Blog - ožujak 2013
utorak, ožujak 26, 2013
              Večeras je održan još jedan u nizu sastanaka Građanske inicijative «Za Lešu». Sve što mu je potrebno, i za što smo prikupili novac, stiglo je u Ploče, i gospođa Ivana Miličević izvijestila nas je o tome. Formirana je grupa koja će mu u ime naše inicijative i svih dobročinitelja  uručiti pomagala koja njemu život znače.

Nažalost, Lešo je iz jedne bolnice (u Splitu), nakon samo nekoliko dana opet završio u bolnici u Zagrebu, pa će mu se to uručiti čim se vrati u Ploče.

               Gospođa Miličević nas je izvijestila o tome kako je njezina udruga napravila odličan projekt za palijativnu skrb naših neizlječivo bolesnih sugrađana.   Palijativna skrb je sveobuhvatna (zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna) skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću koja značajno skraćuje životni vijek. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života  neizlječivih bolesnika. Kada bismo prihvatili ovaj projekt, bili bismo prvi grad u RH sa takvom brigom za svoje bolesne sugrađane, pa su svi prisutni prihvatili ideju da ova Građanska inicijativa i dalje humanitarno djeluje i u bliskoj budućnosti  pomogne provesti u život ovaj projekt.

 

Svašta se pozitivno događa u zadnje vrijeme u Pločama. Jesu li tome pridonijeli skori lokalni izbori, ili su se ljudi probudili iz zimskoga sna nitko ne zna, ali dobro je da događanja ima. Tako nam je gospođa Dagda Bogunović Miletić poslala u ime kulturne udruge «Gomila» njihovo viđenje jedne posebne večeri posvećene Crnoj rici i njezinim nekadašnjim stanovnicima.

U cijelosti donosimo ovaj osvrt:

Ako se po jutru dan poznaje, 2013. bit će godina dobrih rješenja i građanskih inicijativa. U ovom općem tonjenju došli smo do razine gdje jedva batiskaf može doroniti i u situaciju „uzdaj se u se i svoje kljuse“. S obzirom da se dno ne nazire, a površina je negdje u hiper-prostoru, ostaje nam da zbijemo redove i krenemo. Gore ili dole svejedno, kako kažu i pad je let. Negdje ćemo svakako stići. U međuvremenu svi skupa u ovom limbu gradimo svijet kakav očekujemo.

Tako neku večer u knjižnici jedna pločanska davna ulica, četvrt, prašnjavi rub grada koji se tek rađao, slavna „Crna rika“ bljesnula je kroz predavanja, fotografije, video-projekcije, sjećanja, anegdote, poeziju i prozu naših Crnoričana. Knjižnica je bila krcata, vonjali su kolači, smijalo se, upadalo u riječ, padalo sa stolica. Ugurani u mali vremeplov, preletili smo Ploče dok ih još nije bilo, s Crnoričanima iz baraka na rubu. Prešli smo gore u „stambeno naselje“. Stari vapor, luka, grad, vjenčanja, odrastanja, sve smo to ponovo vidjeli. Pločani s Crne rike su to teško oskudno razdoblje izgradnje Ploča prebrodili zajedno u jatu. I danas su i oni i mi ponosni što Ploče imaju takvu prošlost i taj duh kozmopolitizma.

Uostalom, zahvaljujući Crnoj rici grad je dobio zgradu Ujedinjenih nacija.
Pa tko nam onda još šta može?

lijepa-nasa @ 23:23 |Isključeno | Komentari: 13 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 25, 2013
             Danas popodne je Krešimir Vejić, gradonačelnik Grada Ploča  svečano uručio diplome svim sudionicima bilateralnog susreta mladih Italija – Hrvatska, koji se održavao u  Pločama od 19. do 26. ožujka 2013. pod nazivom «Mi smo promjena, mi smo budućnost». Ovaj susret je dio programa «Mladi na djelu» između Grada Ploča  i općine Acquaviva Callecroce.

              I sa Hrvatske i sa Talijanske strane diplome su dobili svi koji su na bilo koji način sudjelovali, što znači svi  članovi talijanske grupe, mladi srednjoškolci iz Ploča, od kojih je jedan dio i članova udruge Lijepa naša, ravnateljica i pedagoginja Srednje škole fra A. K. Miošića, gospođe Ina Žderić  i Marija Kalaba, Nada Ivanković iz Osnovne škole, Anđelka Vlahović iz Komina, i moja malenkost.

Diplome su dobile i, ovih dana,  dvije najzaposlenije mlade službenice iz Grada Ploča Lora Lovrić i Marija Kovač.

            Ovaj dio projekta završava sutra, posjetom našoj župnoj crkvi i don Petru Mikiću. Vjerujemo da je mladim Talijanima kod nas bilo  lijepo, jer je upravo to rekao i njihov voditelj, gospodin Corrado Zara, gradonačelnik grada San Felice del Molise. Mladi su se vrlo zbližili, što je bilo jasno nakon burnog pozdravljanja svakog prozvanog, i zato se nadamo da će se opet sresti – ovaj puta u Italiji.
lijepa-nasa @ 21:01 |Isključeno | Komentari: 2 | Prikaži komentare
               U Pločama je od 19. do 26. ožujka  u gostima  grupa od dvadesetak  mladih  iz općine Aquaviva Collecroce. To je zapravo skupina Talijana  - Moliških Hrvata koji su u naš  grad došli kao sudionici međunarodnog projekta razmjene mladih u sklopu bilateralnih susreta mladih iz  Italije i Hrvatske kroz projekt  "Mi smo promjena-mi smo budućnost!"

