Blog - svibanj 2008
petak, svibanj 30, 2008
Mlada ekipa naše Udruge jučer je uljepšavala svoj grad, iako smo već godinama siročići mali, bez  prostora i bilo čega drugoga upravo zahvaljujući vlasti  toga našega grada. Živjela naša škola, jer da nje nema, ne bismo se imali gdje ni sastati!
                        Savjetovalište za prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i KLA (Klub liječenih alkoholičara), pod rukovodstvom Slavenke Mušan već drugu godinu provodi akciju pod nazivom: "Umjesto trave posadimo cvijeće". A tko će ga saditi, ako ne najmlađi?!
Rado smo se odazvali, kao i prošle godine. Sve je prštalo od smijeha i cike, a naš Velo je vodom – osim cvijeća -  zalijevao i sve nas, jer bilo je pakleno vruće.
Dio od 1200 sadnica organizatori su podijelili  školama i Luci Ploče, a dio smo zajednički sadili po gradu. Pomogao nam je Matko Žderić iz poduzeća «Izvor», a osobno mislim da su i to poduzeće i naš grad  njegovim zaposlenjem dobili doista puno, jer gledajući ga kako neumorno i s ljubavlju  kosi, siječe, zalijeva i sadi zelenilo po svim površinama grada, uočava se velika, velika razlika od vremena prije njegovog dolaska. Jedan čovjek može učiniti silno puno ako radi srcem!
I tako smo mi šarenim cvjetovima uljepšali  ulaz u prostore Grada Ploča,  zasadili smo 21 žardinjeru uz more u trajektnoj luci, i na gradskom groblju uljepšali smo znamen naših branitelja.
                    Nakon akcije koja je bila i korisna, i odgojna i vesela Slavenka nas je častila dobrom pizzom i sokom, a prije akcije dobili smo i majice s porukom!
I na kraju, slikala nas je aparatom koji pokazuje datum 1.1.2004. Točno četiri godine, četiri mjeseca i  dvadeset osam dana prije datuma akcije! Svašta!
 

lijepa-nasa @ 20:46 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 29, 2008

Zelena Istra, Sunce iz Splita i Divina Natura iz Metkovića organizirale su  21. svibnja 2008. u  Pločama seminar pod nazivom "Kako unaprijediti sudjelovanje javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš" u sklopu projekta "Mobilizacija javnosti za sudjelovanje u postupcima procjene utjecaja na okoliš".  Seminar je održan u hotelu Bebić, bio je vrlo interesantan i dobro posjećen , a došli su i gosti iz Dubrovnika, iz Županijskog  Upravnog odjela za zaštitu okoliša
Voditeljice su nas upoznale sa uvođenjem novih i boljih zakonskih mogućnosti za sudjelovanje javnosti u postupku procjene utjecaja na okoliš, koje je kod nas u tijeku.
Cilj ovog seminara je upoznavanje šire javnosti, tijela javne uprave i poslovni sektor o značenju sudjelovanja javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš o njegovom širem društvenom značaju, o procesu prilagodbe hrvatskih propisa  europskim standardima,  te zašto investitori ne vide pozitivne strane sudjelovanja javnosti, i zašto dolazi do "zaustavite projekt" kampanja.
Pravo javnosti da bude informirana, i sudjeluje u odlučivanju o pitanjima koja imaju direktan utjecaj na kvalitetu njihovog života  jedno je od temeljnih prava u demokratskim društvima. Baš takav primjer je sada u tijeku u našemu gradu. Pravo je stanovništva ovoga kraja znati što im donosi projekt višenamjenskog terminala za ukapljeni naftni plin i ostale kemikalije. I sa stajališta investitora  koji predlaže ovaj zahvat, dobro organizirano sudjelovanje javnosti može biti višestruko korisno.lijepa-nasa @ 23:22 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 27, 2008
            O problematici onečišćenja azbestom u Republici Hrvatskoj konačno se počelo ozbiljno razmišljati i na najvišem nivou. Marijana Petir, predsjednica Saborskog Odbora za zaštitu okoliša pozvala me na tematsku sjednicu 26. svibnja, a pozvan je i predstavnik Društva Žrtve azbesta iz Ploča. Na istu sjednicu pozvani su i predstavnici iz Vranjica, i tri sindikalna povjerenika, a dva predstavnika radnika iz Vranjica došla su bez poziva, ali su ih pustili na sjednicu, pa im je pružena prilika i da nešto kažu o svome problemu. Gospođa Petir dovela je na sjednicu  - uz ministricu Marinu Matulović Dropulić i njena dva mušketira: direktora Fonda Mladinea i državnog tajnika  za zaštitu okoliša, Ružinskog.
Bio je tu i državni tajnik za zdravstvo dr. Golem, dr. Završki koja radi sa azbestašima, Zvonimir Habuš iz ANTa koji je svojim nalazima u Vranjicu i pokrenuo lavinu, predstavnik CIANa iz Splita koji je izvođač sanacije u Vranjicu, predstavnik nadzora na sanaciji, neka doktorica iz nekog instituta, pročelnici Županijskih ureda za zaštitu okoliša iz Splita i Dubrovnika, Kuljiš koji je istraživao nekad nešto u vezi azbesta , i Saborski zastupnici – članovi ovoga Odbora. Iz udruge Barbarinac i  Lijepa naša željeli smo da uz nas bude i Vjeran Piršić, ali njega nisu pustili na sastanak. Nagovarali smo ga da uđe, a ako ga ne puste bili smo spremni dignuti se i otići! No, Vjeran to očito nije želio, pa nije ni pokušao ući. Predstavnik IGH nije došao, a bilo bi  vrlo interesantno da je bio tu!
                     Čitam sada po novinama svašta o ovome sastanku, pa želim prenijeti isključivo moje dojmove, jer Društvo Žrtve azbesta ima sasvim druge prioritete i viđenje stvari.
                     Dakle, sastanak je sazvan u 14,30 sati – za mene sasvim neobično i nenormalno vrijeme, pa je logično pomisliti ono što je napisao jedan novinar – željeli su se izbjeći mediji! No, pametan netko iz naših redova obavijestio ih je, pa su oni uporno čekali, i kad smo došli u Sabor, sve je vrvilo od novinara.
Onda započinje diskusija : suhoparna, neinteresantna, neuvjerljiva i duga, duga…….. Svi pričaju ubij Bože, uvjeravaju nas kako je sve napravljeno točno po zakonu i propisima (nigdje ne spominju da nije rađeno prema  sanacionom programu IGH), svi su nevini kao mala dječica. Ploče se, naravno,  i ne spominju, a kada je u jednom momentu netko od govornika spomenuo naš grad, jedan zastupnik koji mi je sjedio u neposrednoj blizini poluglasno je upitao zašto se sad najednom spominju i Ploče.
Predstavnici Vranjica bili su vrlo emotivni, što u ovakvoj konstelaciji snaga nikako nije dobro. Kako sam i sama takva, ja sam lijepo napisala genezu problema Pločanskoga azbesta od početka rada 1955. do danas. Sve  koncizno, vremenskim redoslijedom i ubojito! Obzirom da su odreda svi predstavnici vlasti, i oni koji za njih rade predstavili problem azbesta kao nešto što nikada neće nestati iz našeg okoliša, uz tvrdnju da mi (udruge) i novinari pretjerujemo, i kako nema neke velike smrtnosti – tek nekoliko promila, na početku svoga izlaganja rekla sam da smo mi u poduzeću  Azbest imali direktora koji je radnicima tvrdio da azbest mogu mazati na kruh koliko je neškodljiv, i cinično rekla kako sam se ovdje osvjedočila da je bio u pravu. Problem je samo što danas imamo Internet, pa kad se ukuca riječ «azbest» ili «azbestoza» iskoče podaci od kojih se ledi krv. Tada je dr. Golem konstatirao da su Ploče ustvari puno teži slučaj od Vranjica, i to je bilo prvi put da nam se priznaje težina problema. Usput, gospođa ministrica me osobno prozvala da ono u Baćinskom masliniku nije azbest, na što sam joj odgovorila da sam gospodinu Habušu upravo predala uzorak iz maslinika na analizu, pa o tome možemo govoriti nakon rezultata.
            No, iza cijele ove, tri puna sata dugačke priče, predsjednica Petir predložila je zaključke koji su dobri, ako  se budu provodili. Dakle, predložene su izmjene i dopune nekih odredbi zakona u korist radnika,  mjerenje onečišćenja azbestom u Pločama i Vranjicu,  utvrđivanje količine azbesta odložene u raznim oblicima u oba grada, da se o mjerama sanacije izvješćuje Odbor svakih 6 mjeseci, da se kontinuirano prati stanje oboljelih od azbestoze, te da se u javnosti  provede sustavna kampanja o štetnosti azbesta.
Svi zastupnici jednoglasno su prihvatili ove zaključke. Zahtjev udruge Barbarinac o formiranju  posebnog istražnog povjerenstva i objavljivanju troškovnika dosadašnje sanacije prešućen je!
             Moram na kraju reći kako su i udruga Lijepa naša i Društvo Žrtve azbesta puka sirotinja bez novca, pa su Žrtve azbesta molile gradonačelnika da nam dade  auto Grada, jer idemo na izuzetno važan sastanak, u vrlo nezgodno vrijeme. Treba li reći da ga nismo dobili, uz tvrdnju da je vozilo u kvaru! Ali nam je zato Metkovski gradonačelnik i Saborski zastupnik Stipe Gabrić Jambo dao i auto i vozača, i poručio da ga samo zovnemo kad nam opet zatreba. 

