Blog - srpanj 2011
subota, srpanj 30, 2011
                 Makar nam lito bilo vilovito, ili kišovito –prolazi brzo, brzo. Eto nas već na pola sezone. Oduvijek sam imala osjećaj, čim počne kolovoz – gotovo je, sve kreće u pravcu jeseni. Ma draga je meni jesen, čak više od ljeta, ali samo u ljeto sve je puno života, sastaje se obitelj, dolaze prijatelji…..

                 Moja tri najdraža muškarca u životu, tri unuka, tu su već gotovo mjesec dana, a  četvrtog, najmlađeg, tek smo donijeli iz rodilišta.

                 Noćas pred zoru, stigao je iz Vukovara i stariji sin. Krenuo je odmah sa posla, i kaže – sve do Jablanice pratila ga kiša. Bio je umoran i iscrpljen, ali sretan. Sretan što je došao doma, tu gdje je odrastao, i gdje ga sve veže. Priča kako je baš na granici  na radiju zapjevala Doris Dragović znakovitu pjesmu : Srce vuče južnom kraju, srce vuče zavičaju! Džabe sve, svoje je svoje, za sva vremena, ma gdje bio!

Izašao iz auta, i ne može se nauživati našega zraka, miriše mu na more! Pitam ga zar ne osjeti miris ugljena, antracita. Ma kakav antracit, da je ne znam kako smrdjelo, njemu miriše.

                  Pa neka on sada uživa u odmoru u svome zavičaju, sa svojim klincima,  a  ja  ću malo u svoju ravnicu! Baš me zanima hoće li meni zamirisati Dunav, kao što mome sinu miriše njegovo more!
lijepa-nasa @ 21:14 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 28, 2011
                    U organizaciji Kulturnog društva Festival Ploče,  u sklopu Pločanskoga ljeta 2011. u utorak,   26.07.  u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u 21.00 sat održan je koncert kakvoga Pločani sigurno još dugo, dugo neće čuti.

                    Naš mladi sugrađanin, pijanista Ivan  Marinović već 10 godina iskreno želi Pločama dati glazbenu kulturnu konstantu, da ozbiljna glazba postane neizostavan i važan sastavni dio naše lokalne kulture, i dovodi nam  profesionalce koje bez njega  nikada ne bismo čuli, jer takvi umjetnici nemaju običaj  nastupati po  malim mjestima. No, dolaze zbog svoga prijatelja Ivana.  Ovaj kvalitetni koncert je bio tematski : minimalizam u glazbi, sa raznim stilovima i majstorima: J.S. Bach, Avro Part, Massenet, de Falle, a na kraju je - za relaksaciju - odsvirana poznata tema iz filma  «Schindlerova lista». Da  bi što više približio klasiku slušateljima i pomogao im razviti senzibilitet za ozbiljnu glazbu, za koju probrana publika u dvorani već ima sklonost  i potrebu  za slušanjem, Ivan Marinović uveo je  publiku u svako djelo kratkim zanimljivim objašnjenjem. Pokušaj promjene definiranja  prostora iz frontalnog u centralni  razmještajem stolica uokrug klavira također je pridonio intimnijoj koncentraciji na zvuk, posebno na krajnje tihe efekte u djelima Avra Parta.

                 Violinist Marko Hvala iz Slovenije, školovan u Koelnu i Kopenhagenu, nagrađivan i priznat na raznim natjecanjima, izvodio je sva djela snažnom koncentracijom i sugestijom i vrhunskom tehnikom  kakvu naše malo mjesto ne poznaje i nema priliku čuti u živo. Bio je to glazbeni doživljaj visoke kvalitete. Zaista bi svi u našem malome mistu  trebali biti počašćeni gostovanjem takvog majstora violine kao što je Marko Hvala.

Uvedena je još jedna  novina u izvedbi: na  određeni  dio programa dodali su stihove Lorce, tako da je večer zaista bila posebno proživljena, zahvaljujući i  scenski nježnim sugestivnim glasom  lijepe mlade Valentine Kučinić.

Zaljubljen u svoje Ploče, Ivan Marinović, akademski majstor na klaviru već desetak godina žrtvuje svoj kratki odmor na organizaciju i prihvat gostiju. Ako mu nismo napunili salu (na našu i radi uglednoga gosta - njegovu sramotu), zaslužuje barem nekoliko rečenica u medijima i zahvalu gradske vlasti. Ja tako mislim!lijepa-nasa @ 20:30 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 26, 2011
            Mili Bože, baš smo različiti. Netko tu među komentatorima ozbiljno misli da se ovaj blog piše radi komentara. Ne znam kome bi  mogao biti cilj da prikupi što više komentara. I što će s njima? Hvaliti se okolo, ili što?! Meni su komentari važni samo zato da iz njih dobijem povratnu informaciju. A što sam mogla zaključiti iz komentara na post «Dok palme njišu grane»? Skoro sve same gluposti, i malo, malo toga što se odnosilo na temu.

Jedan pametnjaković koji je očito ozbiljno opterećen onim što radim napisao (i ostao živ): «Onaj dio Komina kojemu je osta smrad neka digne doticnoj spomenik jer ona je OPET uspila zaustavit…..» Naglasak je, očito, na «opet». Što sam to do sada zaustavila, i što sam trenutno zaustavila? 