                Kroz sedam dana svoga boravka imaju osmišljen program i posjete u dolini Neretve, a današnji dan je bio rezerviran  za zelenu priču koju smo im prezentirali mi iz udruge Lijepa naša i u ime Udruženja obrtnika Grada Ploča predsjednik Goran Marković Tomak.

               Pokušali smo im dočarati sve nevolje, probleme i borbu u zadnjih 17 godina koliko postoji naša udruga. Na kraju predavanja svima smo im uručili velike fotografije doline Neretve, koje je donirao, naravno, naš Nenad Medak.

               Nadamo se da su vidjeli dovoljno neretvanskih ljepota, pa im je jasno zašto se toliko borimo za  očuvanje ove ljepote. No, naša mlada prevoditeljica Monika Stipić rekla nam je kako i oni u svome kraju imaju sličnih problema.  

 

 

lijepa-nasa @ 10:13 |Isključeno | Komentari: 0
petak, ožujak 22, 2013
            Zbog kišnog vremena prethodnih dana, bojali smo se kakvo će vrijeme  biti 22.3. Ali jutros u 6,30 sati naš branitelj Gordan Musulin poslao mi je poruku: «Dan kao san».


        U 9 sati svi su već došli, a radnici Hrvatskih voda su kroz jučerašnji kišni dan digli sav onaj golemi otpad ispod borova, a i jutros su bili tamo već u 7,30 sati, na čelu sa svojim ravnateljem, gospodinom Joškom Ercegom. Bez njih bi akcija bila napola napravljena, ali oni su sjajno odradili svoj posao. Bome su i naši pločanski komunalci dali svoj udio. Njihovi su kontejneri stigli na ušće prije nas.

Naravno, neizbježni  branitelji – osim radnog materijala, donijeli su nam pravo bogatstvo od jela: meso, ćevape, kobasice, sokove, vodu….. Sve to, kao i rukavice i vreće za smeće častila je Turistička zajednica Grada (naš Fulin), a valja napomenuti da su i oni, kao i komunalci, došli u organizaciji Grada Ploča, gdje nam je od silne pomoći u cijeloj koordinaciji bio gospodin Goran Kovač. Mladi HDZa koje je predvodio veseli Božo Škarić donijeli su bureka i pita, u kojima su se «gušili» talijanski mladi.

A ovi Talijani, zapravo potomci Moliških hrvata u sklopu svoga sedmodnevnog boravka u dolini Neretve , očarani našim ušćem, mislili su samo malo pogledati ušće. Ali zamolili su svoje pločanske «šefice» i voditeljice projekta Mariju (Kovač) i Loru (Lovrić) da malo pomognu u prikupljanju otpada, a nakon obilaska nekih lokacija oko Metkovića, opet su nam se vratili, pa su zajedno sa nama i ručali. E, to je bilo pravo veselje. Imaju oni i harmonikaša, i violinistu, i mladu damu koja svira def, svirali su baš onako od srca, a plesali su svi, i stari i mladi. Naši su branitelji bili u formi, jesu se preznojavali, ali se nisu dali omesti u tancanju.

Bile su tu naravno, i moje uzdanice, meni najdraži mladi Lijepe naše, kao i članovi SDPovih mladih. I oni i mi smo čista sirotinja, i u ovoj akciji smo dali samo vrijedne ruke.

U posjet nam je došao i gradonačelnik, i neizbježni Mimo sa Radio Ploča, koji se javljao uživo u eter.

Prema evidenciji  voditelja Hrvatskih voda gosp. Ercega, odvezeno je deset kamiona otpada. Njihovi su radnici ostali iza svih nas, da sa svojom mehanizacijom pokupe gomile naplavina uz morsku obalu, jer se golim rukama tu nije moglo učiniti ništa. I vatrogasci su pokazali dobru volju da nam dođu ako bude potrebno zapaliti one silne suhe grane, ali to danas nismo stigli.

             Bilo je prilično iritantno gledati kajtere koji su uživali i letali po moru (rekli su mi da su dolazili cijelu zimu), na nas se nisu ni osvrnuli, a mi smo čistili oko njih! Ali takav je život – uvijek je bilo da  neki uživaju, a neki rade.

            Najvažnije je da je ušće  očišćeno, i sada bez stida možemo dovoditi neretvanske goste na to prelijepo mjesto.

Ušće prije čišćenjai poslije čišćenja 


Branitelji i danas  naši hranitelji, prijateljstvo sa Moliškim Hrvatima 

Mladi udruge Lijepa naša
Mladi HDZa


Mladi SDPa


Moliški HrvatiBez Srze nije prošlo ni jedno čišćenje ušćaŠef od voda, Joško ErcegI gradonačelnik Vejić došao je u pohodeVoditeljice  Moližana, Marija i LoraSviralo se i plesalo......

Kajteri uživajulijepa-nasa @ 23:49 |Isključeno | Komentari: 28 | Prikaži komentare
                 Danas je u Vidu održana izvrsna trening radionica „Provedba Natura 2000 u praksi – sudjelovanje, uloga i iskustva OCD-a“, kao dio projekta „Zajedno za očuvanje prirode – organizacije civilnog društva za učinkovitu europsku Natura 2000 mrežu u Hrvatskoj". Projekt  provodi pet organizacija civilnog društva: Sunce, BIOM, Divina Natura, Baobab i Argonaut.

Glavna tema današnjih predavanja bila je ono što je potrebno za rad svake udruge, a to je  pravo na pristup informacijama. Radi se o Arhuškoj konvenciji čiji je potpisnik i Republika Hrvatska, ali i o domaćem zakonodavstvu na temu pristupa informacijama.  Pravnice udruge Sunce, Patricija Granić i Ivana Grubišić izvrsno su nam približile tematiku  o tome kako koristiti mehanizme hrvatskog zakonodavstva,  i one koji postaju dostupni  pristupanjem Hrvatske EUniji.

