Blog - travanj 2013
utorak, travanj 30, 2013


          U Pločama je 10. ožujka 2013. osnovana Kreativna udruga „ŠUFIT“ sa svrhom očuvanja tradicije izrade narodnih rukotvorina, starina, pisane riječi i narodnih običaja. Predsjednica udruge je Duška Vizintini, dopredsjednica Andriana Glamuzina, a  tajnica je Ankica Jerković.

          Cilj rada ove udruge je poticanje izrade narodnih rukotvorina, koristeći pri tome  razne tehnike. Žele od starih predmeta izrađivati nove, modernije i dekorativne predmete koji će se prezentirati javnosti, i poticati kreativnost pazeći na prirodu, tako da se većina radova bazira na korištenje prirodnih materijala ili onih koje spašavamo od otpada.
             Članice udruge žele sačuvati autohtone recepte pripremanja hrane, te izrađivati  dekoracije od mediteranskog bilja (lavanda, ružmarin, lovor, itd.) koje se mahom koriste u dekorativne svrhe. Žele sačuvati naslijeđe od starina, njegovati stare narodne  običaja, organizirati radionice ručnih radova i prenositi znanja na mlađe generacije.


           Udruga je od 29. travnja do 3. svibnja, u vremenu od  9 do 12 i 15 do 18 sati,  u suradnji sa Kulturnom udrugom Gomile u njihovom prostoru (Vukovarska 8 – bivši kafić Gulia) organizirala prvu izložbu svojih radova pod nazivom «Tjedan kreativne ćakule». Svakako se isplati doći i osjetiti  izvrsnu atmosferu skladnih boja, opojni zrak prepun mirisa mediteranskoga bilja, uživajući u mnoštvu najrazličitijih kreacija, iz kojih je vidljivo kako osobe sa istinskim darom mogu od običnih naplavina sa ušća Neretve i komadića odbačenoga stakla napraviti jedinstveno ogledalo, od obične limene cijevi neobični držač za kišobrane, a najobičnije kutije preobraze kao ružno pače u labuda. Izradile su neobične, male jastučiće, nakit, oslikane daske koje se mogu objesiti na zid kao predivan umjetnički rad, oslikane ženske štikle….. Žene koje dolaze posjetiti izložbu  su naprosto poludjele za tim predivnim, unikatnim predmetima, i svaka hoće imati barem jedan.

Ako želite uljepšati sebi dan, svakako pođite do Vukovarske 8 dok još imate vremena, jer svaki od izloženih eksponata je jedinstven.
                                                                                                             lijepa-nasa @ 22:13 |Isključeno | Komentari: 2 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 29, 2013
           Svaka medalja ima dvije strane, iako mi vrlo često vidimo samo jednu, i tu jednu uzimamo kao neprikosnovenu istinu. Mislim na gubitak Srđa i nedovoljan izlazak Dubrovčana na jučerašnji referendum. Tužno je i prežalosno da su Dubrovčani, a time i cijela Hrvatska ovako olako  izgubili Srđ. Neki se tome beskrajno raduju, i govore da je pobijedio  napredak. Veliki mediji i svi političari su za izgradnju hotela, apartmančina i nešto golf igrališta. I kažu da je to za dobro naroda! Kojeg naroda?!

             Kada bi se našao netko da analizira starosnu dob izašlih, sigurna sam da je  ogromna većina njih mlada, ispod 40 godina. A oni su budućnost Dubrovnika, ne ovi fosilizirani stranački  političari. Vidjela sam informaciju da su pristigla dva autobusa mladih Dubrovčana, studenata iz Zagreba, koji su u grad  došli samo zbog glasanja. Poznajem neke neumorne i neustrašive borce  (Đuru Capora) iz ekipe „Srđ je naš“, i sve su to odreda mladi, obrazovani Dubrovčani, koji su, očito, puno svjesniji toga što gube sa Srđem.

