Blog - svibanj 2014
srijeda, svibanj 28, 2014
                 Ne pamtim kada me je tako teško i duboko pogodila  nečija smrt kao odlazak ZDRAVKA SRZENTIĆA iz ove suzne doline. Znam da Bog  uzima one najbolje, ali Zdravko nam je  svima bio toliko potreban, da mi je naprosto neshvatljivo da ga više nema. Teško je o njemu pisati u prošlom vremenu, iako će za mene – u mnogim mojim odlukama koje se tiču zaštite okoliša – uvijek biti tu, pokraj mene, da pruži savjet, utjehu, snagu. Jer godinama smo vodili iste bitke, zajedno i neustrašivo, bez ikakvog vlastitog  interesa. Iako teško bolestan, do zadnjega je bio sa nama u Građanskoj inicijativi i borbi protiv termoelektrane i trafostanice. 

               Bio je divan suprug, otac i dida, ali i nezamjenjiv prijatelj, častan i pošten čovjek, Pločanin od glave do pete. Silno je volio svoj grad, našu dolinu i njezine ljude, i  nije puno mario vraća li itko tu njegovu ljubav. On je davao sebe do zadnjega časa, i nije se štedio. Kada se razbolio, pričali smo o tome što je moglo biti presudno za njegova pluća. Slutio je da je mogući uzrok  silno prašenja koje mu je godinama (kao i nama svima) uništavalo zdravlje i pluća. Vjerovao je da mora biti bolje, i nije želio da ta  strašna bolest i dalje  odnosi živote bez kazne i kajanja. Na nama je sada da nastavimo njegovu borbu.

             Zajedno smo išli u mnoge bitke,  imao je  sjajnih ideja kao kakav mladić,  i uvijek  je želio da napravi  što više za Ploče i Neretvu. Planirali smo zajedno učiniti još  puno toga za naše građane, a smrt ga je prekinula u izradi jedne sjajne projektne ideje koju je dovršavao skupa  sa Nenadom Medakom.  Planirali smo  nakon moga povratka iz Vukovar  tu  projektnu ideju  predočiti i javnosti, da svi vide i saznaju kako može biti puno novih radnih mjesta i bez termoelektrane. No,  kad se svi malo saberemo od ove iznenadne smrti, Zdravko će preko svojih ideja opet biti s nama. Ostat će tu, među nama  kao veliki čovjek, kroničar Ploča, samozatajni umjetnik, zaštitar okoliša, sportaš, humanitarac…….

Ostat će naš veliki Srza da nas svojom dobrom dušom i svojim djelima i dalje trza!
 

lijepa-nasa @ 14:23 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 26, 2014


Oduvijek sam znala da sam u životu sretna osoba, ali nikada do sada nisam bila bogata. Doduše, u zadnja dva mjeseca plaćeni emisari po kafićima blate me iz sve snage, pa tako imam tri kuće u Vukovaru, dva stana u Zagrebu, (još nemam u Londonu,ali kako mi je krenulo, bit će i toga), zatim imam stan u Pločama od 170 kvadrata, pa sam dobila 150.000 eura, i još 100.000 kuna – i to je za sada sve. Bome nije loše, obzirom da su ovi što se razbacuju stvarnim milijunima eura nevini k'o anđeli, i siromašni k'o crkveni miševi. Evo sad se javno odričem toga kompletnog bogatstva, i  čvrsto obećavam da ću sve, ama baš sve iz ove priče što mi ti emisari pripisuju dati onome tko nađe to moje bogatstvo. Poklanjam, dakle, 150.000 eura i 100.000 kuna onome tko ih nađe u bilo kojoj svjetskoj banci, poklanjam i oba stana u Zagrebu, u Pločama stan od 170 kvadrata, ali zadržavam ovaj u kojemu živim od 59 m/2. U Vukovaru široke ruke poklanjam dvije kuće, a onu treću od 45 m/2 (mislila sam da ima 50, ali nema) koju sam nakon 10 godina otplatila u studenom bome ne dam nikome. Eto, pa sad upravite i uzmite sve što ste mi dali.

No,ono što je doista moja najveća sreća i bogatstvo koje ne bih dala za ništa na svijetu, samo je moje, i to ne dijelim. Riječ je o mojoj obitelji, naravno. Zajedno sa mlađim sinom i njegovom obitelji prešli smo 600 kilometara preko poplavljene Bosne i Slavonije, da se ovih dana sastanemo u Vukovaru, jer smo imali trostruko slavlje: od pet  mojih  unuka, u samo tjedan dana jedan se krizmao, jedan pričestio, a jedan krstio. Svećenik je sa oltara tome govorio. E, to je moja ljubav, snaga i  moj ponos. I zato mi ništa nije teško, i mogu se boriti za bolji, ljepši, čišći i pošteniji svijet. I neću odustati, nikako.

Namjerno nisam pisala ništa o prosvjedu, željela sam da o tome drugi govore, pa sam prenosila tuđa mišljenja. Nakon malo više od tjedan dana možemo zaključiti  da je bilo između 2.000 i 2.500 prosvjednika, da je sve proteklo mirno i veličanstveno kako i dolikuje civiliziranoj sredini, iako su mi neki govorili drugačije,  možda priželjkujući nered. No, mi iz Inicijative strogo smo vodili računa da se iz svake naše riječi vidi da smo protiv termoelektrane, bez mržnje prema ljudima koji je zagovaraju.

