Blog
četvrtak, rujan 21, 2017
Dugo se godina bavim zaštitom okoliša, a posebno je poglavlje rad na zbrinjavanju azbesta.Zbrinjavanje toga otpada do sada je za građane bilo potpuno besplatno, uključujući odvoz i odlaganje. Međutim, to sada plaćaju sami građani, ili im preostaje da ovaj otrov zakopaju u svojim dvorištima, ili ga na prevaru "uvale" kao obični neopasni otpad u običnim vrećama. Strašno je kako se gospoda drugovi u vlasti igraju sa svojim građanima, jer na stranicama Fonda za zašttitu okoliša i energetsku učinkovitost (skraćeno:FZOEU) i dalje piše da je građanima zbrinjavanje besplatno. Zato sam im danas poslala sljedeći dopis:
Kao dugogodišnja zelena aktivistica u svome se radu na zaštiti okoliša bavim i zbrinjavanjem otpada. Svojevremeno sam iz Ploča sa našom Udrugom izmjestila tone i tone azbestnog otpada. Zbog toga me i danas ljudi vrlo često zovu da im pomognem jer ne znaju kako zbrinuti azbestni otpad. Uvijek sam ih upućivala na Splitski Cios i govorila da je to zbrinjavanje besplatno. No, sada zainteresirani dobivaju odgovor da to moraju sami platiti.
Da, stoji OBAVIJEST O PRIVREMENOM OBUSTAVLJANJU FINANCIRANJA PRIKUPLJANJA GRAĐEVINSKOG OTPADA KOJI SADRŽI AZBEST u kojoj piše:
"S obzirom da u Financijskom planu Fonda za 2017. godinu s projekcijom za 2018. i 2019. godinu nije bilo mogućnosti osigurati sredstva za nastavak sustava te da do danas nije donesena Uredba Vlade RH (članak 53. i 59. Zakona o održivom gospodarenju otpadom, NN 94/13) kojom će se stvoriti osnovne pretpostavke da Fond naplaćuje naknadu, te iz namjenskih prihoda osigurati sredstva za financiranje sustava, Fond je i u 2017. godini obustavio plaćanje sustava. O tome su obaviješteni svi Skupljači i komunalna društva, a isto je i utvrđeno dodacima Ugovora s navedenima."
Ali ogorčena sam zbog načina na koji lažete narod, jer na vašoj stranici i danas stoji Uputa o postupanju s građevinskim otpadom koji sadrži azbest radi odlaganja na posebno izgrađene plohe (Kazete) na odlagalištima neopasnog otpada od 30. 4.2013. godine, točka 13.glasi:
„Troškove skupljanja, prijevoza i privremenog skladištenja i predaje na zbrinjavanje građevinskog otpada koji sadrži azbest, preuzetog od fizičkih osoba (kućanstava) snosi Fond, za što Fond isplaćuje Skupljaču 2,10 kn/kg (s uključenim PDV)…………“
Niste naznačili da ta odredba više ne važi. Zar je rješavanje ovoga problema za vas i Min.zaštite doista tako nevažno. Azbesta je posvuda još uvijek jako mnogo, i što sada?
Da savjetujem ljudima (uglavnom sirotinji) neka sami plaćaju, ili neka azbest zakopaju u svoja dvorišta i vrtove. Ovo je sramotno! Ana Musa, Ploče


lijepa-nasa @ 18:06 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.