 

lijepa-nasa @ 18:37 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
petak, svibanj 23, 2008
                      Večeras su mi u vikalici postavljena pitanja o «najdužoj plaži»! Oni koji redovito čitaju ovaj blog znaju da sam od jeseni  u nekoliko navrata pisala i objavljivala slike sa ušća, u kojima sam  stalno pitala i vas i sebe: što se to radi na Opuzenskom ušću, zašto onaj gliboder mjesecima izbacuje iz dubine mora pržinu na obalu. Kada sam nekim Kominjanima govorila  da treba pogledati katastar, da se sa tom pržinom prelazi na Kominsku stranu, da je tu nešto mutno, rečeno mi je: ma nema šanse da se tu muti! Mene su uvjeravali, a pisalo je i u Slobodnoj Dalmaciji da je to projekt Hrvatskih voda za obranu od prodora mora  prema PIKovom imanju.
                 Nedavno su me zvali u Luku, i obrazložili da Svjetska banka treba razgovarati sa ekolozima. Rečeno mi je da su pozvani  Pijavica, Eko, eko Komin (čiji predstavnik nije došao) i naša udruga. Prikazan je jedan stari film kako su izgledali škanji, i rečena nam je  namjera da se taj stari izgled vrati. O najdužoj plaži i ostalim planovima iz teksta sa Rogotinske stranice nije bilo ni jedne jedine riječi. Ako je to istina, onda sam i ja izmanipulirana i prevarena kao i svi vi koji se osjećate izigrani. A možda se misli samo na to da bi se povratkom škanja, već postojećom plažom na ušću i napravljenom plažom na Opuzenskom ušću stvorila prirodna cjelina i prirodne plaže. Što se tiče škanja, moj je zaključak bio da bi  bilo prekrasno kad bi nam se vratio njihov stari izgled. No, to se nikako ne može učiniti bez izrade studije utjecaja na okoliš i sudjelovanja javnosti, što znači da bi svi stanovnici Neretve, a pogotovo Kominjani, na vrijeme znali o tome, i sudjelovali u donošenju odluke.
                   Ova vijest o najdužoj plaži, na način kako je napisano i za mene je šok, i osjećam se prevarena i nasamarena. Ja  nisam ljubimica ni vlasti, a ni moćnih pojedinaca, i u pravilu me niti zovu, niti pitaju za mišljenje. Prevelika ljubav Luke Bebića za ušće meni se čini kao Judin poljubac. Kad posložim kockice, sada mi je puno stvari jasnije!
Ogorčena sam ako su me kao i vas prevarili, a sada očito plan o privatiziranju ušća polako dobiva konture!
                       Netko pokvaren i zao smogao je snage da me optuži kako želim prodati ušće, i tako povrijeđenu i bijesnu odstranili su me iz borbe za njega. Ako novinar Šunjić zna za ovaj plan, kako ne zna glavar sela Komina?
                       Doista sebe doživljavam kao naivnog i glupog don Kihota  u borbi sa vjetrenjačama. Narode moj Kominski, zbijte redove kao jedan i NE DAJTE UŠĆE NIKOME!