Istina je da smo u našoj udruzi  od 1999. do 2005. vodili borbu protiv koncesije za vađenje pijeska na lokalitetu ušća Neretve. Da smo barem ranije uspjeli to zaustaviti, naši bi škanji i danas krasili ušće. Je li dakle bilo potrebno zaustaviti pjeskarenje na ušću?

Istina je da smo 2005. godine aktivno sudjelovali u zaustavljanju betoniranja i apartmaniziranja ušća od strane Švedske firme Nordhus medical. Inače, projekt je bio čista laž, a zapošljavanje 700 neretvana bajka. Govorilo se najprije o lječilištu, zatim o 2.500 apartmana, a kada je vlasnik firme došao u Ploče, spavao je u svome autu, jer nije imao novca ni za hotel. Kada nisu sa svojim lažima uspjeli ovdje, otišli su u Šibenik, gdje ih lokalne vlasti nisu htjele ni primiti, jer su znali istinu o njima. Do danas nigdje nisu sagradili svoju famoznu bolnicu, niti apartmane. Mislite li da ovo nije trebalo zaustaviti?

Zatim moram priznati da je istina kako sam sudjelovala u sprečavanju jedne interesne  grupe iz Zagreba, Splita, sa Hvara i iz Vukovara koji su baš na Parilima htjeli uzgajati školjke, i obećali su neretvanskim braniteljima 100 radnih mjesta  i plaću od 1000 eura. Ekonomski institut, i naš Nenad Medak dobili su identične rezultate: tu može raditi jedan do dva radnika, koji bi mogli  zarađivati tek nakon godinu dana. A da je to područje koncesionirano, mislite li da bi neretvanski ribari, ali i svi ostali  slobodno prolazili iz Neretve u more. Znalci kažu da ni u najgora, najteža vremena vladavine naših najgorih neprijatelja Parila nikada i nitko nije uzimao neretvanima. Je li to trebalo zaustaviti?

Treba li zaustaviti ili dopustiti gradnju brane podno Opuzena, pa neka Komin i dalje pliva za svake veće kiše, ili se treba boriti – ako je hoće graditi, da je sagrade tamo gdje joj je mjesto, da se zaštiti cjelokupno područje do ušća. To isto (sa mnogim drugima, naravno) pokušavam zaustaviti, i bila bih neizmjerno sretna da uspijemo. A sada nešto o legendarnoj palmi! Tko bi normalan tražio zaustavljanje radova čišćenja  uz Neretvu, jedina namjera je bila zaustaviti sječu palmi, I NIŠTA VIŠE! To je apsolutno razvidno iz moga teksta! Ali pojedinci iz Komina (kojima znam imena, i objavit ću ih ako me i dalje budu vrijeđali) kojima sam pomrsila račune u jednome od ovih projekata najradije bi da me nema, pa onda smišljaju svoje konstrukcije, izmišljaju ono čega nema, i vežu za neizbježnu politiku.

Tko u selu vježba pokazivanje  mišića, tko svojata javno (vodno) dobro, tko se zapošljava u carini, policiji….tko  psuje i piše jezikom kakav u životu nisam čula – ja doista ne znam, i ne želim znati. Znam samo da mi je Đorđi održao «predavanje» o radovima koje je on sa HV organizirao, a ja sam  (ne znam kako ni zašto) spriječila, i još svašta, svašta!

Na svu sreću upoznala sam i jedno sasvim drugo – simpatično, veselo, druželjubivo lice Kominjana, pa  ovih nekoliko jadnika što ne rade ništa osim što pljuju po drugima nikako nisu i ne mogu biti predstavnici svoga sela. Oni sami su kao spomenik koji stoji,nikada se ne mijenja, a od njega osim ptica nebeskih  nitko nema koristi. 
lijepa-nasa @ 21:52 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 21, 2011
                        Do danas nisam znala da  palme nekome mogu smetati, jer to je stvarno za ne vjerovati!

                    Zove me  iz Komina oko 13,30 sati jedna gospođa, izvan sebe od  bijesa, i moli za hitnu intervenciju, jer da se bagerom vade palme pokraj Neretve u Kominu. Odmah sam zvala gradonačelnika, koji se našao u čudu, jer su sa Hrvatskim vodama dogovorili redovito čišćenje i održavanje, a o palmama nije bilo govora. Nakon toga pozvala sam i voditelja Hrvatskih voda u Opuzenu, gospodina Joška Ercega, koji se javio iz Splita. On je, naravno, znao za ovu sječu i pokušao me uvjeriti da je to logično rješenje na koje oni imaju pravo.

Doista, u članku 83. Zakona o vodama piše da se radovima tehničkog i gospodarskog održavanja vodotoka smatra i  krčenje i košnja raslinja, obnavljanje, te zaštitne mjere uzgoja i sječe drveća i drugog raslinja. No, dalje piše da se ove mjere provode u skladu s propisom koji donosi ministar nadležan za vodno gospodarstvo nakon prethodnog mišljenja ministra nadležnog za poslove šumarstva. Čisto sumnjam da su ove palme stigle čak do ministarstva. To je bila paušalna odluka nekoga iz Hrvatskih voda, pa kako je odlučeno da se palme posijeku, isto tako mogu odlučiti i da se prekine sa tom sječom.