           Činjenica je da  u Hrvatskom zakonodavstvu vladaju nered i užas, jer političari nisu uskladili Zakon o referendumu sa Ustavnim Zakonom još od 2010. godine. Nemoguće je da pri glasanju vrijedi jedan zakon za državu, a drugi za lokalne zajednice. Jednostavno je neshvatljivo da je ispodpolovični postotak izašlih birača za ulazak u EU zakonit, a za Srđ je nezakonit. Za ulazak   u EU mogla su izaći tri glasača, a dva da su za,  stvar je zakonita. U ovom drugom glasanju, protiv ovakve izgradnje na Srđu glasalo je 84,23% izašlih, ali zaludu. Normalan čovjek ovakvu matematiku ne razumije, iako brojke nikad ne lažu. Dakle,od ukupno 4 504 765 birača na glasovanje za ulazak u EU je izašlo  43,51% birača ili 1.960.208. Za pristupanje je bilo 1.298.992 birača što čini nepuna 23% od ukupno upisanih birača. U Dubrovniku ima  ukupno upisanih 38.007  birača. Na referendum se odazvalo 11.977 ili 31,51 posto birača. Za projekt je glasalo 1846 glasača dok je protiv bilo 10.051 glasač, a nevažećih listića je bilo 77. Znači, protiv gradnje na Srđu je bilo 37.8%  od ukupno upisanih, ali  po paralelnom zakonu, koji ne vrijedi za državu već samo raju sirotinju, to nije dovoljno. Krajnje je vrijeme ili da se promijeni zakon, ili vlast, jer jedno od ovo dvoje ne valja!

 

 

lijepa-nasa @ 23:05 |Isključeno | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, travanj 27, 2013
               U organizaciji udruge  Eko Kvarner sutra će se u  Rijeci obilježiti Svjetski dan žrtava azbesta. Obilježavanje će započeti  uvodnim predavanjem koje će održati g. Paolo Tomatis, predsjednik organizacije EARA onlus (European Asbestos Risks Association), koja je osnovana 9. siječnja 2008. u Trstu i već godinama djeluje na području Italije, Slovenije i Hrvatske, sa ciljem smanjenja broja budućih žrtava azbesta i veće pomoći već oboljelima.

               Međunarodni susret će se održati u sklopu proslave Svjetskog dana žrtava azbesta i Međunarodnog dana zdravlja i sigurnosti na radu.

              Nakon uvodnog predavanja održat će se rasprava o očekivanim katastrofalnim posljedicama nedovoljne brige o posljedicama predugog korištenja azbesta u Republici Hrvatskoj.

 

lijepa-nasa @ 23:50 |Isključeno | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, travanj 26, 2013
                   Prije mjesec dana udruga Lijepa naša za Dubrovačko neretvansku županiju dobila je od Svjetskog fonda za zaštitu prirode WWF (World Wildlife Fund) pozivnicu za članstvo u slavlju "Mjesec hrvatskih rijeka", a koje će se održati od 17. lipnja do 14. srpnja 2013. godine. Za nas je to  svojevrsno priznanje i osobita čast.