 
 
lijepa-nasa @ 23:19 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 21, 2008
                    Taman kad smo se poradovali da su najteži i najotrovniji dani iza nas – evo ga opet. Pitate se koga? Pa azbesta, naravno. Jednostavno, nema šanse da ga se liberamo, kao da iz zemlje izvire. O čemu se radi?
                   Maksim Marinović iz Baćine obavijestio me  da je na lokaciji Podselje u selu Baćina, u masliniku Marinovića  odbačeno između 5 i 10 tona azbestnoga otpada, koje je tu, po njegovoj izjavi od 1991. godine, i da je u četiri navrata pokušavao da se taj problem riješi.
                   Sa Smiljanom Batinovićem i Bracom Gradcem, predsjednikom i dopredsjednikom Društva Žrtve azbesta iz Ploča, i gospodinom Marinovićem zaputila sam se na označenu lokaciju, jer članovi Društva Žrtve azbesta koji su bili dugogodišnji radnici Azbesta iz Ploča najbolje poznaju proizvode svoje bivše firme. Obojica su se suglasila da su to nedvojbeno njihovi proizvodi od azbesta, a u azbestnom platnu je staklena vuna, odnosno azbestno brašno koje je bilo izolacioni materijal za brodske ispušne cijevi i druge potrebe rađene za JNA mornaricu. Otpad se nalazi odbačen po cijelom masliniku, a stabla maslina kao da su izrasla iz brda toga otpada. Stravično je da su  te masline uređene i koriste se za prehranu. Izdaleka, gomile izgledaju kao da su od kamena, ali kada se stane na površinu (i to sam učinila, bljak), noge duboko utonu u otpad.
Gospodin Marinović mi je rekao da se pri čišćenju maslinika stalno udara u ta brda otpada, odakle se diže prašina.
                  Danas sam podnijela prijavu Inspekciji zaštite okoliša u Dubrovnik i Zagreb i zamolila  da se hitno izuzmu uzorci  odbačenog otpada, te da se  poduzmu mjere sanacije, kao i potrebne  radnje za pronalaženje nepoznatih počinitelja ovog teškog zagađenja prirode, i zločina protiv ljudskog zdravlja.
                 Na svu sreću, dobila sam poziv od Saborskog odbora za zaštitu okoliša, za sjednicu u ponedjeljak, 26. svibnja, a tema je: problematika onečišćenja azbestom u RH. Nadam se da je ovo doista početak rješavanja ovoga preteškog problema.

Fotografije: Ana Musa

 

lijepa-nasa @ 21:12 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 19, 2008
Kako opisati put u Vukovar, i boravak tamo u jednome kratkom tekstu, a da se dobije prava slika! Sa našega putovanja imamo preko 600 fotografija, i čini se da je svaka slika priča za sebe. Teško je odlučiti da li vam pokazati više fotki grada, ili djece koja putuju, jedu, gledaju, slušaju, tuguju, vesele se, igraju…..

Put je započeo u petak, ranom zorom u 6 sati! Odličan autobus, mlad i vedar vozač, i nas 26 kao jedna duša. Znali smo da je put dug i predug, znali smo da djeca obavezno u autobusu povraćaju, znali smo da su ujutro svi mrzovoljni! No, ovaj puta ništa od toga! Svi smo bili veseli, vedri, orni za put, bez i jedne jedine mučnine ili čega drugog. A putovali smo 13 punih sati! Daleko, daleko je naš Vukovar!

Prva postaja: Karlovac! Tamo nas čeka naš Kameleon Goran Majetić, on se pobrinuo da ne budemo gladni, i u prekrasnom restoranu Kalvarija imali smo klopu za plus pet! Sve smo s tekom smazali, opraštamo se od Gorana, koji nažalost ne može s nama, ali smo mu poklonili našu Neretvansku lađu za sjećanje na ovaj prekrasni susret. Kad smo se navečer konačno dokopali odredišta, mi odrasli bili smo tako umorni da smo mislili isti čas na spavanje i odmor za sutrašnji naporni dan! E, da ne bi! Počinje stampedo naše vedre mladeži, Bog ih ne bi sredio, pa učiteljice Dobrila i Jelena trče po sobama ko istražitelji, Nada opet pokušava umirujuće djelovati na ženski dio ekipe, a Vlado «sređuje» muškiće. Uglavnom, ludilo do ponoći, tada su i oni konačno zamantani pospali.

