Blog - srpanj 2008
četvrtak, srpanj 31, 2008

                Jednom sam dobila  goste koji mi i inače nisu simpatični, pa su još i dosadni, a došli u nezgodno vrijeme, i nikako da iziđu iz kuće.
                Izdražala sam pristojno jedan sat, mučila sam se do Boga, a bila sam čak i ljubazna. Kad je već druga ura bila pri kraju, a moja druga bračna polovica zamličila očima i počela zabacivat glavu ko klatno, ja ga kobajagi prekorim: pa daj, čovječe nemoj spavat, gosti su tu! Znam da bi me najrađe poslao u neku stvar, al stisko i on zube, šta će jadničak, trpi. I tako jedno pet minuta, pa opet prevrtanje očiju i glava naprid-nazad! Meni neugodno, al' gostima nije, oni ga bude, i vidim - odnio vrag šalu, možda su odlučili noćit' kod nas. I onda im ja ispričam jednu priču koju je meni moj (sada već davno umirovljeni) kolega ispričao:
              Došli njegovim roditeljima gosti u dosta kasnu uru, kad ovi skoro pa već idu na spavanje. Posjedili su malo, popričali, a onda se gazda kuće obrati svojoj ženici: Ženo, jesil li ti čime ponudila goste?  Jesam - reče ona! A jesi li ti njima skuhala kavu - pita on dalje! Jesam, opet će ona.
E, u tom slučaju ajmo mi ženo leć, valja se ujutro rano dizat na posa', a vi slobodno ostanite gledat televiziju, samo kad krenete doma prikučite vrata!
Priča je bila doista poučna, otišli su isti čas!


 
lijepa-nasa @ 18:16 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 29, 2008
                  Pošao  barba Mijo u svoje selo Desne da obiđe vinograd. On je to inače obavljao sa svojom ženom, koja je vozila trupu, dok je on, k'o gospodin čovik, na drugome kraju trupe čitao Slobodnu Dalmaciju. 
U vinogradu bi sklopio ruke iza leđa i šetao, a žena je iza njega okopavala, uređivala lozu, popravljala di je trebalo, i tako to........
                  Jednoga dana dok je barba obavljao nadzor, vidi na drugome kraju svoje zemlje susjeda  i mrgindžiju Antu kako po nečemu dušmanski mlati štapinom. Pohita Mijo k susjedu i viče izdaleka: prestani, odmah prestani!
Susjed viče: Šta ti je, Božji čoviče, pa to je zmija!
Je, viče barba Mijo, ma to je MOJA zmija!

lijepa-nasa @ 16:05 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
subota, srpanj 26, 2008
             Baba Jela krenula iz naše doline ravno u Zagreb kod ćeri, da i ona malo vidi grada, pa su nji dvi jedan dan sile u fini restoran na ručak. Odma do nji sidile dvi ženske, pa zovu konobara. Reče jedna: mi smo vegetarijanke, šta nam možete ponuditi. Baba Jela šapće ćeri: šta je to što su one, jel vole samo vegetu? Reče ćer: Ma jok, majko, one vole životinje pa ne jedu meso,  jedu samo zeleno. Baba Jela se ljutito diže, dođe curama i zapriti prstom: Odnija vas lipi đava, pa kad volite živinu što im  žderete  ranu!
lijepa-nasa @ 23:28 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 24, 2008
Ljeto je i nikome nije do teških tema, a nemam ni vremena ni volje otvarati nove probleme, iako ih ima. Zato sam odlučila - dok ne otputujem  prenijet ću vam nekoliko pričica iz stvarnog života, koje sam pisala na drugome blogu. Priče nemaju veze sa zaštitom okoliša, ali su autentične! Naime, ljudi u dolini Neretve vrlo su duhoviti, i kroz svoj dugogodišnji život i rad s njima zapisivala sam mnoge smiješne dogodovštine iz njihova života. Evo prve pričice:

               Toni i Mario izvalili se na ušću kod svjetionika i lino promatraju ostale kupače. Sunce prži, kamen gori, ciče kupači, a njih dvojica ni makac. U neko doba vidi Toni u daljini jednu curu kako viče: help, help.....
               Nu je, Mario, gospe ti, pa jel joj bilo bolje da je učila  plivat nego strane jezike, ionako niko ne razumi šta viče!
 