Za pohvalu je što je na radionici predavanje održala i Vesna Daničić, inspektorica zaštite prirode  iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, na temu izmjena Zakona o zaštiti prirode u kontekstu Nature 2000. Ove su teme izuzetno važne svima, a nama u dolini Neretve još i više sada, kad ćemo do nekih informacija moći dolaziti očito jedino na ovaj način.

                  Naša udruga pokušava koristiti doista sve moguće mehanizme za ostvarivanje zakonskih, a bome i ustavnih prava, pogotovo prava na zdravi život.

Radionica u Vidu, domaćin Divina Natura (Meri Rogošić)


Treba znati da se u povodu Svjetskog dana voda i udruga Lijepa naša za Dubrovačko neretvansku županiju   pridružila kriznom eko  stožeru  udruge Marišćina, Ekološkoj udruzi „Opstanak“ iz Karlovca, „Rast Zagore“ iz Lećevice, „Zmajevac“ iz Unešića,  GIZZO iz Kaštela  u zajedničkom poduzimaju pravne akcije na zaustavljanju namjernog zagađivanja izvora pitke vode.  Tražimo da Ustavni sud sudskim postupkom za ocjenu ustavnosti Pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada (»Narodne novine«, broj 111/11.) poništi sporni Pravilnik kojim se dopušta smještanje centara za gospodarenje otpadom u neposrednoj blizini vodozaštićenih područja.

Suluda je i nevjerojatna izmjena po kojoj se najprije kaže da 1okacija odlagališta otpada mora biti udaljena najmanje 500 m od naseljenog područja gdje stalno borave ljudi, te da  lokacija odlagališta nije dozvoljena na: vodozaštićenom području, određenom prema propisima koji reguliraju zaštitu voda,“ osim za centre za gospodarenje otpadom.“

Ova je odredba van pameti, i nije jasno kakvi su to pravilnici koji tako zločinački žele zagaditi i  uništiti izvorišta pitke vode  smještanjem centralnih županijskih smetlišta baš u zoni vodozaštićenih područja. Ili je i ta odredba zapravo mlin na vodu strancima koji bi nam čak i pitku vodu koje mi imamo u izobilju, prodavali. To je isto kao da Eskimima otopite led, a onda im ga vi prodajete. Luda država, od koje su luđi samo njeni stanovnici koji ova zločinstva prema uništenju svojih prirodnih bogatstava šutke gledaju.

Usput, tko god može, neka sutra dođe na ušće, i dade svoj doprinos uređenju toga najljepšeg kuta u najljepšoj hrvatskoj dolini. Akcija čišćenja započinje u 9 sati ujutro. Do utakmice Hrvatska – Srbija, sve mora zablistati!

Uz Svjetski dan voda učinimo  zajedno nešto dobro za očuvanje prirode.

                     

               Neretva danas, kod Kule Norinske                Foto: Ana Musa


lijepa-nasa @ 00:57 |Isključeno | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 18, 2013
          U rujnu 2011. godine Kukuriku koalicija je u Planu 21 u poglavlju Politika zaštite okoliša, prirode i prostora    plasirala i bombastičan slogan „Hrvatska - ekološki vrt Europe“.  Sada već znamo da toga Plana više nema,nema vrta, a skoro da nema ni Hrvatske, pa nije ni važno što je tamo pisalo.

Svi su puno očekivali, a mi koji se bavimo zaštitom okoliša pretpostavljali smo da će država sada planove razvoja projekata u energetskom sektoru, s ciljem ubrzavanja industrijske preobrazbe i njene nadogradnje,  razvijati čistu energiju, te u tom smislu povećati snagu hidroelektrana, energije vjetra i fotonaponskih solarnih elektrana.

Ali, jedno je željeti, a drugo je stvarni život.

Javlja mi prijateljica iz Zagreba da je termoelektrana na ugljen u Pločama gotova stvar. Navodno, već je registrirana nova tvrtka-kćer Luke Ploča – Energija, a i prva je dozvola izdana. Javit će naknadno kako se točno ta nova tvrtka zove, i ime osobe koja je dala svoj potpis. Obzirom da je i Vjeran Piršić javno rekao na sastanku koji smo imali u siječnju u Pločama da je TE Ploče na ugljen gotova stvar, što čovjek može pomisliti. Oni koji su bliže „oltaru“ u Zagrebu kažu da se, opet navodno, uprava Luke  razletjela  po ministarstvima. Kako znamo da ta uprava uglavnom pripada HDZu, a na čelnim mjestima u Zagrebu je SDP, ostaje nam zaključak da su u našemu slučaju obje stranke suglasne.

           Vrlo brzo vidjet ćemo što je od svega istina, ali bi oni koji donose odluke trebali znati da protiv TE na plin nitko nema ništa, ali što se ugljena tiče, ne vjerujem da će stanovnici ovoga kraja to dozvoliti. A neka netko proba ovdje instalirati nešto što ljudi neće – e, to bi  zbilja bila hrabrost. 
lijepa-nasa @ 18:58 |Isključeno | Komentari: 40 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 14, 2013
           Neki građani ne znaju, a neki znaju, ali se prave da nemaju pojma, da je kompletno područje ušća Neretve pod upravom Republike Hrvatske. Na ušću se ništa, ama baš ništa ne može i ne smije raditi ili graditi, skladištiti, odlagati, ostavljati…. Nije to odredba  ili volja nekih pojedinaca, već zakonska odredba, jer ušće je suviše vrijedno područje da bi ga bilo tko  koristio suprotno pozitivnim zakonima države Hrvatske.

         Za sve nas koji doista volimo ušće nepodnošljiva je evidentna prljavština i nered pod borovima i uz obalu mora.