Subota ujutro – sastanak u 8 i marenda u otvorenom ljetnom ugođaju! Stiže nam profesor Danijel – Danika Rehak, predsjednik udruge logoraša Hrvatske, legenda domovinskog rata, najzaslužniji za izgradnju Spomen doma Ovčara, jedini koji je tužio Jugoslaviju. Tumačim djeci tko je on, a profa Vlado im to zorno pojašnjava: Slušajte dobro, ovo vam je kao da vas je posjetio Matija Gubec. Danika nas vodi na Trpinjsku cestu-groblje tenkova, na prostor kluba Radnički, na spomenik poginulima gdje je Vlado pronašao jednoga Barbira, a meni se srce stislo, tu je ime moga kuma Zlatka Kopića, mojih susjeda Nikole Rašića i Zvonka Miljka….. Idemo dalje – do Vukovarske bolnice. U njenim podrumima zorno je prikazan život pod opsadom, na tome smo mjestu svi bili najpotreseniji. Na ekranu se pojavljuju teško ranjeni ljudi, jedan čovjek zapravo umire pred kamerom, vidimo i Šljivančanina koji čeka te ranjenike na ulazu u bolnicu. Ne mogu shvatiti kako taj film nije u Hagu, a voditeljica muzeja kaže da ga nisu htjeli prihvatiti, ni jedna svjetska postaja to nije htjela objaviti. A samo taj film bio bi dovoljan dokaz da taj zločinac do kraja života ne izađe iz zatvora. Svi smo bili u šoku na izlazu iz bolnice, a znali smo da idemo na Ovčaru, gdje su svi oni koje smo sada gledali na filmu – ubijeni. No, najprije idemo u vojarnu, gdje nas čeka zapovjednik Čavar koji nam objašnjava kakvi su planovi za ovu vojarnu! A oni su divni, bit će to svehrvatsko sjećanje, i duboko vjerujem da će se ovaj projekt ostvariti. Djeca skaču po topovima i tenkovima, i kad su se zamorili, krećemo na Ovčaru, pokloniti se ubijenim junacima, i zapaliti svijeću, kako nas je zamolila blogerica Shiningstar! Tamo nas preuzima Žarko Pavletić-Žak, također legenda, jedan od zapovjednika Mitnice. On priča tako sugestivno da svi nijemo slušaju, a u jednome momentu – dok priča o ubijenim prijateljima, glas mu podrhtava i na rubu je plača. Bilo je to strašno slušati. On djeci govori da Vukovar nije grad-heroj, nego grad heroja, da od 1991. godine živi na kredit, i da mu se čini da sada ima 15, a ne 55 godina. Noću ga još muče more, još ga štošta podsjeća na proživljene strahote. Posebno nas je dirnulo kada je rekao: evo, vi sada imate mene, a ja imam vas!

Ulaskom u Spomen-dom nema čovjeka da ga ne prođu trnci. U mraku, na zidovima slike ubijenih koje se osvjetljavaju nakon nekoliko sekundi, spiralno svjetlo od vrha do dna u kojemu se ispisuju imena ubijenih, koja se i čitaju. U podnožju slika zadnje sitnice, podsjećanja iz života: osobne iskaznice, ključevi….. Stravično! Krećemo na groblje koje je već prepoznatljivo u cijeloj našoj zemlji! Dok Žak tumači o tisućama Vukovaraca koji su tu pokopani, odjurila sam zapaliti svijeću na grob svojih roditelja. Onih tisuću križeva koji simboliziraju tisuću ubijenih koji su ekshumirani iz zajedničke rake djeca ne mogu shvatiti. A tko bi to i mogao shvatiti! No, još je neshvatljivije da za to nitko nije kriv!

Dovela sam djecu ovdje da za cijeli život zapamte to što tu budu vidjela i čula, jer nema toga filma i nema te priče koja može dočarati ovo što su ovdje vidjela i čula! A bila su doista divna ta naša djeca Neretve. Zato sam ih željela odvesti na još jedno posebno mjesto – u Radio postaju Vukovar. U tijeku je bila emisija za mlade «Čarobnjakov šešir», i baš smo se fino uklopili. Naša divna domaćica, novinarka Amalija Lovrić, sve ih je pustila u prostore radija, a Luka i Ana Marija, ozbiljni i odlični učenici, zajedno sa mnom bili su njeni sugovornici. Na pitanje novinarke koji mu je grad ljepši – Ploče ili Vukovar, Luka se nekoliko sekunda mudro domišljao, a onda polako reče: Vukovar je jako lip grad, prekrasan, ali meni su Ploče ipak lipše. Znate, ja sam se tamo ipak rodio… Mali mudrac bio je iskren do kraja, a zato smo dobili veliki aplauz od ekipe kada smo izašli. Amalija je napravila zajedničku fotku, i time je naš službeni dio posjeta Vukovaru bio dovršen. Svi naši domaćini u Vukovaru bili su posebno topli ljudi, tamo smo nailazili samo na osmijeh! Jedan dječak, čini mi se Ante, rekao je: ja ću se sigurno vratiti ovdje! Marija ima ovdje baku, njena je mama Vukovarka, dolaze po nju i tri njene prijateljice! Jedan dio , nakon ručka, odlazi u Ilok, a drugi, muški, sa Vladom ostaje igrati nogomet! Oko 7 sati svi idemo kod mene, u moj drugi (ili možda prvi) dom. Oko kuće je ogroman travnjak, i muški odmah grabe loptu, nastaje stampedo. Cure su sasvim drugačije, one uglavnom mirno sjede i pričaju. Stiže i moja Vukovarska ekipa: sin sa svojim klincima, brat, bratić, susjedi, prijatelj Pero Mlinarić, Saborski zastupnik, Danika Rehak! Na stolu čeka pravi Dunavski fiš paprikaš, a za klince brdo Bosinih pica, Marija donosi od bake kolače, susjeda je pofrigala šarane – ma divota od spize i bome se sve «popucalo»!

Zatim slijedi iznenađenje: ravnatelj naše škole, koji je također član Lijepe naše i dio ekipe htio se na neki način zahvaliti na svemu što smo moja obitelj, prijatelji i ja organizirali, pa je bilo poljubaca, cvijeća i drugih poklona!

Da nam je ondje bio Hrvoje Vejić, on bi sigurno dobio najviše i poljubaca, i cvijeća i naše zahvalnosti, jer da nije bilo njega, ni svega ovoga ne bi bilo. Koliko sam izračunala da nam treba sredstava, njegova je Sendi odmah prebacila na naš račun. Tek kasnije sam shvatila da nisam dobro računala, izostavila sam jedan ručak. Zato smo skupljali onaj papir, a kada smo ga predavali u Jadransirovinu, umjesto nekoliko stotina kuna, direktor Joško Karamatić dodao je nekoliko tisuća, pa ni njegovu gestu ne smijemo zaboraviti.