Gospoda milijunaši ne odustaju, ne odustajemo ni  mi, nema šanse. Vidjet će i oni sami da  nismo samo minorna skupina civilnoga društva za koju misle da će u međuvremenu odustati  od borbe. Jutros me je zvao jedan ogorčeni radnik Luke koji je doslovno urlao na mobitel  o tome kako se više ne može živjeti od prašenja, i da hitno treba podnijeti tužbu.  I na tome se radi. Nema predaje!lijepa-nasa @ 19:21 |Isključeno | Komentari: 0
utorak, svibanj 20, 2014


U zadnje vrijeme u našem gradu i cijeloj dolini Neretve,pa i šire,najčešće i najglasnije izgovorena riječ je:NE!

Ne termoelektrani,ne trafostanici u urbanom dijelu grada,ne svim plaćenicima,ne svim licemjerima i moralnim spadalama,ne onima,koji žele ideološke preobrazbe hrvatskog društva,ne onima,koji bi za malo materijalne koristi i malo političkog računa zalijepili cijenu i na sve neprolazne vrijednosti!Ne,onima,koji bi vršili nasilje nad zemljom i ljudima.Ne stranačkim poslušnicima,koji su samo obuzeti vlastitim vijekom trajanja.Ne isluženim političarima.Ne,za onu "sitnu ribu",za koju je dovoljna i paukova mreža.Ne,svima onima,koji su nas doveli na prag biološkog nestanka....

Zato je riječ "NE" velika riječ!

Puno,puno veća od one DA! Kultura,znanost,umjetnost,književnost,politika i znanost o društvu,puno više duguju prvoj,nego drugoj riječi."NE"je prosvjed,a cijela književnost,na primjer,nije nego prosvjed prema onome što jest i želja da bude drugkčije."DA" je odobravanje i pomirenje sa status quo."NE"je izvor nadahnuća novih životnih sokova i snaga.U onome "nekulturnome" i prkosnome "NE",često se krije odraz velike,prave,plemenite i duboke kulture.

Divni i prekrasno je kazati "ne",ondje i onda, kada svi,ili velika većina,iz straha,predrasuda,snobizma ili bilo čega kažu "da".Predivno je kazati"ne"silniku,vlastodršcu,nemilosrdnom gospodaru,tlačitelju i izrabljivaču svake vrste!Ono jedno "ne",koje je kao vulkan nenadano probilo na površinu,prosulo dim i užarenu lavu na sve strane,to "ne" drma dušama,trese koljenima,ne da spavati,mirovati ni blagovati,onima,koji su već mislili da se mogu bezbrižno ljuljati u sigurnosti..Oni,koji su od pustih "da" i pljeskanja zatvorili oči i uši,brige i misli,brzo će uvidjeti ponore i stramputice,prema kojima koračaju.

"NE" je riječ puna morala,čvrste odluke i jake volje.Odlučno i smišljeno"ne"u stanju je "financirati" naš život,uzdržavati ga i snabdijevati svim potrebama u njegovim najtežim i najopasnijim situacijama.Uslijed slabosti,gospodarstvenih nepogoda gubimo svoje "ja",te postajemo pravi robovi,vlastiti i tuđi.Nemoćni padamo svaki dan sve dublje,dok jednoga dana ne skupimo ostatke ostataka svoje snage,te svoju,preostalu,osobnost i živost ne oblikujemo u jako i glazbeno "ne",koje onda znači točku na staro i dvotočje na novo;prekid jučerašnjice i početak sutrašnjice.

I u tom zahvatu na sebi,u tim ranama koje krvare,tko bi izdržao,tko ne bi pokleknuo i postao grešnik,da nema onog "ne",koje je puno sokova i snage.

"Ne"je ptica Feniks,koja ne da sebi umrijeti,nego se uvijek rađa na novi život.Da,ondje gdje mislimo i misle da smo umrli,prestali i nestali,mi se opet pojavljujemo,novi i drugi,a to samo i isključivo stoga,jer smo rekli "ne"starome životu i starim putevima,a time,odmah, i omogućili,svježe zelene izdanke,na već starome i suhome panju.

Što bi,recimo,onaj politički sužanj u samicama,okovima i lancima,da ga ne hrani,drži i tješi,ona kratka riječ s dva slova,ono prkosno "ne",kojim je odbio i prezreo svoga protivnika sa svim njegovim mislima i idejama.

A tko je one divne junake,mučenike,zanešenjake napunio onolikim nadljudskim junaštvom da su prezreli sve,pa i svoj život,te su pred podignutim vješalima i puščanim cijevima,razgaljenim grudima,prkosnim povicima i s pjesmom na usnama,polazili u smrt.Pa onda, sve one velike osobe iz povijesti,svi oni odgojni uzori,koje stavljamo drugima za primjer,svi su oni postali veliki po svome prosvjedu,prema onome što nije valjalo u njima i drugima oko njih.

Pogledajmo,napokon,i svagdašnji život,kako nam je snaga u značaju i oblikovanju onim "ne",dobačenim u obraz svima onima,koji su sve drugo,samo nisu ljudi!

