Blog - kolovoz 2009
ponedjeljak, kolovoz 31, 2009
               Kontroverze sa odlaganjem opuzenskog smeća  se nastavljaju. Još u travnju 2008. godine na ovome smo blogu pisali o čudnovatim zgodama i nezgodama koje su se događale oko toga otpada.
Naime, Grad Metković je u to vrijeme  zabranio odlaganje smeća gradu Opuzenu, te općinama Kula Norinska, Zažablje i Pojezerje jer  /navodno) nisu ispoštovale financijske obveze iz ugovora o sanaciji deponija, iako su u to vrijeme kružile priče da je metkovski gradonačelnik  ljut zbog otpora Opuzenaca budućemu Parku prirode, a i zbog kipa carice Livije, čije se tijelo nalazilo u Opuzenu, a vlasnici glave,  Englezi, tu dragocjenu glavu ustupili su Hrvatskoj uz uvjet da se postavi na originalni kip i izloži u muzej Narone u Vidu.
Nakon što su dugovi i nesporazumi izmireni, i smeće je opet moglo na saniranu metkovsku Dubravicu.
U međuvremenu Grad Opuzen je otpad sakupljen od kućanstava deponirao na divljem odlagalištu, na   području zvanom Modrič, gdje su  na predjelu državnog poljoprivrednog zemljišta  stvorili novi deponij. Nije poznato zašto grad Opuzen  i dalje svoj otpad deponira u polju gdje se vrši intenzivna poljoprivredna  proizvodnja hrane. Nevjerojatno je da se uz parcele na kojima je zasađeno razno povrće, i dalje nesmetano odlaže i najrazličitiji, nekontrolirani otpad. 
Ovih nam  se dana obraćaju ogorčeni građani Opuzena s pitanjem kako je moguće da se tako nešto radi  pri ovim nesnosnim vrućinama  kada prijeti mogućnost zaraze, i zahtijevaju sprečavanje daljnjeg odlaganja otpada na prostoru gdje se proizvodi hrana za tržište, te da se protiv odgovornih osoba za ovaj ekološki incident pokrenu mjere odgovornosti.
Također nam napominju da se to smeće u pravilu pali i to baš sada, u vrijeme kad je strogo zabranjeno bilo kakvo paljenje zbog velike mogućnosti požara. Prema riječima Vinka Mladinea, direktora FZOEU izgleda da  Metković ne poštuje ugovor o sanaciji deponija, jer se zabranjuje daljnje odlaganje smeća Gradu Opuzenu, te općinama Kula Norinska, Zažablje i Pojezerje pod izlikom da  deponij nema uvjeta za primanje tolike količine smeća.
Ono što čudi je činjenica da su se u Pločama uzburkale strasti  upravo zbog dovoženja otpada iz navedenih mjesta na pločansko odlagalište Lovornik u Baćini, i što nitko od lokalnih političara   tu činjenicu ne negira, već samo traži opravdanje zbog čega je to tako. Može se zaključiti da opuzenci dio svoga smeće dovoza u Ploče, a dio odlažu i pale na opuzenskom dijelu Modriča.
Obzirom da su mi građani poslali i dosta fotografija da potkrijepe svoje navode, mislim da je krajnje vrijeme da se netko obrati stanovnicima doline Neretve i objasni nam što se to događa, jer je vidljivo da su u smećarski nesporazum uključena tri najveća neretvanska grada: Metković, Ploče i Opuzen. A poznato je da je posao oko otpada jedan od najunosnijih financijskih poslova.
Tko tu «masti brke» ne znam, ali znam da skupu cijenu svoga zdravlja plaćaju naivni građani, koji redovito uplaćuju komunalni doprinos!


lijepa-nasa @ 18:51 |Komentiraj | Komentari: 51 | Prikaži komentare
                      Ako nam išta u ovoj zemlji valja, to su ceste. Zbilja je zadovoljstvo  putovati, a u nedjelju sam baš morala za Split.
                      Pošli smo iz vedrih, malo burovnih Ploča, pa se barem moglo disati, za razliku od zadnjih nekoliko dana. No, kako smo se približavali Ravči, crnih oblaka bilo je sve više, a iza Ravče počela je  najprije lagana kišica, a onda bome i puno ozbiljnija.
Ljudi moji, koji gušti!!! Već sam zaboravila kako iza kiše miriše zrak,  zemlja, zelenilo….
Na monitorima se svakih nekoliko kilometara može očitati  trenutna situacija, odnosno dozvoljena brzina vožnje, brzina vjetra i temperatura  zraka. U jednom momentu temperatura je iznosila nevjerojatnih 16,4°C.
                       No, bilo je prekrasno promatrati niske oblake koji su povremeno bili ispod nas u dolinama, ili «zakačeni» za vrhove planina kao da je pao snijeg. 
Sve je tako divno mirisalo na jesen!