Uglavnom, sve je prošlo kao san, za tren! Nismo ni na povratku bili umorni, nije bilo muke ni povraćanja, bilo je pjesme, smijeha i zafrkancije! Predivan put, u predivan grad, među predivne ljude nikada nećemo zaboraviti! O, divni naš, Vukovaru …..
lijepa-nasa @ 23:11 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
                 Udruge Zelena Istra iz Pule, Sunce iz Splita i Divina Natura iz Metkovića organiziraju u hotelu "Bebić" u Pločama 21. svibnja 2008. seminar pod nazivom "Kako unaprijediti sudjelovanje javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš". Radi se drugom od ukupno 6 seminara koji će se organizirati tijekom svibnja i lipnja u cijeloj Hrvatskoj u  sklopu projekta "Mobilizacija javnosti za sudjelovanje u postupcima procjene utjecaja na okoliš".
            Uvođenje novih i boljih zakonskih mogućnosti za sudjelovanje javnosti u okviru postupka procjene utjecaja na okoliš, koje je u tijeku u RH, nije samo po sebi dovoljno za djelotvornu primjenu - nužno je i informiranje i edukacija o obavezama i mogućnostima svih sudionika, koje mora teći paralelno s procesom usvajanja novih zakonskih propisa. I n
iska kultura participativnog odlučivanja može dovoljno artikulirane nove zakonske propise učiniti nedjelotvornima i cijeli se postupak PUO, kao i do sada, može svesti na zadovoljavanje zakonskih minimuma i forme.
             Stoga je cilj seminara upoznati širu javnost, tijela javne uprave i poslovni sektor o značenju sudjelovanja javnosti u postupcima PUO, o njegovom širem društvenom značaju, o procesu prilagodbe hrvatskih propisa o europskim standardima, ali i o tome zašto se do sada  nismo pomakli od primjene minimalnih zakonskih obaveza sudjelovanja javnosti, zašto investitori ne vide pozitivne strane sudjelovanja javnosti i zašto dolazi do "zaustavite projekt" kampanja. Na seminaru ćemo odgovoriti na pitanje o tome što doprinosi uspjehu sudjelovanja javnosti te ponuditi praktične savjete za organiziranje kvalitetnog sudjelovanja javnosti u postupcima procjene utjecaja na okoliš.
           Pravo javnosti da bude informirana, da komentira i sudjeluje u odlučivanju o pitanjima koja imaju direktan utjecaj na kvalitetu njihovog života je jedno od temeljnih prava u demokratskim društvima. Međutim, i sa stajališta privatnog investitora ili tijela javne vlasti koje poduzima neki zahvat, dobro organizirano sudjelovanje javnosti može biti višestruko korisno.
Zelena Istra – Pula, Divina Natura - Metković, Sunce - Split
 
lijepa-nasa @ 16:11 |Isključeno | Komentari: 0
petak, svibanj 16, 2008
              Dugo očekivani dan je tu - ujutro  u šest sati krećemo za Vukovar!  Na polasku pozdrav i poljubac svima, a najviše Hrvoju i Sendi Vejić od naše ekipe! O svemu što će nam se događati izvijestit ćemo vas  nakon povratka.
             Nevezano za ovu temu, pročitajte obavezno blog LOMIC, mene je baš iznenadio i obradovao tekst, i hvala dragoj blogerici.
lijepa-nasa @ 01:08 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 14, 2008
                     Večeras je u TV emisiji Otvoreno bilo govora o azbestnom zločinu u Vranjicu. Gospoda iz vlasti tako prozirno muljaju da je svakome jasno koliko su nepošteni i neiskreni.
U jednome momentu doktorica koja je bila gost u emisiji rekla je kako će ljudi tamo još 40 godina umirati od azbestoze, a zatim je - ničim izazvana - rekla da će i u Pločama narednih 25 godina umirati od iste bolesti.
Mi u Pločama znamo kako nam je bilo, ali ne znamo kako je sada. Sve nam kriju, lažu sve što govore, i zapravo nitko ne zna kakvo je stanje tu, kod nas. Večeras je nepoznat netko, tko se potpisao kao Eko Komin napisao u komentaru:
                "jedan gospodin neću reći koji ,radio je u firmi azbest u pločama. rekao je da ga strašno peče savjest zbog svojih postupaka.Rekao je da su mu rukovodioci naredili da nekolko tona otpada azbestne prasine ukloni na način da je ventilira u zrak (znači da je snažnim ventilatorima izbaci u zrak).na taj način je zagađen cijeli neretvanski kraj. Ako nekoga zanima ja mu mogu  reci ime i prezime tog covijeka a on bi to mozda i svjedocio"
Treba li ovome što dodati?  Nitko ne zove te ljude niti ih pita što su radili, gdje su kopali azbest, kako su noćima i noćima puštali otrov u zrak. Svi to znamo, jer je tada užasno smrdilo posvuda. Kome će svjedočiti - možda u moju obranu, ako me gospon Žulj tužio kako je obećao. I to je naša stvarnost. Ja bih trebala završiti na sudu, a oni koji su trovali ovaj narod, prešućivali i ignorirali sav taj silni azbestni otpad, oni mirno spavaju, oni su uvrijeđene i nedodirljive primadone. Kaže gospon na radiju da ja ovo radim samo da bih sebe na neki način isticala. Moš mislit isticanja, da pljuju po meni ko da imam proviziju za to. No, u Vranjicu mladi ljudi preskaču tvorničke kapije i snimaju otpad, trče noću za kamionima i snimaju, svašta rade da obrane svoj grad i svoje ljude. A kod nas.............?
Za ilustraciju situacije, evo dvije fotke iz dvorišta Azbesta/Plobesta od subote, 11. svibnja 2008. godine. U ovim vrećama sigurno je pržina, da što bi drugo tamo bilo, nije valjda azbest!? Samo vi mirno spavajte, Neretvani!

