Blog - lipanj 2008
ponedjeljak, lipanj 30, 2008
                            Dugo, toplo ljeto je pred nama, i vjerujem da više nikoga  i ne zanimaju teške  ekološke teme i dileme. Zato ćemo sve to ostaviti za rujan, pa tko preživi, srest ćemo se  na ovome mjestu! Javit ću se jedino ako se dogodi kakav neočekivani i važan događaj, a iskreno se nadam  da neće!
                            Uživajte u čarima ljeta, sunca i odmora, netko na moru, a netko u planini!


lijepa-nasa @ 22:36 |Komentiraj | Komentari: 34 | Prikaži komentare
subota, lipanj 28, 2008

Vidim na blogeru Komin prijepor oko čistoće mora u našemu kraju. Da ne bi bilo zabune, prenosim stranicu Ministarstva zaštite okoliša i njihovu ocjenu kakvoće mora. Napominjem da sam gospođu Neviu Kružić iz MZOPUG koja radi na ispitivanju kvalitete još 17. lipnja zamolila za objašnjenje, ali ona valjda ne komunicira sa udrugama i nije našla za shodno odgovoriti nam. No, na ovu stranicu dodana je  napomena koje do moga javljanja nije bilo, i to je sasvim dovoljno da vidite kakvo nam je more, pa tko voli nek izvoli! Meni je, međutim jako čudno da je na Opuzenskom ušću kvaliteta mora visoke kakvoće, I. kategorije. I ne znam gdje u samome moru završava Kominsko  (kako u Mzopu pišu Ušće Ploče), a gdje počinje Opuzensko ušće. Na skoro istoj lokaciji , s Komiske strane - jače onečišćeno IV.- najgora kategorija, a u produžetku (ušće Opuzen) more visoke kakvoće. Nema nam druge nego kad se okupamo  na našemu, Kominskome ušću otplivati i ražentati se na Opuzensko. Svašta! Ocjena kakvoće mora na plažama u sezoni 2008.

DUBROVAČKO - NERETVANSKA ŽUPANIJA / Ploče

Datum: 09.06.-11.06.2008

Plaža Datum Kakvoća mora
Ušće Ploče 10.6.2008
Plaža Datum Kakvoća mora
Ušće Ploče 10.6.2008.
LEGENDA
More visoke kakvoće (I.)
More podobno za kupanje (II.)
Umjereno onečišćeno more (III.)
Jače onečišćeno more (IV.)

Ako želite vidjeti vremenski prikaz ocjena kakvoće mora za neku plažu, odaberite je u tabeli.


Napomena:

U ispitivanom uzorku mora od 10. lipnja 2008. godine na plaži ušće Ploče u Pločama mokrobiološki parametri nisu udovoljavali graničnim vrijednostima za mikrobiloške parametre Uredbe o standardima kakvoće mora na morskim plažama (NN 33/96), pa je shodno tome more ocijenjeno kao jače onečišćeno. Uzorkovanja su ponovljena, a mikrobiološki parametri ponovljenih uzoraka ponovno ne udovoljavaju Uredbi. O lošim rezultatima uzorkovanja obavještene su nadležne inspekcije.


lijepa-nasa @ 14:35 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 26, 2008
                      Sinoć je dio mladih iz naše Udruge zahvalio Hrvoju Vejiću za  njegov predivni dar, kakav se sigurno više nikad neće ponoviti. Kako su ljetni praznici već započeli, veliki broj učenika je na raznim stranama, i znam da će im svima biti neizmjerno žao kad saznaju što su propustili.
I sama sam u posljednji čas preko naše radio postaje čula da se u sklopu Pločanskoga ljeta priprema svečani doček jedinom Hrvatskom nogometnom reprezentativcu iz Neretve, ali kako smo već imali pripremljene poklone za Hrvoja,  problem je bio samo u organiziranju djece.
No, sve se uspjelo, i ostalo nam je samo pričekati našeg dragog sugrađanina na rivi! Kao i Rafo, i on je došao lađom, a kada se iskrcao na rivi, radosti mladih nije bilo kraja. Pred crkvu – gdje je centar svih ljetnih događanja, stigao je okružen mladim snagama NK «Jadran» Ploče, gdje je nekada i sam igrao. Činilo  se da su na rivi samo bučni mladi i mali, pa je u općoj radosti voditelj Mimo,  vidjevši ga onako okruženog mladima uzviknuo:
«Pločanska dica za Pločansko dite».
A pjesmom ga je dočekala izvrsna Opuzenska klapa Slavuji Kala.
Našega skromnog junaka pozdravila je dogradonačelnica Ploča, kao i predstavnik «Jadrana», a bome se ni mi nismo dali.
             U ime Udruge «Lijepa Naša»  Hrvoju je našu Zahvalnicu, Vučedolsku golubicu i  sliku tipičnog Neretvanskog krajolika (rad Nenada Medaka) uručila učenica Ana, koja je u strahu da se ne zabuni, sat vremena vježbala pozdravni tekst. Ali sve je prošlo dobro i brzo, bili smo veseli i mi i on, izljubili smo se i slikali, a kasnije su klinci lovali prave nogometne lopte koje im je Hrvoje poklonio i potpisao.
            Usput, tko god je htio mogao se pogostiti izvrsnim srdelama, a na dva video zida projicirala se polufinalna utakmica europskog nogometnog  prvenstva  Njemačke i Turske. Po uzvicima je bilo jasno kao dan da doslovno svi navijaju za Nijemce.
Tako smo mi u Pločama veselo, lijepo i prigodno, sa našim Hrvojem, obilježili Dan Hrvatske državnosti.

Na rivi, čekajući Hrvoja

Dite Ploča

Svi Hrvojevi brojevi: Jadran. Hajduk, Hrvatska, Rusija....ne znam redoslijedEvo i nas!