        Zato se na poziv gospodina Joška Ercega,  voditelja vodnogospodarske ispostave  Hrvatskih voda iz Opuzena, naša  udruga prihvatila koordiniranja akcije čišćenja ušća, uz organizaciju Hrvatskih voda i Grada Ploča, i uz sudjelovanje svih i svakoga tko je zainteresiran da biseri ušća ponovo zablistaju u svome prirodnom sjaju.

          Sama akcija će se održati na Svjetski dan voda, 22. ožujka (petak), pa već sada pozivamo sve udruge i građane da nam pomognu. Primamo pomoć i desnih, i lijevih, i centriranih, toga dana ćemo svi biti samo građani doline Neretve koji žele svoj okoliš primjerno urediti za uživanje. Broj na koji možete zvati:091 678 8230.

Hrvatske vode poslale su nam veoma važnu obavijest. Ne mogu i ne želim biti njihov odvjetnik, ali mislim da se iz ove obavijesti jasno iščitava  poziv da i svi oni koji još od prošloga ljeta pod borovima na ušću imaju kamp prikolice, šatore i drugu imovinu, sve to odnesu prije akcije čišćenja, da ne dođe do nesporazuma i neželjenih posljedica.

  OBAVIJEST

  PREMA ZAKONU O VODAMA (NN 153/2009) :

  RADI OČUVANJA I ODRŽAVANJA REGULACIJSKIH I ZAŠTITNIH ,TE DRUGIH VODNIH GRAĐEVINA I SPRJEČAVANJA POGORŠANJA VODNOG REŽIMA (NA NASIPIMA, DRUGIM REGULACIJSKIM I ZAŠTITNIM VODNIM GRAĐEVINAMA; UREĐENOM I NEUREĐENOM INUNDACIJSKOM PODRUČJU , U KORITIMA I UZ KORITA RIJEKA)

ZABRANJENO JE

  • · KOPATI I ODLAGATI ZEMLJU, DRUGI MATERIJAL, RAZNI OTPAD
  • · PRELAZITI I VOZITI MOTORNIM VOZILIMA PUŠTATI I NAPASATI STOKU
  • · ORATI ZEMLJU, PODIZATI NASADE, SADITI I SJEĆI DRVEĆE I GRMLJE
  • · PODIZATI ZGRADE, OGRADE I DRUGE GRAĐEVINE STALNOG I PRIVREMENOG KARAKTERA
  • · KOPATI I BUŠITI ZDENCE, BUŠITI TLO, VADITI PIJESAK,ŠLJUNAK,ZEMLJU I OSTALE TVARI
 NALAŽE SE SVIM FIZIČKIM I PRAVNIM OSOBAMA KOJE SU POSTUPILE PROTIVNO NAVEDENIM ZAKONSKIM ODREDBAMA, DA ODMAH USKLADE SVOJE AKTIVNOSTI SA ZAKONOM O VODAMA, TE DA O SVOME TROŠKU UKLONE SVE PROTUZAKONITO IZVEDENE RADNJE .

U PROTIVNOM, PROVESTI ĆE SE INSPEKCIJSKI NADZOR (UTVRDITI TROŠKOVI OTKLANJANJA ŠTETE, IZRADITI ODŠTETNI ZAHTJEVI, PROVESTI UPRAVNE MJERE, PREKRŠAJNE ODREDBE).

 HRVATSKE VODE         

lijepa-nasa @ 13:36 |Isključeno | Komentari: 35 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 12, 2013
Nisam baš neko plašljivo čeljade, ali godine i iskustvo  čine svoje, pa i ja stekoh svoju fobiju – strah od života u Pločama.

Dakle, 1975. godine, kada me moja gora polovina dovukla u ovu svoju  dolinu prošla sam početnu pretešku  fazu svake osobe iz ravnice: grozan strah čak i od  pogleda na  kamen. Pogled na okolna kamena, siva brda za mene je bio užasan, a kada bi zagrmilo i sijevalo, to je bio pravi strah. Trebalo je proći dosta godina, kroz koje sam upoznala kraj i što je još važnije – ljude. Ljubav na prvi pogled bilo je ušće, za mene uvijek prvo i najljepše u Neretvi.  Zaposlih se, djeca i svakidašnji život postali su zapravo kolotečina. Voljela sam s njima poći na vrh Izvidnice iznad Ploča, tik iznad naše stambene zgrade, i promatrati ljepotu ispod naših nogu. Klinci su uvijek bili neopisivo sretni, gore bi ostali čitavi dan. Tada sam shvatila da sam zavoljela i kraj i ljude, i da je ovo definitivno grad u kojemu ću ostati čitavi život. A u početku nije bilo tako, i suprug je obećao: ako se za 5 godina ne navikneš, selimo! Ne da sam navikla, već sam zavoljela baš onako od srca. Da mi nije bilo dobro i lijepo, sigurno ne bih imala te emocije. Tada sam donijela odluku da moram (u)činiti nešto dobro za ovaj kraj i ove ljude. A donijela  sam sa sobom  tu ekološku klicu još iz slavonskih ravni. Tamo na istoku Hrvatske život je potpuno drugačiji od ovoga na jugu, a drugačija je i kultura stanovanja.

I započeh ja 1996. godine svoju civilnu borbu za čišći i zdraviji život u Neretvi. Kroz svih tih 17 godine borbi   izgubila sam onu idealiziranu sliku. Nailazila sam na takve probleme, na neizmjerno pokvarene, sebične  i zle ljude, na likove koji su meni pokušali zabraniti da volim ovaj kraj i ljude, a sami su te najveće vrijednosti  izdajnički prodavali za vlastiti džep. To je samo  mali broj lopova , kakve  ima svaki kraj i svaki grad. Neću ponavljati što su mi sve radili, i što mi i sada rade, ali nisu me uplašili. Ja sam se uplašila krajnjih posljedica njihovoga djelovanja.