Do sada je naša udruga sa predstavnikom Hrvatskih voda gosp. Joškom Ercegom dobro surađivala, iako je bilo nesporazuma koje smo do sada uvijek uspješno rješavali. Zato sam sigurna da će i ovoga puta prevladati zdravi razum, jer mi je gosp. Erceg rekao da će odmah narediti da se  prekine daljnja sječa do sutra – a sutra ćemo vidjeti.

Kome mogu smetati palme, i zašto? Mogu biti samo od koristi i ljudima i rijeci, a samoj obali daju mediteranski izgled. Zato se nadam da će palme ostati tamo gdje jesu, i da će ta jedna posječena biti prva i zadnja.

A ako se sutra nastavi sječa, onda i mi, i palme i Hrvatske vode sigurno  idemo do Ministarstva zaštite okoliša.


lijepa-nasa @ 21:30 |Komentiraj | Komentari: 66 | Prikaži komentare
Od 1991. godine u Metkoviću se blagdan sv. Ilije (20. srpnja) slavi kao dan grada Metkovića. No, dobro pamtimo da su do Domovinskog rata Dan grada slavili 27. srpnja – na Dan ustanka naroda Hrvatske (i BiH).

Navodno se i nekada davno, sve do polovice šezdesetih godina prošloga stoljeća u Metkoviću štovao sv. Ilija, ali u samoupravnom socijalizmu su ga malo pomaknuli, jer svi su morali štovati revolucionarne datume. A ne k’o danas!

Često na forumu pročitam kako se pojedinci rugaju našemu gradu, ponajviše njegovu bivšem političkome imenu (Kardeljevo), zatim ljevičarskoj ideologiji, mentalitetu stanovnika, itd.

Ali kad se stvar pozorno razmotri, ništa nije kako se čini, sve je drugačije.

Ploče su grad niknuo u socijalističkom sustavu, prije toga nije postojao. Zato je jasno da sam narod nije mogao ni na koji način utjecati na naziv svoga mjesta – to je bila stvar politike i političara koje nije birao narod, već su izrasli iz tog nakaradnog sustava. Danas je sve drugačije. Dan našega grada obilježavamo  na važni dan iz Domovinskog rata, kada je 14.9.91. u oružanoj akciji "Zelena tabla - Male Bare"  prva u Hrvatskoj oslobođena vojarna bivše jugoarmije i kada su s našeg područja zauvijek protjerani ratni brodovi jugomornarice.

Kada sam danas prošetala Metkovićem, po milijunti puta sam bila sretna što živim u Pločama. Neka mi bude oprošteno, ali onaj vašar (ili sajam - ako ljepše zvuči) usred grada me je zgranuo. Posvuda more plastike u obliku dječjih pištolja, pušaka i drugih najrazličitijih igračaka i bižuterije (da ne kažem „kinesko smeće”), napuhani baloni, kokice..., u Metkoviću to nisam očekivala. Zapravo, nikada na Dan grada nisam ni bila u Metkoviću, pa nisam znala što mogu očekivati. Naravno, bilo je tu i dobrih,  korisnih i lijepih stvari, prigodnih suvenira koje su nudile metkovske udruge.

Često sam kao i mnogi naši građani ljutito prigovarala što se Dan grada Ploča ne obilježava svečanije, tako da i puk u tome sudjeluje, da nam blagdan bude svima,  a ne samo političarima. No, i to mi se čini bolje i dostojanstvenije od onoga što sam danas vidjela u gradu koji sebe naziva „kulturno središte Neretve”.


lijepa-nasa @ 01:02 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 18, 2011
Ljeto se razmahalo u punome sjaju, pa ona druga, ružnija strana svakodnevnice kao da ne postoji. Tko još po ovoj vrelini vodi računa o raznim nepravilnostima, nepravdama, lopovlucima…..  Zato ću samo napomenuti da sam dobila  mail iz ureda Jadranke Kosor,  predsjednice Vlade RH, vezan uz naše azbestaše i nedavno izglasani zakon o obeštećenju Salonitaša. No, o tome ćemo na jesen!  Sada je vrijeme  plaža, sunca i zabave.

Interesantno je da pri zadnjem ispitivanju kakvoće mora u RH od 12. srpnja na popisu i dalje nema pločanske gradske plaže, iako su na Radio Pločama pročitali da je Zavod za javno zdravstvo  naše Županije ispitao kvalitetu mora i nakon dosta godina utvrdio da je  i ova plaža pogodna za kupanje. More na kominskom ušću izgubilo je na kvaliteti, i sada je samo dobro, nije više izvrsno!

U velikoj ponudi zabava svuda oko nas, posebno interesantna mi se učinila ona u Gradcu, pod nazivom «Litnji karneval» koji se održao u subotu, 16. srpnja.

Ako bi cjepidlačili, rekli bi da i nije nešto naročito, ali nećemo cjepidlačiti jer je privukao masu ljudi, i ne znam kada sam u Gradcu vidjela toliku živost. U glavnoj ulici gužva je bila neopisiva, ali je interesantno da je malo ljudi sjedilo pod tendama kafića. Očiti je masovni manjak novca, prava recesija. No, iako maske nisu baš bile maštovite, bilo je raznoliko i veselo, pjevalo se na sve strane. Najupečatljiviji su mi bili likovi iz TV serije  Prosjaci i sinovi. Na čelu karnevala bila je kominska glazba, a kominjani su predstavili svoga varana za kojega je voditelj ustvrdio da je uzrok naglog turističkog uspona Komina. Rogotinjane su predstavile njihove mlade mažoretkinje.