Vjekovima smo branili svoju zemlju i svoj narod.Pogledajte, samo, kako nam zemlja zemljopisno izgleda.Uginjala se kroz stoljeća pred nasilnicima,pa izgleda kao bumerang australskih urođenika.

Umirali su Hrvati kroz stoljeća,da bi drugi živjeli.Zar opet moramo umirati,od bjelosvjetskih moćnika,koji nam žele trovati zemlju i ljude?

Mene istinski veseli kako naš grad stvara svoj identitet i svoju psihofizionomiju,bez obzira na političke različitosti,u obrani svog doma i svoje zemlje!

DOLAZI  VRIJEME  ZA ZDRAVO I SLOŽNO  HRVATSKO  DRUŠTVO!

Dr.Filip Šalinović

 lijepa-nasa @ 13:54 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, svibanj 19, 2014
                    Večeras su članovi Građanske inicijative imali sastanak na kojemu se raspravljalo o organizaciji i tijeku prosvjeda, za koje je jednoglasno utvrđeno da su bili vrlo uspješni i dobro organizirani, sa jasnom porukom zagovaračima da ni po cijenu života nećemo dozvoliti realizaciju njihovoga plana. Također se raspravljalo o sljedećim koracima koje će naša Inicijativa činiti, i dogovorene su vrlo konkretne, i nadamo se, učinkovite mjere. Oni koji se zanose mišlju da smo mi samo minorna grupica civilnoga društva (a tako se i izjašnjavaju u Zagrebu) koja će se vremenom ugasiti, ljuto se varaju. Nema šanse da uz bilo koju cijenu prestanemo sa našim djelovanjem. Valja naglasiti da su članovi Inicijative dogovorili pojedinačnu pomoć za stradalnike potopa u Slavoniji, jer ne želimo od svoje pomoći praviti promidžbu, no svi su jasno rekli da pozovemo baš sve koji nas čitaju da pomognu ljudima u ovim teškim danima. Pomozite, ljudi, našoj ravnoj, poharanoj i hrabroj Slavoniji, sjetite se potresa šezdesetih godina kada su Slavonci naše ljude dočekali raširenih ruku i dali im sigurnost u vrijeme onih strašnih potresa. Ljudski je pomagati druge u nevolji.
lijepa-nasa @ 23:11 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 18, 2014


Sinoć, neposredno prije samog početka prosvjeda prišao mi je  Ante Vlahović Pipi iz  Komina,predsjednik Udruge branitelja Grada Ploča. Unio mi se u lice, iskolačio oči i proderao se: „Gudo, ti što napadaš branitelje, gudetino……“ U svome podužem životu ovako nešto mi se dogodilo prvi put, i bila sam toliko šokirana da jednostavno nisam zapamtila što mi je prijetio. No, znaju drugi koji su stajali pokraj mene. Pogledala sam oko sebe, misleći da govori nekom drugom, ali kako mi se doslovno unio u lice, bilo je očito da sam mu baš ja cilj i da govori meni. Njegove uvrede bile su krajnje primitivne, a deseci ljudi koji su stajali oko mene nijemo su stajali, no kako su uvrede trajale, moj ga je suprug odgurnuo od mene, a dvoje-troje ljudi iz naše inicijative napravile su tampon zonu između njega i mene i supruga. Ni dan poslije ne mogu vjerovati da me tako može izvrijeđati i napasti čovjek koji je čak bio u mome vukovarskom domu, i optužiti da napadam branitelje, mene, kojoj su branitelji svetinja.  Potpuno sam sigurna da ovo nije učinjeno slučajno, pred sami prosvjed. Htio se isprovocirati incident, kako prosvjeda ne bi bilo, a usput i mene prikazati kao amoralnu osobu, gudetinu, komunjaru koja pljuje po braniteljima. Ne znam tko mu je nalogodavac, niti me se tiče, ali preko ovoga sigurno neću prijeći.

Da me je ovako vrijeđao bilo koji član Udruge branitelja, bilo bi mi jednako teško, ali kada to kaže njihov predsjednik, meni je to znakovito. Zato tražim javnu ispriku, ili idem na sud, ali na ovome neće ostati. Nisam ja ničija štraca, ni od koga ne dobivam novce ni donacije, neovisna sam osoba sa svojim dostojanstvom i ponosom. Namjerili ste se na krivu osobu, ekipa, koja vrijeđanja ne uvažava, i koja ne vrijeđa druge. Za informaciju, evo što sam u ovoj borbi protiv termoelektrane napisala na svome blogu:

„U vrijeme kada se skoro poimence zna tko je na kojoj strani, jedna  meni posebno draga i cijenjena grupacija šuti. Radi se o Udruzi branitelja Grada Ploča. Naravno, sada će se naći razlog, ali normalni razum ne može prihvatiti nikakav razlog. Oni bi trebali funkcionirati kao i sve druge udruge, ili Gradska, ili Općinska vijeća. Sazoveš sastanak, izložiš problem i tražiš izjašnjavanje. Odluka se donosi većinom ukupnoga ili nazočnoga članstva, ovisno što piše u Statutu, i ona obvezuje sve. Tu nema nikakve filozofije. Ne mogu shvatiti gdje žive ti meni doista dragi ljudi, i zašto šute. Posljedice TE oni sami možda neće osjetiti, ali kopaju grob svojoj djeci, to je sigurno.“ I to je to! Ima li tu uvrede? Branitelji su se iza ovoga očitovali da svatko za sebe donese individualnu odluku „za“ ili „protiv“, i primila sam to na znanje putem javnog priopćenja bez i jedne riječi ili komentara. Koga sam ja to uvrijedila? I je li ikome iz ekipe (koja daje ovakve savjete) jasno da ne živimo u Tunguziji i zemlji bezakonja. Lobi je jak, ali Bog je jači! A Bog je uz nas koji se borimo za ovu fetu raja koju je ON stvorio.


lijepa-nasa @ 17:09 |Isključeno | Komentari: 0
petak, svibanj 16, 2014

Evo izjave još jednog načelnika koji vodi računa o svome narodu. Svaka čast, gospodine Kosović

OPĆINA GRADAC: Svi na Sveneretvanski prosvjed, naša budućnost nije termoelektrana

Autor: dubrovackidnevnik.hr Datum objave: 15.05.2014. Autori fotografija: opcinagradac.hr
Općina Gradac uputila je službeni poziv na Sveneretvanski prosvjed u subutu 17. svibnja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.
Dragi prijatelji,

stanovnici općine Gradac, ali i susjednih općina Makarske rivijere, doline Neretve, Pelješca i juga Hvara, pozivam Vas da se u subotu u 19 sati sa svojim obiteljima i prijateljima pridružite Sveneretvanskom prosvjedu protiv izgradnje Termoelektrane Ploče.

Nije nam, i nemože biti svejedno što se događa u susjedstvu, jer bi se uticaj realizacije TE Ploče direktno odrazio na našu sadašnjost i budućnost, budućnost naše djece. Po svim dosadašnjim stručnim iskazima predviđeni projekt je nepotreban energetskoj situaciji Makarske Rivijere, a nuspojave upotrebe ugljena kao energenta višestruko štetne.

Gradsko vijeće općine Gradac se nedvosmisleno izjasnilo protiv gradnje Termoelektrane u Pločama, jer smo svoju budućnost, i budućnost naše djece, zacrtali na razvoju turizma i poljoprivrede, a to je nespojivo sa blizinom Termoelektrane.

Još jednom vas pozivam da se sa obiteljima i prijateljima pridružite Sveneretvanskom prosvjedu protiv Termoelektrane u Pločama, u subotu u 19, recite "NE za TE".

Ivan Kosović

načelnik općine Gradac 

lijepa-nasa @ 14:27 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 15, 2014

Na moj prethodni post hitno su reagirali  iz županijskog SDPa s napomenom da je njihova organizacija jasno izrekla svoj stav još na samom početku travnja. Ispričavam se zbog neznanja.

Županijski odbor SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije protiv TE na ugljen u Pločama!

Aktualno 3. travnja 2014
 

Županijski odbor SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije na svojoj drugoj sjednici održanoj 29. ožujka 2014. godine donio je 

                              ODLUKU

Županijski odbor SDP DNŽ protivi se   ideji o izgradnji termoelektrane na ugljen u Pločama zbog štetnih posljedica koje takav projekt može prouzročiti ekosustavu, turizmu, poljoprivredi u Neretvanskom području, školjkarstvu u Malostonskom zaljevu kao i zdravlju građana.

 

Sama odluka Županijskog odbora na tragu je odluke Gradskog odbora SDP Metković i članova Gradske organizacije SDP Metković koji se protive izgradnji bilo kakve termoelektrane na području doline Neretve.


 
 
 0  0
- See more at: http://metkovic.sdp.hr/aktualno/zupanijski-odbor-sdp-a-dnz-protiv-termoelktrane/#sthash.ZwC9ULqm.dpuf
lijepa-nasa @ 19:06 |Isključeno | Komentari: 0


Danas je objavljeno

PRIOPĆENJE ŽUPANIJSKOG ODBORA HDZ-A DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE SA SJEDNICE ODRŽANE 12. SVIBNJA 2014. GODINE

Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije na sjednici održanoj 12. svibnja 2014. godine, a povodom moguće izgradnje termoelektrana na ugljen i plin u dolini Neretve donio je sljedeće priopćenje:

1.            Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije razumije i dijeli zabrinutost građana za moguće negativne posljedice izgradnje termoelektrana na ugljen i plin u dolini Neretve.

2.            Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije poziva Vladu Republike Hrvatske da najprije pojasni svoj prijedlog za uvrštavanje termoelektrane na ugljen u Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije budući da je navedeno u suprotnosti s izmjenama zakonodavne regulative iz područja prostornog uređenja donesenim tijekom 2013. godine. Naime, sukladno donesenim izmjenama planirani zahvat izgradnje termoelektrane snage 800 MW definira se kao građevina državnog značaja za koju se uvjeti provedbe zahvata definiraju Državnim planom prostornog razvoja. Spomenutim izmjenama zakonodavne regulative značajno se smanjuju ovlasti lokalne  i područne samouprave u području predlaganja i donošenja odluka o prostornom planiranju. Stoga podržavamo napore lokalne samouprave u Gradu Pločama za pravovremenim, potpunim i odgovornim informiranjem šire javnosti o ovoj temi.

