Blog - rujan 2014
četvrtak, rujan 25, 2014
                 U ovim presudnim trenucima za budućnost doline Neretve, koja se, nažalost, određuje u našemu gradu Pločama, još je dosta onih koji kalkuliraju, koji ne znaju tko će biti pobjednik i gdje će se prikloniti. Njima posvećujem misao Martina Niemöllera, luteranskog pastora iz Njemačke koji je preživio konc logore:

- Prvo su došli po komuniste, a ja se nisam pobunio jer nisam bio komunist. Zatim su došli po Židove, a ja se nisam pobunio jer nisam bio Židov. Zatim su došli po sindik...aliste, a ja se nisam pobunio jer nisam bio sindikalist. Zatim su došli po katolike, a ja se nisam pobunio jer sam bio protestant. Zatim su došli po mene, a tada više nije bilo nikoga da se pobuni.
Možete li doista u ovim teškim danima šutjeti i kalkulirati? Budućnost vaše djece i budućnost naše Neretve ne smije biti skoncentrirana u moći političara, ona je samo i isključivo u vašim je rukama.


lijepa-nasa @ 12:35 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, rujan 24, 2014
Evo mene opet, samo što se više neću "dopisivati" s vama. Dok sam pripremala materijale za tematsku sjednicu shvatila sam da je ovaj blog pravi izvor eko zbivanja i rada Udruge Lijepa naša u zadnjih sedam godina u našemu kraju. Pa zašto bih odustala zbog nekoliko budala i pokvarenjaka. E, nećete, istina ide dalje!
Objavljeno 21.09.2014. u 23:24

Ana Musa: Gradsko vijeće treba reći ‘ne’ termoelektrani na ugljenVijećnica Ana Musa predaje zahtjev na gradski protokol Nezavisna gradska vijećnica Ana Musa predala je na gradski protokol zahtjev za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća Ploča na temu: Posljedice izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama sa zaključkom podržava li Grad Ploče ili ne podržava izgradnju navedenoga objekta. Zahtjev za sazivanje tematske sjednice potpisalo je 15 od 17 vijećnika Gradskoga vijeća.

U obrazloženju zahtjeva stoji da su Grad Ploče i njegova tijela ovlaštena i obvezna promišljati o uređenju prostora koji im pripada, brinuti se o prostornom i urbanističkom planiranju, komunalnom gospodarstvu, brinuti se o zaštiti okoliša, zaštiti djece, kao i obavljati sve druge poslove kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana.

Radi svega toga, a “poznavajući proporcije promjena koje će doživjeti mikrolokacija koja administrativno pripada Gradu Pločama ukoliko se bude gradila TE na ugljen, te u cilju što boljeg informiranja građana Grada Ploča i zauzimanja stava od strane Gradskog vijeća koji odgovara stavu većine građana Grada Ploča”, vijećnici su podnijeli zahtjev.

To znači da će se u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva na dnevnome redu naći ova prevažna tema ne samo za Ploče, nego i za dolinu Neretve, Makarsko primorje i Pelješac.

– Sretna sam da sam objedinila i lijeve i desne u zajedničkim problemima što se tiče sazivanja tematske sjednice Gradskoga vijeća, a na samoj sjednici ćemo vidjeti hoće li se sadašnje jedinstvo prenijeti i na donošenje zaključka – rekla je Ana Musa, aludirajući da su zahtjev potpisali predstavnici svih političkih opcija.

U činjenici da je Ana Musa predala zahtjev ima dosta simbolike, jer je upravo ona prepoznata kao borac protiv izgradnje ove termoelektrane.
Ante Šunjić

lijepa-nasa @ 00:53 |Isključeno | Komentari: 0
petak, rujan 5, 2014
Temeljem  zahtjeva „Lijepe naše“  za pristup informacijama, iz kabineta ministra Ministarstva zaštite okoliša i prirode stigla nam je  sljedeća informacija:

14. i 15. srpnja inspekcija zaštite okoliša obavila je inspekcijski nadzor Luke Ploče d.d. temeljem prijava o onečišćenju okoliša ugljenom prašinom s lokacije terminala za pretovar rasutih tereta;        

