Blog - srpanj 2016
petak, srpanj 22, 2016
Imala sam čast prije dva dana popiti kavicu sa ministrom zaštite okoliša i prirode,  prof.dr.sc.. Slavenom Dobrovićem. Kava je dogovorena da bih mu mogla iznijeti bit neretvanskih eko problema. Zbilja bi bio smrtni grijeh da danas uništimo baš sve što je stoljećima bio izvor života neretvanskih ljudi.

Najbolji primjer suživota čovjeka i prirode je ono što radi naš poznati  Neretvanin Pave jerković , i još nekolicina  pojedinaca koji su krenuli njegovim stopama. Zapošljava, promovira, ugošćuje i zarađuje, a ništa ne zagađuje niti uništava. I to je to!

Neretvanski je čovjek desetljećima golim rukama otimao zemlju močvari i pretvarao je u ono što je danas: područje zvano  Zlatna dolina i hrvatska Kalifornija, gdje priroda i čovjek žive u potpunome skladu. Ni čovjeku , ni prirodi više nikakvi štetni zahvati nisu potrebni, da ne unište taj sklad, što uopće ne znači da se ne trebaju prihvatiti projekti koji će te vrijednosti obogatiti, zaposliti ljude i biti zapravo nositelji razvoja u budućnosti.

 Neretva sadrži najveće i najvrjednije ostatke sredozemnih močvara u Hrvatskoj i jedna je od malobrojnih preostalih u Europi. Sa stanovišta biološke raznolikosti, radi se o području od međunarodne važnosti. U delti je utvrđeno 820 vrsta bilja, što predstavlja oko 15% hrvatske flore, 311 vrsta ptica koje naseljavaju Europu, a njih 115 su gnjezdarice. Ukupno u slatkoj, boćatoj i slanoj vodi ušća obitava oko 150 vrsta riba, a 35 je slatkovodnih ribljih vrsta.

Delta je jedinstvena po raznolikosti močvarnih staništa u našem priobalju,  a uvrštena je u Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti. Ona također predstavlja područje NATURE 2000 prema EU zakonodavstvu zaštite prirode kojega smo obvezni provoditi temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Zato se, sukladno ESPO konvenciji trebaju  poduzeti sve prikladne i učinkovite mjere za sprečavanje, smanjenje i kontrolu značajnih negativnih utjecaja planiranih aktivnosti   vezanih  za cjelokupni sustav  projekta Gornji horizonti. Sramota je da neretvanska javnost pojma nema što se trenutno radi u RS vezano za ovaj mega projekt, kad nam već  nije pružena mogućnost izražavanja mišljenja ili primjedbi na istu i upućivanja tog mišljenja ili primjedbi nadležnom tijelu Republike Bosne i Hercegovine.
Sukladno Europskoj okvirnoj direktivi o vodama koja se odnosi na površinske i podzemne vode rijeka, kao i obalne vode i estuarij rijeke Neretve, tražimo da Vlada RH spriječi daljnju degradaciju, štiti i učvršćuje stanje voda Neretve i močvarnoga dijela koji je direktno ovisan o stanju Neretve, jer se  promjena regulacija vodotoka odražava  na vodni režim u samoj delti, i dužna je utvrditi  posljedice na biljni i životinjski svijet delte Neretve koje će nastupiti preusmjeravanjem i smanjivanjem dotoka voda.
Da bi se spriječili slični užasni projekti, na 15. sjednici Skupštine  Dubrovačko neretvanske županije od 28. travnja o.g. zahtijevala sam da se pokrene cjelovita zaštita područja Neretve, a to se može samo proglašenjem Parka prirode Delta neretve, što je naprasno i bez objašnjenja prekinuto potkraj travnja 2007. godine.

Javno pozivam i prozivam metkovca NIKOLU VERAJU,  pročelnika  Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode u našoj Županiji da  Ministarstvu zaštite okoliša i prirode hitno podnese zahtjev za pokretanje procedure proglašenja Parka prirode Delta Neretve, jer ga ama baš ništa u tome ne sprječava.

Također javno pozivam i prozivam stručnjaka koji nam je i do sada pomagao oko Gornjih horizonata,
dragog prijatelja,  doc.dr.sc. Mario Šilje, zamjenika ministra Dobrovića, da internacionalizira problem Gornjih horizonata, jer ESPOO konvencija, čiji smo potpisnici i mi i BiH kaže da se trebaju spriječiti, ublažiti i pratiti značajni negativni utjecaji na okoliš općenito, a posebice preko državnih granica, jer Neretva je zajednička rijeka dviju država.