Iznad moje zgrade, tamo odakle sam gledala cijelu dolinu sa mojim sinovima, sada su TRI mobilna stupa. A oni zrače, ali baš zrače, što je i znanstveno dokazano. Azbest – za koji mislimo da mu je definitivno kraj, nikada neće nestati  sa ovoga područja.  Tko od nas u svojim plućima nosi klicu azbestoze, tek ćemo vidjeti! Antracit? Godinama nas je velikodušno oprašivao, njegova posljedica je bolest antrakoza (rudarska bolest). Kako su Talijani odustali od naše luke i njezina antracita,  Bosna se neće oporaviti za sto godina, a terminal za rasute terete se uporno gradi, rekoše mi ljudi koji znaju puno više od mene: ma kakav terminal, tu se priprema teren za termoelektranu. U tijeku su pregovori za spalionicu u Pločama. Malena, a sigurna sto posto! Hahaha…… Trafo stanica je dobila sve papire, valjda se čeka da prođu izbori pa će i ona, ako Bog da krenuti sa izgradnjom.  Ispod Izvidnice, opet iznad moje glave . Neopasna je, naravno, poput azbesta i  antracita.

Ima toga još, ali treba ostaviti malo i za poslije! No,  ja vam radi svega  postadoh jedna obična, fobična žena. Trenutno bolesna, razmišljam: pobjeći  ili umrijeti, oprostite, ostati!     

lijepa-nasa @ 21:21 |Isključeno | Komentari: 30 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 10, 2013
Nedavno sam na jednome portalu našla vrlo interesantno razmišljanje o ekologiji.

Na blagajni supermarketa gospođa traži plastičnu vrećicu da stavi ono što je kupila. Blagajnica joj predbaci da takva vrećica nije ekološki u redu.
- Vaša generacija ne razumije ekološki pokret. Sada mladi plaćaju za vašu generaciju koja je uništila sve izvore!
Gospođa ljubazno reče blagajnici:
- Žao mi je, u moje vrijeme nije bilo ekološkog pokreta.
- Da, reče blagajnica, vaša generacija nije uopće brinula o zaštiti okoliša.

Malo uzrujana, gospođa započne priču:
- U moje vrijeme smo vraćali prazne boce od mlijeka, mineralne, piva i vina u trgovinu koja ih je vraćala u proizvodnju,gdje su ih prali i ponovo ih punili mlijekom, vodom, vinom, pivom.Boce su bile reciklirane, a mi nismo znali da je to u duhu ekološkog pokreta!
- U moje vrijeme smo se penjali po stepenicama. Nije bilo pokretnih kao danas a bilo je i vrlo malo liftova. Nismo za relaciju kilometar-dva uzimali automobil, već smo uzimali bicikl ili  išli pješke. A nismo znali da je to u duhu ekološkog pokreta!
- Nismo znali za pelene za jednokratnu upotrebu: prale smo pelene, a rublje smo sušile na konopcu razvučenom između stabala ili kuća. Nismo znale da ima mašina za sušenje rublja od 3000 wati. Naše rublje je sušila sunčana i energija vjetra.
- Krpili smo odjeću koja je išla od djeteta do djeteta, nije bilo odlagališta ni skupljanja za preprodaju.
- Imali smo po jedan radio i televizor (eventualno) u kući, ne u svakoj sobi po jedan. Televizor je imao ekran kao kutija za pizzu, ne kao danas, ekran veličine Švicarske.
- Imali smo sat na ručno navijanje, a u kuhinji smo sve radile ručno, ne s današnjim gadgetima koji pojedu struje više nego što ijedna HE može proizvesti.
- Nismo imali električne samohodajuće mašine za šišanje trave. Stara, dobra kosa koju je trebalo ručno oštriti je bila sasvim dobra!
- Radile smo fizički i nismo trebale ići u klubove za mršavljenje i trčati po pokretnoj traci koja troši struju...
- Imali smo eventualno jedan telefon u kući, a danas ga svaka šuša nosi u džepu. Ali, istina je, nismo znali za ekološki pokret...
- Vodu smo pili sa česme ili iz cisterne, iz ruke ili iz staklene čaše, ne iz plastične boce kojih danas ima po ulicama bačenih na milione...
- Pisali smo tintom iz bočice iz koje smo punili nalivpero, a ne kemijskim olovkama koje se bacaju poslije upotrebe...
- Naši su se muškarci brijali žiletima koji su trajali, a ne današnjim brijačima koji se bacaju poslije svake upotrebe, ali, istina je, nismo znali za ekološki pokret...
- Ljudi su se prevozili  autobusom i vlakom  a djeca su išla u školu pješke ili na biciklu, a ne kao danas autom, mama ili tata servisa...
- Nosili smo iste torbe u školu kroz cijelo školovanje, a ne kao danas jednu godinu Miki Maus, drugu Šilja, treću Paja Patak itd...
- Naše su knjige služile drugoj, trećoj, četvrtoj generaciji, a vi svake godine kupujete nove za što treba posjeći šume i šume...
Prema tome ne serite više o toj vašoj brizi za ekologiju!


lijepa-nasa @ 21:09 |Isključeno | Komentari: 17 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 7, 2013
Gledam danas  bivšeg ministra, mog Slavonca, šireg nego dužeg, sa onom dobrodušnom i nevinom facom. Radi se, naravno, o Petru Čobankoviću, bivšem ministru poljoprivrede. Čovjek bi ga na ranu privio gledajući ga onako samokritičnog i pokajničkog. Ali naš je slavonski  lola premazan svim bojama. Sad se, tobože, kaje, što je slušao Sanadera, a svi znamo kako mu je, doslovno, virio iz dupeta. Potresla ga  afera „Planinska“, koja je sve nas (ne njega) koštala 38 milijuna kuna zbog napuhanog štetnog ugovora, a on na sav glas uzdiše: Mea culpa, moj grijeh, kriv sam, nisam imao hrabrosti. Osuđen je na godinu zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, što znači da će sud odlučiti da Čobanković svoju kaznu odradi u nekoj od državnih institucija koje se bave humanitarnim radom. Past će pos'o, nema što. Naći će on već načina da taj rad opet pretvori u sebi koristan rad na svome golemom imanju u Iloku. Reći će, sigurno, da to nije njegovo, nego njegovoga sina. A to nema veze, drugo je on, a drugo sin.