lijepa-nasa @ 00:36 |Komentiraj | Komentari: 33 | Prikaži komentare
utorak, svibanj 13, 2008
                      Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uputilo nam je pismo - obavijest o postupanju u vezi  onečišćenja grada Ploča, vezano uz naš podnesak.
                     Dakle, još jednom ponavljaju kako su 13. ožujka 2007. godine, odmah nakon dojave, obavili nadzor zajedno sa krim policijom, i u izuzetim uzorcima nedvojbeno je utvrđena prisutnost azbesta i fenola.
Temeljem navedenoga, inspekcija zaštite okoliša je naredila tvornici Novi Plobest d.o.o. uklanjanje odbačenog otpada, a prostor sa otpadom prekriven je najlonskom ceradom u svrhu sprečavanja raznošenja vjetrom. Kontrolom izvršenja rješenja utvrđeno je da pravna osoba nije postupila po rješenju, te je pokrenut postupak izvršenja donošenjem zaključaka o dozvoli izvršenja putem druge osobe.
Također je utvrđeno da se u sadašnjoj proizvodnji ne koristi ni jedna vrsta azbesta. Zatim kažu (citiram):
Nadzorom je također utvrđeno da se na otvorenom prostoru nalazi veća količina raznovrsnog opasnog i neopasnog otpada nastalog iz proizvodnje Plobest d.d. u stečaju, kojeg je kod uvođenja u posjed 2003. godine preuzeo Novi Plobest d.o.o. Zbog  nepropisnog skladištenja navedenog otpada inspekcija zaštite okoliša je naredila pravnoj osobi Novi Plobest d.o.o. uklanjanje otpada iz poslovnog kruga putem ovlaštene osobe. Radove na zbrinjavanju praškastog otpada obavlja tvrtka C.I.A.K. d.o.o. iz Zagreba s kojom je Novi Plobest d.o.o. sklopio ugovor o skupljanju, skladištenju i zbrinjavanju opasnog otpada. Radovi su započeti 15. travnja 2008., a završetak se očekuje do 25. travnja 2008. godine.»
Tako oni napisaše, i ostadoše živi. Da će radovi biti dovršeni 25. travnja, a pismo nam stiglo 28. travnja. Pa onda spominju CIAK, a netko se zabunio i nama  rekao CIOS, no to je , naravno, pogreška i sličnost, kao npr. firma Plobest Novi d.o.o i najnoviji Plobest Novi produkti iz Ploča. Zna li netko od vas tko je vlasnik tih poduzeća? Ja znam!
Najžalosnije od svega je zatiranje tragova. Nitko, ali baš nitko ne govori o nestalom opasnom azbestnom otpadu. Gdje je on, kuda su ga bacili, tko ga je donio na groblje, i odande preko noći uklonio? To kao da uopće nije važno. Je li u nekom kanalu, u moru, zakopan u zemlju. Iz doline Neretve sigurno nije izašao, ali baš briga odgovorne. Nevjerojatna je ova šutnja o azbestu u Pločama. Rekoše mi neki dan ime dušobrižnika iz Zagreba za kadar iz Ploča i Zagreba. Sve se sazna, kažu da se zaklela zemlja raju, da se tajne sve saznaju.      Reče gospodin Žulj da ima tridesetak (?) tona toga otpada, a evo ga pakira već mjesec dana, i nikako da krene u obećanu zemlju Njemačku.Iz Ministarstva zaštite tvrde da se završetak radova očekuje do 25. travnja , a danas je 13. svibnja 2008.
Anketno pitanje za vas -  Tko u ovoj priči laže: Ana Musa, Ivica Žulj ili Ministarstvo zaštite okoliša?lijepa-nasa @ 00:29 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 8, 2008
Zadnjih nekoliko dana dala sam sebi vremena  za donošenje odluke što dalje. No, današnja vijest na Radio Pločama, na Rogotinskom blogu i u Slobodnoj Dalmaciji jednostavno me  natjerala da se javim jer svi uglas tvrde kako su ekolozi tražili referendum o višenamjenskom terminalu za tekuće terete. Ma o kakvim to ekolozima gospodo govorite?  Osim Udruge Lijepa naša, nitko to nije tražio. Ali i to je dio politike, jer kada se kaže "ekolozi" , onda se izbjegne ime jedine udruge koja u ovoj dolini doista radi na zaštiti, a usput i drugi u očima javnosti poberu poene, jer, Bože moj, ima nas ekologa. Neka onaj ili oni koji tvrde da su ekolozi tražili referendum kaže koji su to, osim ove Udruge, a ja ću lako dokazati da lažu. Vidjela gospoda kako sam ogorčena na sve što mi prišivaju, pa požurili da me što prije obrišu. E, neće moći, gospodo!
Dakle, evo teksta primjedbi Udruge Lijepa naša 
koji smo uputili Upravnom odjelu za graditeljstvo i zaštitu okoliša u našoj županiji i Gradskome Vijeću Ploča:
1. Kumulativni utjecaj: Obzirom da su u tijeku radovi oko izgradnje kontejnerskog terminala i    terminala za rasute terete, što će višestruko povećati promet u luci, izgradnja trećeg terminala  odraz je potpunog zanemarivanja zdravlja ljudi ovoga kraja, i oduzimanje Ustavnoga prava na zdravi život. Naime, ne postoji kumulativna SUO  iz koje bi se moglo iščitati što nas čeka nakon planirane izgradnje sva tri terminala. Naravno da se osim na ljude sve ovo odnosi i na utjecaj na prirodu, zrak, vodu  i sav živi i neživi svijet u našoj dolini.
2
. Potresi: Nerazumno je graditi takav terminal  na području na kojemu su, prema nepobitnim seizmičkim istraživanjima potresi vrlo česti;  najveća moguća magnituda potresa u Hrvatskoj iznosi 7,0 stupnjeva po Richteru, i to u području južnog Jadrana i šireg Dubrovačkog primorja. Do sada nepoznati Jadranski rasjed zajednički su istraživali hrvatski i američki geolozi  i zajednički je utvrđeno da je tu zona sudara.
3
. Tankeri  U SUO uopće nisu obrađene moguće rizične situacije! Kolike bi nosivosti bilo planiranih 40 tankera? Pomorski promet bi na ovom dijelu Jadrana bio vrlo gust, pa su sasvim mogući sudari – nije predviđena ovakva situacija, nisu predviđene diverzije, ratne opasnosti od bombardiranja;
4
. Doticajne zone  Govori se i piše o najmodernijoj tehnologiji, ali ostali dijelovi , pogotovo oni koji govore o prirodi, ili su samo u naznakama, ili prepisani iz SUO kontejnera ili rasutih tereta, a stručnjaci iz područja zaštite okoliša nisu uključeni u radni tim. Doticajna zona planirane gradnje je Ramsarsko područje i budući Park prirode Delta Neretve koji bi trebali garantirati održivi razvoj, a u ovakvoj situaciji apsolutno ga neće biti.
5
. Međuutjecaj  Nije  jasno kako se neka rijeka ili kanal mogu birokratski  prepoloviti, kao da to nije cjelina, i nema međusobnog utjecaja. Zar neće biti utjecaja na istočnome dijelu kanala Vlaška-more (gdje se planira granica Parka prirode) od planiranih radova na zapadnome dijelu obale. Netko doista misli da smo svi mi u Neretvi idioti, jer ovakvi planovi vrijeđaju zdravi razum. Ništa od svega dragocjenog, tj. živog svijeta na kopnu i u moru, sa stanovišta zaštite prirode nije obrađeno i bjelodano je da su potpuno isključene odredbe koje se odnose na zaštitu prirode
6
.Kemikalije koje se planiraju skladištiti na terminalu radikalno dižu rizik za sve postojeće na ovom prostoru. Ako se kaže (citiram): «na terminalu za UNP,  vagonske cisterne ne smiju se pomicati dok god su priključene na pretakalištu» - što će biti ako se pomaknu uslijed ljudskog faktora, ili vrlo mogućeg potresa? Ako će se na terminalu prati vagonske i kamionske cisterne, i laiku je jasno da se radi o užasno jakim kemikalijama. Kuda će sve to ići,  kako je riješena odvodnja otpadnih voda?
Da li će svi građani Ploča i doline Neretve morati imati aparate za disanje radi mogućega požara i nastanka otrovnih plinova.
7. Kvaliteta zraka Osobno sam sa Građanskom inicijativom Grada Ploča  u rujnu 2007. organizirala prosvjed građana radi onoga što nam čini Luka neprestanim prašenjem najrazličitijih rasutih tereta sa njezinih prostora, jer je ovdje ruža vjetrova dokazano izuzetno jaka, stalno puše, i  crni oblaci prašine su nad gradom veliki dio godine. Ugljena prašina antracita će se  - kao i azbest - godinama nakupljati  u našim plućima, pa ćemo uz azbestozu, za desetak godina imati i bolest  antrakozu.
Vaša je dužnost utvrditi postojeće stanje (onečišćenje) zraka, a mi ćemo sigurno pratiti koje ćete vrijeme uzeti kao   nulto stanje. Ne znam tko ima podatke o nultom stanju, ali to svakako neće biti ono iz svibnja ili lipnja 2006., jer je u to vrijeme već naveliko prašilo po gradu, i to je već dobro zagađeni zrak.
8. Dnevni provoz kroz Neretvu  Evidentan je nedostatak pokazatelja dnevnog provoza kroz Neretvu. Ako znamo iz dosadašnjih rasprava o terminalu rasutih tereta da će se u luci prekrcavati 30.000 tona tereta dnevno, od čega će se 15.000 tona  odmah, i to u nepokrivenim vagonima  provoziti kroz Ploče, Rogotin, Komin i Metković, zar nije u SUO trebao biti podatak koliko će se količinski  i kako paralelno provoziti najrazličitije kemikalije u isto vrijeme. Što se događa kad se sav taj silni teret nađe izvan dometa luke, to se vas ne tiče, a činjenica je da su tada i sudari sasvim izgledni, dakle i  havarija? Tko tada snosi posljedice i za ljudske živote, i za prirodu, a i one financijske?
9. Utjecaj buke  Nitko još nije odgovorio građanima, pogotovo onima iz Komina, kako preživjeti sve planirane silne decibele. Sve te neutvrđene tisuće tona  rasutog i tekućeg tereta  koji će se prevoziti željeznicom, prolaze uz rijeku Neretvu i njene kanale, a u Kominu kroz samo selo, nekoliko metara udaljeno od kuća. Pita li se itko od autora SUO kakva će biti kvaliteta života tih ljudi, uz danonoćnu užasnu buku. Vaš će odgovor biti da za taj dio odgovara željeznica, ali takav odgovor nećemo prihvatiti.
10. Vlasništvo   Obzirom da se na terminalu, osim UNP planiraju i skladišta za najrazličitije opasne , otrovne i zapaljive kemikalije, nigdje se u studiji ne vidi tko će biti vlasnik, ili možda više raznih vlasnika, te da li će kemikalije u tim skladištima biti samo u provozu, što opet dovodi do zaključka da se podaci skrivaju od građana.
11. Sanacija    Troškovi izgradnje planiranog terminala iznosili bi oko 664 milijuna kuna, ali troškovi sanacije uslijed eventualnih incidentnih situacija nisu predviđeni!
Zaključak:
a) Referendum građana   
Neotuđivo je pravo građana da odlučuju o velikim zahvatima unutar svoga životnog prostora. Temeljem zakonskih mogućnosti tražit ćemo od Grada Ploča raspisivanje referenduma u kojemu će  građani na najdemokratskiji način odlučiti žele li ili ne izgradnju ovoga terminala.  
b) Off shore terminal  
U
odabiru lokacije budućeg UNP terminala bolje bi i sigurnije rješenje bio  off shore terminal koji se  sve više grade u svijetu, bez obzira što  je riječ o složenijem i skupljem pogonu, ali barem bi sigurnost stanovništva  bila  daleko veća.
Jučer je Poglavarstvo grada Ploča odbilo naš zahtjev!