lijepa-nasa @ 11:30 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
subota, srpanj 19, 2008
                  Imala sam namjeru do kraja kolovoza držati ove predivne slike na blogu, ali  i Nenad Medak, i Ivo Ožić i Zdravko Srzentić imaju još puno prekrasnih fotografija, pa se to uvijek može objaviti.
                 Danas sam dobila jednu posebnu, koja me je iznimno obradovala i iznenadila, i moram je objaviti.
Neretvanin koji se ne želi predstaviti, jer kaže da " nije tip koji se voli  bilo di gurat i falit" poslao nam je sliku PIJAVICE koju je slikao mobitelom 16.7.2008. god. u 12:22 sata, na lokaciji Lisna kraj Rogotinskog mosta, gdje je   i prošle godine vidio nekoliko, i obećao je - ako opet naiđe na nju, da će je svakako staviti u teglu i donijeti, a mi ćemo to onda proslijediti stručnjacima na Institut za more i priobalje u Dubrovniku.
Ovo je još jedan znak da se pijavice vraćaju!  One su posebno zaštićena životinjska vrsta,   pa je još 1998. godine izglasan PRAVILNIK O ZAŠTITI PIJAVICA (Hirudinea)


lijepa-nasa @ 18:33 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
petak, srpanj 18, 2008
         Uživajte u bezvremenskim ljepotama Doline Neretve, koje je za vas snimio  Ivo Ožić, Opuzenac, strastveni fotograf i zaljubljenik našega kraja.


lijepa-nasa @ 12:31 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
subota, srpanj 12, 2008
                  Još 1.7. 2008. jedna svjesna i savjesna mještanka iz Rogotina javila mi je  kako su se na moru ona i suprug morali maknuti  brodu Perica 2, koji je to od njih zahtijevao.  Navedeni brod usidrio se  na izlazu iz kanala kraj đige, stavili su  sinjale i počeli vaditi pržinu.
Odmah sam događaj prijavila pomorskoj policiji, a ljubazni policajac mi je rekao da  je policijski brod na remontu, i ne mogu trenutno isploviti. Nakon nekoliko minuta obavijestio me da je provjerio, i da  brod Perica 2 ima koncesiju na vađenje pržine. Bila sam šokirana, jer sam vjerovala da je to prestalo, pošto imam dokumenat iz Županije u kojemu nas obavještavaju da će se samo održavati plovni put, a više neće biti koncesije ni komercijalnog vađenja pržine.                                                                             
              Obavijestila sam gospođu iz Rogotina o razgovoru i savjetovala joj da i ona prijavi incident, jer bolje zna samu lokaciju broda, što je ona i učinila. I njoj su dali isti odgovor kao i meni.
No, rekla mi je takođe kako ona i suprug imaju spoznaju  da taj brod iskrcava pržinu između Krvavca i Kule  u kamione koji rade na izgradnji autoceste, i da  svaki put ima barem 3-4 velika kamiona na utovaru. To sam također prijavila policiji, i policajac mi je potvrdio te navode. Obavijestila sam o svemu i Institut za more i priobalje u Dubrovniku, a oni su odmah konaktirali gospođu.
U međuvremenu sam iz više izvora saznala da brod Perica 2 nema nikakavu koncesiju, naš Grad o tome nema spoznaja, a navodno i u Luci Ploče nisu nikome davali nikakve koncesije na svoju polovicu kanala.  Danas me naša Rogotinka obavještava da  sada i brod pod nazivom Plavi Jadran vadi pržinu, a da je duplo veći od Perice 2.  Ona je opet zvala i inspekciju, i policiju.
Nažalost, sutra je nedjelja i ne znamo što će biti, ali činjenica je da se ovo mora hitno zaustaviti i provjeriti. Daljnje produbljivanje dna  velika je prijetnja i Neretvi i kanalu zbog mogućeg još većeg zaslanjenja.

"Perica Dva" - Fotografija NENADA MEDAKA, uslikana 05.07.2008. punog pržine kako ide uzvodno. Ovo je slikano neposredno prije neretvanskog mosta.lijepa-nasa @ 19:49 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
petak, srpanj 11, 2008
Dobili smo ljubazni dopis ravnateljice Dubrovačkog Zavoda za javno zdravstvo u kojemu objašnjava rezultate kvalitete mora. Poslala je i tablicu u kojoj se prati i  dobro vidi  razlika kvalitete mora na  dvije lokacije (Kominsko i Opuzensko ušće), ali je, nažalost, nisam mogla prenijeti.