Dr. Slavko Kulić kao sociolog i socijalni psiholog tvrdi da će  narod ovog prostora nestati  u tranziciji! Hrvati će poput Ilira  nestati u roku od 70 godina! Posljednji koji će nestati bit će vojni i politički podanici. Upravo to se  dogodilo i narodu prije nas, tj. Ilirima. I još tvrdi da Hrvatski  narod zapravo nije ni svjestan što nam se događa.

A ovakvih napuhanih lopova kakav je baja Čoban/ković imamo za izvoz, mogli bi uništiti i jednu Ameriku!  Npr.onaj Ostojić iz turizma što kaže da su  silnu lovu, 25 miliona kuna (na prevaru) dobile i uložile njegova žena i svastika,a on je samo bio s njima u društvu kad su pogađale posao, skroz je nevin! Kakve veze on ima sa svojom ženom?!

I kakve veze ima onaj neugledni Jakovina sa poljoprivredom i njezinim totalnim uništenjem? Nikakve!

Kakve veze ima Ljubljanska banka i svi oni milioni Hrvatskih građana sa  ratifikacijom sporazuma sa EU. Ma nemaju blage veze!

Reče jedan internetski komentator kako preporuča Vladi da ubuduće ne padaju sa tenkova, već iz aviona, i to bez padobrana. Svejedno mislim da nas  ni to ne bi spasilo, jer došli bi potpuno isti klonovi. Ludi su oni koji se svađaju oko boja dresova: naši i vaši, lijevi i desni, SDP-HDZ……Pogledajte nekad te likove izvan Sabornice  u kojoj se, tobože, ljuto svađaju (oko čega, kad donose uvijek krive odluke), oni su zajedno, smiju se, piju, uživaju…. Oni su gospodari, mi smo kmetovi. Što mačka koti, miševe lovi. Mačke su oni, a miševi smo mi!

lijepa-nasa @ 20:48 |Isključeno | Komentari: 15 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 6, 2013
IZJAVA RAVNATELJICE LUČKE UPRAVE PLOČE:
Projekt izgradnje terminala za rasute terete predstavlja trenutno jedan je od osnovnih razvojnih činitelja luke Ploče, te važan parametar poslovanja lučke uprave. Dio je projektne cjeline Integracije trgovine i transporta, kreditnog aranžmana sa Svjetskom bankom za obnovu i razvitak, te ugovorna obaveza lučke uprave kao davatelja koncesije po koncesijskom ugovoru s Lukom Ploče d.d. Priopćenje ravnateljice Lučke uprave Ploče donosimo u cijelosti.Deša Rathman, ravnateljica Lučke uprave Ploče


Tijek projekta uvelike određuje i većinu drugih razvojnih procesa u luci. Lučka uprava Ploče na čelu s upravnim vijećem i ravnateljicom svjesna je važnosti projekta i s potpunom profesionalnom ozbiljnošću pristupa njegovom vođenju i usmjeravanju. Ipak, sva nastojanja ove vrste ne mogu neutralizirati činjenicu da je projekt u trenutku kada je preuzet bio opterećen nizom problemskih situacija. Ovi problemi, obzirom na dinamiku izvođenja radova, sada postaju aktualni, a dodatno ih intenzivira potpuno pogrešna i ciljana interpretacija plasirana kroz medije. Nedavno je izmijenjeno vodstvo tima za upravljanje projektom kojeg sam sada voditeljica. Boljim uvidom i analizom situacije postalo je jasno da predradnje za početak projekta na konsolidaciji terena nisu odrađene, te da ta činjenica, uz preuzeti ugovoreni aranžman s izvođačem i projektantom stvara platformu za niz daljnjih problema, a lučku upravu kao naručitelja, ostavlja bez instrumenata za djelovanje. Situacija vezana za prijedlog novog rješenja bila je poznata u kolovozu, a formalizirana u listopadu prošle godine. Kada sam kao ravnateljica preuzela svoju dužnost u Lučkoj upravi Ploče u prosincu, donošenje odluke već je bilo preneseno na razinu upravnog vijeća i moja uloga u ovom slučaju isključivo je izvršna, dok je donošenje odluka o usmjeravanju projekta u potpunosti izvan moje nadležnosti. Postalo je jasno i da su se radovi izvodili mimo građevinske dozvole. Dio radova zaustavljen je jer se čeka izvedbeni projekt koji je trebao biti završen u lipnju. Izvođač je podnio odštetni zahtjev ali je isti gotovo u potpunosti odbačen kao neutemeljen.