Fotografije: NADA IVANKOVIĆ

 

        
lijepa-nasa @ 20:07 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 25, 2008lijepa-nasa @ 11:25 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 23, 2008
              Na sastanku Saborskog odbora za zaštitu okoliša pred novinarima smo predali gospodinu Zvonku Habušu iz laboratorija za analitiku i toksikologiju ANT Zagreb, uzorak otpadnog materijala iz Baćinskog maslinika.
Ovih smo dana dobili rezultate analize i pokazalo se da su glavni sastojci toga uzorka  forsterit  -  koji  se koristi za proizvodnju silikatnog stakla i vatrostalnih materijala, i krizotil koji je ustvari bijeli azbest (prema odredbama članka 4.  Pravilnika o načinu i postupcima gospodarenja otpadom koji sadrži azbest, NN 43/07).
            Dakle, sada pouzdano  znamo da je u masliniku nedvojbeno azbestni otpad.
Nakon naše prijave, nadzorom Inspekcije Ministarstva zaštite okoliša  je utvrđeno da se na lokaciji maslinika u Baćini već duže vrijeme nalazi odložen otpadni izolacijski materijal. Obzirom da je i sami azbest  vrlo otporan izolacijski materijal, mudro je izbjegnuto spominjanje azbesta.  Pošto je otpad odložila nepoznata osoba,   sukladno odredbama Zakona o zaštiti okoliša, Gradu Ploče naređena je hitna mjera prekrivanja odloženog otpada, koja je odmah i izvršena. Ovlaštenom Zavodu za javno zdravstvo upućen je zahtjev za obavljanjem uzorkovanja i analize odloženog otpada, ali do današnjega dana rezultati analize nisu objavljeni.
A kada se objave, i kada se i službeno obznani da u masliniku JE azbestni otpad, što smo mi ANTovom analizom već dokazali, što će biti sa sanacijom, jer se za otpad koji sadrži azbestna vlakna ili prašinu mora osigurati odlaganje toga otpada na odlagalištima predviđenim za odlaganje otpada sukladno posebnom propisu. Najvjerojatnije će taj teret pasti na Grad Ploče, jer se, nažalost, ne zna tko je sve to ilegalno odbacio u tuđi maslinik. Pošto metodologija i tehnologija uklanjanja nisu određeni niti jednim Hrvatskim zakonom ili propisom, upitno je kako će sve biti izvedeno i provedeno.
             Napominjem da je prijava koju je nakon dojave gospodina Maksima Marinovića (koji nije vlasnik) 22. svibnja 2008.podnijela naša udruga, prva službena prijava u tijeku svih proteklih 25 godina, koliko se tvrdi da ovaj azbestni otpad stoji odbačen u masliniku. Nevjerojatna je činjenica  da netko ima hrabrosti tako nešto opasno i ubojito odbaciti u tuđi maslinik, ali i to da nekoliko desetaka godina svi - pa i vlasnik maslinika, o tome šute!
            A stabla maslina, obavijena  i omotana otrovnom tkaninom se obrađuju, obrezuju i koriste za prehranu! 

 
  
lijepa-nasa @ 20:37 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, lipanj 21, 2008

Zadnji dan nastave u 2007./2008. školskoj godini je iza nas. Razumljivo je da su maleni i mladi presretni zbog toga, jer su vrućine već udarile u glavu, i najbolje od svega je skočiti u more, Neretvu ili Baćinska jezera. Mi doista imamo veliki izbor!

Bilo je i pred našom školom bacanja brašna i jaja, vidjeli klinci od starijih, ali nije to bila nikakva šteta, nisu bacali na fasadu škole, a i prestajali su kad bi prošao netko od nas starijih. Meni je to čak bilo simpatično, ma neka se djeca raduju, vrlo brzo će proći ovi bezbrižni i prekrasni dani. Kasnije su došli vatrogasci, oprali ulicu i stepenište, i kao da ničega nije ni bilo.

No, ekipa osmaša preselila se tada na ušće, gdje nisu bili sami, jer su došli i Kominski školarci, ali i Pločanski srednjoškolci.

Nisam tamo bila i ne mogu reći što su radili, ali mogu pokazati što su ostavili.

Kominjani su se potrudili srediti ušće i obradovati sve koji ovo ljeto planiraju tamo odlaziti na kupanje ili kampiranje, a mladi Ploča, bez imalo srama ostaviše ovdje svašta: od donjega rublja, do praznih i polupraznih boca alkohola, punih boca sokova, piva, kruha obješenog na grane…..

Oni koji skupljaju plastične boce mogu dobro zaraditi ako se potrude i pokupe one što su ostale na ušću.

Ipak moram napomenuti da sam gotovo sigurna da nered nisu ostavili ni naši ni Kominski osmoškolci, oni su bili pod kontrolom svojih razrednika! Neka mi bude oprošteno ako griješim, ali po ostacima onoga što je naš Nenad Medak snimio, a nisam iz pristojnosti objavila, to je smeće nešto starijih, onih iz srednje škole! Nažalost!

Fotografije: Nenad Medak

lijepa-nasa @ 20:24 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 19, 2008
Kvaliteta mora u Pločama i oko Ploča nije uopće upitna, jer svi znamo što u njemu pliva! Na mnogo mjesta, bez ikakvog pročišćavanja, otpadne vode ulijevaju se izravno u more. Imamo fekalija k'o u priči, cijeli kanalizacijski sustav nam na rivi za južine vonja iz mora ko iz WC školjke; imamo otpadne vode iz silosa za glinicu, ali i iz Plobesta odakle je isplivala  naftna mrlja u moru  prije nekoliko tjedana. Imamo 25.000 m/3 ukopanih rezervoara, koji su potencijalna prijetnja, a imamo i naftu i lužinu koje se istovaruju iz tankera odmah tu, kraj Rogotina. Na velikom području za sidrenje brodova ispred Ploča imamo stalnu prijetnju  od balastnih voda i u njima stranih organizama koji će ugroziti i  promijeniti biološku raznolikost ovoga područja, sve do Malostonskog zaljeva.
             Imamo mi i plan izgradnje sustava javne odvodnje (narod kaže: crkni kenjče dok trava naraste), s vlastitim uređajima za pročišćavanje otpadnih voda, i posebno za oborinske vode, a ti sustavi bi na svom kraju trebali imati uređaje za pročišćavanje, a otpadne vode nastale kao posljedica tehnoloških procesa trebat će se prije puštanja u sustav javne odvodnje  pročistiti do stupnja sanitarne otpadne vode.
            Krajnja točka ispusta ne bi smjela biti na manjoj udaljenosti od pola kilometra od obale, na dubini ne manjoj od 20 metara.
Papiri kažu da je osobito vrijedno područje, tj. prirodni krajobraz jezero Vlaška, a u njegovom se kanalu rade zahvati na povećanju gaza do 15 metara, kako bi se osigurali uvjeti za brodove do 110 metara dužine. Što se još u njemu planira tek će se vidjeti, ako se dobije građevinska dozvola za gradnju terminala za ukapljeni naftni plin. Znate onaj učinak domina: izmaknete jednu, a one se počnu sve rušiti. Tako se sada tek prva domino pločica u Vlaškoj izmiče, a onda za dalje nema problema. A opet po zvaničnim papirima, planira se izdavanje KONCESIJE za taj terminal! Koncesija, nego što, 'ko šiša Neretvane, oni su ionako ekološki nepismeni. Inače, obaveza iz Programa i Strategije uređenja Republike Hrvatske je da se luka Ploče treba razvijati za potrebe susjedne Bosne i Hercegovine, ali i za nešto šire nacionalno i međunarodno značenje.
Sjetih se onoga poznatog stiha: Oj Neretvo, od Boga prokleta!
lijepa-nasa @ 23:51 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 17, 2008