 
lijepa-nasa @ 00:56 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 28, 2009
                  Netko me  jutros, ni krivu ni dužnu  na kominskom blogu prozvao za najnoviji slučaj «smeće» sljedećim riječima: «Di su sada ekolozi - Musa, Nenad i ostali…….»
Nisam imala pojma o čemu se radi, i tek kad sam pročitala članak u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji, shvatila sam! Ne znam zašto netko misli da ja znam vijest oko deponija i smeća? 
                  Ma koliko da sam se svađala i ljutila u prošlome razdoblju, SDP-ovci su Udrugu redovito obavještavali o svemu što se tiče ekologije, zvali nas na sastanke, ponekad i uvažavali naše mišljenje, bez našeg zahtjeva redovito su nam osiguravali sredstva za eko list za mlade «Lijepa naša Neretva».
Ovi novi – ništa! Kod njih vrijedi pravilo: ekologija – to je ono što mi odlučimo da je!
Rekli su mi da je gradonačelnik danas na radiju opovrgao navode iz tiska, te da su mu EKOLOŠKE UDRUGE  IZ BAĆINE dale suglasnost! Ne kaže koje su to udruge, a ja čisto sumnjam poznavajući te ljude, jer ni prije dvije, tri godine, kada  je stara vlast željela prihvatiti podgorsko smeće uz nadoknadu/rentu selu, Baćinci su to odbili, pa je i vlast morala odbiti. U srpnju 2007. godine pločansko je Poglavarstvo zaključilo da se uskraćuje suglasnost «Izvoru» iz Ploča za korištenje gradskog deponija Lovornik za odlaganje otpada za treće osobe. Razlog je što bi dodatne količine otpada povećale rizik od zapaljenja deponija, što bi ugrozilo okolno stanovništvo kao i Baćinska jezera Zato ne mogu vjerovati da su sada donijeli takvu vrlo štetnu odluku.
U opsežnom  dokumentu Prostorni razvoj  kojeg je sačinilo Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja , u točci 2.7. a koja se odnosi na otpad se kaže da «…postojeći način zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj ima za posljedicu štetan utjecaj na zaštitu prostora, okoliša i zdravlja.» Iz ovoga dokumenta je razvidno da je Lovornik  službeno odlagalište, iako svi znamo da je divlje , i to maksimalno!
 
Bilo kako bilo, odlagališta su u pravilu neuređena i većina njih jako negativno utječe na okoliš.
U Izmjenama i dopunama Prostornoga plana za našu županiju piše da je Lovornik odlagalište i  opasnog otpada (azbest).
U navedenom dokumentu piše da su  gradovi i općine koje otpad odlažu na Lovorniku  samo Ploče, iako svi znamo da nije tako.  Službeno, površina odlagališta je  2   hektara, a početak odlaganja je, navodno,1970. god.    Zona   sanitarne zaštite  je 74,0 hektara, što je apsurd i neistina. Procjena odloženih količina je 60.000 tona, odloženih u baćinskimu vrtačama.
Po dokumentu o ID PPDNŽ,  
program gospodarenja otpadom se planira realizirati u sljedećih pet godina, a najkasnije do 2015.
Kad sve ovo znamo, nije mi jasno kako   Vinko Mladineo, ravnatelj državnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uopće može, na bilo koji način sudjelovati u donošenju odluke o tome tko će svoje smeće odlagati na Lovorniku. Je li moguće da na problem odlagališta odgovorni gledaju kao da se radi o nečemu što mogu odlučivati samo članovi u gradu vladajuće stranke, a ne svi vijećnici, pa i građani, jer se radi o njihovom zdravlju!  Ako mještani Baćine budu organizirali prosvjed kao što neki najavljuju, osobno ću se rado odazvati jer ovo je problem svih nas, a ne samo njih!
U međuvremenu smo dobili dopis koji su članovi oporbe u Gradskome vijeću uputili predsjedniku Vijeća, i u cijelosti ga objavljujemo:
Vijećnici u Gradskom vijeću:
Ivo Karamatić
Ante Ćopo
Toni Zmijarević
Stipe Dropulić
Dino Doboš
Zvonko Jerković
 
Ploče, 27. kolovoza  2009. g.

                                                            GRAD PLOČE
                                                                        GRADSKO VIJEĆE
                                                                        g. Mate Dugandžić /predsjednik/
 
 
Predmet: Zahtjev za sazivanje sjednice Gradskog vijeća
 
 
Poštovani,
sukladno  Članku 22. Statuta Grada Ploča vijeća kojeg dio glasi:
 
¨ Predsjednik je dužan sazvati sjednicu na obrazloženi pismeni zahtjev najmanje 4 vijećnika u roku od 15 dana od primitka zahtjeva.¨
 
tražimo da sazovete tematsku sjednicu Gradskog vijeća sa točkom dnevnog reda:
 
¨Gospodarenje gradskim odlagalištem otpada ¨Lovornik¨ u Baćini u kontekstu njegove sanacije i zatvaranja.
 