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije provodi ispitivanje kakvoće mora na 95 plaža prema Županijskom Programu.
Ispitivanja se provode u 15-dnevnim intervalima, a nakon svakog ispitivanja podaci se mogu naći i na našim web stranicama www.zzjzdnz.hr
Kriteriji za ocjenjivanje kakvoće mora na plažama, kao i metode ispitivanja propisani su Uredbom o standardima kakvoće mora na morskim plažama (NN33/96), koja je usklađena sa Direktivom EU o vodi za kupanje, Smjernicama za kakvoću mora za kupanje u Sredozemlju Mediteranskog akcijskog plana Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP/MAP) i kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Najznačajniji indikatori onečišćenja mora fekalnim otpadnim vodama su mikrobiološki pokazatelji pa njihovo prisustvo upućuje na potencijalni rizik od zaraznih bolesti. Mikrobiološko zagađenje na nekoj točki ispitivanja može jako varirati u vremenu, što ovisi o načinu ispuštanja otpadnih voda te o meteorološkim (vjetar, sunce, temperatura zraka i mora), hidrografskim uvjetima (padaline), strujanju mora ali i konfiguraciji i mikrokonfiguraciji morskog dna.
Umjerena onečišćenja na spomenutim plažama javljaju se zbog utjecaja ušća rijeke Neretve, posebno u kišnim periodima.
Za vrijema ispitivanja mora od 9. do 11.06.2008.  primjećeno je fekalno onečišćenje na plaži Ušće Ploče. 10.6.2008. broj fekalnih koliforma u 100 ml. morske vode je iznosio 208.
Povećan broj fekalnih koliforma, indikatora svježeg onečišćenja mora fekalnim materijalom upućivali su na dodatno uzokovanje. I slijedeća tri uzorkovanja na istoj plaži (16., 17. i 18. lipnja) također nisu udovoljavali standardima Uredbe (broj fekalnih koliforma u 100 ml. morske vode 16.6.2008. iznosio je 228, 17.6. 140 i 18.6. 110), pa je inspekcija zaštite okoliša postavila tablu zabrane kupanja.
Morska voda nije prirodan okoliš za većinu mikroorganizama koji putem otpadnih voda dospijevaju u more, te dolaskom u more njihova koncentracija vrlo progresivno opada. Dio mikroorganizama na svom putu kroz more nestaju jer se akumuliraju u različitim morskim organizmima (školjkaši, ribe). 
Mikroorganizmi se u morskoj vodi šire putem turbulencije i difuzije (morskih strujanja) a u površinskom  sloju i putem vjetra. Na život i kretanje mikroorganizama u morskoj vodi utječu sunčevo zračenje (svjetlo) i temperatura, morske struje, turbulencije, difuzije, salinitet, teške kovine, pH i biološki čimbenici.
Navedeni čimbenici nikad ne djeluju izolirano na preživljavanje mikroorganizama, već stupaju u različite interakcije, a njihovo zajedničko djelovanje skraćuje život mikroorganizama. ( npr. duljina preživljavanja pojedinih indikatora se kreću od 2 do 7 sati u uvjetima svjetla, te 70 i 150 sati u uvjetima mraka.)
More na plaži Ušće Ploče koje je na samom ušću Neretve vrlo je blizu izvora onečišćenja, jako je plitko i toplo sa slabom cirkulacijom, pa je upravo zbog tih razloga vjerojatnije da će biti više patogenih mikroorganizama nego na stotinjak metara udaljenijoj plaži  Ušće Opuzen koja je još i nešto dublja i hladnija.
Promatrajući rezultate analize mora na ove dvije plaže kroz zadnje dvije godine može se zamjetiti kako je more na plaži ušće Ploče kontinuirano podložnije utjecaju indikatora fekalnog onečišćenja od mora na plaži ušća Opuzen

Iako je čitav niz uvjeta koji utječu na količinu bakterija u uzorku mora, za pretpostaviti je da se na području ove dvije plaže u sukobljavanju riječne i morske struje u njihovoj interakciji stvaraju različita mikrostrujanja i mikrouvjeti pogotovo obzirom na konfiguraciju dna (različitu dubinu na ove dvije plaže).
Najnovija ispitivanja  26. lipnja ocjenjuju more na plaži Ušće Ploče kao more podobno za kupanje. Mjerenje od 26. lipnja pokazuje pad na 20, a od 10. srpnja na 14 fekalnih koliforma u 100 ml. morske vode.
Premda ne možemo tvrditi što je dovelo do onečišćenja u mjerenjima od 10. -18. lipnja, iz dugogodišnjeg monitoringa i same činjenice da se ove dvije plaže nalaze na mjestu ušća rijeke opterećene različitim onečišćenjima, da su u neposrednom susjedstvu poljoprivredne površine i teretna luka, možemo očekivati da će se to periodično ponavljati.
Dugoročno rješenje treba tražiti u izgradnji komunalne infrastrukture, podizanju ekoloških standarda kao i otklanjanju i obradi otpadnih voda te većoj kontroli gospodarenja poljoprivrednim površinama i sl.