Građani sve češće određuju teme na ovome blogu, postavljajući nam pitanja iz svakodnevnog života.
Prije nekoliko dana jedna građanka me informirala da je u njihovu neboderu VIP postigao dogovor sa većinom vlasnika stanova da mogu postaviti baznu stanicu na krovu njihove zgrade, a za uzvrat će im ovi urediti fasadu. No, postoji nekoliko obitelji, među kojima je i obitelj ove gospođe, koje ne žele dati svoju suglasnost, jer ne žele VIPovo ni bilo čije drugo zračenje. Gospođa ne zna da li treba stopostotna suglasnost, ili se i bez njih ovaj dogovor može izvršiti. Nas iz okolnih zgrada, koji će se još više zračiti jer smo niže, naravno da nitko ništa nije pitao. Zračenje ne boli, ne vidiš ga, a  tiho djeluje 24 sata na dan....
Ne želeći sugerirati bilo što, prenosim samo dio teksta vezanog za ovu temu sa stranice grada Makarske:
            Od vremena postavljenih baznih stanica prije deset godina, bez građevinske i uporabne dozvole i uz protivljenje Općine Gradac kao stranke u postupku za dobivanje građevinske dozvole baznih stanica u naselju Bošac,  koji broji oko 200 stanovnika, a na prostoru udaljenom oko 200 m od Hotela Laguna (gdje su bazne stanice postavljene) do sada je oboljelo 13 osoba od malignih oboljenja, od čega je već 8 osoba preminulo. Najnovija žrtva ove godine, koja se bori za život, je mlada majka četvoro malodobne djece.
Po izjavi prim.dr. Milenka Falaka, interniste u mirovini, a koji je kao liječnik opće prakse sedam punih godina živio i radio u Gradcu ( od početka 1965. do kraja 1971.god ) u cijelom mjestu Gradac umrle su 4 osobe od malignih oboljenja, a u naselju Bošac niti jedna. Dr. Falak slučajeve malignih oboljenja kao i ostale zdravstvene probleme, koje ranije nije zapažao među pučanstvom naselja Bošac povezuje sa utjecajem elektromagnetskog zračenja baznih stanica na krovu Hotela Laguna.
              Prema onome što sam pronašla na internetu, kad se radi o stambenoj zgradi, za  svako mjesto gdje se postavljaju antene obavezno je  izdavanje građevinske i lokacijske dozvole, a mislim da bi trebalo priupitati i Mjesni odbor Ploča.
              Drugi zabrinuti građanin pita zašto ne pišem ništa o zagađenosti gradske plaže, jer mu se supruga prije dva ljeta otrovala tamo, i bila je u teškom stanju, a on vidi da se građani i dalje bezbrižno kupaju, jer nema nikakvog upozorenja. Dapače, plaža se uređuje, trebaju se postaviti i dva kemijska WC-a, dok Slobodna Dalmacija piše da je gradska plaža u Pločama već treću godinu «crna točka» zbog zagađenja fekalijama, i zbog toga je zatvorena za kupače. Kako je to zatvorena, nemam pojma!
No, u Studiji utjecaja na okoliš kontejnerskog terminala u Luci Ploče pronašla sam vrlo interesantnu analizu: «
Obzirom da se, uz obavljanje lučke djelatnosti, na ovom području (lučkom) obalnim ispustom izlijevaju u more nepročišćene otpadne vode grada Ploča, za očekivati je da je područje planiranog zahvata prilično degradirano. Sanitarna kakvoća mora ispituje se u Baćini i na gradskoj plaži uz luku Ploče. I na jednoj i drugoj plaži prisutno je mikrobiološko zagađenje fekalnog porijekla. Plaža uz gradsku luku proglašena je zonom nepodobnom za kupanje i rekreaciju još 1999. godine, ali se usprkos tome ljudi i dalje tu kupaju. Uzrok zagađenju je neodgovarajući sustav odvodnje otpadnih voda na području Ploča s ispuštanjem nepročišćenih otpadnih voda uz samu obalu. Ovakvo stanje može imati negativne posljedice po ljudsko zdravlje. Na području planiranog zahvata glavni izvori zagađivanja su komunalne otpadne vode i lučke djelatnosti. Ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda pogona održavanja mehanizacije i otpadnih voda od pranja vagona i kamiona značajan je izvor zagađenja mora.
Ugroženo je područje same luke u koju se izlijevaju nepročišćene otpadne vode grada, a opterećenju lučkog akvatorija pridonose i same lučke djelatnosti.


             Napominjem da Odjel za zaštitu mora i priobalja pri MZOPU od 2006. objavljuje rezultate redovitog ispitivanja kakvoće mora na plažama RH, kako bi se vidjelo udovoljavaju li kriterijima Uredbe o standardima kakvoće mora na morskim plažama. Našu plažu evidentiraju kao “nova gradska plaža”. E, pa ta plaža je u 2006. godini bila prava katastrofa, stalno je bilo jače onečišćenje mora iznad gornjih kriterija. U 2007. godini more je redovito bilo umjereno onečišćeno. U rujnu 2007. prvi puta se vodi evidencija i za ušće Neretve, koje se takođe vodi pod plaže, a more je i tamo umjereno onečišćeno.
Interesantno je da se u 2008. godini vodi evidencija samo za ušće, koje je početkom svibnja umjereno onečišćeno, a nakon 6 dana tu je more visoke kakvoće. Nova gradska plaža se u evidenciji Ministarstva za 2008. gubi, o njoj nema podataka, a ostala je samo divlja plaža na ušću.


lijepa-nasa @ 21:55 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 15, 2008
                 Za one koji ne poznaju ovaj kraj, evo nekoliko slika sa ušća Neretve, da lakše shvate što se to uništava, i zbog čega do neba dižem glas prosvjeda protiv svih zagađivača i devastatora. Slike su djelo nenadmašnog Splitskog Kominjanina, ili Kominskoga Spliće  NENADA MEDAKA!