Nadzorom je utvrđeno da je 10.7. zbog zastoja u otpremi tereta došlo do onečišćenja zraka, te da se 2013. I 2014. godine NIJE  PROVODILO PRAĆENJE  KVALITETE ZRAKA na području Grada Ploča, a mjerenjem u 2012. godini  utvrđena je II. kategorija (postoje tri ) kvalitete zraka (umjereno onečišćen zrak):

Inspekcija zaštite MZOP  je Gradu Ploče  uputila Zahtjev  da donese Odluku o mjerenju  posebne namjene ili procjeni razinu onečišćenosti zraka na području  Grada Ploča;

Inspekcija je Luci Ploče rješenjem od 17.7.2014.  naredila da u roku od 15 dana poduzme mjere  za prekrivanje površine rasutog tereta na terminalu , te prskanje rasutog tereta prilikom ukrcaja i manipulativnih troškova.

Luka je uložila žalbu na ovo rješenje inspekcije, a postupak je još u tijeku.

Iz Ministarstva sam dobila i Odluku Grada o mjerenjima  posebne namjene ili procjeni  razine onečišćenosti zraka na području  Grada Ploča;

 Mjerenje posebne namjene provodit će se 30 dana od dana početka mjerenja. Datum početka mjerenja nije u Odluci naveden, piše samo da će se provoditi  „počev od odabira pravne osobe….“

No, „Lijepa naša“ neće tu stati: idemo sada prema željeznici (baš kao prije 7 godina) , zahtijevat ćemo  prekrivanje vagona u  kojima se  prevoze rasuti  tereti kroz dolinu Neretve, pa  mnogi Kominjani i Rogotinjani  imaju doista ugroženo zdravlje. Ovome se konačno mora stati na kraj!   

                Foto: Nenad Medak


lijepa-nasa @ 19:24 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, rujan 4, 2014
  1. Interesantno je kako malo znamo o svojim vlastitim vrijednostima. Među nama dugi niz godina tiho i samozatajno živi i djeluje književnik koji je cijenjen i uvažavan po cijeloj Hrvatskoj. Radi se o HRVOJU BARBIRU BARBI. Obzirom da će u subotu najvjerojatnije opet padati kiša, iskoristite vrijeme od 18,05 do 18,55 pa na HRVATSKOM RADIJU- PRVOM PROGRAMU poslušajte emisiju Radio scena - Izlog Dramskog programa - "RAZGOVOR S KANTOM" autora Hrvoja Barbira Barbe.
  2. Zafrkavaju me neki da će Pavlović ipak odustati od izgradnje TE u Pločama, vidi da je narod listom protiv, pa zato kupuje vukovarsku luku, da to čudovište gradi tamo. E, da ja neću k'o pas tragač za njim tamo, nema šanse da ga napustim. I tamo sam već sa grupom mladih osnovala eko udrugulijepa-nasa @ 22:55 |Isključeno | Komentari: 11 | Prikaži komentare
utorak, rujan 2, 2014
Vrijedna gospođa Paul ne odustaje od poezije, i poslala je svoj najnoviji uradak pun humora i satire. Za mlađe naraštaje, a i za nas neke koji ne poznajemo stare lokalne izrazre gospođa Ivanka je objasnila riječ "žikla" po kominski znači nešto što naglo izvire ili izbija.

Evo slike naše Republike

Nafta žikla iz Jadrana

Čađavica dimi sa svih strana

Hrvatska je raspodana

Ustani Bane, ustani Bane Jelačiću !
Remetinac Remetinac, Hrvatski je kokošinjac,

Kuku – kuku . kukuriku

Zora nije na vidiku!
Omladino s  fakulteta,  bježi vani diljem svijeta.

Bez pasoša i bez vize,  nikad lakše do devize .

U tuđini cviće cvate, a u Jadran ne dirajte.

Mi ćemo ga raskopati , crno zlato rasprodati.
Kad ne bude više ništa, vratite se na ognjišta.

Dolazite iz daleka, prazno selo  tu  vas čeka !

Ustani Bane, ustani Bane Jelačiću ! 

                                                                            Ivanka PAUL professeur-écrivain

                                                                                      Komin , 22 kolovoza 2014

lijepa-nasa @ 17:29 |Isključeno | Komentari: 51 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.