. Kako napreduje tehnologija, sve je manja potreba za ljudskim radom. I nade je sve manje, gorčine i straha sve više.
Dio  građana, koji su došli u Ploče iza 2. svjetskog rata  i poslije Domovinskog  rata iz najrazličitijih razloga (kao npr. obitelji oficira iz doba Juge, obitelji dragovoljaca iza Domovinskog rata, obitelji graditelja pruge, mosta, pa i samoga grada….), nemaju zemlje, a  mirovine su i inače  nikakve, pa se  snalaze  na najrazličitije načine.
 Mnogi su uzurpirali male parcele državne zemlje, i već godinama, neki čak i desetljećima tamo sade i grade. Sade najrazličitije  sezonsko povrće, a bome i čitave voćnjake i maslinike. Pa s vremenom na tim malenim parcelama sagrade male kolibice za  poljoprivredne alatke.
Prošetala sam ovih dana oko tih parcela i vidjela svega i svačega. Ti rubni dijelovi grada djeluju otužno, prljavo i zapušteno.
Ni slučajno ne mislim da bi ljudima trebalo  oduzeti pravo na  obrađivanje, ali bi ih svakako trebalo natjerati da budu odgovorniji za stanje na parceli i oko nje, da nam od grada ne prave jedno veliko smetlište. Vidjela sam spaljene automobile, jedan je prevrnut na pržini, kolibe sklepane od dasaka, puno, puno plastičnih vrećica po granju drveća i uokolo njih. Stječe se dojam velikoga siromaštva građana, i zapuštenosti grada.
A grad smo svi mi, i zato ne smijemo dozvoliti ovakvu sliku o nama.

 
lijepa-nasa @ 20:27 |Komentiraj | Komentari: 39 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 12, 2009
Djeca zaslužuju da radi njih malo skrenemo sa ozbiljnih i teških  tema. Zato ćemo malo predahnuti da vam kažemo kako i oni najmanji i najmlađi svakako žele biti korisni i humani. Jedna mala djevojčica iz 6. razreda naše škole u Pločama kaže da joj je na satu vjeronauka palo na pamet da pomogne drugoj djeci, ali i odraslima koji nisu kao ona imali sreće u životu. Rekla je svojim prijateljicama o čemu razmišlja, sve su se složile, i akcija "Pomozite siromašnima" je krenula.
I evo, njihov je oglas pred vama. Pomozite im, i u subotu od 13 do 16 sati dođite pred Robnu kuću "Konzum" i donesite sve što vama ne treba, ali treba siromasima ovoga svijeta.
Poslušajte svoju, našu djecu, jer DJECA SU ZAKON!!!
A K  C  I  J  A
 POMOZITE SIROMAŠNIMA !!!
Znate li kako je biti siromašan?
 Možda vi ne znate, ali djeca i ljudi diljem svijeta znaju, jer mnogi od njih to jesu!
Oni nemaju što jesti, piti i obući.
 Ako im želite pomoći, sudjelujte u humanitarnoj akciji
 «MALE RUKE MOGU SVE»
 Dođite kraj Konzuma u subotu,
14. ožujka u 13 sati
i ponesite stvari koje vam ne trebaju
(npr. stara roba, igračke…).
Mi, učenici šestih razreda OŠ «Vladimir Nazor» iz Ploča želimo pomoći našim siromašnim vršnjacima, mlađima i starijima.
Prikupljene stvari ćemo predati u Crveni križ Ploča!
 VAŠA NAM POMOĆ MNOGO ZNAČI!!!
 