Sve u svemu, Grački litnji karneval je  baš primjeren ljetu: bilo je veselo i otkačeno!

lijepa-nasa @ 00:35 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 12, 2011
                        Za tekst "Skandalozni prijedlog Vlade: Pločanski azbestaši ostaju bez obeštećenja", GO HDZ-a Ploče u priopćenju od 10. srpnja 2011. tvrdi da je i naslov i tekst, neistinit ili narodski rečeno, da lažem.

              Najprije moram  napomenuti da je izvorni naslov moga teksta „Skandalozni prijedlog Vlade”, a urednici stranice su dodali ono: «Pločanski azbestaši ostaju bez obeštećenja». No, nisu pogriješili, jer doista ostaju bez obeštećenja zbog propasti svoga poduzeća za koje nisu krivi, kao što ni Salonitaši nisu krivi  što je prestala proizvodnja sa azbestom. Činjenica je da pisci ovoga pamflet-priopćenja  u mome tekstu nisu htjeli vidjeti da sam napisala:»…već postoji Zakon o obeštećenju radnika profesionalno izloženih azbestu  koji je Hrvatski sabor izglasao prije točno 4 godine, i dopunio ga 2010. godine. Ovaj je zakon u konačnici dobar, a pokriva  interese SVIH radnika koji su radili sa azbestom. Međutim, ovaj koji se sada iz neobjašnjivih razloga želi nametnuti po hitnom postupku odnosi se SAMO na radnike iz Vranjica». I to je neoboriva činjenica, jer Zakon o obeštećenju radnika trgovačkog društva Salonit d.d. u stečaju Vranjic  je 8. srpnja donesen. A donesen je zato jer nitko nije lud da se sada, uoči izbora zamjeri glasačima iz Vranjica, jer 170 radnika ima obitelj, pa ako ih je 4 u obitelji eto ti skoro 700 birača. A naši azbestaši su  (po mome mišljenju koje ne mora biti točno) uglavnom glasači HDZ, pa vi radili ili ne radili, nemate problema. Baš mi je žao ako sam neke od tih glasača svojim tekstovima dovela u nedoumicu!

Salonitaši apsolutno zaslužuju obeštećenje od 219.000 kuna, ali ono što sam ja tražila, zbog čega sam pisala i predsjednici Vlade, i predsjedniku Sabora i predsjedniku RH, i ministru Bačiću, i županu naše Županije, i nekolicini saborskih zastupnika i zbog čega sam i sada zgranuta (za razliku od vas) je da se u taj posebni zakon  o obeštećenju , zbog nezakonito privatiziranog poduzeća (pogledajte izviješće o reviziji Plobesta) 24 neisplaćene plaće i oduzetim svim drugim pravima uvedu  i pločanski azbestaši! Dakle, o TOME obeštećenju sam pisala, nisam govorila o obeštećenju (zbog profesionalnih bolesti) koje radnici i Salonita i Azbesta/Plobesta  već dobivaju. Sedam članaka novoga Zakona i obrazloženje sam pozorno iščitala, no pitam se je li itko od vas pročitao Zakon o fondu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. U članku 19. navedenog Zakona, u odrednici o korištenju sredstava Fonda piše da se sredstva  Fonda koriste za financiranje zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, i taksativno se nabraja za što (zaštita, saniranje, poboljšanje, očuvanje, poticanje…), a nigdje ne piše za financiranje radnika propaloga poduzeća. Za mene je skandalozno da  u ocjeni potrebnih sredstava za provedbu ovoga zakona piše da nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu RH, a u čl. 4. Zakona piše da obvezu osiguravanja sredstava za isplatu obeštećenja  preuzima FZOEU. Ne razumijem,  za vas to nije skandalozno? O sugeriranju da se radi o oduzimanju sredstava namijenjenih Pločama” mogu samo reći da ste bezobrazno previdjeli vrlo bitno slovo „i” u tekstu, jer se ne radi  samo o Pločama, već o mnogim gradovima koji imaju projekte koji se financiraju upravo prema čl. 19. navedenog Zakona o Fondu, a kada se ta sredstva daju Salonitu, zbogom projekti i saniranja odlagališta. Je l' i to lažem? Moram priznati da me je vaša srcedrapateljna  kuknjava o mome  uznemiravanju NAPAĆENIH radnika… bla,bla,bla… od srca nasmijala. Što ste to vi napravili za te napaćene radnike. Vaša stranka HDZ jeste, sve što je napravljeno na tome planu, napravio je HDZ. Ali vi, HDZ iz Ploča – ma baš me zanima što ste to vi napravili za te ljude. A ja, ovako lažljiva, nudim vam svoj rad na dlanu, pa ako laže koza, ne laže rog! Evo  vam linkova 65 mojih  članaka  u kojima sam pisala o azbestašima iz Ploča i azbestu. Koji god link kliknete, svuda ćete naći problematiku vezanu uz azbest! Osim toga, organizirala sam dvije tribine (jednu sa Društvom Žrtve azbesta) na koje sam dovela dr.sc. Rajka Ostojića, prof. dr. Ivu Banca,  najpoznatijeg hrvatskog ekologa Vjerana Piršića…..Šest puta sam sudjelovala u radu Saborskoga odbora za zaštitu okoliša sa temom azbesta,  organizirala prosvjed, sa Mjesnim odborom Ploče provela Peticiju za azbestaše, bezbroj puta bila u svim medijima upoznavajući hrvatsku javnost sa problemima pločanskih azbestaša, čak sam i Europski parlament obavijestila o svemu – i vi meni držite predavanje o tome da lažem, insinuiram, strašim lnaše azbestaše. Davno sam čula da je politika najveća kurva na svijetu, i bome sam se osvjedočila o tome. A politiku vode političari!