3.            Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije podržava ulaganja na području ove županije te ističe nužnost da su zahvati prethodno usklađeni s prostornim planovima te gospodarskim, društvenim i okolišnim polazištima. Pri tome posebice ističemo važnost sagledavanja utjecaja zahvata na okoliš i prirodu kako se navedeni zahvati ne bi negativno odrazili na dosadašnju kvalitetu života na području mogućeg utjecaja.    

4.            Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije podržava provođenje najšire javne rasprave o mogućoj izgradnji termoelektrana na ugljen i plin u dolini Neretve, uz maksimalni angažman struke, kao i korištenje prava građana na referendumsko izjašnjavanje o ovoj temi.

 Nije potrebna tolika priča koja zapravo ne kaže ništa. Politička prepucavanja mogli su ostaviti za prepisku sa Vladom, a nama je potrebno samo DA ili NE za TE. Kako tumačiti ovaj tekst? Navest ću svoj osobni  stav:

1.        1.     Smiješno je i žalosno govoriti o zabrinutosti dva dana pred prosvjed.

2.     Mi ne pozivamo već prozivamo i HDZ koji je uputio prijedlog o izgradnji TE Vladi, i Vladu Republike Hrvatske što je prihvatila i poduprla taj prijedlog. Zapravo, podupro je ministar Vrdoljak, ali činjenica je da TE NIJE (zbog prosvjeda naroda kad je Gradsko vijeće Ploča to željelo staviti na dnevni red) uvrštena u PP, NISU pokrenute izmjene i dopune, a i neće biti dok je ovog naroda. Činjenica je također da je ŽO HDZ u pravu da se izmjenama zakonodavne regulative značajno  smanjuju ovlasti lokalne  i područne samouprave u području predlaganja i donošenja odluka o prostornom planiranju, i da je Uredbom Vlade iz ožujka ove godine TE od 800 MW automatski građevina od državnog značaja, pa se preskače i Grad Ploče i Županija. Pitanje je zbog koga i čega je Vlada donijela  ovu Uredbu? No, činjenica je također da je Vlada baš danas donijela odluku o Plominu kao strateškom projektu, a takvih je još četiri i među njima  nema termoelektrane na ugljen u Pločama, što znači da je taj projekt ipak nečiji privatni, a ne državni  interes.

3.     Sa trećom točkom odluke ŽO HDZ će se složiti svaki normalan građanin, ali

4.     Od Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije (isto kao i od ŽO SDP) očekivala sam odluku da se odbacuje svaka ideja o izgradnji bilo kakve termoelektrane u Neretvi i našoj Županiji, koja je strateški okrenuta obnovljivim izvorima energije, a ne lamentiranje o  provođenju najšire javne rasprave i korištenje prava građana na referendumsko izjašnjavanje o ovoj temi. Do sada su i jedni i drugi trebali shvatiti da TERMOELEKTRANE U PLOČAMA NEĆE BITI. Možete nas iscrpljivati i nametati kakve god hoćete odluke, ali imamo toliko argumenata, i uz pomoć Europe već danas možete reći „adio“ tome snu. SVI!

 

 

lijepa-nasa @ 17:37 |Isključeno | Komentari: 0


Tribina u Metkoviću

14.05.2014.

 

U petak, 16. svibnja, u Gradskom kulturnom središtu Metković s početkom u 20 sati održat će se tribina pod nazivom "Štete od termoelektrane veće su od koristi".

Gost predavač je prof. dr. sc. Stanko Uršić iz Zagreba, sveučilišni profesor i ugledan znanstvenik, fizikalni kemičar i ekspert za ovu problematiku. On će govoriti o razlozima zašto moramo zaustaviti gradnju termoelektrane u dolini Neretve.

http://www.h-alter.orglijepa-nasa @ 12:55 |Isključeno | Komentari: 0


        Bliži se  17. svibanj,  dan prosvjeda. Koliko će ljudi doći ovisi  o više faktora: o vremenskoj prognozi, o motivaciji neretvanskog čovjeka, al i  o nadi da se na ovaj način može izvršiti pritisak  na vlast, i na zagovornike termoelektrane. Članovi Građanske inicijative  su motivirani  od samih početaka borbe, i svi  k'o jedan već  više od dva mjeseca se sastaju i rade na razotkrivanju istine o termoelektrani u Pločama.  U toj inicijativi imamo ljude iz svih stranaka: HDZ, SDP, HSP, Pločanske stranke, Orah, Most….. Ono što profesionalni političari i politikanti ne mogu shvatiti je istina da smo svi okrenuti našem zajedničkom cilju – izbaciti i pomisao o gradnji termoelektrane, a  o politici se  uopće ne govori.  Mnogi nam pomažu na najrazličitije načine. Obzirom da nam je u gostima bio doista poseban čovjek – prof.dr.sc. Davor Škrlec, zajedno sa njim svi smo pozvani  na zajednički objed.  To je zahvala jednog  gospodina  za naš predani rad na očuvanju Neretve.  Takve male, a velike stvari daju nam dodatnu snagu.