Organizatori akcije:
 Anja Tomić i Klea Vlatković, Rebeka J., Dani L., Ana Petra P., Ena Ž., Ana M., Kristina K., Vana B. i Antonela V.
 
 
lijepa-nasa @ 18:26 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 10, 2009
              Danas su Radio Ploče objavile vijest koju su dobili od Hrvatskih cesta, a koja je mnoge neretvane uznemirila!
Naime, daje se na znanje svekolikom puku da će se rušiti  svi nelegalno postavljeni štandovi (ima li uopće legalnih) uz magistralu, na potezu od Rogotina do Opuzena. Ako žele umanjiti štetu, vlasnici štandova mogu i sami srušiti svoj štand kroz ovaj tjedan, do 13. ožujka, a ako to ne učine, kreće akcija uklanjanja.
                   Jasno je da Hrvatske ceste  koriste svoje zakonsko pravo, ali nije jasno zašto baš sada, u vrijeme najteže krize?
Za one koji ne poznaju neretvanski kraj reći ćemo zbog čega su značajni ovi štandovi:  
-     ove šarolike tezge, sa još šarolikijom ponudom postale su  zaštitnim znakom doline Neretve;
-     znalci kažu da je to  najduža tržnica u Hrvatskoj (preko 10 kilometara) na kojoj neretvanski poljodjelci prodaju samo domaće proizvode: voće, povrće, maslinovo ulje, vino, rakiju, sture….;
-     šarenilo štandova svako ljeto  privlači impozantan broj domaćih i inozemnih turista koji tu zastaju, biraju, cjenjkaju se i uvijek na kraju  kupuju;
-      zbog dugogodišnje velike nezaposlenosti, mnoge  neretvanske obitelji  preživljavaju od prihoda sa ovih štandova;
-      uz već prepoznatljivi maraton lađa,  nezaobilazni safari-turizam, i ovi su štandovi  postali  dio izvorne domaće turističke ponude.
               Sigurno je da će uz domaće stanovništvo biti osiromašeni i mnogobrojni turisti koji nas godinama posjećuju, i na ulasku u zemlju očekuju šarene neretvanske tezge.
Gospodarski inspektorat već od 2007. radi na intenzivnim inspekcijskim nadzorima u sektoru ugostiteljstva i turizma u priobalju, pa je to mogući razlog ove hajke i rušenja. No, hoće li biti tako odlučni i dosljedni u otkrivanju nelegalnog rada stranaca  koji bez radnih dozvola, najčešće nelegalno, pružaju najrazličitije turističke usluge, od smještaja  do ronjenja.
Vidjet ćemo ovo ljeto kako će se ponašati prema stranim vlasnicima  škola surfanja i letenja zmajevima na ušću, gdje bjelosvjetski  likovi  silno  zarađuju  na crno, bez  da ih itko upita i za ime.
 
 
lijepa-nasa @ 16:56 |Komentiraj | Komentari: 46 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 9, 2009
Kako je Dubrovnik odlučio kopirati Zagreb i pokrivati troškove vakcine protiv 4 oblika virusa HPV-a koji mogu prouzrokovati rak grlića maternice, a uz stanovite klimave izjave od strane Zavoda za javno zdravstvo, te pogotovo uz agresivnu srcedrapateljsku reklamu kojima se preparira javnost, vrijedi iznijeti sljedeće:
Danas već ima sasvim dovoljno podataka nelažiranih istraživanja o tome što znače pojedine komponente ove vakcine ili metode njezinog dobivanja kao što je to na primjer genetska modifikacija, a pogotovo kada se to daje tinejdžerkama, pa čak i djevojčicama od 9 godina.

Istina je da neovisni istraživači nisu blago rečeno oduševljeni ni vakcinom Gardasil ni proizvođačem Merckom iza koga se inače već vuku dugi repovi skandala s drugim lijekovima koji su se pokazali izuzetno štetnim za zdravlje.

Naravno da se tu radi o priličnim profitima jer kada vakcina leži u skladištu, ne donosi prihode, no kada ide na tržište, generira veliku dobit (jedno vakciniranje košta do 3000 kuna) i zbog toga se očigledno pravi podaci prikrivaju. Nažalost, jedna je američka skupina za javne interese koja istražuje i pokreće tužbe zbog vladine korumpiranosti, lani objavila dokumente dobivene od američke Državne uprave za hranu i lijekove (FDA) prema Zakonu o slobodi informiranja. Od 8.06.2006. kada je cjepivo dobilo odobrenje FDA do kolovoza 20007. povezuje ga se s čak 11 smrtnih slučajeva. Broj izvještaja o negativnim reakcijama na cjepivo svakodnevno raste alarmantnom brzinom. U toj godini bilo je prijavljeno 3137 negativnih reakcija. Mnoge od njih bile su procijenjene kao opasne po život i zahtijevale su hospitalizaciju. Osim smrtnih slučajeva druge teške nuspojave uključuju paralizu, Guillain-Barreov sindrom i epileptičke napadaje.