 Sanacija - koga ili čega?

Zagađivanje istine

 Žrtve Azbesta i Žrtve Azbesta 2

Pošto pluća u Pločama?

Vrijeme čekanja

Zaustaviti trovanje azbestom u Pločama

crno bijeli prah – ugljeno azbestni strah

azbestni kruh

azbest kao sudbina i azbest kao sudbina 2.dio

razotkrivanje

nema dovoljno dokaza da je azbest opasna tvar

saniranje laži

oprez, sadrži azbest

u mojim ste molitvama

izvan vremena i prostora

krivi su mediji i udruge

azbest svuda, svuda oko nas

otvoreno

(s)lijepa naša neretva

godine šutnje i trovanja

strašna neka demokracija

slavni sude

vjerujem – ne vjerujem …………

azbest ubija

slavni sude, tko je kriv?

azbest iz ploča, azbest u ploče

azbest i turistički kapaciteti

vrijeme naplate

psi laju, karavane prolaze

opet azbest

tužiti i suditi ekologe i novinare.

zapisnik

otići ili ne?

sve generacije azbesta

ostvarivanje prava

mirovina pod posebnim uvjetima

više nema vremena za čekanje

mrva nade

najveći svjetski proces

na pola puta

prava istina

građani zovu

tri smrti u tri dana

životna raznolikost

jesmo li (p)ostali bez srca?

tamo gdje je sve započelo

kako nam lažu?!

još jedna tužna vijest

počela su hapšenja aktivista

mjesto za sve naše lopove

bez komentara

nema nade za nas

dobre vijesti

a sad - pucajte!

pošto plobest?

pravo na istinu

sidra spasa

vozanje sa točke "a" do točke "b"

priznajem, kriva sam!!!

skandalozni prijedlog vladelijepa-nasa @ 22:08 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
subota, srpanj 9, 2011
                  Potaknuta jednim komentarom na stranici Ploce.com vezanim za  skandalozni Vladin Prijedlog zakona o obeštećenju radnika trgovačkog društva Salonit d.d. u stečaju Vranjic,  , moram se posuti pepelom i zamoliti svekoliku neretvansku javnost za oprost grijeha.  Naime, u navedenom  komentaru  se  kaže «da se predloženi  zakon krivo tumači, te da prava radnika Plobesta nitko ne dira, a što znači da  obeštećenje za njih stoji i dobit će ga prema postojećem zakonu, te da se ovaj novi zakon odnosi samo na djelatnike "Salonita"- njih 170 koji su poradi uvođenja evropskog zakona kojim se zabranjuje uporaba azbesta ostali bez posla i egzistencije pa će im u roku od dvije godine država u to ime isplatiti obeštećenje u iznosu od 219 000 kn (znači zbog gubitka posla poradi primjene evropske zabrane uporabe azbesta, ne zbog oboljenja). Dok za sve druge radnike u Hrvatskoj, znači i Plobestaše i Salonitaše koji  su profesionalno oboljeli od utjecaja azbesta ostaje postojeći zakon o obeštećenju temeljem kojega će svi koji imaju uvjete biti obeštećeni».

                  Sve navedeno je točno, posipam se pepelom što izazivam zabune i uzbune, a stvarna je istina da pločanskim azbestašima ne treba ništa. Tako otprilike reagiraju i u Saboru, a zašto i ne bi kad nema glasa koji će im protusloviti. Zato je bez ikakvih problema navedeni Zakon za salonitaše i donesen po hitnom postupku  na 23. sjednici 8. srpnja 2011.