           Spremni smo na dugotrajnu i iscrpljujuću bitku, ali trenutno je najvažnije da svi dođete u subotu pred našu pločansku crkvu i tako pokažete što svi mi NE želimo za našu budućnost.


 

lijepa-nasa @ 00:56 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 11, 2014
                   Znate li što je totalitarizam? Puno godina imam, i puno toga pamtim, pa se još uvijek dobro sjećam da je odlika svakog totalitarizma: jedna stranka, jedan vođa, jedan način razmišljanja. To bi trebale biti odlike prošlih vremena - komunizma i socijalizma, no, ako dobro promislite, ovu formulu vladanja i danas neke stranke, ali i pojedinci  apsolutno i nepobitno koriste. Zato razumijem  ljude koji se obraćaju i meni, i svim članovima naše Inicijative koji tvrde da su srcem i dušom protiv TE, uz nas, ali ne smiju to pokazati.

                  Predizborno je vrijeme za izbor EU parlamentaraca, pa u Ploče dolaze (neću ih reklamirati, možda ih imenujem poslije izbora)  predsjednici pojedinih stranaka, i sami kandidati za EU parlament, i SVI koji su do sada bili nesporno su se izjasnili protiv izgradnje TE na ugljen u Pločama. No, u samim Pločama, i dolini Neretve još ih je mnogo koji šute. A trebali bi govoriti, iz mnogo razloga. Tu ja vidim posljedice  razmišljanja na način: jedna stranka, jedan vođa, jedan način razmišljanja. Traži se disciplina i bezuvjetno podređivanje članstva lokalnim čelnicima, a ovih pak Centralnom komitetu, oprostite, vrhovnim vođama u zagrebačkoj centrali.

                Zato je moguće da se u dolini Neretve želi progurati izgradnja ćumur-čudovišta, iako mi još uvijek nije doprlo do mozga ZAŠTO? Neki dan sam u Vukovaru bila i sa gospodinom Karamarkom, i rekla mu sve što mislim da ne zna, a trebao bi znati. Također sam mu rekla da Neretvani nemaju ništa osim zemlje, vode, sunca i Luke Ploče, ali da ogromna većina NE ŽELI radna mjesta u ćumuruši.

Ono dobro što su komunisti iza II. svjetskog rata učinili u socijalizmu je industrijalizacija (izgradnja tvornica, hotela, autocesta...) i elektrifikacija (dalekovodi, brane, elektrane). Iza Domovinskog rata imali smo u cijeloj zemlji  situaciju uništene industrije,  poljoprivrede, financija, morala, ljudskosti. Ali svijetle tekovine elektrifikacije nisu uništene. Fosili i njihovi fosilizirani mlađi izdanci besmrtni su zagovornici fosilnih goriva. Ali, nećemo nikome dozvoliti da nam svojim beskrupuloznim projektima donesu mrak, dok nas ima! Još Hrvatska ni propala, dok mi živimo – rekao je veliki Ljudevit Gaj u himni ilirskoga pokreta. Mi ćemo je uzeti i kao himnu našeg Neretvanskog pokreta: Još Neretva ni' propala dok mi živimo!

 

 

lijepa-nasa @ 16:04 |Isključeno | Komentari: 0
petak, svibanj 9, 2014
Nadamo se da ćete doći na tribinu koju dvije građanske inicijative: Pravo na zdrav život iz Ploča i Spasimo dolinu Neretve iz Metkovića organiziraju baš za Vas 13. svibnja 2014. u 18 sati u Domu kulture Ploče. Predavač će biti stručnjak za energetiku, sveučilišni  prof. dr.sc. Davor Škrlec iz Zagreba. Autorica dizajna je Ana Vlahović iz Komina, Studio faktor-obrt za grafički dizajn

A evo i slike termoelektrane u Kaknju, kraj koje sam danas proputovala. Hoće li to biti budućnost Ploča i doline Neretve?lijepa-nasa @ 22:27 |Isključeno | Komentari: 0
utorak, svibanj 6, 2014Autorica fotografije: Ana Vlahović

lijepa-nasa @ 20:15 |Isključeno | Komentari: 0
nedjelja, svibanj 4, 2014
Reakcije

Obnovljivi izvori energije ili termoelektrane na ugljen? E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 24 Ožujak 2014 10:16
U zadnje vrijeme dnevni mediji su u više navrata pisali o planovima za razvoj projekta termoelektrane Ploče. Tako je u jednim dnevnim novinama osvanuo i intervju sa Damirom Begovićem, stručnim savjetnikom tvrtke koja je nositelj razvoja TE Ploče i Davorom Škrlecom, potpredsjednikom ORAHa i profesorom na FERu. S obzirom da je intervju prezentiran u obliku izravne debate o potrebi i koristi za izgradnjom termoelektrane, interesantno je pratiti kako se kroz ovakve situacije i dalje pokušavaju prezentirati teze i argumenti koji su možda vrijedili prije 10 godina, međutim u današnje vrijeme su apsolutno netočni i navode razvoj cijelog sektora u smjeru koji je ekonomski i energetski neodrživ i dugoročno štetan.