I upravo zbog toga ovakve službene tvrdnje koje se serviraju nedovoljno obaviještenoj široj javnosti jednostavno ne stoje:

"Prema službenim podacima, do sada nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave cjepiva. Najčešće reakcije su lokalne reakcije tipa otoka, crvenila i svrbeža na mjestu uboda, te temperatura, mučnima i povraćanje. Vrlo rijetko su prijavljene poteškoće s disanjem i bronhospazam, urtikarija i nespecifični artritis. Zbog ovakvih nuspojava, cjepivo ne bi trebalo biti povučeno, pa malo ostavlja nedoumicu podatak da je u Španjolskoj cjepivo povučeno." !?

Tako smo mišljenja da bi bilo puno bolje, jeftinije a i za zdravlje sigurnije roditelje i djecu potpunije educirati o drugim načinima zaštite od HPV-a i raka, kao što su izbjegavanje raznih toksina i mentalna higijena.
Zahvaljujemo Vam na približavanju ove tematike širem čitateljstvu. S osobitim štovanjem!
Autor:
Ekološka udruga Eko-Eko Komin
Predsjednik
Goran Zolnaić, prof.

Bibliografija:
www.lifesite.net/ldn/2007/oct/07100507.html
www.judicialwatch.org
www.teledisk
     
lijepa-nasa @ 22:09 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 8, 2009

PREDSJEDNICA UDRUGE LIJEPA NAŠA IZ PLOČA ANA MUSA O IZMJENAMA PROSTORNOG PLANA DUBROVAčKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE - TOLIKO „ČVRSTIH“ OBJEKATA TEŠKO BI IZDRŽALO I BIOKOVO Dubrovačko-neretvanska županija oglasila je javnu raspravu o izmjenama i dopunama Prostornog plana kojim se uvode radikalne promjene u zaštićenom krajoliku ušća Neretve.

- Ušće Neretve ni po čemu se ne može uspoređivati s Plitvičkim jezerima. Plitvice su nacionalni park, zaštićen najvećom kategorijom, prvi hotel sagrađen je tamo još 1861., puno prije NP, ali i tada su pazili gdje će biti park, koji je udaljen pet kilometara od glavne turističke destinacije. Plitvice su na kraškoj površini od 29 685 hektara, a cijela delta Neretve u Republici Hrvatskoj obuhvaća kraj od oko 12 000 hektara, uglavnom močvarni, od čega je samo 1 620 ha zaštićeno u kategoriji ornitološkoga rezervata - kaže predsjednica Udruge Lijepa naša iz Ploča Ana Musa.

Parila su posebno važna
Veliki je značaj ušća jer se tu nalaze najreprezentativnije površine močvara pod halofitima (zajednice caklenjače), a naročito je važna velika površina s caklenjačom na samom trokutu koji čini ulaz Neretve u more. Lagune Vlaška i Parila jedini su očuvani lokaliteti ovoga stanišnog tipa na našoj obali. Posebno su važna Parila, gdje boćata voda predstavlja vrlo pogodan prostor za mrijest ribe te za ishranu i razvoj riblje mlađi. Prostrane muljevite i pješčane pličine na ušću Neretve također su najreprezentativniji predstavnici ovoga staništa. Pličine su od velike ornitološke važnosti za zimovanje i selidbu ptica močvarica - za čaplje, žličarke, različite vrste ćurlina, liske, galebove, čigre i druge.