Matija Čale Mratović dr.med. ravnateljica Zavoda
Dolores Grilec dipl.ing. kemije,  
Voditelj Odjela za okoliš
                                                            
                       
   


                                                              
                                                                                   
lijepa-nasa @ 20:32 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 9, 2008

U ove vruće dane teško je doći do informacija, ali jednu, nama vrlo važnu, upravo sam dobila. Želeći da svi zainteresirani znaju pravo stanje kvalitete mora na ušću Neretve poslala sam glasnogovornici Ministarstva zaštite okoliša zamolbu koju vam objavljujem. Gospođa je odmah  odgovorila, a i odgovor objavljujem, tako da sada svi znamo kako nam more ne ocjenjuje nitko iz Zagreba, nego iz milog nam grada Dubrovnika! Stoga pod hitno šaljem isti zahtjev u našu Županiju i Zavod za javno zdravstvo grada Dubrovnika!

Vidim, ništa od moga odmora!


Štovana,
                     u dijelu doline Neretve stanovništvo je vrlo uznemireno zbog zbunjujućih informacija o kvaliteti mora u našemu kraju. Naime, danas je u Jutarnjem listu, u članku "Za kupanje nije čak 15 plaža"  između ostaloga, tiskana i ova rečenica: "Rizična lokacija je i u Općini Ploče, odnosno u kominskom ušću Neretve u more, gdje su u nešto manje od mjesec dana dva ispitivanja pokazala jaču onečišćenost."
Redovito pratim na stranicama Vašega Ministarstva ocjenu kakvoće mora, i na stranici našega bloga objavili smo i prošle i najnovije rezultate kakvoće, koja je sada bolja i more je pogodno za kupanje. Ne sumnjam u rezultate, jer znam da nam je ovdje sve zagađeno, a dio zagađenja donese i Neretva.
                      No, ono što zbunjuje je kakvoća mora na Opuzenskom dijelu ušća, koje je I. kategorije, što je jednostavno nemoguće. Radi se o istom, malom i plitkom zaljevu koji je nedjeljiv, i sve ono što se događa na tzv. Kominskome dijelu ušća reflektira se i na Opuzenskom. Događa se da lopte ili jastuci za kupanje "pobjegnu" kupačima na Kominskome dijelu ušća, i nađu se na Opuzenskom . Istom logikom putuje i onečišćenje! Lijepo Vas molim za objašnjenje, koje sam zatražila mailom od  Nevie Kružić, ali ga nisam dobila. Vaš ću odgovor objaviti na našemu blogu koji je vrlo čitan (899 tisuća posjeta)!


Unaprijed zahvaljujem, sa štovanjem! Ana Musa, Ploče

A evo odgovora:Poštovana,
Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva ne ocjenjuje kakvoću mora. Ono objedinjuje rezultate mjerenje svih jadranskih županija i objavljuje ih na svojoj Internetskoj stranici. Uzorke uzimaju i obrađuju ovlašteni laboratoriji s kojima županije sklope ugovore a to su uglavnom Zavodi za javno zdravstvo. Te Vas stoga upućujemo da se sa svim podacima i pitanjima koje imate obratite tim dvjema institucijama. 
S poštovanjem,


Ured glasnogovornice

 

lijepa-nasa @ 11:39 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 8, 2008
Iako sam mislila da se neću javljati do rujna, vidim da su svi zabrinuti i ljuti zbog ušća, pa vas sve želim malo obradovati najnovijim rezultatima kvalitete mora na ušću. Kupajte se bez brige, evo zvaničnih rezultata Ministarstva zaštite okoliša.
Naše je more na ušću PODOBNO za kupanje! Uživajte!

Ocjena kakvoće mora na plažama u sezoni 2008.


DUBROVAČKO - NERETVANSKA ŽUPANIJA / Ploče

Datum: 20.06.-26.06.2008

Plaža Datum Kakvoća mora
Ušće Ploče 26.6.2008
LEGENDA
More visoke kakvoće (I.)
More podobno za kupanje (II.)
Umjereno onečišćeno more (III.)
Jače onečišćeno more (IV.)

Ako želite vidjeti vremenski prikaz ocjena kakvoće mora za neku plažu, odaberite je u tabeli.

lijepa-nasa @ 11:08 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.