 

                                                           

lijepa-nasa @ 16:15 |Komentiraj | Komentari: 33 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 5, 2008
Znam pouzdano da postoje pojedinci, ali i organizirana grupa koja «minira», minimizira i  kritizira apsolutno sve što činim u zaštiti Neretve. Ti me stalno pljuju, optužuju, prijavljuju i zagorčavaju život na najrazličitije načine.
No, kad netko neregistriran pošalje ovakvu poruku,
4.5.2008 23:10:05 | Neregistrirani korisnik [m2 -150 kn]
Nema ko šta na ušcu čistit osim Kominjana,a vi Ane držite se Ploča i luke,a Komina i Kominjana se okanite.Šta vi uopće imate komentirat i organizirat oko akcije čišćenja KOMINSKOG UŠĆA,vi ga hoćete uljepšat da ga lakše prodate.Toliko od mene.
e onda mi stvarno pukne film.
Doista vas mnogo čita ovaj blog, i nitko živ se ne nađe da kaže: stani malo, neregistrirani, o kakvom uljepšavanju i prodaji govoriš.
Ma nije vrijedno priče, eto vam ljudi pa se organizirajte, čistite, radite što hoćete na SVOME /očito ne i mome/ ušću, imam ja i drugih poslova!
Rekla bi naša kamenchica nera: adio, kumpanji!

