Blog - srpanj 2015
petak, srpanj 31, 2015

Skandal oko arbitraže  Hrvatsko – Slovenskog dijela Jadrana već nekoliko dana trese obje  zemlje, a dio neodgovornih medija čini sve da se rasplamsa još više, i da između Hrvatske i Slovenije dođe do što većih tenzija, zapravo do mržnje. Osobno mislim da  slovenski mediji usput računaju i na bitno smanjeni dolazak Slovenaca na naš Jadran, jer strah od reakcije Hrvata  je presudan u odabiru destinacije za godišnji odmor.

No, svugdje ima pametnih ljudi koji razotkrivaju prljave igre vladajućih elita, pa sam tako danas dobila od moga slovenskog prijatelja link na http://www.politikis.si/?p=154426  i članak Leljak razkril: “Sekolec je udbaš!” A je ta človek nalašč miniral arbitražni sporazum?!

 Roman Leljak, slovenski publicist i svjedok na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču tvrdi  da je "neoprezni" arbitražni sudac Jernej Sekolec registrirani suradnik Udbe, i da je sve ovo grozna  igra da komunizam ostane na vlasti u Sloveniji i Hrvatskoj. Sve je  jasnije da je opcija i u Sloveniji i Hrvatskoj da se za arbitražu koriste igre na emocije Slovenaca i Hrvata. Oni žele razdor. Milanović želi emocijama Hrvata dobiti razliku glasova ...S druge strane,  slovensko javno mnijenje će biti protiv Hrvata.

Sekolec Jernej je sudionik UDBE, njihov čovjek. Slovenske vlasti su podatak  o tome prikrile, kada je bio predlagan za arbitra.  U  knjizi Leljaka  „Speča Udba“ (Spavajuća Udba) Sekolecovo ime može se vidjeti  na popisu udbaša iz navedene knjige pod brojem 582. Kao bivši udbaš Sekolec je  vrlo dobro znao sve tehnike prisluškivanja, a snimke razgovora između njega i Drenikova su navodno kristalno jasne ... Leljak je za hrvatski portal Direktno.hr  (http://direktno.hr/en/2014/direkt/21205/Leljak-Jernej-Sekolec-bio-je-suradnik-Udbe-skandal-s-Hrvatskom-je-smi%C5%A1ljen.htm )  u vezi Sekolca rekao: "Ovaj sudac, jer je bio suradnik Udbe,  znao je da  tajna služba može slušati i kako. On je to učinio namjerno ... "

Leljak za Direktno.hr trdi: "Pošto je potpuno jasno da je taj arbitar, Sekolec, za vrijeme Jugoslavije bio aktivni suradnik Udbe, jasno je da je u ovom periodu došlo do tajnog dogovora između lijeve vlade u Hrvatskoj i lijeve vlade u Sloveniji". Dodaje da su i jedna i druga strana igrale na emocije.

"Izabrali su arbitražni zakon na način na koji smo svi vidjeli, s tim da su postigli sljedeće: lijeva vlada u Hrvaskoj dobila je domoljubnu sliku, što će im povećati mogućnost pobjede. S druge strane, Sloveniji to odgovara jer su ocijenili da će doći do sukoba između nas koji se bavimo pitanjem Udbe i poslijeratnih grobišta, da ćemo otići svatko na svoj brijeg. Pravnim postupcima sigurno nije dobro da Slovenija i Hrvatska surađuju na slučajevima koji će biti otvoreni u Sloveniji, tako da slovenskoj bivšoj Udbi odgovara da nema nikakve suradnje između Hrvata i Slovenaca…..Bilo bi najbolje kada bi u Hrvatskoj pobijedio Karamarko i HDZ, a kod nas Janez Janša preuzeo vlast. Odmah bi trebali dogovoriti zajedničku sjednicu vlada Slovenije i Hrvatske, ali lijeva opcija ne ide u tom smjeru. Njima više odgovara da su naša dva naroda u sukobu, što im je u ovom trenutku nažalost uspjelo".

 