               Za međunarodno   predstavljanje odabrano je  sedam hrvatskih čudesnih rijeka s očuvanim staništima i nenadmašnim pejzažima: Neretva,  Ombla,  Dunav, Drava, Zrmanja,  Sava i Mura. Sve aktivnosti oko ovoga obilježavanja radit ćemo zajedno sa Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije, čija je djelatnost zaštita, održavanje i promicanje zaštićenih područja u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, te nadzor nad provođenjem uvjeta i mjera zaštite prirode za područje kojim upravlja. Imamo sreću da je u ovoj županijskoj ustanovi za pripreme ove manifestacije zadužena mlada, obrazovana Pločanka Kristina Šetka, a i njoj je Neretva u venama.  Na izložbi fotografija Nenada Medaka koju pripremamo želimo uključiti i novoosnovanu pločansku kreativnu udrugu „Šufit“ koja od starih, rabljenih stvari pravi čudesa. Izložbu ćemo organizirati u Pločama, Metkoviću i Opuzenu, a Županija organizira lađe i predavanja o Neretvi
                  Pošto Hrvatska ulazi u EU  1. srpnja 2013, veliki  će svjetski mediji  pozornost javnosti posvetiti našoj zemlji. WWF je ovo  vidio kao  priliku da građanima i političarima EU-a pokaže što Hrvatska donosi u EU u smislu prirodnih vrijednosti, s naglaskom na riječna blaga. Ali te važne prirodne vrijednosti su pod velikim prijetnjama od strane različitih infrastrukturnih projekata, neodrživog gospodarenja prirodnim resursima, te slabom provedbom propisa. Malo ljudi zna da je Europska komisija  u svom nedavnom izvješću, koje je upućeno Europskom parlamentu i Vijeću u Bruxellesu, kritizirala hrvatsku politiku zaštite okoliša. Rijeke su u opasnosti prvenstveno zbog nerealnih hidroenergetskih  planova razvoja, iskopavanja sedimenta, regulacije i otpadnih voda iz industrije i poljoprivrede.
Glavna poruka koju želimo poslati je da ovih sedam rijeka koje su  čudo  hrvatske prirodne baštine uskoro postaju prirodna baština EU, i moraju biti dobro zaštićene, te uz Jadransku obalu - postati jedan od najboljih hrvatskih turističkih odredišta. Nažalost, sada su jako ugrožene od neodrživog razvoja vodne infrastrukture. Na svim događanjima prikupljati ćemo potpise svih sudionika, i na kraju dobiti "rijeku potpisa" koje ćemo na završnoj svečanosti uručiti   gospodinu Zmajloviću, ministru zaštite okoliša i prirode.
              Nadam se i vjerujem da ćemo imati podršku  Neretvana i posjećenost na izložbama, a time i puno potpisa za očuvanje Neretve.                            Neretva na ušću               Foto: Ana Musa                   

lijepa-nasa @ 17:46 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, travanj 23, 2013
              U Pločama se različita  događanja izmjenjuju tako brzo da se gotovo ne stignu ni zabilježiti. A sva su važna, neka i neponovljiva.

               Don Petar je zaokružio svoje grandiozno djelo dopremom izuzetno vrijednih  orgulja, napravljenih specijalno za pločansku crkvu u Slovenskome mjestu Slatina. Naši vrijedni branitelji i lučki radnici dočekali su i iskrcali veliki šleper pun dijelova orgulja. Sigurna sam da će biti brzo sastavljene, pa ćemo na Dan Grada, odnosno do blagdana Kraljice Neba i Zemlje čuti i njihove zvuke.
            Danas je svjetski  Dan knjige. Povodom toga večeras je na Noć knjige u prepunoj  Gradskoj  knjižnici,  u organizaciji kulturne udruge «Gomile» održano izvrsno i vrlo zanimljivo predavanje na temu Baćine. Vrlo toplo uvodno izlaganje o pok. Emilu Tomaševiću  ispripovijedala je Dagda Bogunović  Miletić, predsjednica udruge. Pričala je o njihovoj suradnji i  predanom radu u prikupljanju građe o njegovoj Baćini.

O samoj Baćini, njezinoj povijesti i ostacima te povijesti, pa i o nekim do sada nepoznatim detaljima  nadahnuto i zanimljivo pričali su  Andrija Pećar, profesor povijesti u Srednjoj školi Fra A. K. Miošića u Pločama i mlada Tena Zmijarević, sveučilišna prvostupnica, inženjer arhitekture i urbanizma.

             Bila je ovo lijepa, topla proljetna noć puna  slika o prošlim vremenima
lijepa-nasa @ 23:40 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 22, 2013
                            Utrka za lokalne izbore je započela! U Pločama će biti najmanje četiri liste, ali vjerojatno i nešto više, što je dobro za građane,  jer će imati veći izbor i moći će izabrati najbolje! 