 


 
lijepa-nasa @ 13:14 |Komentiraj | Komentari: 45 | Prikaži komentare
petak, svibanj 2, 2008
                              Danas je u Slobodnoj Dalmaciji tiskan članak Ante Šunjića RUSI UŠLI U LUKU PLOČE, ali nije postavljen na internetske stranice toga lista. Ne znam zašto se ovako bitne stvari prešućuju, ali za one koji ne čitaju Slobodnu Dalmaciju, evo članka:


Analiza vijesti   

Igor Dekanić o ulasku ruskog diva na hrvatsko tržište

‘Rusi nisu došli zbog devet crpki’
Lukoil u Hrvatsku sigurno nije došao zbog devet crpki i jednog skladišta. Ovo im je samo ulaznica za ulazak na hrvatsko tržište - rekao je jučer Igor Dekanić, odličan poznavatelj naftnih prilika u svijetu. Bez obzira na to što će Hrvatska za Lukoil najvjerojatnije biti sporedno tržište, ne treba sumnjati da će OMV, MOL i Ina morati znatno promijeniti svoje planove nakon što “im je ruski medvjed ušao u dvorište”. Pitanje je kako će se te kompanije postaviti prema širenju Lukoila u Hrvatskoj s obzirom na to da je prema kapitaliziranoj dobiti ruska kompanija oko 15 puta veća od OMV-a i MOL-a.
Već najava da će svoje crpke u Hrvatskoj opskrbljivati naftnim derivatima dopremljenim iz rafinerija u Rumunjskoj i Bugarskoj govori da će biti neovisan o ovdašnjim naftnim tvrtkama i njihovim rafinerijama. Takva politika poslovanja uz daljnje širenje Lukoila u Hrvatskoj mogla bi znatno negativno utjecati na poslovanje Ine. Uostalom, sada će se i Ina, ali i MOL susresti s velikim svjetskim igračem i pitanje je hoće li se moći oduprijeti njegovu osvajanju hrvatskog tržišta ili njih samih ako oni to zaista požele. Uostalom, dionice Ine su na tržištu i ne može se znati je li već počeo otkup za Lukoil.  (
Krešimir Žabec)
           
Što mislite, ima li sve ovo ikakve veze za planiranim terminalom za tekuće terete?
Naravno da ima, samo što se ide korak po korak, da se Neretvani ne dosjete o čemu se radi! E, malo morgen, pa nismo ni mi došli s Marsa! Kad je pala Družba Adria kojoj je zagovornik bio predsjednik Mesić, može pasti i družba "ukapljeni naftni plin", ali i još svašta uz to!
                  Samo ne znam jeste li vi spremni za ovu bitku?!
                  Sudeći po vašem odazivu na javnu raspravu, ne bih baš rekla!

Uostalom, možda ja i nisam u pravu, možda vi doista želite i ovaj treći terminal?
                 

lijepa-nasa @ 13:22 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
četvrtak, svibanj 1, 2008
              Svjedoci smo teških riječi koje vodeće strukture grada ovih dana upućuju jedni drugima. Tko je kome zatvorio vodu, tko je kome dužan, kamo idu dužnosnici svjetske banke na WC kada dođu u Ploče, tko je demokrata i autokrata, sve pršti od napada i obrana. Isluženi stranački podobnjaci uspjeli su i građane podijeliti na «naše» i «vaše», pa se ljudi prozivaju i mrze kao da su sa dvije različite planete. Svi se kunu da vole ovaj grad, vole Neretvu i ove ljude, a opet nam sve ode k vragu. Ma evo nam i sud odnesoše u Metković, kanalizacija nam je kao iz 19. stoljeća, nemamo ni sale za javne nastupe, nemamo gradske glazbe ni zbora, nemamo uslužnih djelatnosti…………
            I umjesto da su u službi građana, oni su svi u službi politike! Ne vide jadni prave vrijednosti, ne vide oni ni Rafu, ni Pekmu, ni Martu Žderić, ni Valentinu Dropulić! Ne vide tolike kvalitetne mlade ljude koji ovdje nemaju nikakve budućnosti, i osim urođene ljubavi za zavičaj – nemaju razloga ni da se ovdje vraćaju, niti da ovdje žive. Nema za njih posla, nema stanova, nema zabave, nema skoro ničega. Jadan je grad gdje mladi, obrazovani Neretvanin ne može dobiti mjesto u struci samo zato jer su mu roditelji bili u prosvjedu, pa mora obitelj prehranjivati kao zaštitar, odnosno čuvar banke.  
               Jedina svijetla točka je sport, ali i tu se «strukture» svađaju, zbog love, naravno. Veliki se novci obrću, pa su i netrpeljivosti velike.
Zato je tako neobično kad dvoje mladih ovoga grada odluče financirati putovanje u Vukovar grupi  učenika iz naše Udruge, a  pritom samozatajno zahtijevaju da im se ni ime ne kaže! Ja ću ga ipak reći, jer su na kraju nevoljko pristali!
HRVOJE VEJIĆU, OD SRCA TI HVALA! Veliki si nogometaš, ali  i  čovjek sa velikim srcem!
Imamo mi još donatora, kojima ćemo se ovdje idućih dana zahvaliti, ali Hrvoje i Sendi Vejić ostat će za nas  nešto sasvim posebno!
 
lijepa-nasa @ 01:52 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609258
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.