Nenade, hvala ti na ovoj lipoti!
lijepa-nasa @ 19:10 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
petak, lipanj 13, 2008

U četvrtak, 12. lipnja u Ministarstvu zaštite okoliša održana je sjednica Komisije za ocjenu utjecaja zahvata na okoliš višenamjenskog terminala UNP. Naša je udruga tražila i dobila odobrenje da dva predstavnika mogu nazočiti toj sjednici, pa sam zamolila zagrebačke kolegice Vlastu Toth iz Zelene liste, i Petru Đurić iz Zelene akcije da umjesto nas odu na sastanak. Evo priopćenja Zelene liste, a iz Zelene akcije ćemo reakcije prenijeti naknadno:


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Povodom usvajanja SUO Terminala za skladištenje i pretovar tekućih tereta (TTT) u luci Ploče
       U četvrtak 12.lipnja 2008. pod pokroviteljstvom i u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša prostornog planiranja i graditeljstva, komisija od devet što znanstvenika što specijaliziranih stručnjaka, je zaključila da iskrcaj, pretovar i skladištenje tisuće tona dnevno benzina, dizela, kerozina, bioetanola, ukapljenog naftnog plina i još nekih drugih kemikalija, te ispiranje željezničkih i auto-cisterni, neće imati pretjeranog utjecaja na okoliš. Zaključak su donijeli gotovo jednoglasno. Samo je usamljeni predstavnik grada Ploča (Ante Ćopo, prof.) odbio prihvatiti ovakvu studiju utjecaja na okoliš.

          Okoliš o kojem je riječ je DELTA NERETVE, jedinstveni močvarni (Ramsarski) lokalitet u ovom dijelu Mediterana, grad Ploče, Malo more i Malostonski zaljev te cjelokupna dolina donje Neretve poznata po specifičnoj flori i fauni čije stanovništvo pretežno živi od poljoprivredne proizvodnje.   
           O kakvom se to projektu zapravo radi?
    Radi se o tome da će se u bescarinskoj industrijskoj zoni luke Ploče, za potrebe bosansko-hercegovačke privrede izgraditi najprljavije i najopasnije industrijsko postrojenje koje covjek moze zamisliti. Hrvatska će dati svoj teritorij i riskirati zagađenje kompletne delte i morskog zaljeva a da od toga neće imati ama baš nikakve koristi. U bescarinskoj zoni nema PDV-a, poreza na dobit, taksi i carina, a najmanje od svega ima ekološke rente. Pošto je zona gotovo pa exteritorijalna kontrola rada će biti u najmanju ruku otežana ako ne i onemogućena. Ukratko se cijeli business može svesti na sljedeće – BiH dobiva idealnu ukrcajnu i prekrcajnu luku za različite sirovine a Hrvatska dobiva ogroman rizik za okoliš i sve moguće štetne posljedice takvog biznisa. Ah, da – nešto će zaraditi i poduzeće Luka Ploče trgovina d.o.o. s partnerima koja je nositelj rečenog zahvata. (Studija ne navodi koji su to partneri!!!).
       Ono što zapanjuje je lakoća, kojom je „struka“ donijela odluku kako nema neke veće opasnosti za obližnju deltu Neretve.
        Za neupućene treba reći da je samo područje delte udaljeno svega 500-tinjak metara od lokacije na kojoj se želi izgraditi terminal i skladišta za benzin, kerozin, ukapljeni naftni plin i benzinske aditive. Dakle, u neposrednoj blizini tankera koji će iskrcavati benzin ili pogona za ispiranje cisterni danas se, prema podacima iz same SUO, nalazi: 22 kopnena staništa, 14 morskih staništa i 6 prijelaznih staništa. U njima danas živi 820 biljnih vrsta, 53 vrste sisavaca, 35 vrsta slatkovodnih riba, 150 vrsti morskih riba, 311 vrsti ptica, a treba napomenuti da ni „ljudska staništa“ nisu puno dalje (zračne linije oko 2 km do samog grada Ploča).
      Poznata neretvanska jegulja koja se mrijesti u Sargaškome moru ulazi kroz kanal Vlaška. Predstavnik Luke Trgovine je bio silno nezadovoljan što je u konačan zaključak, na inzistiranje predstavnika Ministarstva uvrštena klauzula po kojoj oborinske vode (iz TTT) ne smiju završavati direktno u kanalu Vlaška već se moraju povezati na gradski kolektor kojim će se otpadne vode zajedno s gradskima odvesti na otvorenu pučinu. Ako netko misli da je to Ministarstvo tražilo zato da bi spasilo neretvansku jegulju, vara se. Predstavnice MZOPUG-a su inzistirale na spajanju s kolektorom iz čisto formalnih razloga – zbog usklađenosti s prostornim planom grada Ploča i novim Zakonom o prostornom planiranju i gradnji. 
       Glavno da je sve u skladu sa zakonima, pravilnicima, uredbama i prostornim planovima. Ako će pritom delta i okolno more ostati bez svojih stanovnika – a Bože moj, ipak je sve bilo po zakonu!
Sve ovo navodimo da bismo naglasili besmislenost i neučinkovitost postojećeg „koncepta“ izrade ovakvih studija utjecaja na okoliš.
       Svaki takav zahvat započinje zapravo sukobom interesa - investitor je dužan izraditi SUO i snositi sve troškove njene izrade. Zar će i jedan investitor platiti stotine tisuća ili čak i milijune za studiju koja će na kraju dokazati da je zahvat koji želi izvesti poguban za okoliš, prirodu i ljudsko zdravlje. Neće, sigurno!
         Zato, uz sve dužno poštovanje struci i znanosti, dokle god se u Hrvatskoj to pravilo ne promijeni svaka SUO će biti samo formalnost a okoliš, priroda i zdravlje ljudi prepušteni na nemilosrdno iskorištavanje razno-raznim profiterima i privatnim investitorim


Za Zelenu listu,

Vlasta Toth, supredsjednica

 Eto, gospoda odlučila sazvati Komisiju baš na dan Hrvatima tako važne utakmice, uoči svetoga Ante, kad nitko neće ni primijetiti što se, ustvari, dogodilo, a usput - sve je po zakonu i propisima. Važno je napomenuti da grad Ploče nema kolektora, pa će dakle sav otpadni užas završavati u jezeru i kanalu Vlaška, ili će se improvizirati do dubokoga mora (pa vi lovite i jedite te ribe okupane naftom). A pitanje je kako će svi ti silni brodovi prilaziti terminalu kroz uski kanal.Dakle, kanal će se sigurno morati kopati. Opet! Pa sad malo pogledajte taj napredak, i što će ostati našoj djeci!
A imam ja još "veselih" vijesti, stigli su nalazi ANTa!