                  Stvarno je uputno napadati mene, to je i najlakše, jer azbestaši  imaju divni zakon na papiru, neki imaju  i rješenja o odšteti, a rijetki su dobili i novce po tome rješenju. I nema veze što po tome zakonu  imaju pravo svi koji su radili sa azbestom, ma odakle bili! Za Salonitaše treba poseban zakon jer im je država zatvorila tvornicu kad je zabranjena proizvodnja azbestnom, a Pločanima je ta ista država također «uspješno» zatvorila tvornicu iz drugih razloga, nezakonito im privatizirala firmu, 24 mjeseca ih iskorištavala  tako da rade bez plaća koje nikada nisu dobili, oteli im dionice i dala im nogu u guzicu. Njima nakon svega nije trebao posebni zakon, a ne treba ni sada, prema reakciji sugrađana. Salonitaši će zbog svoga nerada sa azbestom dobiti svaki po 219 tisuća, i to ne iz državnog proračuna, nego iz naših zajedničkis sredstava iz FZOEU, a naši azbestaši će za svoj rad dobiti šipak. Još su im fino  prodali firmu za debele novce, a tko je te novce dobio, i od koga je dobio, o tome nećemo, to nije važno. Salonitaši barem imaju zemljište i tvornicu, pa postoji nada da se i iz toga mogu naplatiti, naši doista nemaju ama baš ništa.  I netko iz naše doline ima hrabrosti reći da je «u ovoj priči potpuno neovisan». Što to znači? Jesam li ja možda o nekome ili nečemu ovisna? Nisam radila u Azbestu, ni nitko moj nije, nemam tamo zemljište, ne dobivam nikakve novce, i nemam ama baš nikakav interes, osim moralne satisfakcije. Osjećam se dobro i sretno kad znam da sam učinila nešto plemenito! Očito griješim, jer su u ovome kraju puno cjenjeniji oni koji «neovisno» promatraju svoj narod kako ih lažu i omalovažavaju. Valjda se tako sami osjećaju jači i važniji!
lijepa-nasa @ 18:59 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 6, 2011
           Sutra ili u petak bi na prijedlog Vlade RH  u saborsku proceduru po hitnom postupku trebao biti uvršten  Zakon o obeštećenju radnika Salonita. Taj bi zakon omogućio isplatu po 210.000 kuna svakom Salonitašu iz Vranjica. Štos je u tome da već postoji Zakon o obeštećenju radnika profesionalno izloženih azbestu  koji je Hrvatski sabor izglasao prije točno 4 godine, i dopunio ga 2010. godine. Ovaj je zakon u konačnici dobar, a pokriva  interese SVIH radnika koji su radili sa azbestom. Međutim, ovaj koji se sada iz neobjašnjivih razloga želi nametnuti po hitnom postupku odnosi se SAMO na radnike iz Vranjica. Ovaj skandalozni prijedlog Vlade ne može ostaviti ravnodušnim nikoga normalnog.

Treba napomenuti  ono što svi znamo – predsjednik Sabora RH  Luka Bebić iz naše je Županije. Od njega nismo čuli  ni riječi o ovome ishitrenom prijedlogu Zakona.

Iz naše Županije je i ministar zaštite okoliša Bačić, koji  (prenio mi je jedan zastupnik Sabora) traži od Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti da osigura sredstva za tu nakanu. A sredstva na računu fonda velikim su dijelom namijenjena gradovima, pa i Gradu Ploče, za saniranje odlagališta i drugih važnih projekata. Dakle, dignut će NAŠA zajednička sredstva da naknade štetu samo jednome dijelu azbestaša, onima iz Salonita. Nesretnicima iz doline Neretve slijedi jedno veliko ništa.

Iz naše Županije je i Nike Sudarević državna tajnica u Ministarstvu zaštite okoliša. Šuti! O Frani Matošiću ne želim trošiti riječi, njega i inače baš briga za Neretvu. Zastupnica SDP iz naše Županije dr. Tatjana Šimac Bonačić je obećala  svu moguću pomoć. I zastupnik Stipe Gabrić Jambo je čvrsto obećao zauzeti se u Saboru za naše azbestaše. Vidjet ćemo hoće li alarm uspjeti kod medija, ili će i dalje šutjeti o nama.

Sa puno gorčine poslala sam u ime naše Udruge pismo predsjednicima RH,  Vlade, i Sabora, nekim zastupnicima, županu naše Županije, ministru Bačiću i nekim medijima. U pismu između ostaloga stoji:

«………. Činjenica je da su  svi preostali radnici bolesni, napušteni, prevareni, opljačkani, otjerani na ulicu bez 24 zarađene, a neisplaćene plaće. Nedavno je prodana i njihova tvornica za 126 miliona kuna koju je prije osam godina od države kupilo nekoliko  hrvatskih tajkuna- privatnika za deset i pol miliona, a da u nju nisu uložili niti kune, niti je metar područja dekontaminiran od smrtonosnih čestica azbesta  i fenola. Strašno je da je jedna velika tvornica koju su desetljećima od svoje plaće  gradili ti radnici  uništena, opljačkana i  nezakonito privatizirana pa prodana za male pare privatnicima, a nakon nekoliko godina oni ih prodaju  za deset puta veću svotu, opet državnom poduzeću (HŽ - Kargo), što sam spomenula i na zadnjoj sjednici Saborskoga odbora za zaštitu okoliša, ali o tome apsolutno nitko ne vodi računa. Malo je bolesnih i obespravljenih azbestaša  ostalo, a nitko ih ne želi čuti. Napominjem da je Zakon o obeštećenju radnika profesionalno izloženih azbestu  isti  za SVE azbestaše, nema posebnoga zakona samo za Salonit. Zar je moguće da će se sada  izglasati posebni  Zakon o obeštećenju radnika Salonita, bez da se i spomenu svi oni umrli i žrtvovani iz ove nesretne doline. Zašto to radite našim ljudima, zašto ih toliko ponižavate i negirate. Svakako smo apsolutno suglasni da  radnici Vranjica dobiju naknadu koja je zapravo mala ako usporedimo s onim što su ti jadni ljudi izgubili, ali gdje su u toj priči  radnici iz Ploča. To je silna nepravda, kao i činjenica da se naš glas tek ponekad slabašno čuje, zagušen galamom iz Splita, gdje su novinari - zbog činjenice da i splićanima prijeti opasnost od azbesta - neprestano podgrijavali temu azbesta i azbestaša iz Vranjica.  Čini se da nikome od vas iz vlasti nije stalo do istine i pravde, nego samo do dodvoravanja onima koje zastupaju moćni mediji i sindikalni zastupnici samo jednoga dijela žrtvovanih azbestaša. Vjerujem da (bivši) radnici Azbesta iz Ploča i njihove obitelji na izborima neće zaboraviti tko ih je izdao i napustio.»