Obrazloženje:
Gradski deponij Lovornik koji ne udovoljava ni minimumu sanitarnih uvjeta za takav komunalni objekt, a za koji je ishodovana lokacijska dozvola za postupak sanacije i zatvaranja, izrađen Glavni projekt sanacije i zatvaranja od tvrtke IPZ d.o.o. Zagreb temeljem kojeg se očekuje Potvrda glavnog projekta od strane nadležnog tijela uprave, a sve u cilju početka radova sanacije i konačnog zatvaranja predstavlja jedan od najozbiljnijih komunalnih i ekoloških problema na području grada Ploča.
Gospodarenje gradskim deponijem u ovom trenutku i odluke Gradonačelnika vezane za isto umnogome dovode kvalitetno rješavanje ovog gorućeg problema u pitanje.
Po saznanjima koja kao gradski vijećnici imamo, a za koja nismo nažalost uspjeli dobiti potvrdu od strane Jedinstvenog upravnog odjela grada Ploča ????!!!!, jer na naš upit i zahtjev da nam se prezentira Ugovor temeljem kojeg već više od mjesec dana Grad Opuzen, Općine Zažablje i Kula Norinska odlažu svoj otpad na deponij Grada Ploča pročelnik JUO nas je uputio na Ured Gradočelnika s obzirom da on o istome nema nikakvih konkretnih saznanja!!!!????. Od stručnih službi Gradonačelnika smo dobili informaciju da nema Ugovora već da je isto od strane Gradonačelnika dogovoreno usmeno??? (¨bilo bi žalosno, da nije tragično¨)!!!!
Gradonačelnik grada Ploča g Vejić je bez ikakvih ugovora i suglasnosti Gradskog vijeća od jednog ¨poludivljeg¨ odlagališta napravio ¨regionalni centar za odlaganje otpada¨ na kojeg u ovom trenutku otpad odlažu uz grad  Ploče, grad Opuzen, općine Slivno, Kula Norinska i Zažablje, kao i općina Gradac u susjednoj SDŽ, što u ljetnim mjesecima predstavlja iznimno opterećenje od preko 40 000 stanovnika.
Podsjećamo na neprihvatljivu činjenicu da od starih korisnika općina Gradac višekratno odbija potpisivanje Ugovora i preuzimanje obveze sufinanciranja postupka sanacije i zatvaranja Lovornika proporcionalno količinama otpada koje se na Lovorniku s područja općine Gradac odlažu.
Prethodno navedeno uz nespornu činjenicu da će sadašnje stanje uz  ograničeni kapaciteti Lovornika u bliskoj budućnosti dovesti u pitanje i mogućnost odlaganje otpada sa područja grada Ploča, a i predstavljati dodatnu sanitarnu i ekološku opasnost kako za građane Ploča, tako i za iznimno osljetljivi eko sustav Baćinskih jezera mi dolje potpisani vjećnici tražimo od Vas žurno sazivanje sjednice gradskog vijeća.
Vjerujemo da ni Vi, kao ni nitko od nas nije spreman na daljnje odgađanje rješenja ovog problema, jer svako odgađanje ide na štetu interesa građana i Grada Ploča.
Kao građani i kao gradski vijećnici nismo spremni prihvatiti daljnju suodgovornost za ovakvo stanje, te ćemo o ovakvom našem zahtjevu izvjestiti građane putem medija.
 Sa štovanjem,
                    Vijećnici u Gradskom vijeću:
Ivo Karamatić
Ante Ćopo
Toni Zmijarević
Stipe Dropulić
Dino Doboš
Zvonko Jerković
  

 

 

                                                                       

lijepa-nasa @ 17:04 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 26, 2009

                Je li netko od vas koji ovo čitate i ni za što ne marite,  pročitao 24. kolovoza  na nekom portalu naslov: Francuska će proglasiti gospodarski pojas na Sredozemlju.
Naravno da nije, koga briga!?
A navedeni tekst (Hine) kaže:
Francuska je odlučila pri Organizaciji Ujedinjenih naroda proglasiti isključivi gospodarsko-ribolovni pojas na Sredozemlju, posebice radi zaštite ribolovnih izvora”, rekao je u ponedjeljak francuski ministar okoliša Jean Louis Borloo.                                                                                                                                      "Francuska je vlada donijela odluku o proglašenju gospodarsko-ribolovnog pojasa na Sredozemlju u širini od 70 milja, što odgovara postojećem ekološkom zaštitnom pojasu", rekao je ministar Borloo.
                  