 Članovi Komisije koji  žele napredak našega  kraja, te su se pozitivno izjasnili o SUO i time dali zeleno svjetlo izgradnji terminala:     1.Snježana Đurišić, dipl.ing.građ., Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Uprava za prostorno uređenje, predsjednica                                                                                                                                              2. mr.sc. Eugen Draganović, Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu prirode, zamjenik predsjednice                            


3. prof.dr.sc. Zvonimir Janović, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, član                                                    
4. Srđan Dumanić, dipl.ing.građ.,
Hrvatske vode, član                                                                                            
5. Marijan Krešić, dipl.ing.stroj., Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Uprava za gospodarenje okolišem,član                                                                                                                                                                                                               6. Tomislav Bukša, dipl.ing.kem.teh., Ministarstvo unutarnjih poslova, Uprava za inspekcijske i upravne poslove, član


7. Ivo Matković, dipl.ing.pom.prom., Lučka kapetanija Ploče, član                                                                          
8. Silvana Taslaman, ing.građ.,
Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, član
                         


9. Ante Ćopo,  prof., Grad Ploče, član  (jedini se usprotivio)                                                                           
10.Ana Kovačević, prof.geol. i geogr.,
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Uprava za gospodarenje okolišem, tajnica Komisije 
                                           


 

 
 
lijepa-nasa @ 22:41 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 12, 2008
Iako inače ne pratim športska događanja, koja mi ništa ne znače, bome večeras ni ja ne mogu odoliti i ne pridružiti se općoj radosti i ponosu naroda Hrvatskoga.  Čestitke vatrenima, uz meni posebno dragu pismu:
Ima jedna, zemlja mala, sada svatko za nju zna
Ono šta je bio Brazil, to je sada Hrvatska, HRVATSKA!!
Rekli su nam da smo spori, pa su Njemce poslali
A mi smo im dvicu dali , pa su kući otišli.

Neka pati, koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta
Neka samo suze rone, mi imamo šampione!
ĆIRO MAJSTORE, ĆIRO MAJSTORE!!!

Ima jedno plavo more, ime mu je Jadransko,
A njegovi šume vali, sveto ime Hrvatsko.
Rekli su nam da smo mali, mi se nismo bunili
Donijeli su prazne mreže, a mi smo ih punili.

Neka pati koga smeta, Hrvatska je prvak svijeta,
Neka samo suze rone,  mi imamo šampione
MI SMO HRVATI, BIT ĆEMO PRVACI!

Neka pati kome smeta, Hrvatska je prvak svijeta
Nek' Hrvatska zvona zvone, mi imamo šampione

HRVATSKA, HRVATSKA, HRVATSKA...
Mi imamo šampione
HRVATSKA!SRETAN IMENDAN SVIM ANTAMA, ANTUNIMA, TONIJIMA, TUNAMA, ANTEAMA, ANITAMA I TONKAMA, A  KOMINU I GRADU VUKOVARU BLAGDAN NAJDRAŽEG MI SVECA - SVETOG ANTE!
lijepa-nasa @ 21:35 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 11, 2008
                       U organizaciji Kulturne udruge Preporod iz Komina i predsjednice Mirele Medak, večeras su u crkvi svetoga Ante u Kominu nastupile ženske pjevačke skupine KUDa «Danica Hrvatska» iz Komina, Borovčanke  iz Borovaca, Rogotinska skupina, ženski pjevački zbor iz Gradca, te ženska klapa Pločanke iz Ploča, čije su članice nastupale ispred crkve, a ne unutra kao sve ostale. To je doista začudna odluka don Petra,  mjesnoga svećenika, ali mi je jedna miroljubiva članica klape rekla da one ne pjevaju duhovne pjesme kao ostale, nego Dalmatinske klapske, ljubavne, pa eto, zbog toga su morale nastupiti vani. U svakom slučaju neumjesna odluka, jer za mene je upravo crkva mjesto ljubavi i dobrote, i samo negostoljubivi domaćin može izbaciti svoje goste iz kuće, kao što su Pločanke sa svojim pjesmama  izbačene iz crkve.  
Iako sam na Radio Pločama neprestano slušala reklamu za ovu večer duhovnih pjesama, crkva je bila poprilično prazna! Ni Komin nije što je nekad bio!
                   Sve su se sudionice trudile dati najbolje od sebe, ali moram priznati da je bilo dosadno i ni malo atraktivno. Ako jedna grupa postarijih članica pjeva šest vrlo sličnih i vrlo dugih pjesama, doista postane dosadno. Kominke su se predstavile svojim autentičnim Neretvanskim, Kominskim duhovnim pjesmama,  Gračanke su doista uvježban i kvalitetan zbor, dok su Pločanke standardno dobre, kao i uvijek

Fotografija sa bloga Komin.bloger
               
lijepa-nasa @ 22:56 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
utorak, lipanj 10, 2008
U svakidašnjoj strci i borbi za goli život, ljudi više ne vode računa o svojoj povijesti, o kulturnom naslijeđu, o svemu što im ostaviše njihovi stari, i  čega nema nigdje više, u bilo kojemu dijelu svijeta.
Zato je nama u udruzi jedan od vrlo važnih zadataka u radu sa djecom i mladima ukazivati im na već zaboravljene vrijednosti Neretvanskoga kraja. Meni najdraža je knjiga Maje Bošković Stulli: U kralja od Norina – priče, pjesme, zagonetke i poslovice s Neretve, odakle im često čitam tekstove, koji su osobiti, vrlo neobični i zapisivani arhaičnim jezikom, kako su  govorili stari Neretvani. U davna vremena,  kada su ljudi bili više gladni nego siti nastao je i ovaj stih:
Oj Neretvo, velka riko, da si mliko, a Rujnica da si pura, svak bi se nagura!
No, od svega u toj knjizi najbolje su legende i predaje, među kojima je najpoznatija ona o kralju Norinu, a koju vam prenosim u izvorno zapisanom tekstu:

                   Kraj Norin je živija tuj na Kuli norinskoj,  i on je ima ćurlu od gudina, a uši od kozlina i njega je bilo sram ić vanka. On je dao naređenje da ga je dolazio od svake kuće po jedan brijat, onda bi ga pogubija, tako da ne kaže drugomu. I dolazi red jednog samca, u majke sina, i ona je kukala, žalila je, umisila  pogaču  sa mlikon iz svoji prsiju i poslala kraju na dar, ne bi l' izmolila milost da ga ne pogubi.I on je doša k njemu, i dava mu tu pogaču, i kraj je počeja da jide, i bila mu je pogača previše slatka. Kraj ga pita kako može biti tako slatka. Onda on njemu sve ispriča kako mu majka zamisila svojin mlikon  za milost njemu, i onda mu je oprostija život. I strogo mu je zapritija da ne smi nikomu da kaže.I on je iša kao čobanče uz ovce, uz živo, i on je trpija i trpija, i sve mu na jezik dolazilo da bi kaza nekomu, taki je isan, jelte, da ne može trpit, mora kazati prijatelju. I on je iskopa rupicu u zemji, i prignija se, i šapnija zemji, i sve njoj kaziva što on ima.Kroz nekoliko vrimena nikla trava, kao trstika, neki opet kaže vrba, onda su čobani dilkali sa nožićiman, pravili svirale, i kad je zasvirala, ona svira:

U našega kraja od Norina
Glava od gudina,
A uši od kozlina.
On je to čuo di ti čobani sviraju i skočija je u vodu, i kako su stari pričali – na Kuli je skočija, na Krvavcu se okrvavija, na Opuzenu se opuza, kako u Kominu, sad ne znam.
I tako da je otiša u more, i niko ga više nije vidija.

lijepa-nasa @ 23:20 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Danas mi je blog sasvim poludio, pa se pola dana nije uopće vidjela njegova desna strana! U pomoć je, po običaju, priskočila kamenchica, jer se i kod nje dogodilo isto. Nemam pojma što se događa, ali kad se isključi vikalica, onda je blog u redu. Da se ne uskrati dopisivanje naših vjernih posjetitelja, pogotovo dijaspore, kamenchica je napravila privremenu "prvu pomoć". Nije nešto, ali bolje išta nego ništa. Ipak se nadam da će sve brzo biti po starom!
Do tada uživajte u fotkama blogerice Auroraise! Sve što vidite na slikama njezini su proizvodi!


lijepa-nasa @ 00:32 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 8, 2008
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST GLAVNOG UREDNIKA RADIO POSTAJE PLOČE

                    Poštujući svačije demokratsko pravo na mišljenje i pravo na iznošenje tog mišljenja, u protekle dvije i po godine samo sam jedanput kao glavni urednik reagirao na neistine ili poluistine iznošene ili u javnim glasilima, ili na javnim mjestima, a koje su  stvarale netočnu sliku o radu i programu Radio postaje Ploče. Nažalost, sada zbog riječi izgovorenih za oltarom pločanske crkve u kojima se pločanski župnik don Petar Mikić u posljednje vrijeme dvaput dotakao RPP-a, a zbog istine koja je temelj Isusovog učenja, a i naša zakonska obaveza, osjećam potrebu tu istinu izreći i na ovaj način. Naime, pločanski župnik don Petar Mikić, kojeg osobno izuzetno poštujem, za oltarom je pred vjernicima kritizirao Radio Ploče zbog neadekvatnog praćenja blagdana Kraljice Neba i Zemlje, dana naše župe. Točno je da takav dan zaslužuje puno bolji medijski tretman od onoga kojeg je imao, a zbog čega nije bilo tako, odgovor leži drugdje. Naime, ponovnim početkom rada Radio Ploča u listopadu 2005. godine, kao glavni urednik ponudio sam suradnju župnicima svih župa na području Grada Ploča, smatrajući da vjernici ovoga grada imaju želju i pravo riječi svojih pastira čuti i putem svoga radija.  Neki župnici to su prihvatili, neki ne. U samom početku i don Petar je svaki put kad je osjećao potrebu dolazio na radio i obraćao se svojim župljanima. Nakon nekog vremena, prestao je dolaziti, a moje višekratne molbe, pozive, pa i inzistiranja da se vjernicima obrati putem radija, osobito u vrijeme kršćanskih blagdana, ali i svaki put kad osjeti potrebu, nije želio prihvatiti. Posljednji put to je bilo prilikom posvećenja pločanske crkve prije godinu dana, uz njegove riječi kako je ogorčen na sve medije uopće i da se ne želi ni putem Radio Ploča obraćati vjernicima.  Ne želeći trošiti ni njegovo ni svoje vrijeme, don Petru sam tada rekao da su mu vrata Radio Ploča uvijek i stalno otvorena, i da je dobrodošao svaki put kada to želi. Nažalost, župljani Ploča, za razliku od vjernika iz nekih drugih župa s područja Grada Ploča, nemaju priliku čuti svog pastira i putem naših valova, ali samo zato jer njihov pastir to ne želi. Upravo zbog toga, Blagdan Kraljice Neba i Zemlje, a koji je ne slučajno i rođendan Radio Ploča, u našem je programu zabilježen tek kao vijest, a ne onako kako bismo i sami željeli. Kako će Blagdan Kraljice Neba i Zemlje na RPP-u biti obilježen sljedeće godine, ovisi, don Petre, samo o Vama. Ponavljam, naša vrata uvijek su Vam otvorena.
Drugi slučaj, koji me kao glavnog urednika doslovce zapanjio, dogodio se u nedjelju 8. lipnja 2008. godine, kad je don Petar Mikić za oltarom prozvao Radio Ploče zbog intervjua kojeg nam je ljubazno dao direktor programa Nove TV gospodin Siniša Svilan, te je  usput don Petar rekao kako je Radio Ploče ignorirao Rafaela Dropulića, našeg Rafu, u Farmi te iste Nove TV. Nikako ne razumijem što je u tom razgovoru zasmetalo don Petra, budući da je gospodin Svilan par dana prije samog finala, pristavši na razgovor za Radio Ploče, izrazito pozitivno govorio o samom Rafi, predviđajuči čak i njegovu pobjedu. A o tomu kako smo pratili Rafin nastup na Farmi, samo par činjenica: nekoliko dana prije odlaska na Farmu, Radio Ploče je ugostio Rafu, najavio njegov odlazak i zaželio mu puno sreće. Cijelim tijekom showa komentirali smo Farmu, izražavali podršku i zadovoljstvo Rafinim nastupom, oduševljeni njegovim ponašanjem toliko da su nas povremeno i slušatelji nazivali i govorili „Je li dosta više toga Rafe?“. Na sam dan finala pozivali smo slušatelje da biraju 060 88 88 12 i pomognu Rafi u pobjedi, što se, hvala Bogu, i dogodilo. Šteta je što su trenutak objave Rafine pobjede Pločani obilježili tek s par petardi, ni zvona naše crkve nisu se oglasila. Dan nakon finala Rafina pobjeda bila je prva vijest na RPP-u u kojoj smo objavili i izjavu koju nam je dao Rafin otac u subotnje jutro, i sam još nenaspavan nakon velikog slavlja, a u kojoj se i sam gospodin Dropulić javno, putem Radio Ploča, zahvalio don Petru Mikiću na svemu što je učinio za njegovog sina. Drago mi je da mogu neslužbeno najaviti da Grad Ploče, uz puni angažman Radio Ploča, Rafi priprema veliki doček, o čemu će naši slušatelji biti na vrijeme obaviješteni. Na Rafu smo svi skupa ponosni i doista ne shvaćam gdje je grijeh Radio  Ploča kojeg s oltara velebne pločanske crkve vidi don Petar. Kako ja osobno u svemu uvijek nastojim vidjeti onu dobru stranu, drago mi je da naš župnik očito redovno sluša Radio Ploče, što me kao glavnog urednika jako veseli, a još više bi me veselilo kad bi se don Petar Mikić opet pojavio u našem studiju i obraćao svojim župljanima onako kako je to i prije radio.
 Miroslav Barbir, glavni urednik Radio postaje Ploče
lijepa-nasa @ 22:42 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
subota, lipanj 7, 2008
              Sinoć se u našim Pločama  pucalo, pjevalo i slavilo. Apsolutno cijeli grad i dolina Neretve bili su uz  program TV Nove. Svi su grozničavo iščekivali tko će biti pobjednik Farme. Nekako smo znali i osjećali, a opet………..
              Rafo je već jednom osvjetlao obraz  svome gradu i dolini, kada se proslavio kao pobjednik Story Super Nova Music Talents showa. On je doista miljenik publike!
              Ove godine  prihvatio je poziv za hrvatski reality show Farma,  a svi koji su ga gledali kroz ovo dugo vrijeme vidjeli su da je on – bez imalo glume i dodvoravanja gledateljima, prava moralna vertikala. Naš je momak pokazao svima kakvi se ljudi ovdje rađaju: iskreni, otvoreni, pošteni i druželjubivi! Nije slučajno da je on već drugi puta pobjednik tako velikih showa, a sigurna sam da će još biti njegovih pobjeda.
On je pravo čudo i istinska legenda. 
             A  zašto ovo pišem? Zato što je Rafo član naše udruge, na što smo istinski ponosni. On je udrugu «Lijepa naša», ali i Neretvu i Hrvatsku predstavljao prije dva ljeta u Grčkoj, i tamo je bio u centru pažnje. Gdje god se pojavi, taj mladić jednostavno plijeni!
            Rafo, legendo, od srca ti čestitamo!