                             Jedna od četiri liste je i ona Zdravka Srzentića, koji je svoju kandidaturu i svoje zamjenike objavio 20. travnja. Valja napomenuti da se ista ekipa: Zdravko Srzentić kao kandidat za gradonačelnika te Stipo Laura i Ana Musa kao kandidati za dogradonačelnike kandidirala i na prošlim  lokalnim izborima, kada smo osvojili 12% glasova, pa smo tako bili treći,  odmah iza HDZa i SDPa, a prije Pločanske stranke i liste Dragana Čupića Žune. No, tada nismo išli sa listom za Gradsko vijeće, što je bila velika pogreška. Naime, željeli smo građanima pokazati da mi nismo političari koji se bore za vlast, već troje ljudi različitih svjetonazora koji samo žele  učiniti nešto dobro za ovaj dio doline Neretve.

Svoju tadašnju pogrešku (mogli smo imati dva vijećnika) sada ispravljamo, u nadi da će građani znati prepoznati  što je za njih i naš kraj najbolje. Program i lista za Gradsko vijeće koje ćemo ponuditi glasačima potvrdit će ove riječi.

Zdravko Srzentić

Ana Musa

Stipo Laura

lijepa-nasa @ 21:39 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, travanj 21, 2013


             1969. godine  prvi je  puta predstavljena ideja obilježavanja Dana Zemlje. Daleke 1970. godine održala se masovna demonstracija za očuvanje okoliša u kojoj  je sudjelovalo 20 milijuna ljudi.

               Počelo je  kao događanje na sveučilištima i u studentskim domovima diljem Sjedinjenih Američkih Država, u namjeri da se  riješi problem  zagađenja Planeta Zemlje, pa je te godine pokrenuta međunarodna ekološka akcija pod nazivom “Učimo o  okolišu” ili “Dan planete Zemlje”. Službeni je oblik ta globalna pojava dobila tek 1992. godine na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija koji su usuglasili dugoročan program za promociju održivog razvoja. 
                22. travnja  osobito se slavi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je od samog početka vrlo popularan, a na svim sveučilištima i fakultetima  svake godine organiziraju se  prigodna događanja i aktivnosti.  Razne manifestacije potiču ljude da mijenjaju svoje ponašanje prema izrabljivanju i uništavanju okoliša. 

              Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine  Opća  skupština Ujedi­njenih naroda  proglasila je 22. travnja međunarodnim Danom planeta Zemlje koji se danas obilježava  u cijelom svijetu i doprinosi  širenju svijesti o važnosti očuvanja naše Planete za generacije koje dolaze.                         

            U Hrvatskoj se Dan planeta zemlje organizirano obilježava od 1992. godine. Od prošle godine naša  se zemlja preko svojih volontera  aktivno uključila  u Zelenu čistku, koja je  dio je globalne akcije „Očistimo svijet“.  Uključilo se 41.558 volontera, 161 jedinica lokalne samouprave, a očišćeno je čak 3.746 tona otpada. Na taj se način u cijeloj zemlji, sa minimalnim budžetom, u jednom danu očisti  otpada za čije bi uklanjanje u normalnim okolnostima državi bile potrebne 3 godine.  
Zelena čistka 2013. okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada u cijeloj Hrvatskoj, podignuti svijesti o stvaranju i odlaganju otpada, te o važnosti očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, kao zajedničkog dobra!
lijepa-nasa @ 20:16 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 17, 2013
            Danas je Srednja škola fra A. K. Miošića  obilježavala Dan škole. Kao što i doliči obrazovnoj ustanovi, vrlo su dobro, korisno i neuobičajeno osmislili cjelokupni  program, pa su u prvome, radnom dijelu, sve pločanske udruge civilnoga društva, ali i ustanove, imale po jedan razred u gostima. Drugi dio programa posvećen je sportskim aktivnostima

             Udruga Lijepa naša bila je zadužena za drugi razred gimnazije! Oni koji nisu nikada radili sa mladim ljudima ne znaju koliko je teško zadržati njihovu pažnju i zainteresirati ih za temu koja  - kao npr. ekologija, nije ni malo atraktivna ni zanimljiva.