              Doista, na skorim izborima treba maksimalno  uključiti i mozak, a ne samo srce, i sjetiti se likova koji ovako bahato i negatorski  oduzimaju ljudima ne samo njihovo pravo, nego i zadnju mrvu dostojanstva.
lijepa-nasa @ 22:20 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 4, 2011
              Početkom lipnja pisala sam o užasnome neredu i nečistoći na lokaciji između kanala i Kartonplasta. Slike su  zorno pokazale da se doista radi o onečišćenju kakvo ne bi dozvolile ni najzaostalije i najnerazvijenije zemlje. To je užas za zdravlje, za oči, za zdravi razum čovjeka. Mislila sam, ljeto je, smrad je vrlo opasan, grad će nešto učiniti, dat će nalog komunalcima da to srede, jer to je područje grada. Evo je prošlo  mjesec dana od tada, i branitelj koji je molio da se o tome piše, danas mi reče da ama baš ništa nije učinjeno. Nered i smrad su isti, nepodnošljivi. A prema čl. 150. Odluke o komunalnom redu Grada postoji mogućnost da se  novčanom kaznom u iznosu od 4.000,00 do 9.000,00 kuna kazni pravna osoba, ako ne drži urednima i u ispravnom stanju kioske i građevine, te redovito ne čisti i ne održava njihov okoliš (članak 41. stavak 7. Odluke). ili ne ukloni tvrtku postavljenu na pročelje objekta u roku od 15 dana od prestanka obavljanja djelatnosti, odnosno prestanka korištenja poslovnog prostora (članak 24. stavak 6. Odluke). Na ovoj lokaciji postoje indicije za oba prekršaja, samo ih treba pretočiti u rješenja i naći adrese  (ne)ljudi koji su krivi za ovaj nered. Logično je da su vlasnici  dužni ukloniti napuštene, devastirane i ruševne objekte a ako ih ne uklone bez obzira što  predstavljaju izričitu opasnost po život i zdravlje ljudi, upravno tijelo nadležno za komunalne poslove trebalo bi naložiti vlasnicima uklanjanje u zakonskom  roku i obavijestiti građevinsku inspekciju. O tome predstavljaju li  objekti iz naše priče opasnost po život i zdravlje ljudi, trebalo bi zatražiti  stručno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo. Ovako šporki i neodgovorni baš pripadamo Balkanu.

         O plaži više neću ni pisati, dok netko zdravstveno ne nastrada uzalud je prozivati grad, i pozivati građane da se tamo ne kupaju.!

         O divlje izgrađenom mobilnom tornju TELE2 grad se također ne izjašnjava!  Zašto?            

          Klupe  postavljene duž šetnice do plaže naručila je i platila Turistička zajednica, a postavili su ih komunalci. Očekuju se  i  korpe za otpade, i to ćemo dobiti od Turističke zajednice.

Još uvijek ne znam tko je postavio i platio   nadstrešnice na nekoliko stajališta javnog prometa. Iako bi to po Odluci o komunalnom redu bila dužnost Grada, kako su poduzetni i agilni čisto sumnjam u to!

Za divno čudo evo smo nakon tri mjeseca, ili devedeset dana došli  do zapisnika sa ožujske sjednice Gradskoga vijeća, što znači da ćemo ovim tempom zapisnik sa 21. sjednice održane 27. lipnja dobiti koncem rujna. Zbilja se drži do javnosti, nema što! Nema veze što po Aarhuskoj konvenciji, ali i domaćem Zakonu o pravu na pristup informacijama, javnost mora biti obaviještena, i mora znati sve. Ali to se odnosi na neke druge, kod nas ne mora, što manje javnost zna, manje se ljuti!
lijepa-nasa @ 23:12 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
subota, srpanj 2, 2011
 

Tekst i fotografije: Linda Markota

                             Daleko od gužve i litnje vreve, a tako blizu. Poklanjamo vam kratki vijađ od Škanja kroz kanal Vlaška pa Lišanskom kroz Vranjak. Osjećaj ushićenja, uživajući u ovoj lipoti, jednak je strepnji za ovaj kraj. Pogledajte što je ostalo od Škanja! Nestalo je dječjeg smiha, mnoga djetinjstva i igre balunom odnešena su brodovima nakrcanim pržinom. Škanju triba hitna terapija sanacije ili ćemo ga zauvik izgubit. More nemilosrdno prodire u Neretvu i uništava našu didovinu. Svi njihovi trudi su nama ostavljeni u nasljeđe. A što ćemo mi ostavitI?

                             Ove žuke vjerno čuvaju rubne dijelove budućeg Parka Prirode i čekaju, čekaju kao što i mi čekamo dan kada će zaštiti ovaj jedinstveni blagoslov Svevišnjega.