lijepa-nasa @ 17:15 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 5, 2008
                     Pričaju mi danas kako se jedan naš Neretvanin koji radi u Luci zeza na svoj račun! Žena mu hoće kupiti novu monturu, a on joj kaže: kupi tri : crnu, bilu i sivu. Pa što će ti tri – čudi se žena, a on odgovara: crnu – kad iskrcavam antracit, bilu – za glinicu, a sivu za klinker! Smiješno, gorko i tužno je to! Oprat će se monture, ma pluća neće nikada. A baš danas, radi kiše nije prašilo. Inače ljudi masovno zovu sa svih strana grada, posebice je buran bio ponedjeljak, svi su ljuti i ogorčeni, i mislim da sada organiziramo prosvjede, bili bi puuuuno masovniji nego prošle godine! Ali ako ih ovo ljeto organiziramo, bit će to posve drugačije!
Danas su nam bile u pohodu tri «gracije» iz Fonda za zaštitu okoliša. Bile, malo vidjele, malo pričale, malo obećavale i otišle! Došli i sa HTV, ali one nisu ovlaštene davati izjave. Kao u vojsci, časti mi, strašna neka demokracija je kod nas.
Pokušala ja njima objasniti stanje u Pločama, ali dojurila je dogradonačelnica, za svaki slučaj, da stvari ne izmaknu kontroli, iako su gospođe iza našega razgovora išle i u Grad na razgovor. Svejedno sam rekla ono što je trebalo reći, a to je sljedeće:
Činjenica 1: nema suradnje grada i naše udruge (malo smo neposlušni, hehe…), za njih mi ne postojimo;
Činjenica 2: direktor Plobesta Novog je koalicijski partner u vlasti Grada, pa ako im on kaže «adio», ode s vragom i Gradska vlast. Zato ta vlast nije ni beknula u vezi trovanja azbestom, nisu ludi da radi takve trivijalnosti izgube svoga strateškog partnera;
Činjenica 3: Sanaciju (?) azbesta vrši CIAK, «sin» CIOSA,
Činjenica 4: CIOS je jedan od vlasnika Plobesta Novog.
Pa vi sad računajte tko tu koga, kako, zašto i dokle. Kao TV trakavica! A ovaj dolazak slabašnog izaslanstva Fonda je radi deponija Lovornik, azbest je tek nevažna, usputna stvar. Ja sam ovo shvatila kao moju malu stanku za marendu, nešto posve beznačajno. Više stručne savjetnice Fonda za zaštitu okoliša neće riješiti ama baš ništa, kad čak ni izjavu za TV ne smiju dati.