Načelo pojasa razrađeno je u konvenciji Ujedinjenih naroda o pravima mora ili konvenciji Montego Bay iz 1982., koja omogućuje obalnim državama da prošire svoja prava na od 12 milja zona teritorijalnog mora do maksimalno 200 milja.
Francuska je na Sredozemlju već osnovala ekološki pojas, ali on nije obuhvaćao borbu protiv onečišćenja, dok se ZEE odnosi na ribolov i sve izvore, mineralne i ribolovne", objasnio je ministar.
"
Odluka je donešena jer su uzorci ribolovnih izlova s brodova iz cijelog svijeta nepodnošljivi", rekao je ministar Barloo nakon izlaska na pučinu kod mjesta Cassis, na jugu zemlje.
                         U ožujku prošle godine, popuštajući pritisku iz EU, hrvatska Vlada je odlučila da neće na članice EUnije primjenjivati svoj zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) u Jadranu, dok Hrvatska ne uđe u Uniju, a to znači da ZERP neće biti uveden još dugi, dugi niz godina., a možda i nikada.
U veljači 2008. godine, jedan vrlo pametni, relativno mladi (47 god.) Hrvat iz Zagreba (koji nije političar),  dr. Davor Vidas,  direktor  Odjela za pomorstvo i pravo mora u poznatom i priznatom norveškom Institutu Fridtjof naglasio je da pritisci na Hrvatsku, kako bi odustala od ZERP-a nemaju temelja ni u međunarodnom pravu, ni u praksi članica EU-a, ni u stvarnim potrebama očuvanja Jadranskoga mora. Tada je za Fokus rekao vrlo znakovito:
«Povjeruje li doista javnost u medijski vrlo proširenu famu da je Hrvatska sada pred izboromZERP ili EU”, a hrvatska politika zatim učini nove ustupke oko ZERP-a, to bi moglo imati ozbiljnih posljedica. Naime, sasvim je izvjesno da će se velika većina u Hrvatskoj opredijeliti za Europu, ako se pod time podrazumijeva Europa vrijednosti. Međutim, negiranje hrvatskog prava na ZERP, uključujući dakako njegovu primjenu, sve jače dovodi u pitanje baš temeljne europske vrijednosti, poput načela vladavine prava, jednakosti tretmana, ali i odnosa prema okolišu i morskim resursima. To su vrijednosti i ciljevi koje EU proklamira i u najvećoj ih mjeri svuda nastoji ostvariti. Hrvatski zaštićeni pojas točno to odražava, jer je utemeljen na međunarodnom pravu, koje osigurava najveći mogući stupanj jednakosti, a k tome sa svrhom zaštite okoliša i očuvanja resursa. Ako bi se sve to sada dovelo u pitanje i Hrvatsku političkim pritiskom, “natjeraloda odustane od provođenja ZERP-a, onda bi u igri ostao samo interes, ali bez legitimne svrhe i bez temelja u važećem pravu. Drugim riječima, goli interes jačeg i većeg. Takav krajnji ishod ove, već četiri i pol godišnje priče o ZERP-u, bio bi vrlo štetan. I to ne samo za očuvanje jadranskog ribljeg fonda i zaštitu okoliša... Moglo bi, naime, prevladati uvjerenje da je put prema članstvu Hrvatske u EU zapravo staza nejednakosti, na kojoj treba uzmicati od nedvojbenog prava i legitimnih ciljeva. Da je to, za Hrvatsku, pojavni oblik Europe - a ne onaEuropa vrijednostikojoj u Hrvatskoj ipak velika većina ljudi teži. Na taj način prošireno uvjerenje o nepravdi lako može voditi osjećaju dubokog poniženja i ogorčenosti. A implikacije toga bi mogle jako prerasti proporcije interesa koji se suprotstavlja ZERP-u, te biti dalekosežne i vrlo nepoželjne, i za Hrvatsku i za EU…….»
A točno to se i dogodilo: loša vlada je popustila i  Hrvatska je odustala od primjene ZERPa. Nama su državni prioriteti golf igrališta, koga briga  ZERP.  No, Francuzi sada, ne mareći za druge, štite svoje interese.
Zahvaljujući bijednoj i ustrašenoj vlasti, mi odustajemo od svega, i od samih sebe, jer smo obične sluge. A slugama nije dopušteno  činiti ono što čine njihovi gospodari.
 

lijepa-nasa @ 17:55 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 24, 2009
               Blago Neri (Kamen u moru), njezin sin  je u subotu oženio jednu pametnu, slatku i snalažljivu kominsku curu (sritno, sritno, sritno!!!), a meni fešta tek slijedi u drugu subotu, sin ženi  isto tako pametnu, slatku i snalažljivu splitsku curu. Već sada sam nervozna od uzbuđenja, slabo jedem,  ne mogu spavati…..
A ubiše me i ove vrućine, čini mi se kako nema nade da će im uskoro doći kraj. I koliko god želim da nam u turizmu bude što uspješnije ljeto, u dubini duše jedva čekam jesen, zapravo zahlađenje!
Razmišljam je li i prijašnjih godina bilo ovako luđački vruće, mijenja li se klima zbilja tako drastično?!
              Danas je naša Udruga dobila dopis kojim se pozivamo u kampanju borbe protiv klimatskih promjena. Projektom 350.org za centralnu Europu najavljuje se jedan od najvećih dana borbe za klimu. Pozivaju nas da se i mi uključimo u aktivnosti,  kako bismo zajedno poslali poruku Ujedinjenim narodima i utjecali na odluku  zastupnika koji će  u Copenhagenu usvojiti nove protokole o klimi u prosincu ove godine.
Glavni zadatak je napraviti efektnu vizualnu aktivnost 24. listopada - Global Day of Climate Action, u znaku broja 350, sto je maksimalna koncentracija CO2 u ppm u atmosferi na koju se treba vratiti (sada smo na 390 ppm), i koju treba održati kako bi naša planeta i svi njeni živi sustavi mogli prirodno funkcionirati.
            Godine 1800-te  količina CO2 u zraku iznosila je  280 ppm,  1990-te ta  količina CO2 u zraku iznosila je 350 ppm, sada je 390, a procjenjuje se da će godine  2100-te  količina CO2 u zraku biti 500 ppm. Inače, ppm  je mjerna jedinica dijelova na milijun - od milijun molekula zraka, 280 ih je CO2.
Najveći proizvođač otpadnog CO2 na cijelom planetu su SAD, zatim slijedi bivši Sovjetski Savez, a na trećem mjestu (kada ih se zajedno zbroji) su zemlje u razvoju. Hrvatska nije na popisu zagađivača.
Uživajte i na ušću, po prvi puta je tamo izmjerena kvaliteta mora najviše razine - izvrsna!