Tako g. Begović u debati koristi argument uvoza električne energije kao potrebu za izgradnjom termoelektrane. Pri tome zanemaruje činjenicu da prilikom proizvodnje električne energije iz termoelektrane na ugljen gorivo mora biti uvozno. Iako proizvodnja električne energije na uvozno gorivo u termoelektrani stvara određenu dodanu vrijednost, vrlo je upitno da li je ista opravdana kada se u obzir uzmu eksterni utjecaji na okoliš, kao i utjecaj na daljnji razvoj obnovljivih izvora energije i ulaganje u razvoj industrije koja je budućnost. Trebala li nam uvozna oprema i uvozno gorivo, kada paralelno možemo koristiti svoje primarne izvore energije i dalje razvijati proizvodnu industriju u smjeru novih tehnologija?

Naravno, kao argument se spominje i nestalna priroda obnovljivih izvora energije - danas već lajt motiv koji puno energetičara voli povlačiti kao argument. Zanemarujući činjenicu da su tehnička i ekonomski prihvatljiva rješenja za stabilno upravljanje elektroenergetskim sustavom baziranom na obnovljivim izvorima energije već prisutna na više lokacija diljem svijeta. Kao i da Hrvatska još uvijek ima premalo razvijen sektor za takve brige - barem u ovom trenutku. Jer obnovljivi izvori nisu samo sunčane elektrane i vjetroelektrane, nego i hidroelektrane, elektrane na biomasu i bioplin, itd. A sve te elektrane zajedno se mogu jako dobro nadopunjavati uz pravilno planiranje proizvodnje i potrošnje.

Naravno, spomenuta je i cijena navodno jako jeftine energije iz TE na ugljen, makar su danas vjetroelektrane konkurentne bilo kojem drugom izvoru energije, a od većine njih proizvode i značajno jeftiniju električnu energiju, dok istovremeno sunčane elektrane ulaze u zonu konkurentnosti. Proizvodna cijena elektrana iz ugljena danas ovisi o jako puno faktora koji su vezani za investicijske troškove, ali za razliku od obnovljivih, i za dugoročnu cijenu goriva, cijenu emisija, ostale eksterne troškove, itd. Drugim riječima, dugoročno je vrlo neizvjesno koja je zapravo proizvodna cijena iz takvih elektrana.

Tako da je izuzetno niska cijena iz elektrana na ugljen koja se spominje u članku u današnje vrijeme lijepa želja, ali dugoročno vrlo upitna tvrdnja (posebno kada je gorivo uvozno). Isto se odnosi i na spomenuto "značajno" zapošljavanje, posebno kada studije u EU pokazuju da su u današnje vrijeme upravo elektrane bazirane na obnovljivim izvorima energije (pa tako i vjetroelektrane i sunčane elektrane), radno najintenzivnije tehnologije u energetskom sektoru - a ne veliki termoenergetski objekti na fosilna goriva.

Kao dodatni prilog u nastavku objavljujemo i objavu za medije ORAHa sa temom TE Ploče u cijelosti:

GRADI LI SE TE NA UGLJEN U PLOČAMA ZBOG MOSTARSKOG ALUMINIJA

ILI ENERGETSKIH POTREBA HRVATSKIH GRAĐANA?

Davor Škrlec, potpredsjednik ORaH-a,  Božana Zadro, potpredsjednica ORaH-a, i Vladimir Lay, predsjednik Središnjeg programskog foruma ORaHa, danas su na press konferenciji u Zagrebu upozorili kako se posljednjih 15 godina energetska politika u Hrvatskoj ne provodi u javnom interesu dugoročnog održivog razvoja Hrvatske, ugrožavasigurnost opskrbe energijom i razvoj gospodarstva Hrvatske. Posljednji primjer takve politike je pokušaj da se uz podršku Ministarstva gospodarstva pokrene postupak izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije u svrhu izgradnje termoelektrane na ugljen snage 800 MW u luci Ploče. Vrlo neobično za ministarstvo koje nas je netom prije desetak dana uvjeravalo kako su ispitivanja jadranskog podmorja od tvrtke Spectrum pokazala kako će Hrvatska, citiramo „postati mala Norveška“ , do 2020. godine zbog otkrivenih zaliha nafte i prirodnog plina. Pravi razlozi za ovu inicijativu Ministarstva gospodarstva RH međutim nisu nijedan od onih koji se navode u službenom obrazloženju. Dubrovačko-neretvanska županija se opredijelila da će svoj energetski razvoj temeljiti na obnovljivim izvorima energije, a istom smjeru ide i susjedna Splitsko-dalmatinska županija koja je prošle godine donijela prostorni plan u kojem se samo za vjetroelektrane predviđaju lokacije za 1000 MW i sunčane fotonaponske elektrane 500 MW. Današnja potrošnja električne energije u te dvije hrvatske županije kao i projekcije za budućnost uz primjenu mjera energetske učinkovitosti ne zahtjeva izgradnju ovakve termoelektrane na ugljen. Pravi potrošač električne energije za kojeg bi se gradila termoelektrana nije u Hrvatskoj nego u susjednoj državi, Aluminij d.d. u Mostaru. Povijest problema koji Aluminij d.d. ima s električnom energijom počinje za javnost od štetnog ugovora s HEP-om i zbog kojeg je tadašnji direktor Ivan Mravak dobio pravomoćnu sudsku kaznu zatvora. Zatim slijedi pokušaj izgradnje termoelektrane snage 500 MW na lokaciji u Mostaru i od koje se konačno odustaje nakon protivljenja građana Mostara. Paralelno se pokušava pokrenuti projekt TE Kongora na lignit između Tomislavgrada i Posušja – opet protivljenje građana. Vrhunac međunarodne kompromitacije Hrvatske je pokušaj da se u tajnosti sklopi ugovor s HEP-om prije ulaska Hrvatske u članstvo EU za povlaštenu cijenu isporuke električne energije.Kad su svi ti pokušaji propali samo je trebalo pričekati donošenje Zakona o strateškim investicijama u Hrvatskom Saboru, zloupotrijebiti Strategiju energetskog razvoja Hrvatske i dezinformiratistanovništvo u neretvanskoj dolini, te problem riješitiizgradnjom termoelektrane na ugljen u luci Ploče, jer bi ugljen za tu elektranu ionako dolazio preko iste luke. Zato investitorima i nije teško obećavati kako će termoelektrana besplatno davati toplinu za grad Ploče i staklenike. Osnovni postulat ekonomije je: „ne postoji besplatan ručak“, prema tome i u ovom slučaju nema besplatne energije – trošak koji bi građani platili je skriven negdje drugdje i plaćali bi ga u budućnosti generacijama. Svjesni smo da u Aluminij d.d. Hrvatska država ima vlasničke interese, ali onda probleme treba rješavati s vlastima države u kojoj se nalazi Aluminij d.d., a ne zbog svoje nesposobnosti pregovaranja i zaštite interesa problem prebacivati na građane Hrvatske koji su isto tako pritisnuti krizom i nezaposleni.