Prešućena gradnja
Ana Musa također upozorava kako nije istina da se u ID PPDNŽ planira za Komin, Galičak T1 (hotel) kao što tvrdi dožupan, u prijedlogu stoji T2 (turističko naselje), prešućeno je i da se na ušću planira T3 (kamp i autokamp), prešućeno je da se na Opuzenskom Pržinovcu, Plaži, planira uz spomenuti T1 (hotel) i nespomenuti T2 (turističko naselje) na površini od 5 hektara.
- Dakle, na jednome malom, vrlo značajnom prostoru, toliko čvrstih objekata teško bi izdržalo i Biokovo, a radi se o močvarnome tlu od posebne važnosti. Nadam se da će se, nakon dugih desetak godina od obećanja, napokon proglasiti Park prirode Donja Neretva, samo ne znam što će se u njemu čuvati i štititi, jer su devastacije već tolike da se bojim za budućnost naše doline. Veliki dio krivice, uz republičku vlast koja toliko dugo oteže proglašenje, snose i županijske vlasti, (Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima u DNŽ i Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša) koje apsolutno ne mare za neretvanski dio Županije pa se čini da je ovo samo dubrovačka županija - zaključila je Ana Musa.

Zaštita okoliša međunarodna obveza
Obveze zaštite okoliša nisu nečije puste želje, one su propisane zakonima i konvencijama koje je Republika Hrvatska potpisala i prihvatila.  Svakako treba valorizirati taj prostor, ali bitan je održivi razvoj, u kojemu hotelčićima, hotelčinama i turističkim naseljima apsolutno nema mjesta.
Foto: Ana Musa

Dubrovački vjesnik, (Pločanski) 7.3.2009.        Autor teksta:Stanislav SOLDO

lijepa-nasa @ 21:43 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
petak, ožujak 6, 2009

" Luka Ploče¨ d.d. odnosno njena tvrtka kći ¨ Luka Ploče ¨TRGOVINA¨ d.o.o. je odlukom ¨zna se¨ koga dobila prvenstvenu koncesiju za izgradnju novog terminala za tekuće terete na lučkom području. Studija utjecaja na okoliš tog za Neretvu i južni Jadran vrlo rizičnog i opasnog projekta kapaciteta preko 300.000 m3 (naftni derivati, ukapljeni plin i KEMIKALIJE...) je prošla odlukom nadležnog Ministarstva protivno jasno i javno iskazanoj volji Grada Ploča i DNŽ.

 Na sadašnjem lučkom području osim tog planiranog terminala za tekuće terete nema prostornih mogućnosti za bilo kakav drugi terminal pa ni za ¨katarski¨ uz one koji su u izgradnji (kontejnerski i rasuti tereti), osim ako nekome nepadne napamet suluda ideja da lučko područje širi preko Kanala Vlaška -more na područje zaštićenog ihtiološko ornitološkog rezervata na jezeru Parila. (nažalost surova stvarnost nas uči da je sve moguće jer oni to zbilja ¨znaju¨ odraditi, a možda su to već i odradili i dogovorili pa samo čekaju pogodan trenutak npr. novu ¨plinsku¨ (energetsku) krizu da to obznane svekolikoj naivnoj javnosti i ponude spasonosno rješenje, a iskustva nas uče da su svakojake ¨krize¨ plodno tlo za takova rješenja ¨kriznih¨stanja.

Tko će tu TRGOVATI, s kim i kako pod kontrolom je ponavljam ¨zna se¨ koga. Lukom Ploče, Lučkom upravom Luke Ploče, Luka Ploče Trgovinom d.o.o., Naftnim Terminalima Federacije odnosno kompletnim ¨biznisom¨ (i naftnim i mogućim plinskim) upravljaju zna se čiji kadrovi (aktulno vodstvo pločanskog HDZ-a) koji Vama a i nama svima mogu i moraju  dati odgovore na sva Vaša pitanja u svezi navedenog.

Moj osobni stav je po tom pitanju višekratno javno i jasno izrečen. Neodrživi su takvi projekti. Moguće štete i opasnosti su kudikamo veće od eventualnih koristi za zajednicu.

Ne smiju nas impresionirati predimenzionirani "petrodolarski" iznosi. A gospoda sa lučkog područja konačno trebaju shvatiti da Luka Ploče ima svoj limit (održivi kapacitet), te da eventualna nečija opsesivna potreba za obaranjem "rekordnih" lučkih prometa i profita vodi u neodrživo stanje, u nekontroliranu ¨utakmicu¨ u kojoj svi   nepovratno gubimo.