 
lijepa-nasa @ 23:10 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 22, 2009
Evo nekoliko slika sa proslave noći prvaka u Kominu 21.8. 2009.lijepa-nasa @ 01:18 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 19, 2009
Večeras su na TV dnevniku  po tko zna koji puta govorili o prijetećoj pandemiji svinjske gripe, i  pripremama za borbu protiv nje.
Bojite li se vi zaraze gripom H1N1?
Sklona sam povjerovati zdravim snagama u svijetu koje tvrde da je  prijetnja od te bolesti najobičnija podvala farmaceutske industrije. Ta gripa nije opasna, opasnija je sezonska gripa, kažu stručnjaci. Poznato je da je  do sada od svinjske gripe u svijetu umrlo ukupno 700 ljudi, a od obične samo u SAD-u godišnje umre 36.000 osoba. Treba trezveno razmotriti i  podatke  o drugim “strašnim” i smrtonosnim bolestima, zbog kojih se dizala velika panika. Od kravljeg ludila do sada je umrlo  214 osoba, a od  ptičje gripe 257.
Već smo zaboravili da je  1976. u SAD-u također bio evidentiran  virus svinjske gripe. Ali od same gripe tada je umrla samo jedna osoba, a 500 ljudi oboljelo je od teškog oblika paralize, dok ih je  30 umrlo od cjepiva s kojim se krenulo u masovna cijepljenja, koja su naglo zaustavljena.
Nakon podnošenja tužbe ostala je bez posla, tj.  otpuštena je s  mjesta europske dopisnice za web-stranicu Renewable Energy World".  U svojoj tužbi Bürgermeister navodi da je pandemija  planirana , umjetno proizvedena i  da je dio dugoročnog plana
Ona nudi i  dokaze: tvrdi da je Baxter AG, austrijska podružnica Baxter Internationala, namjerno poslala 72 kilograma virusa ptičje gripe, koji je dobila od WHO-a, na adrese 16 laboratorija u četiri zemlje. Za nju je to jasna potvrda da su farmaceutske tvrtke i međunarodne vladine agencije aktivno angažirane u razvoju, proizvodnji i distribuciji bioloških agensa, koji su klasificirani kao biološka oružja.
Ona navodi  da je farmaceutska mafija povezana  s vladama, i da se ponaša kao mafijaška skupina s obiteljskim dinastijama u centru. To je, po njenom mišljenju, prvi pravi globalni kriminalni konzorcij s bazom na netransparentnom poslovanju s tajnim računima te angažiranjem međunarodnih organizacija poput UN-a i WHO-a.
Novinarka tvrdi da su "dio međunarodne korporacije kriminalnog konzorcija, između ostalih, i predsjednik SAD-a Barack Obama, UN-ov dužnosnik za gripu David Nabarro, Margaret Chan iz WHO-a, bankari David de Rotschild, David Rockefeller, George Soros te Alois Stöger, austrijski ministar zdravstva".
WHO može dobiti ovlast te prisiliti sve ljude u 194 zemlje članice da prime cjepivo, te na silu ako treba nametnuti karantenu ili ograničiti putovanja. Masovno cijepljenje cijele populacije najavljuju čim farmaceutske tvrtke naprave cjepiva u SAD-u, V. Britaniji i drugim zemljama koje će moći otkupiti pošiljke.
Neki tvrde da će se  pandemija  iskoristiti za smanjivanje građanskih prava i uvođenje većih ovlasti države.  Ovo će aktivirati uvođenje koncentracijskih kampova za pobunjenike, a u razmišljanjima se ide i tako daleko da se tvrdi da će ovo omogućiti stvaranje svjetske vlade kako bi se ispunio podmukli plan o novom svjetskom poretku.
lijepa-nasa @ 21:09 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 16, 2009
Današnji poziv iz Opuzena  za pomoć u saniranju salonitnih ploča, na neki je način obilježio kraj ljetnih (ne)aktivnosti, i početak ozbiljnijega rada na edukaciji.
Nedavni  katastrofalni prolom gradonosnih oblaka koji je posebno pogodio Opuzen, jednoj je obitelji potpuno uništio salonitni krov, i prisiljeni su ga promijeniti.
Obitelj je na standardni način skinula opasne ploče: popeli su se na krov i bacali ih na zemlju. Nisu ni svjesni koliko su sebi štete nanijeli! Netko ih je, očito, upozorio, i zvali su da im pomognem ukloniti taj opasni otpad. Naravno da ću to učiniti, ali mislim da treba još jednom upozoriti  na veliku opasnost tih ploča koje nisu problem dok su cijele, u komadu, ali čim puknu, iz njih počne ispadati azbest, i onda je to velika nevolja.
Azbestne ploče moraju se i skidati na posebno propisani način, ali ih treba i  stručno ukloniti, odnosno sanirati sa tla. Ne činite to sami, Fond zaštite okoliša i energetske učinkovitosti učinit će to besplatno!