Priliku za ovakve i slične projekte koji se planiraju u Hrvatskoj resorno Ministarstvo gospodarstva provodi kontinuirano posljednjih godina pogodujući raznim interesnim skupinama donošenjem podzakonskih akata koji ne prolaze Saborsku proceduru, a često i vješto zaobilaze procedure savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.  Ministarstvo je tim radnjama dobilo i partnera u Centru za praćenje energetskog sektora i investicija (CEI) u kojem je nastao novi Nacionalni akcijski plan za obnovljive izvore energije do 2020. godine i novi Tarifni sustav za obnovljive izvore energije. U javno dostupnim intervjuima ministar Vrdoljak i Barbara Dorić, u to vrijeme voditeljica projekata u CEI, a danas na čelu Agencije za ugljikovodike uvjeravaju javnost kako je nužna revizija ciljeva iz Strategije i da su te izmjene napravljene upravo Nacionalnim akcijskim planom za OIE. Pritom zaboravljaju spomenuti obvezu iz Zakona o energiji (NN 120/2012) da je Vlada RH na prijedlog resornog ministarstva temeljem Strategije trebala donijeti Provedbeni plan strategije i da svi nacionalni energetski programi proizlaze iz ta dva krovna dokumenta. U tom uvjeravanju zaboravljaju da su prekršili isti Zakon o energiji, jer ako se uoči potreba za revizijom Strategije ili Provedbenog plana Vlada RH je obvezna podnijeti Saboru izvješće i predložiti Saboru izmjenu Strategije i/ili Provedbenog plana. Pitamo se postoji li odgovornost za one koji svjesno krše zakone Republike Hrvatske i obmanjuju javnost. Što je zapravo posljedica novog Nacionalnog akcijskog plana za OIE koji je protuzakonito donesen? Zaustavljaju se projekti vjetroelektrana uvođenjem administrativnog ograničenja od 400 MW. Novim tarifnim sustavom za poticanje OIE blokiraju se sunčane fotonaponske elektrane kroz kvote i apsurdnu proceduru prijave projekata. Prema riječima ministra Vrdoljaka „potiču se elektrane na biomasu, bioplin i male hidroelektrane jer se na taj način razvija poduzetništvo i potiče regionalni razvoj“. Zbog toga očekujemo odgovor ministra Vrdoljaka je li poticanje regionalnog razvoja Osijeka i Slavonije, davanje podrške izgradnje termoelektrane na plin u Osijeku umjesto termoelektrane na biomasu, kako će farme krava koje u Hrvatskoj svakodnevno nestaju proizvesti bioplin, i postoje li još neke lokacije za male hidroelektrane osim onih za biološki minimum HEP-ovih velikih hidroelektrana. Odgovori na ta pitanja nas interesiraju zbog toga što nam je ostalo još 5% da dostignemo cilj od 20% udjela OIE u ukupnoj potrošnji i da li Hrvatska to može napraviti do 2020 ? Nakon 2020. netko će nas u EU pitati jesmo li ispunili uvjete ugovora koje smo potpisali, ali očito neki nisu zabrinuti kakav ćemo dati odgovor na to pitanje i koliko će nas to koštati – ne zbog mogućih  penala, nego zbog propuštenih prilika da pametnom energetskom politikom osiguramo blagostanje građanima Hrvatske.

lijepa-nasa @ 18:28 |Isključeno | Komentari: 0
petak, svibanj 2, 2014
Bez patetike i velikih riječi, samo želim reći: Bravo, Rogotinjani na odlučnosti, domoljublju, organiziranosti i hrabrosti! Svaka čast!lijepa-nasa @ 18:32 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609258
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.