Blog
četvrtak, prosinac 21, 2017
Danas smo moj zakoniti, brat  i ja odlučili prije Božića obići sve koje volimo, žive i mrtve.

Najprije smo otišli zapaliti svijeću i  pomoliti se  na groblje našim roditeljima, ali i još mnoštvu drugih koje smo za života istinski  voljeli i poštivali. Produžili smo i na braniteljsko groblje zapaliti svijeću za duše svih koji počivaju na tome velikome,  prekrasnome i pretužnome mjestu. Kad se čovjek ogleda oko sebe, tu leži  cijeli jedan veliki grad, jer uz one koji su poginuli 1991. tu se sahranjuju i svi branitelji  i civilne žrtve rata koje su umrle  do danas.

Obišli smo grob našeg rođaka Blage (Zadre)i sina mu Roberta, ali vidjela sam i mnoštvo  susjeda, prijatelja, školskih kolega i poznanika kojima je ovdje zadnje počivalište.

Onda smo otišli u gradski Dom za stare i nemoćne.  Tu je i Blagina majka Mila (otac je umro) koju godinama nisam vidjela. Ne mogu vjerovati da joj je 98 godina, jer je nevjerojatno  zdrave  pameti. Pale su i suze, obradovala mi se isto koliko i ja njoj. O svemu smo pričale i  prisjećale se  vremena  prije rata kada su njezin  Blago i moj ujak Stipica sedamdesetih godina bježali preko granice. Pitam je sjeća li se kako su ih uhvatili u Njemačkoj, a ona će meni: ne u Njemačkoj, u Austriji. Bolje se sjeća od mene. Moj brat je bio u istom logoru kao i njezin muž,  Blagin otac. Pošto je naša mama također Zadro, očekivali su da će starješine u logoru shvatiti da su rod, ali na sreću, ipak nisu.

Još dvije posjete dragim ženama smo obavili u tome domu, i obećali da ćemo opet doći iza Nove godine.

A večeras smo pošli u centar Grada da pogledamo žive jaslice. Sve je predivno okićeno, no užasno je hladno vani, ali oko srca je toplo i nekako uzvišeno. Vukovarski mladi su dočarali prekrasan doživljaj Isusova rođenja. Štalica, životinje, pastiri, tri kralja i najljepše Božićne pjesme.

Još samo da nam dođe Božić i porođenje malog Isusa!


lijepa-nasa @ 22:10 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.