   S osobitim poštovanjem.  


Mr.Ivo Karamatić, dipl.inž.gr.


                                                               

Ovaj nam je tekst poslao dožupan Ivo Karamatić, pa iako je već objavljen u nekim medijima, objavljujemo ga za one koji  nisu imali prilike do sada ga pročitati.  Obzirom da se radi o prevažnoj temi, pozivamo  sve, naravno,  i one koji drugačije misle,  da iznesu svoje stavove koje ćemo rado objaviti. Uvjet je da tekst ne bude uvredljiv!
lijepa-nasa @ 16:09 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 4, 2009
Normalan čovjek ne može, a da se ne nasmije sprdačini o obećane dvije milijarde eura za (Katarsko-bosanski) terminal ukapljenog naftnog plina u Pločama. Novinari i političari šicaju se sa tolikom lovom kao da se radi o nekoj normalnoj cifri, dok ekonomisti na ovakve izjave šize.  Imamo mi u Hrvatskoj sjajnih ekonomskih stručnjaka -  analitičara, samo što ih nitko ne sluša.
Ako stručnjak ne pripada ni jednoj stranci, kao da i nije stručnjak. Naše vlasti više drže do poluidiotskih i poluobrazovanih stranačkih likova koji pušu u njihov rog, negoli do ijednog stručnjaka. 
Jer ti politički podobnjaci  u svakoj situaciji čuvaju leđa svome stranačkom šefu, a stručnjaci brane struku i interes Hrvatske.
Šokirala sam se prije nekoliko dana kada sam u jednoj dnevnoj tiskovini pročitala da je zagrebački Filozofski fakultet na rang-listi najuglednijih tek 1617. u svijetu, ostali su još daleko iza njega, a riječko i dubrovačko sveučilište i fakulteti uopće se ne spominju na listi od 4.000 sveučilišta i fakulteta. Za usporedbu, Sveučilište u Ljubljani nalazi se na visokom 225. mjestu na svjetskoj, te 76. mjestu na europskoj ljestvici, beogradsko je na 389. mjestu u svijetu i 164. u Europi, novosadsko je na 1227. u svijetu, a 483 u Europi. Na listi istočnoeuropskih sveučilišta Ljubljana je 4., Beograd je 9., Maribor je 20., Novi Sad 57., a najbolje rangirano zagrebačko učilište (FF) zauzelo je 75. mjesto. Od svih svjetskih zemalja Slovenija se ukupno nalazi na 41. mjestu, Srbija na 44., a o Hrvatskoj u tome poretku nema podataka, nas jednostavno nema.
Tko ono reče: Hrvatska, zemlja znanja!? Narodski rečeno, mi smo zapravo zemlja sranja, velikoga sranja naših demagoga na vrhu. Nevjerojatna je lakoća laganja i muljanja tih ljudi koji za znanje ne daju ništa – a pričaju kao da daju sve! Lutaju od HNOS-a do Kurikuluma (izraz mora biti iz stranog jezika, to je «in», kakav hrvatski jezik!), izluđuju i djecu, i roditelje, a ponajviše sirote prosvjetare, među kojima mnogi ni dan danas pojma nemaju što se to htjelo HNOS-om (o kojemu se više ne govori), a što ovom novotarijom zvanom kurikulum.
U Hrvatskoj, nažalost, mjerilo svega je stranka i – prijateljstvo! Katarskome emiru treba svakako omogućiti gradnju željenog terminala za 2 milijarde eura (ha, ha, ha…) jer je u prijateljskim vezama sa predsjednikom Mesićem. I nije više važno  je li gradnja toga terminala ekonomski opravdana i isplativa, važno je prijateljstvo.
U Dalmaciji postoji izraz: «Daj dite materi», i ništa bolje od toga ne oslikava ove budalaste izjave o milijardama i prijateljstvu. Jer ditetu nitko na svijetu ne može biti bolji od matere, a to isto važi i za ovu  jadnu zemlju: dajte ekonomiju ekonomistima, jer nas jedino oni mogu spasiti.