 

lijepa-nasa @ 23:58 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 13, 2009
Na Radio postaji Ploče – koji svakodnevno slušam, pa svakodnevno i čujem najgluplju poruku koju sam ikada čula:
«Slušajte Radio Ploče, to vam jamči Mate Bulić, jer je najbolji!»
E, sad, tko je najbolji: Radio Ploče ili Mate Bulić, u toj je poruci dvojbeno. On bi trebao jamčiti da je taj radio najbolji, ali je njegova rečenica toliko nesuvisla da možemo samo zaključiti da je onaj koji je izgovara  polupismen čovjek, iako tvrdi da je fakultetski obrazovan.
Neizbježno se nameće pitanje: kome takvi ljudi mogu biti uzor i predmet obožavanja?
Ali o ukusima se ne može raspravljati, svatko bira prema sebi. Ja mogu samo jamčiti da svaki puta kada čujem glas toga čovjeka pod hitno mijenjam postaju.
I inače smo dozvolili da nam životima upravljaju polupismeni poluidioti, kukavice, lopovi, lažovi….
Gledam prije neki dan na nekim starim You Tube snimcima Carlu del Ponte. Šta nam je ta radila, može joj samo Bog oprostiti, normalan čovjek nikada!
Nije logično da je optužen Ante Gotovina, ali ne i oni koji su prvotno okupirali 30% Hrvatske,  najgori zločinci nisu osuđeni zahvaljujući njoj, jer nije dozvolila ni prihvatila nacrt optužnice da su svi krivi i osobno i za zločinačko udruživanje. Ta odurna babetina je kod nas dočekivana kao kraljica, klanjali su joj se političari i mediji do zemlje, prijetila nam je  i ocrnjivala nas gdje god je stigla, a vidi je sada?!  Tko za nju zna, tko je što pita!
Jedan sličan njoj po mržnji  prema izvornim hrvatskim vrijednostima, samo mu je brada veća od Karline, sada, na kraju svoje balade želi nam ukinuti još jedan znamen – križ. To što njemu križ ne treba nikoga se ne tiče, ali bradati gospodin želi baciti križ iz moga ureda, a to samo pokazuje da on nikada nije bio ništa drugo osim zagriženog skojevca, i sada vjerno odrađuje zadaću koju mu pišu drugi, kao što je bilo i izdajstvo u Hagu. No, ja svoj križ nosim i na vratu, e tu mi ga, bradonja, nećeš moći zabraniti.
Trebali bi malo zastati i svatko za sebe preispitati stanje vlastitoga uma. Ne morate vjerovati, ali i na tome području treba voditi računa o ekologiji! Ekologija uma je veoma važna i za stanje naše kičme, i za stanje u društvu!
lijepa-nasa @ 19:31 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 11, 2009

Moja tri unuka su prava tri Denisa-vragolana. Posvuda ih ima, sve ih zanima, stalno nešto istražuju.

Danas smo gledali slike Ploča sa jednoga (školskoga) CD-a, i najednom su sva tri graknula: što je to, gdje je to? A TO je bila zgrada željezničkog kolodvora. Tražili su da ih  odvedem, jer nikada nisu tamo bili. Ne znam zašto im je baš ta slika zapela za oko, ali nije bilo druge: morala sam ih odvesti!

Iako uvijek brbljaju, viču, cerekaju se, gurkaju – ovdje su zašutjeli kao ribe. Nisam sebi mogla doći od čuđenja, bilo mi je neshvatljivo da šute. Upitala sam što im je, a najstariji mi reče: kakav je to kolodvor bez vlakova i putnika, ovo je jezivo mjesto!

Putovala sam vlakom za Sarajevo u prosincu, jako sam žurila i nisam primijetila koliko je sve drugačije nego prije (rata).

Tek sada sam – uz moje klince progledala! Doista, na kolodvoru nije bilo apsolutno nikoga, nigdje žive duše, a bilo je 18,30 sati. Nigdje nikakvog vlaka, lokomotive, vagona, željezničara, a o putnicima da i ne govorim. Kada smo nas četvoro počeli razgovarati, odzvanjalo je kao u kakvoj špilji. Stvarno jezivo! Sve djeluje otužno, sumorno, sivo i prljavo!