lijepa-nasa @ 12:29 |Isključeno | Komentari: 0
petak, srpanj 24, 2015
               Danas sam sa jednom gospođom iz Vrgorca malo razgovarala o prijevremenim  izborima u tome gradu. Žena nema veze sa politikom, nije član niti jedne stranke, ali ima troje mladih u kući, dvoje ima završene fakultete, treća studira,  a posla nigdje. Kaže kako su mladi sa Nezavisne liste silno razočarani,  ne rezultatima izbora, već svim  prljavštinama i igrama oko njih. Naravno da oni nemaju pojma o političkim kuhinjama stranačkih meštara, vjerovali su u bajku da mogu pobijediti, jer su mladi, obrazovani, pametni, djeca svoga kraja koji žele razvijati i u kojemu hoće živjeti.  No, na tim prijevremenim izborima , u Gradsko vijeće izabrano je 7 vijećnika (45,39 posto) HDZa,  Nezavisna lista mladih osvojila je 5 mandata s  sa 30,7 %,  SDP će imati dva vijećnika sa 14,19%, a HNS  je dobio 7,41% glasova imati će jednog vijećnika. Ni jedan kandidat za gradonačelnika nije osvojio više od 50 posto glasova, ali HDZov kandidat imao je 10% prednosti pred neovisnim kandidatom mladih, pa je za očekivati da će i tu pobijediti  HDZ. Što reći ovim mladim ljudima, kako ih ohrabriti da ne izgube nadu.  Jesu li uopće njihovi roditelji glasali za njih? Razmišljaju li kad glasaju da ovaj svijet pripada budućnosti,  mladima, a ne nama fosilima. Kako će  dokazati da znaju, mogu i hoće ako im se ne da šansa? Iz iskustva znam što znači biti oporba, pa tako i znam što ih čeka. Ništa se njihovo neće uvažavati, za njihove se prijedloge neće glasati ma kako dobri bili.

            Nedavno sam, kao oporbena vijećnica, na Županijskoj skupštini predložila deklaraciju o zaštiti Omble. HDZova većina glatko je odbacila moj prijedlog, ali su na zadnjoj skupštini ONI podnijeli prijedlog o zaštiti Omble, i naravno, to je prošlo. Tako će u povijesti pisati da je HDZ spasio Omblu. Isto će se događati i mladima iz Vrgorca. Ali oni bar pokušavaju spašavati svoj grad i hrabro se bore za njega. A što rade pločanski mladi? Kad mi netko kaže da ih nema, da se ne vraćaju – laže. I u sezoni, i izvan nje svi su kafići prepuni mladih. Njima je očito u Pločama dobro. A ako je dobro njima, i ne bune se, zašto bismo se mi bunili?

lijepa-nasa @ 21:47 |Isključeno | Komentari: 0
subota, srpanj 11, 2015
                Narodna poslovica kaže: čovjek snuje, a Bog određuje. Tako je bilo i sa mojim putom za Dubrovnik na Dijalog s građanima. Autobus koji iz Ploča za Dubrovnik polazi po redu vožnje u 12,30 sati čekala sam sat i pol vremena, pa kad je došao nešto prije 14 sati, upitala sam vozača kad stiže u Dubrovnik. Reče čovjek između 16 i 16,30 – kada je inače predviđen kraj sastanka, pa ja lijepo vratih karte, uzeh svoj novac i pravac doma. No, kako smo imali pravo i putem e maila postaviti ...pitanje, ono što sam htjela upitati na sastanku, napisala sam i poslala. 

                     Uvečer sam sa dobrim ljudima prispjela na otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara, i moram priznati da mi se nije svidjelo ono što sam vidjela. No, činjenica je da je generalna proba svečanog otvaranja 66. Dubrovačkih ljetnih igara na Stradunu startala u ponoć sa petka na subotu, a neki Dubrovčani su pri tome iskazali svoje nezadovoljstvo scenarijem otvaranja (čija je autorica Mani Gotovac) transparentima i bacanjem pomidora. Dakle, nisam usamljena u razmišljanju.
Nakon svečane ceremonije otvaranja 66. Dubrovačkih ljetnih igara brojni ugledni gosti, uzvanici, glumci… preselili su se na taracu Umjetničke galerije Dubrovnik na svečani domjenak. Tu sam srela našeg župana Dobroslavića, gosp. Branka Baćića i gosp. Franu Matošića u društvu sa predsjednicom, koju sam htjela slikati. Župan se našalio pa upitao gdje sam danas, a gosp. Bačić se nadovezao da su bili sigurni kako ću biti u Lazaretima na sastanku. Rekla sam im da sam ja narodni tribun, na sastanke idem javnim prijevozom, ali mi je zakasnio autobus, pa su se oni nastavili šaliti da bi poslali auto po mene da su znali za to. Znam da im je zapravo drago što me nije bilo, jer sam uvijek remetilački faktor. Da je bila druga situacija, drugačije bih i razgovarala, no morala sam „zavezati“ jezik, jer je ipak predsjednica države slušala naše pripetavanje.
                        Doma sam stigla u dva iza ponoći, pospana sam i umorna, imam puno posla, ali ipak, jutros od 10 sati gledam izravni prijenos događanja u Srebrenici na N1 TV. Ovu tragediju doživljavam sa puno, puno emocija. One zamotane, tužne majke u srcu su mi kao i Vukovarske majke. Ista tragedija, iste ubojice!

lijepa-nasa @ 19:44 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.