 

lijepa-nasa @ 23:34 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 3, 2009
  
Dolazak katarskog emira Mohamed bin Hamad al-Thanija sredinom travnja u Zagreb, a zatim i u Sarajevo, pažljivo će pratiti i Budimpešta, točnije mađarski energetski div MOL koji je također zainteresiran za projekt izgradnje LNG terminala u Pločama.
Premda je MOL većinski vlasnik Ine, koja gura projekt LNG terminala na Krku, na čijoj se realizaciji radi već dugih 18 godina, čini se da Mađari vode računa o terminalu u Pločama kao strateškom projektu cijele regije.
Tu ideju zastupa i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je krajem siječnja, bez javne pompe, posjetio predsjednika RH Stjepana Mesića te premijera Ivu Sanadera. Ne samo to.
Zanimanje za LNG terminal u Pločama sasvim sigurno pokazat će i Crna Gora, koja, kao i BiH, vapi za plinom.
- Emir dolazi s apsolutno dobrim željama za investiranjem. Hrvatska je dobila šansu da stekne energetsku nezavisnost jer je ova zima pokazala kako je ovisnost o ruskom plinu na tankoj niti. Emirovim dolaskom veliku šansu može dobiti i domaća građevinska operativa koja je već prisutna u Kataru. Povezivanjem sa svježim katarskim kapitalom i plinom, Hrvatska dugoročno može profitirati. Nije tajna da i Mađarska gaji interes prema Pločama – kaže nam sugovornik iz Ureda predsjednika RH.
Domaći plinski sustav trebao bi do 2011. stići do Ploča, poslije i do Dubrovnika, a “Plinacro” razrađuje ideju novoga Jadransko-jonskog transportno-dobavnog pravca, odnosno povezivanje hrvatskog plinovoda s onim u Albaniji.
Ruski izvori
Prema našem izvoru iz Ine, radi se o povezivanju u sklopu projekta Trans Adriatic Papeline, kojim švicarska tvrtka EGL namjerava povezati grčki plinski transportni sustav s albanskim i dalje podmorskim plinovodom do Italije, a kojim bi se dobavljao prirodni plin iz srednjoistočnih, kaspijskih i ruskih izvora prema Europi. EGL je spreman za suradnju kapaciteta i za tržište Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske u kojem bi, vrlo moguće, LNG terminal u Pločama bio važna karika.
Ipak dio struke sumnjičav je prema LNG terminalu u Pločama. Prof. dr. Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) i član Odbora za primjenu plina Međunarodne plinske unije, za “Slobodnu” kaže kako RH nema ekonomske snage za izgradnju dvaju plinskih terminala.
- Želju Katara za investiranjem svakako treba pozdraviti, ali treba vidjeti kolika bi bila ekonomska opravdanost izgradnje LNG-a u Pločama. Omišalj se gradi 18 godina, gotovo je operativan, bliži je potrošačima, termoelektranama, itd. Ne vidim razloga da katarski plin ne ide do Omišlja. Čudi me i da je MOL, kao najveći suvlasnik Ine, najavio zainteresiranost za gradnju drugog LNG terminala u Pločama jer je Ina od početka uključena u gradnju na Krku – kaže čelnik HSUP-a, dodajući kako hrvatski prioritet mora biti izgradnja plinskog skladišta.
Denis Krnić
Kapacitet Ploča 2,1 milijardu kubika
Plan izrade LNG terminala plinske elektrane, ukupne vrijednosti 300 milijuna eura, prije nekoliko godina naručila je Luka Ploče. Terminal, prema tom planu, predviđa dva tanka za ukapljeni plin, svaki kapaciteta 125 tisuća kubika, te veliko pristanište LNG-a za tankere klase omax. Ukupni godišnji kapacitet terminala iznosio bi nešto više od 2,1 milijardu prostornih metara plina.
Vlada će razmotriti emirovu ponudu