             No, ovi mladi 16 i 17-godišnjaci očigledno znaju koliko je to područje važno za njihovu budućnost, pa nam je sat vremena prošao vrlo brzo, a vjerujem, i njima zanimljivo. Naime, poslije prezentacije teme «Pravo na zdravi život u Pločama» među mladima se razvila vrlo žustra diskusija, mišljenja su im bila potpuno različita, i postavljali su pitanja koja mnogi odrasli uobičajeno  licemjerno odšute na skupovima.

             O našim mladima i inače mislim samo najbolje, a današnje druženje sa njima samo me ponovo uvjerilo da su oni doista kvalitetna budućnost, i moramo učiniti sve da im je učinimo što ljepšom i zdravijom, jer oni to zaslužuju.


 

lijepa-nasa @ 20:41 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
utorak, travanj 16, 2013
                 Ne volim kada mi se poslije kakvih događanja o kojima imam  drugačije mišljenje kaže: „rekla-rekao sam ti!“ Isto tako ne volim ni sama drugima  držati predavanja u tom smislu, ali ovoga ću puta prekršiti  vlastito pravilo, i moram reći: „znala sam!“

Naime, u zadnjem postu sam napisala da neću, i zbog čega neću  izaći na izbore za EUropski parlament. Pojedinci su me počeli svom snagom pljuvati po vlastitom blogu, i zato sam zaključala komentare.  Više nikada nikome to neću dozvoliti.  Moje je pravo, isto  kao i vaše, da imam vlastito mišljenje, samo što ja svoje ne skrivam, i nisam dvolična da jedno govorim,  a drugo radim. Taman da je izašlo 99% građana Hrvatske, meni  ne bi promijenili mišljenje!  Apsolutno i bez zadrške sam protiv ulaska Hrvatske u to pokvareno leglo zla. HDZova vlast je 16. lipnja 2010. godine  promijenila  Ustav,  pa je promijenjena  i odredba o referendumu, te danas i ubuduće, da bi referendum bio valjan, umjesto većine upisanih birača (kako je do tada bilo u Ustavu) za njega mora glasati većina izašlih birača. Dakle, moglo je izaći 5 birača, važno je da su 3 ZA. To je strašna manipulacija, jer da je odredba ostala nepromijenjena, mi bi kao i još neke pametnije i bogatije zemlje (npr. Norveška koja je 2 puta odbila ulazak u EU), jasno i glasno svojim neizlaskom rekli NE EU. Ali, u koga je vlast, njegov je i zakon!

                 Euroljupci,  slavite, imate i što! Svi znate što dobivamo,  o tome se vrišti već godinama u medijima,  ali malo građana  zna što gubimo, jer o tome se ne piše i javno ne govori.  Ulaskom u EU 23.870 km²  hrvatskog državnog teritorija koji  krije ogromna prirodna bogatstva u plodovima mora i energetskim nalazištima  (posebno plina), predajemo strancima na raspolaganje!  Naši ribari mogu samo gledati talijanske koče kako nam kradu ribu, a mogu im staviti soli na rep.

Talijanski san o Istri, Rijeci i Dalmaciji posebno bi  trebala brinuti naše političare, jer   potpredsjednik talijanske vlade Gianfranco Fini tvrdi   da su to oduvijek talijanske zemlje. Što  nisu uzeli mačem, uzet će mirno, kupovanjem kuća i zemlje osiromašenom narodu koji  nema drugog  izbora za prehraniti obitelj.

Jedina dobra stvar  je nedavno priopćenje  njemačkog  Predsjednika Joachima Gaucka da Berlin priprema EU - uhidbeni nalog protiv jedanaestorice hrvatskih državljana, bivših službenika i dužnosnika Udbe, zbog sudjelovanja u likvidacijama hrvatskih političkih emigranata, te da je njihova predaja njemačkim pravosudnim tijelima uvjet ratifikacije konačnog pristupnog ugovora o pristupu Hrvatske EU. Najpoznatije ime s tih uhidbenih naloga svakako je Josip Perković, bivši šef hrvatskog ogranka Udbe, i pouzdani svjedok  optužbe   u slučaju „Merčep“.