 

lijepa-nasa @ 22:04 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, srpanj 1, 2011
Pridružujemo se kolegama iz gradova Zagreba, Karlovca, Rijeke, Krka, Pule, Paga, Zadra, Šibenika, Splita, Brača i Dubrovnika u nacionalnoj inicijativi udruga za zaštitu okoliša u snažnom protivljenju Prijedloga Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji.

Prijedlog izmjena omogućuje etažiranje vila i apartmana u zonama turističke namjene čime se nadomješta Zakon o igralištima za golf, ukidanje kojeg je konačno najavila Predsjednica Vlade RH u svibnju ove godine. Naime, Zakonom o igralištima za golf omogućena je gradnja apartmana i vila na golf - igralištu te njihovo etažiranje.

Izmjenama Zakona o prostornom uređenju i gradnji se omogućuje etažiranje na golf - igralištima koja su u turističkim zonama T3, a omogućuje se još i etažiranje i u ostalim turističkim zonama T1 i T2.

Tražimo da se golf - igrališta mogu graditi samo u zonama sportsko - rekreacijske namjene (R) i to bez mogućnosti gradnje smještajnih kapaciteta te etažiranja istih! Zabrana etažiranja u turističkim zonama je uvedena upravo kako bi se obala zaštitila od apartmanizacije i rasprodaje, te kako bi se potakla ulaganja u turizam kao djelatnost, a ne u špekulativne projekte preprodaje zemljišta i gradnje apartmana za prodaju na tržištu nekretnina.

Ukoliko se etažiranje u turističkim zonama omogući, špekulanti koji su pokupovali jeftinije zemljište u turističkim zonama umjesto da se bave ugostiteljsko-turističkom djelatnošću, višekratno će povećati vrijednost svog zemljišta te će ga moći preprodati po skupljoj cijeni građevinskim investitorima ili će moći sami graditi apartmane namijenjene nekretninskom tržištu. Osim toga, praktički se hoteli pretvaraju u stanove, pa se svaka hotelska soba može etažirati i prodati kao pojedinačna jedinica, a vile postaju vikendice Time se stvara dodatna konkurencija postojećim iznajmljivačima apartmana, koji ionako imaju malu popunjenost tijekom godine, te se opterećuju lokalne zajednice da financijski podržavaju infrastrukturu za "gradove duhova" na jadranskoj obali. Poticanje ulaganja u nekretninski biznis ne doprinosi kvaliteti hrvatskog turizma nego, upravo suprotno, uništava obalni pojas!.. Na štetu ozbiljnih turističkih investitora zadovoljavaju se privatni interesi građevinskog lobija za brzom prodajom vila i apartmana.

Predloženim izmjenama obvezuju se jedinice lokalne i područne samouprave da prodaju zemlju u svom vlasništvu mimo provođenja javnog natječaja za potrebe formiranja neizgrađene građevne čestice, ako taj dio ne prelazi 50% površine planirane građevne čestice! Smatramo nedopustivim da se neposredno nakon najave ukidanja Zakona o igralištima za golf iz razloga na koje smo mi opetovano upozoravali, sporne provizije tog zakona ugrađuju u druge zakone uz sada još veći postotak zemljišta koje lokalna samouprava mora ustupiti investitoru. Predlažemo ukidanje bilo kakve mogućnosti prodavanja zemlje u vlasništvu tijela državne vlasti i države bez javnog natječaja jer takve pogodbe imaju veliki koruptivni potencijal.

Nevjerojatno je i to da su se zadnje izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji donijele 6.5.2011., da bi ga Vlada ponovo uputila u izmjene već nakon mjesec dana, 9.6.2011.

Protivimo se u cijelosti usvajanju Prijedloga Zakona o postupanju s nezakonitim zgradama zbog proceduralnih i sadržajnih razloga. U saborsku proceduru se krenulo bez precizne ocjene stanja (ne zna se čak niti koliko nezakonitih zgrada uopće ima), kvalitetne javne rasprave te neposredno pred parlamentarne izbore.

Sadržaj Prijedloga zakona je neprihvatljiv jer omogućuje legalizaciju gotovo svih nezakonitih zgrada bez nijansiranja različitih oblika bespravne gradnje, devastaciju Zaštićenog obalnog pojasa te ekstraprofit krupnim bespravnim graditeljima. Prema ovom Prijedlogu zakona se mogu legalizirati i bespravno izgrađene stambene kuće samo desetak metara od mora, a izvan građevinskih područja definiranih u prostornom planu, što dovodi do kolapsa sustava planiranja prostora. Zakon predviđa i diskrecionu odluku pri legalizaciji što otvara prostor za korupciju.

Ukoliko je inicijativa za legalizaciju bespravne gradnje vođena socijalnim motivima, a ne pogodovanju krupnim bespravnim graditeljima na obali, u zakonu je trebalo odrediti socijalne kriterije za legalizaciju. Ovako je jasno da će od zakona imati koristi jedino krupni bespravni graditelji koji će si od ekstraprofita moći priuštiti plaćanje financijske kazne i troškova legalizacije dok će siromašni na kraju i dalje ostati u ilegalnim objektima koje će im na kraju država ili srušiti ili ih isključiti iz komunalne infrastrukture.
lijepa-nasa @ 14:11 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.