Prekrasan park preko puta vratio nam je raspoloženje.lijepa-nasa @ 00:28 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 9, 2009
Prođe još jedan vrlo uspješan  maraton. Neki kažu da to više nije neretvansko kulturno naslijeđe, ali mislim da nisu u pravu. Izvorna zamisao je bila da se lađa sačuva od zaborava, da se izvuče iz gliba močvare gdje je desetljećima trunula u zaboravu, i da se svijetu pokaže kako se stoljećima živjelo i borilo u ovoj dolini, a lađa je bila hraniteljica.
Osnovicu posada  svakog maratona čine neretvani, a to što su se sa njima poželjeli ravnopravno natjecati i iz nekih drugih krajeva je baš super. Nikada još nitko osim neretvana nije pobijedio (a i neće, sigurna sam), a priča o neretvanskoj lađi i ovome maratonu se širi po cijeloj državi, a poslije
La Mansha slobodno možemo reći i po svijetu.
Danas je na brodu maraton pratio i predsjednik Mesić, i dobro zaključio da nije dovoljno populariziran, ali svejedno je iz godine u godinu sve poznatiji.
Bilo je puno svita i puno brodova u pratnji, slika je bila prekrasna, samo me kod intoniranja himne  zbunio nagli prekid pjevanja. Ne znam je li to bila tehnička smetnja, ili je solista koji je pjevao uživo želio prepustiti puku da otpjeva do kraja. U svakom slučaju, kad je  junački zapucalo, lađe su krenule.
Bome se Kominjani ove godine nisu dali «preveslati». Opet su prvaci nakon nekoliko godina, pa iako su uvijek pri vrhu i u vrhu, prvak je prvak – samo jedan! Pobjeda je zaslužena i čista k'o suza!
Kominskim gusarima i Kominjanima čestitam od srca!
KOMIN
JEDAN NA PARIĆU
DRUGI NA BUBNJU
A DESET LAĐARA
VESLA UPIRU
S KORNJIŽA SE ČUJE
GLAS PUKA MOG
NAPRID KOMIN
NEK VAS ČUVA DRAGI BOG
UDRI RITAM
MAKAR BUBANJ PUKA
POMOLI SE MATI
DA JA BUDEM PRVAK
Refren:
U RUCI  MI BARJAK KOMINA
ČEKAJ  ME,  MATI, ČEKAJ KRAJ TUMBINA.
EVO ŠTITA  - ZLATA OKO VRATA
KOMIN JE PRVAK MARATONA LAĐA
Tekst/glazba: Denis Batinović Pekma
Aranžman: J. Murtezani
Uvod pjesme: A. Golemac - Buki
Pjeva: Rocky
LAĐARI SE PRIPREMAJU ZA START

VESLA SE PODIŽU U ZRAK NA POZDRAV HRVATSKOJ HIMNI

KAD OVI JUNACI ZAPUCAJU

SVE LAĐE KRENU U JURIŠ!

NERETVA SE ZAPJENILA, JURE LAĐARI, A JURE  I PRATEĆI BRODOVI

DIO MOJE EKIPE ŽURI PREMA AUTOMOBILU, TREBA STIĆI ŠTO BRŽE U PLOČE

POGLED PREMA DOLINI I  UZBURKANOJ NERETVI I LAĐAMA IMPRESIVAN JE!

EVO IH, PRVACI, KOMINSKI GUSARI, BEZ UMORA, KAO DA SU TEK KRENULI

KOMINJANI SLAVE!!!lijepa-nasa @ 00:57 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
petak, kolovoz 7, 2009
Petak je popodne, a ja jednim okom , onako usput, gledam HTV1. Nemam  vremena sjesti i gledati, sutra dolazi puuuno gostiju, a već mi je puna kuća.
Dan prije našeg maratona, TV prikazuje gradove u unutrašnjosti, priča o njihovim legendama, nekakvim Keltima, i  bogtepita  kakvim sve glupostima, a neki gospon govori da su  oni, ustvari, izmislili te legende.
Pa razmišljam koja smo mi idiotska podijeljena zemlja, jer logično bi bilo  da se danas barem desetak minuta posveti MARATONU LAĐA, da se pozovu gosti iz cijele Dalmacije da nam dođu, da poslije ove katastrofalne tuče barem na neki način smanjimo štetu.
Ali, tko mari za Neretvu, tako je uvijek bilo.  Važnijji je ribič na Savi, nego sva poljoprivreda, ribarstvo i turizam kod nas.
Tko je kriv? Mislim, glavonje sa TV-a, ali ni naši se baš nisu pretrgli da se nametnu.
Pa iako nas ne reklamiraju,  opet dođe i pedesetak tisuća ljudi u našu Dolinu na dan maratona.
Vjerujem da će tako biti i sutra, jer samo kod mene bit će 12 gostiju sa boravkom  izvan Neretve (Split, Vukovar), a tako je u gotovo svim domovima.jer po gledanosti, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja u Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija.
Kada u 17 sati u Metkoviću gusto zbijene lađe  uz tutnjavu bubnjeva nezadrživo krenu prema 20 kilometara dalekom cilju u Pločama,  bit će to još jedna nezaboravna slika koja ostaje u sjećanju cijeli život!
Raspored  svečanosti:
8.kolovoza 2009.g. Metković
- 14.00 sati glazbeno zabavni program
- 15.00 sati, okupljanje lađarskih ekipa
- 16.00 sati mimohod lađara
-17.00-17.15 sati, start 12.maratona lađa
start će označiti plotunom 20 kuburaša
8.kolovoza 2009.g. Ploče
- 19.20 do 20.00 dolazak lađara na cilj
- 21.00 sat dodjela medalja...
-...glazbeno-zabavni program
nastupaju skupina Feminem i Marijan Ban