lijepa-nasa @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
ponedjeljak, lipanj 2, 2008
              Dvojica plaćenih ubojica usmrtila su poduzetnika Michelea Orsija (47) u mjestu Casal di Principe (Italija). To je prvo ubojstvo jedne osobe koja je trebala svjedočiti protiv tzv. ekomafije, one koja je zarađivala odlaganjem otrovnih otpada u regiji Campaniji, a koja godišnje obrće oko 600 milijuna eura. Orsi je trebao svjedočiti protiv klana Casalesi napuljske mafije, upletene u tvrtku Consorzio Eco 4, koja je prikupljala i odlagala otpad u Caserti i okolici, nedaleko od Napulja. Orsi je proteklih mjeseci svjedočio na procesu protiv nekih poduzetnika te tvrtke, među kojima protiv Giuseppea Diane i Giuseppea Valentija, koji su u zatvoru, a uhićeni su upravo zbog nelegalnih poslova u odlaganju smeća.
             Kod nas toga, naravno, (još) nema. Naši kriminalci nisu toliko inteligentni da skuže koliko se veliki novac obrće oko odlaganja smeća. Ali već će oni nadoći, bez brige! A moram priznati da su neki već nadošli, i igraju vrlo, vrlo lukavu igru pa misle da  dobro zatiru tragove.
            No,  idemo malo  pohvaliti akcije vlasti vezane baš za otpad, barem komunalni!
Metković ima svoga Jambu, i ma što tko mislio o njemu, neke stvari doista dobro radi.
Metkovsko prigradsko naselje Dubravica imalo je tu nesreću, kao naša Baćina, što je prije četrdesetak godina odlučeno da se na obližnjem Repu otvori odlagalište otpada za bivšu općinu Metković. Od tada do danas, stanovnicima toga sela i okolnih mjesta život uz smeće postao je nepodnošljiv. No,  Jambo iza sebe ima Fond za zaštitu okoliša, pa su  radovi na sanaciji odlagališta  već daleko odmakli. Metković i Dolina u ovo će ljeto ući bez dima i smrada sa Dubravice. Blago njima!
          Iz Fonda za zaštitu okoliša danas su mi javili da dolaze u Grad Ploče, na razgovor s političarima, ali pozvali su i predstavnike Društva Žrtve azbesta i mene iz Lijepe naše. Ovaj Fond  započeo je sa financiranjem sanacije otpada po cijeloj Hrvatskoj. Koliko znam, i Ploče su dobile prvi dio sredstava od 900.000 kuna za izradu projektne dokumentacije vezane za saniranje gradskog deponija Lovornik u Baćini, a dobila sam nezvaničnu informaciju (ne iz Grada) da će se sa ozbiljnim radovima započeti tijekom 2009. godine. Do tada treba moliti Boga da nam se odlagalište opet ne zapali tijekom ljeta, kao što je niz godina već uobičajeno.
         Deponij u Metkoviću i dalje će se koristiti, a onaj u Baćini – kada bude saniran – trebao bi potpuno prestati sa radom.

DUBRAVICA, METKOVIĆ  DANAS

LOVORNIK, BAĆINA, prošlo ljeto

 
 
lijepa-nasa @ 22:57 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 1, 2008


I ove godine  nastavljena je tradicija obilježavanja „Dana Parka prirode Hutovo blato“.                                   Kao i obično, pozvani su predstavnici mnogih  grupacija vezanih uz prirodu, te mnogi novinari s druge strane granice, no došla je tek mala grupica: znanstvenici prof.dr. Bosiljko Mišetić, prof.dr. Branko Glamuzina, dr. Višnja Bukvić, te Ante Šprlje i Meri Rogošić iz Metkovića, i moja malenkost iz Ploča. Pa ipak, bilo je puno šušura, jer su iz BiH došli mnogi uglednici - znanstveni i  politički, te predstavnioci udruga i mediji. Srce svega bio je ravnatelj parka Nikola Zovko, dipl.ing.                                Radno-svečarski program održan je u subotu, 31. 05. 2008. u obnovljenom motelu Karaotok. Premijerno je  prikazan promidžbeni film o Parku prirode u trajanju od sedam minuta, predstavljen je projekt „Zaštićena područja u funkciji održivog razvitka»,  te izuzetno interesantan projekt podvodnog arheološkog lokaliteta Desilo – Bajovci, a prof. dr.sc. Branko Glamuzina predstavio je projekt „Valorizacija endemske i ihtiofaune u Parku prirode Hutovo blato u svrhu zaštite, očuvanja, unaprjeđenja autohtonih bio-resursa, mogućnosti korištenja u turizmu i edukacija lokalnog stanovništva“.  PP Hutovo blato osnovan je 1995. godine, nalazi se u jugoistočnoj Hercegovini s lijeve strane Neretve, na teritoriju općine Čapljina i Stolac,smješten  na pet kilometara od Čapljine. a zauzima površinu od 7411 hektara u Neretvanskoj dolini. To je ptičiji rezervat u Bosni i Hercegovini, a razgledanje  parka  je besplatno.                                                                                                                                        Sam park je, u stvari močvara, u tipičnom kraškom ambijentu, nastala od sistema rijeke Krupe koja nema svoj izvor, nego otiče iz Deranskog jezera. Ova rijeka je jedinstvena po osobini da teče u oba smjera, i nizvodno i uzvodno. Kada se poveća vodostaj Neretve, ona  potisne Krupu prema izvorištu, tj. Deranskom jezeru. Park je poznat  kao oaza ptica močvarica, i smatra se da je jedno od najvećih zimovališta ptica u Europi. Ovdje su zastupljena  četiri tipa vegetacije, i to: vodena, močvarna, livadska i šumska. Na ovom području je oko 600 biljnih vrsta, a vode parka su bogate ribljim vrstama, naročito jeguljama i šaranima.                                                                                                                                
Nikako ne mogu razumjeti kako su u BiH još prije13 godina shvatili koliko će koristi svi imati od parka prirode Hutovo blato, a kod nas se i dan danas samo priča, svađa, laže i obećava  oko toga. Prošle godine, na početku svibnja političke grupacije iz doline Neretve (osim Metkovića) sastavile su svoje predstavnike i poslale ih u Zagreb da u Ministarstvu stopiraju Park prirode Delta Neretve. Što su (oni) time dobili ne znam, ali i to će se jednom saznati, ali znam da smo svi mi, stanovnici ove doline, mnogo, mnogo izgubili. Oni i dalje strančare i politiziraju, svatko vuče na svoju stranu, svatko ima neke svoje bajke, a Neretva, njena dolina i stanovništvo, propadaju i tonu. Da je ovo Park prirode, ne bi ga majci ovako prašilo iz luke, ne bi azbest stajao na platou u dvorištu Plobesta, ne bi se noću krale školjke iz Parila i pržina iz Neretve, ne bi se ni razmišljalo o terminalu za ukapljeni naftni plin, točno bi se znalo zašto se Neretva ovoliko zaslanjuje, koliko je teških metala u ribama, postojala bi javna ustanova sa zaposlenicima iz Neretve koji bi sve ovo blago čuvali, tražili bi izgradnju Svjetskog Neretvanskog centra………
Narod kaže: eh, da mi je, ništa gore nije!!! 

 
lijepa-nasa @ 12:50 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.