Pred projektnim timom sada je veoma složen zadatak usklađivanja svih aspekata projekta. Istodobno, Lučka uprava Ploče trenutno je u fazi reorganizacije poslovanja. Naime, poslovanje lučke uprave uglavnom je bilo usmjereno na razvoj infrastrukture, dok je proces komercijalizacije luke kao cjeline bio slabo razvijen. O tome govori prometna statistika - 2012. promet je bio za 40 posto niži nego 2011. Pozicioniranje luke na tržištu zahtijeva intenzivnu marketinšku aktivnost, sustavan i strateški pristup, te suradnju unutar sustava kao i sa širokim poslovnim okruženjem. Lučka uprava nastojati će se promovirati kao nositelj i koordinator razvoja luke. Pitanje kadrovske politike koje je također često aktualizirano, nadovezuje se upravo na ovo nastojanje. Zapošljavanja koja su se dogodila u smislu su zamjene za djelatnike koji su umirovljeni, a temelje se upravo na kriterijima koji su u skladu s mogućnošću doprinosa na području intenziviranja komercijalizacije i povećanja konkurentnosti luke. Pored toga primljena su i dva djelatnika na stručno osposobljavanje, bez zasnivanja radnog odnosa.
Želim naglasiti da se ciljana i izrazito negativna medijska interpretacija, u potpunoj suprotnosti sa stvarnim stanjem, pojavila u situaciji kada je svima koji su i najmanje povezani s projektom, u potpunosti poznata isključenost mene kao nove ravnateljice lučke uprave, iz odgovornosti i donošenja odluka u vezi opisanog problema, što proizlazi iz činjenice da u vrijeme kada je usmjeravanje problema i odlučivanje bilo aktualno, ja nisam bila zaposlenik Lučke uprave Ploče. Ovo dovoljno govori samo za sebe. Ja se međutim, neću baviti prozivanjem jer ne želim djelovati na toj razini. Zadaća je sustava obraditi odgovornosti u sklopu vođenja projekta vrijednosti 54 mil eura koje je rezultiralo ovakvom situacijom. Smatram da osobni i politički interesi koji se naslućuju u pozadini mogu samo štetiti radu lučke uprave jer dovode do otklona od društvenog interesa i javne koristi kao osnovne svrhe djelovanja ustanove. Koristim, stoga, priliku da pozovem sve strane koje sudjeluju u rješavanju opisane problematike na usredotočenost i praktičnost kako bismo što efikasnije nastavili s radom.

www.dubrovackidnevnik.hr


lijepa-nasa @ 20:07 |Isključeno | Komentari: 13 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 4, 2013
                Portal Indeks je objavio članak pod nazivom  „Milanovićev savjetnik ovaj će tjedan predložiti premijeru plan za jačanje njegove pozicije i novu politiku Vlade“.

U tekstu se, između ostalog kaže:

„Hrvatska Vlada u idućih nekoliko mjeseci neće doživjeti rekonstrukciju, kao što je to prije nekoliko dana predložio Ivan Jakovčić, ali u javnosti se pojavljuje sve više prijedloga koji bi trebali popraviti vrlo lošu situaciju u kojoj se nalaze Zoran Milanović i njegov kabinet…..   Za sada još nije moguće dobiti popis pet programskih točaka čija bi realizacija osigurala brzi razvoj Hrvatske, ali riječ je o svojevrsnom spoju konkretnih ekonomskih projekata i Milanovićeva aktivnijeg vođenja Vlade, koji treba doživjeti metamorfozu u predvodnika promjena koji je do idućih parlamentarnih izbora 2015. sposoban pokrenuti gospodarski rast i vratiti optimizam.“

                  Treba napomenuti da je Plan 21 bio jedan od odlučujućih faktora zbog kojih je Kukuriku koalicija pobijedila na izborima. Ljudi su im vjerovali! I sada se taj plan svodi na PET TOČAKA koje će ovoj državi servirati 85-godišnji Slavko Goldstein, koji sa ekonomijom ima veze koliko ja sa npr. atomskom fizikom, što znači da nema blage veze. Ekonomski i financijski stručnjaci ovoj zemlji očito nisu potrebni, ali nam zato filozofi kroje budućnost. I to u pet točaka!!! Otac Slavko  kroji hrvatsku ekonomsku budućnost, a sin mu Ivo hrvatsku prošlost, odnosno povijest. Baš su se fino rasporedili! Ali svi znamo da je Hrvatska zemlja čudesa!

Naš nam dični predsjednik Vlade i oni njegovi non-stop blebeću o poštivanju zakona, što se najbolje vidi na ustrajnoj namjeri uvođenja ćirilice u Vukovar, dok u isto vrijeme sama njegova stranka ne poštuje odredbe koje su dužni poštovati svi na koje se odnose.  Zakon o financiranju političkih aktivnosti kaže kako do 1. ožujka izvješće o trošenju novca moraju objaviti sve stranke i neovisni zastupnici, a iz SDP, valjda  smatrajući normalnim (jer vladaju), objavili su da su      „ zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe bili prisiljeni izvijestiti Državno izborno povjerenstvo i Ured za državnu reviziju o izvanrednim okolnostima zbog kojih će financijsko izvješće s dostavom kasniti četiri dana.“  Znači li to da će se od sada – s punim pravom,  svi obveznici ovoga zakona „vaditi“ na ovaj način. Ne može  kršenje za nekoga biti kažnjivo ( kazna za neobjavljivanje izvješća je gubitak tromjesečnog iznosa od svote koju dobivaju iz državnog proračuna, odnosno pet milijuna kuna), a za izabrane nonšalantna odgoda. Tako moćna stranka, pa im financije stanu zbog jednog čovjeka?! A što bi bilo da im on, ne daj Bože, umre? Nema njega, nema izvještaja. No, ono što vrijedi za kraljeve, ne vrijedi za pučane!

Pa ti sad nekome vjeruj! Kome???lijepa-nasa @ 15:51 |Isključeno | Komentari: 16 | Prikaži komentare
subota, ožujak 2, 2013
             Don Petar ne odustaje od  uljepšavanja našega grada. Hvala Bogu da barem njega imamo, jer  osim onoga što je on napravio (a napravio je pravo pravcato čudo!), od vremena pokojnoga  socijalizma ništa nije izgrađeno.  Grad kao osuđenik stoji u mjestu i ne mrda. Da, zaboravila sam na prelaze za invalide! I to je to!