lijepa-nasa @ 19:45 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
srijeda, kolovoz 5, 2009
Na današnji dan, prije više od trideset godina, sklopila sam brak. Kao da sam slutila koliko će važan biti taj datum za našu Domovinu.
Tako, eto,  danas imam puno razloga za slavlje, jer slavimo zajedno moja Domovina i ja!
Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan  hrvatskih branitelja, i moj je važni i veliki datum!


Ja nikada neću zaboraviti zašto slavim  ovaj DAN!
lijepa-nasa @ 12:41 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 3, 2009
                      Odmor u rodnome kraju trajao je kratko, ali zato slatko. U samo tjedan dana iz moga sam Vukovara putovala u posjet rodbini i prijateljima u Osijeku, Našicama, Vinkovcima….
Lijepa li je moja Slavonija, onako ravna i široka, sa ljudima pitomim i blagim, sa toplim i velikim srcem kakva je i ravnica.
No, bilo kuda da sam išla, i bilo što vidjela – sve sam uspoređivala sa Neretvom i Neretvanima. 
Kad bolje pogledam, i nije to neka velika razlika. I uz Neretvu, i uz Dunav, ljudi su veseli, raspjevani i vole se zezati.
Slušala sam samo Hrvatski radio Vukovar,  a kad  ga  ugasim,  sa CDa  zaore   Pekmine pisme Maraton lađa koje obožavam.
Prošetala sam do moje bivše srednje škole. Bila je totalno devastirana u ratu, pa sam svaki puta, kad bih prošla pored njene ruševine pomislila na prelijepu pločansku školu u kojoj godinama radim. Ali sada je i ta moja stara vukovarska škola obnovljena, u njoj je Veleučilište, i bila sam doista ushićena njenim novim izgledom.
I dvorac Eltz, koji je u blizini škole, počeo  se obnavljati, sav je u skelama.
Mi u Pločama nemamo dvorce, suviše smo mladi grad, ali trebalo bi izgraditi jedan zbilja potreban višenamjenski,  lijepi, veliki prostor.
Ispred mene valjaju se ogromne vode Dunava, gledam ušće rijeke Vuke potpuno zeleno od žabokrečine, pa  razmišljam o bistroj, modroj Neretvi i njenome jedinstvenom ušću.


Na obali Dunava postavljen je monitor na kojemu građani iščitavaju  točno vrijeme, datum, vodostaj rijeka s osvrtom na vodostaj Dunava, temperaturu vode i zraka.
A ja sanjam već godinama o monitoru usred grada Ploča na kojemu će građani moći vidjeti stanje kvalitete zraka! Ako je moguće za Vukovar, moguće je i za Ploče.
                           
Slika usidrenih  brodica i čamaca  podsjeća me na našu rivu, ali na njoj nema - kao na Dunavu usidreni veliki brod – restoran koji je posjetio svaki Vukovarac barem jedanput.


Zanimljivo je da i Vukovar ima veliku (riječnu) luku, pa ne mogu umaknuti od luke ma gdje bila. No, pločanska luka je barem četiri puta veća i jača u pretovaru.

Ispred gradske robne kuće u subotu je bio veliki šušur, pa sam htjela vidjeti što se događa! A događala se VUKOVARSKA ŠPICA, koju bih tako željela prenijeti u Ploče, pa da i mi imamo svoju špicu, ne samo u Dubrovačkom vjesniku, nego stvarno.
A špica se u Vukovaru događa svake subote, tu se izlažu i prodaju slike, nakit, suveniri, kolači, predstavljaju se razne udruge  i društva!  To je, ustvari, tjedno prikazivanje cjelokupnog života grada po segmentima. Ništa ne košta, a mnogi ljudi imaju korist od takvoga predstavljanja.Zainteresirao me i način na koji njihove škole pomažu roditeljima da riješe problem knjiga. Pedagozi organiziraju u određeni dan i vrijeme, na prostorima ispred škole sastanak roditelja koji sa sobom donose sve knjige koje će se koristiti u toj školi. Svaka knjiga košta 20 kuna, pa roditelj za iste novce koje dobije za knjige svoga djeteta  kupuje knjige za iduću školsku godinu, a neki ih i  neposredno mijenjaju.
Zadnji dan, prije puta, u Vinkovcima sam trebala kupiti određeni proizvod, pa upitah prijatelje gdje to mogu naći! Nisam mogla vjerovati kad mi rekoše: u Keruma! Zbilja, usred Vinkovaca nađoh  trgovinu splitskoga Keruma i ono što mi treba, ali naiđoh i na mladoga susjeda iz moga ulaza u Pločama. Kaže, dovela ga  ljubav jedne Slavonke,  i tu ostaje!
lijepa-nasa @ 19:33 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.