lijepa-nasa @ 22:22 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 21, 2016
Nema sumnje, prljava predizborna kampanja već je u punome jeku.
Oduvijek sam prezirala one koji se javnosti obraćaju anonimno, i nikada nisam povjerovala da bi me takvi likovi mogli voditi, ili biti neki važni politički faktor. Ovo nije doba komunizma, kada je demokracija bila samo misaona imenica. Kakva je, takva je, ali mi danas imamo demokraciju. Vodila sam mnoge bitke, najčešće protiv političkih i gospodarskih moćnika, i suprotstavljala sam im se pod punim imenom i prezimenom. Ne kažem, bilo je prijetnji, dizanja auta u zrak, bilo je svega, ali bome me nitko nije ni premlatio, ni ubio. Nikada se nisam bojala reći naglas ono što mislim i protiv čega sam. I sad mi se nađu neki anonimusi koji se toga boje, a potpis im je otpor i stisnuta pest. Ma za pozvizdit! I oni napadaju Krešimira Vejića, gradonačelnika i njegov HDZ. Napadam ih i ja gdje god stignem, jer su nam zbilja dosta jada donijeli. Ali napadam ih kao građanka sa imenom i prezimenom, ili ekološka aktivistica, ili vijećnica, uvijek sa imenom i prezimenom. Inače, pokret „Otpor” nastao je 1998.godine u Srbiji, formirani su kao studentski pokret i uz simbol stisnute pesnice suprotstavili su se režimu Slobodana Miloševića, pa su primjer nenasilne borbe protiv represivnih režima. Vlada li u Hrvatskoj represivni režim, ili sam možda ja nešto prespavala.
Mislim da je grupa (sigurno nije pojedinac, to su aspiratori na vlast) najprije sebi napravila medvjeđu uslugu. Jer, napadati ih stoga što su dali novaca Počasnom Bleiburškom vodu, ili udrugama lađara iz susjednih hrvatskih mjesta BiH čista je budalaština.
Znate li vi Otporaši koliko u Pločama živi građana koji su nekih davnih godina u potrazi za kruhom iz BiH doselili u Ploče, koliko je njihovih potomaka ovdje? Njima ste uputili ovu pljusku, a ne Vejiću i HDZu. Zašto ih ne napadate što su nam nasadili u gradu onu odurnu trafostanicu, unatoč odluci građana i Gradskoga vijeća, za uništenu Radio postaju Ploče, za ……? Ma neću vam ja davati ideje za napad, jer toliko je toga pogrešno napravljeno u oba mandata da se može napraviti poveći spisak, a vi opet udarili u tambure zavade između Hrvata ovdje i onih u BiH, a bome i neretvanskih mjesta, jer zamjerate pomoć Opuzenskoj knjižnici i nekoj udruzi iz Krvavca.
Kada bih mogla zapečatila bih svoj poštanski sandučić do izbora, da mi u njega ne ubacuju kojekakve bljuvotine. Molim vas, preskočite me u svome prosvjetljavanju, jer tko god da je ovo poslao puno je gluplji od mene, i neće postići efekt ovce i čobana. Ja zaista znam često biti ta glupa životinja, no imam i svijetlih trenutaka bistroga uma, ali onaj tko ovo i ovako piše, garantirano nikada neće biti čoban.
  
 
 
 
 
 
lijepa-nasa @ 19:02 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, srpanj 20, 2016
Danas je blagdan Sv.Ilije gromovnika i Dan Grada Metkovića. Tom je prigodom upriličeno puno kulturnih događanja na koja sam pozvana, pa se trenutno osjećam kao prava Metkovka.

Najprije je jučer  u 17 sati upriličeno (ponovno) otvaranje HRTovog  dopisništva iz Metkovića, jer je vlast ovo dopisništvo ugasila prije tri godine. Bilo je vrlo svečano, lijepo i veselo, uz puno poznatih likova.

U 19 sati otvorena je izložba slika akademskog slikara Josipa Škerlja, a u 19,30 održana je svečana sjednica Gradskog vijeća  povodom blagdana sv. Ilije i Dana Grada Metkovića.  U Gradskom kulturnom središtu  okupilo se mnoštvo uglednika. Uz župana Nikolu Dobroslavića bili su svi gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, većina ministara MOST-a,  Mostovi  saborski zastupnici i v.d. ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić.  Prisutan je bio i potpredsjednik Sabora  Robert Podolnjak i, naravno, potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Bila je to prigoda da se uruče i nagrade Grada Metkovića za 2016. godinu, koju je dobilo sedam  istaknutih građana Metkovića, među kojima je i profesorica Dragica Nikolić, bivša djelatnica naše osnovne škole u Pločama.

Ono što je meni osobno najvažnije, sinoć  sam dogovorila jutarnju kavicu sa gosp. Slavenom Dobrovićem ministrom zaštite okoliša i prirode, pa sam jutros imala prilike iznijeti mu sve eko  probleme u našoj županiji, a posebno u Neretvi. Bio je to zaista konstruktivan i optimističan razgovor i dogovor. Našem sam ministru poklonila četiri prekrasne fotke sa neretvanskim motivima, i zamolila ga da ih postavi u svoj kabinet.

 lijepa-nasa @ 15:14 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 18, 2016
U Magazinu  Slobodne Dalmacije od jučer, 17.7., tiskan je veliki članak pod nazivom „Branimirova Hrvatska je imala oko 300 tisuća stanovnika, a Split je bio centar kneževine. Bit članka su neispričane priče o hrvatskim knezovima i kraljevima.

 Ono što je mene iznenadilo je tekst i podnaslov  „Izmišljena priča o Neretvanima“.  Između ostaloga piše:“….. Pošast tadašnjeg Jadrana bila je Neretvanska kneževina koja se vjerojatno prostirala od Neretve do Cetine, te na obližnjim otocima i koja je stoljećima bila uporište gusarstva i koja je dugo odbijala bilo kakvu izvanjsku vlast i primanje kršćanstva.

Ovu priču o Neretvanskoj kneževini , koja već dugo prevladava u našoj historiografiji, u najnovije doba je odbacio  povjesničar Mladen Ančić.  On smatra da iza svega stoji Humska kneževina, koju su u doba doseljenja Hrvata osnovali pridošlice  iz Poljske, i koja je kasnije, u primijenjenim povijesnim  okolnostima, postala Hercegovina. Uz to, Ančić smatra da priče o gusarenju treba uzeti s rezervom, kao kasniji mletački imperijalni spin, jer nadzor središnjim Jadranom i naplata sigurnog prolaza u to doba nisu smatrani  gusarstvom…“

Što kazati na sve ovo, i zašto nam neki povjesničari uporno mijenjaju povijest?!

lijepa-nasa @ 19:56 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 13, 2016


lijepa-nasa @ 15:50 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.