Da se razumijemo: nije ovo kritika samo ovoj vlasti, i ona prethodna, i prethodna prije prethodne – točnije, prva vlast u slobodnoj Domovini su navlas iste – neaktivne, mlitave, bezidejne, lijene….. Važno je da su oni sriktani, k'o pravi gospodičići.  A naš don Petar je brat bratu barem dvadeset godina u istom odijelu, vozi krntiju od auta debelo iz prošlog stoljeća, ali gradi li, gradi! Bez dvojbe, napravio je najljepše građevine u gradu. Kamene, skladne, bijele kao morska pjena, predivne.

           I sad još sve uljepša  skladnom, bijelom česmom na kojoj sa lijeve strane  piše: Petar voljenom gradu, a sa desne je uklesana godina gradnje. Šteta je što slova nisu pojačana i obojana, jer se vrlo slabo vide.

          Don Petar dosljedno, već desetljećima ide za svojim snom i svojom vizijom, i ništa što za nas čini nije mu teško. On pobjeđuje i svoje i naše siromaštvo, i gradi! Mudar je to čovjek koji ne sluša druge, već  sam donosi svoje odluke, a glupane pušta  neka  pričaju i slijede javno mišljenje.  Don Petar je danom svoga rođenja bio predodređen za ovo što čini, za Ploče, za nas!    

              Veliki crnogorski književnik Petar Petrović Njegoš napisao je svevremensku istinu: Blago onom 'ko dovijeka živi, imao se ra'šta i roditi!lijepa-nasa @ 20:51 |Isključeno | Komentari: 28 | Prikaži komentare
petak, ožujak 1, 2013
Na temelju ankete (zastupljene su sve skupine i staleži) napravili smo mali rezime protekle godine.

Na vagi javnog mnijenja s jedne strane našlo se sve ono s negativnim, a na drugoj strani ono pozitivnog predznaka.

Negativna skupina:

-        snježna nepogoda, polomljeni parkovi, automobili, uništeni kolnici, grad bez struje, opći prometni kolaps, prljavo snježno brdo na rivi dočekalo proljeće

-        polu-asfaltirana ulica V. Nazora, još uvijek bez označenih pješačkih prijelaza

-        čudnovata obnova magistrale kroz Baćinu

-        mega bor pred crkvom, estetsko crnilo usred najsjajnijeg blagdana

Gospodarska slika grada je do te mjere žalosna da smo je gurnuli pod tepih, ne zaslužuje drugo pa čak ni zastupljenost na listi minusa. Dakle, preskočeno.

Pozitivna skupina:

+        „Crnoća“ nekropola sa ilirskom gomilom (3000 g.pr.Kr.) stećcima (srednji vijek) u neposrednoj blizini Ploča, podno ilirske gradine, antičkih građevina (Grci, Rimljani) i srednjovjekovnog naselja Crnoća (kućetine)

Inicijativa kulturne udruge „Gomile“ i dugogodišnje zalaganje za zaštitu tog i drugih kulturnih spomenika na području Grada Ploča urodila je plodom. Grad Ploče i županija počeli su sa preliminarnim radovima na zaštiti nekropole. Čestitamo! Nije se lako upustiti u takve projekte uz konkurenciju jednog Dubrovnika, Stona, Korčule i u vremenima praznih kasa i računa.

+ ČISTA PETICA!

+        Ploče – sveučilišni grad

Ponovo je došlo Sveučilište u Ploče. To je napokon dimenzija koja Pločama pruža šansu da zaista postane urbano i suvremeno središte delte Neretve.

Dok mnoge druge vitalne institucije bježe ća iz našeg grada, znanje, obrazovanje, studenti i profesori donose dobar vjetar za sve nas. Sretno!

+ PET I VIŠE!

+        Biciklistička staza na Baćinskim jezerima, ma ko to može platit! Ljepota, ekologija, rekreacija, turizam… Paket za 21. stoljeće, pravi potez na pravom mjestu. Bravo!

+ SVE PET I TO NA KVADRAT!

+        Mramorni biser kod crkve „Kraljice neba i zemlje“.

Nije fontana, nije sudoper, nije umivaonik, najprihvatljivije – česma. Zvuči orijentalno, ali cijeli kompleks u kojem je smještena ova lijepa česma pomalo asocira na maurske građevine pa jedno s drugim djeluje skladno i svrsishodno.

Iako naš mali grad ne vrvi turistima, sada ipak i oni rijetki ili slučajni hodočasnici, prolaznici i šetači mogu naći osvježenje u sjeni crkve. Umiti se ili napiti, svejedno. Dobro da se netko sjetio, jer već samo vidjeti je lijepo, a kad zapeče kolovoz, tko će joj moći odoljeti! Evala!

+ ZASLUŽENA VELIKA PETICA! 

+        Petu čvrstu peticu dijele:

Maraton lađa – nije  savršen, ali ide nabolje

Gradska knjižnica – još uvijek glavna os kulturnih zbivanja

Radio postaja Ploče – profilirala se u pravo bilo grada. Sve profesionalnije i slobodnije                sukreira pločansku svakodnevicu.

Plusevi su prevagnuli pa godinu 2012. proglašavamo godinom plus – pozitivnom!

Nabavite bicikl, napravite đir oko jezera, produžite do Crnoće, vratite se na rivu i osvježite vodom iz česme i napunit ćete se s toliko pozitivne energije da će sve biti lakše i manje crno.

Uživajte, toliko od „Gomila“

lijepa-nasa @ 13:20 |Isključeno | Komentari: 23 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609258
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.