I tako, sada ćemo umjesto dragom Bogu pjevati EU vlastima: „Radujte se, narode, kad čujete glas, da vam EU dolazi u blaženi spas!“ I klanjajte se, duboko, duboko!!!

 

lijepa-nasa @ 16:20 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
subota, travanj 6, 2013
                  Bez sumnje smo narod podaničkog mentaliteta! U zadnjih 20 godina bezbroj puta i na bezbroj načina smo se osvjedočili u tome, a u zadnje vrijeme, pred sami ulazak u trulu tvorevinu EU rugamo  se i sami sebi!

                  Vjerujem da ste svi dobili promidžbeni letak koji je tiskalo Državno izborno povjerenstvo RH za izbor članova EU parlamenta u nedjelju, 14. travnja 2013. godine. Ono što me i zgrozilo i nasmijalo na tome letku je odlično definiran naš status u toj gnjiloj zajednici. Radi se o riječi ROPSKI! Naime tekst letka započinje: Glasujmo za EU ROPSKI parlament. Slova EU su istaknuta plavom bojom, a ono ROPSKI je crnim slovima na bijelloj podlozi. Nema što, sama država je odredila da glasujemo za ropski parlament. E, ja baš neću, tko ih voli, nek izvoli!

            

lijepa-nasa @ 12:40 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, travanj 3, 2013
                                 U pločanskom Domu kulture u četvrtak, 04. travnja,  s početkom u 20 sati,  Kazališna grupa Mariani  izvesti će premijeru  komedije „Izbori za lokalnog šerifa“, prvu ovakve vrste u Hrvatskoj, a možda i šire. Prema tekstu i u režiji Jasmina Brajlovića u predstavi igraju Davor Milošević, Alen Kožo, Sara Žderić i Frane Veža. Frane Veža potpisuje i tehniku, a animaciju Mijo Dominiković.

                                Iako su joj glavni akteri dvojica „ seoskih danguba, alkoholičara i besposličara koje ćaća i mater još uzdržavaju“, kako stoji u tekstu, te iako se priča događa u totalnoj provincijskoj zabiti, tema je apsolutno globalna i lako prepoznatljiva u svim sredinama u kojima je demokracija prisutna. Za „Izbore...“ se slobodno može reći da su svojevrsna rekapitulacija događanja i razmišljanja tzv. malog čovjeka koji se još uvijek sjeća jednopartijskog sistema a sada je živi svjedok i aktivni učesnik u demokratskom  sustavu. Predstavljajući svoje liste kandidata na kojima su likovi iz crtanog filma „Baltazar“ te iz stripa „Alana Forda“, akteri  nas podsjećaju na uvijek prisutne suprotnosti koje su dovoljne za svaki pristojni sukob političkog  razmišljanja.  Jer, iako svi težimo pravdi, istini, poštenju, miru, ljubavi i sl., pomislite samo kako bi svijet bio dosadan- kada bi se to u potpunosti i ostvarilo!

                               Ako se u ovim tmurnim, depresivnim vremenima želite nasmijati, pođite obvezno pogledati prve izbore na kazališnim daskama, jer naš Jasmin je pravi majstor za smijeh, to znamo iz njegovog dosadašnjeg rada.

Tko se ne želi smijati, već plakati,  neka ode na Rogotinski most i pogleda našu ljepoticu Neretvu, koja je trenutno pravo odlagalište otpada. Jutros  sam imala poziv iz naše doline od čovjeka koji samo što nije plakao od jada. On smatra da ovo više nije lokalni problem, već problem dviju susjednih država. Obale Neretve u BiH, pogotovo u Čapljini pune su užasnoga smeća, a sada kad  su vode rijeke nabujale, oprale su svu nečistoću tamo i donijele je nama - od ušća pa dalje, do Pelješca i otoka. Mislim da je ovo problem koji preko naše lokalne uprave i samouprave (i Grada i Županije) neodložno i hitno mora preuzeti država na sebe, inače ćemo, ni krivi ni dužni,  doslovno plivati u tuđim govnima.

lijepa-nasa @ 11:16 |Isključeno | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.