Kad je u pitanju gradnja LNG terminala u Pločama, Vlada nije izgubila načelan interes za taj posao, doznajemo u Ministarstvu gospodarstva. Prema riječima glasnogovornika Ministarstva gospodarstva Tomislava Mazala, i dalje je na snazi stav koji je u siječnju ove godine iznio premijer Sanader, da su predstavnici Vlade spremni u razgovoru s katarskim emirom razmotriti moguću kupnju plina iz Katara i izgradnju LNG terminala u Pločama.
Mazal upozorava da je, u odnosu na terminal u Pločama, gradnja LNG terminala u Omišlju daleko odmakla, jer postoji lokacija za terminal, konzorcij koji će prići realizaciji posla te rad na elaboratu o zaštiti omišaljskog okoliša.
- Podsjećam i na upozorenje premijera Sanadera da moramo sagledati imamo li financijske snage za gradnju dvaju LNG terminala – kazao nam je Mazal.
     Izvor: Slobodna Dalmacija, V. Marjanović, Katarski plin može ići (samo) preko Omišlja
lijepa-nasa @ 22:56 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 1, 2009
Konačno je jasno kao dan: imamo ga, imamo!!!
Pitate se: tko ili što ima? Pa mi, Neretvani imamo!
Koga ili čega imamo: TERMINAL LNG, naravno, ne valjda janjetinu (a i nje će biti s onima koji dolaze)!
Kome ili čemu (treba to što imamo)?: Kataru i Bosni terminal a Hrvatskoj lova, Neretvanima ostaje katastrofa (ili figa, što vam je draže).
S kim ili s čim? S emirom Mohamedom bin Hamad al-Thanijem od Katara, Shell-om, Exonn-om i Enel-om.
Joj, kako će nam biti super! Već sada bismo trebali početi pripremati dobrodošlicu dragim gostima. Nije mala stvar ako teritorij u Neretvi, u Hrvatskoj za stranca traži predsjednik Mesić (www.mesic_und_katar), jer navedeni emir je njegov veliki prijatelj i još veći ljubitelj Hrvatske, a možda čak i Hrvata, to je vezana prodaja. (opaska: naučili smo već da oni koji vole Hrvatsku uglavnom izrazito ne vole Hrvate!)
Taj katarski emir je jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, i glavni je financijer Al-Jazzere.
Blagoš nama, rekli bi Crnogorci!
E, ali emir ipak malo više voli Bosnu i Sarajevo, pa unatoč velikome prijateljstvu sa predsjednikom Mesićem, i velikoj ljubavi prema Hrvatskoj, ipak prije ide u Sarajevo da njih pita hoće li ili neće graditi taj terminal za ukapljeni naftni plin, i što kaže Haris (valjda Silajdžić), tako će biti, i nikako drugačije. Je li novinar Slobodne Dalmacije dobro prenio činjenice ili ja možda ne razumijem, ali čini mi se, ako hadži Silajdžić kaže: Ne mere, to se čudovište neće graditi, unatoč velikoj ljubavi i prijateljstvu!
Sad se naši trebaju umiljavati Bosancima, ne bi li se ovi umilostivili pa rekli emiru: gradi, treba nam!
I tako, svuda oko nas izjave o ljubavi, prijateljstvu, zajedničkim interesima, a o Neretvi i neretvanima nigdje ni slova.
Da pokažemo kako smo i mi dio tih uvezanih timova, kako smo dobri , zlatni i poslušni, možda bismo za dobrodošlicu mogli sagraditi jednu malu džamijicu u Pločama, kada dođu naši veliki islamski dokazani prijatelji i dovedu svoje ljude da se osjećaju k'o doma, jer se i inače u Hrvatskoj, (osim Hrvata), svi osjećaju k'o doma!
Za one koji ne razumiju ovaj tekst pun gorčine preporučam da pogledaju naslovnicu današnje Slobodne Dalmacije: KATAR NUDI 2 MILIJARDE EURA ZA TERMINAL U PLOČAMA
Želim naglasiti da nisam fobična, da veoma volim Bosnu i Hercegovinu (jer sam studirala u Sarajevu), ali više od svih zemalja ovoga svijeta volim Hrvatsku, a u Hrvatskoj Neretvu!
A u toj ljubavi nisam sama, ima nas najmanje 40.000! Pita li se nas o ičemu?!!!!


lijepa-nasa @ 23:23 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.