Blog
četvrtak, travanj 6, 2017
Sve čekam  da prođe ova   demokracija, pa da opet živimo k'o ljudi.  Valja izdržati još mjesec i pol dana, ali i to bih lakše podnijela kad bih znala da će se zaista nešto promijeniti. Ma kako da ne!

Jeste li se ikad zapitali koliko je sredstava investirano u zadnjih deset godina za pločanske potrebe.

Vrijednost terminala za rasute terete iznosi preko 400 milijuna kuna,  višenamjenski kontejnerski  terminal  koštao je preko  33 milijuna eura, pa onda autocesta do Ploča i Luke Ploče, pa onda novi ulaz u luku. Kada se zbroje iznosi svih ovih investicija, dobijete iznos od preko milijardu kuna. A znate li  možda tko će vraćati kredite za ove investicije?

Luka Ploče je definitivno privatna firma, ali ona radi u Pločama, među pločanima i koristi  naše resurse: vodu, struju….. Čije je bilo zemljište prije privatizacije, pita li se itko? Tko je gradio sve one obale, čije su sve parcele koje je luka mic po mic uzimala od grada Ploča i zauzela nam ogroman prostor. Sada je to njihovo, privatno, a tko šiša građane.

Na ovolike ogromne investicije koliko je građana Ploča zaposleno u ovih deset godina, a koliko ih je – baš zbog nezaposlenosti zauvijek otišlo iz Ploča. Vjerujem da je veći broj onih koji su ostali bez posla nego onih koji  su u međuvremenu zaposleni.

A  narod šuti, i šuti, i šuti…... Ali garantiram, ova šutnja neće još dugo trajati. Voda je došla do ušiju, svi zajedno možemo  još samo potopiti, ili se pokušati spasiti.  Gdje su to danas  slavni  borci za javno dobro. Ima li igdje ikoga da doista misli o narodu, a ne da okolo baca floskule i traži sebe u barem mrvici vlasti. Znate onu poznatu: a gdje sam tu ja, što ću ja dobiti?

Meša Selimović u svojoj Tvrđavi piše: "Čovjeka na vlasti potiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvijek je ljepša nego istina. Sve ljude smatra glupim, jer kriju pred njim svoje pravo mišljenje, a sebi prisvaja pravo da sve zna, i ljudi to prihvaćaju. Nitko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i nitko trpeljiv, jer mrze promjenu. Odmah stvaraju vječne zakone, vječna načela, vječno ustrojstvo, i vežući vlast uz Boga, učvršćuju svoju moć. I nitko ih ne bi oborio, da ne postaju smetnja i prijetnja drugim moćnicima. Ruše ih uvijek na isti način, objašnjavajući to nasiljem prema narodu, a svi su nasilnici, i izdajom prema vladaru, a nikome to ni na um ne pada. I nikoga to nije urazumilo, svi srljaju na vlast, kao noćni leptiri na plamen svijeće."

Neki za sebe misle kako su mladi, lijepi i pametni.  Ali pametan političar misli na budućnost. Preporučujem onima koji se uzdižu prema vrhu, svejedno da li na državnoj ili lokalnoj razini da uvijek budu ljubazni prema ljudima dok se uspinju, jer će ih sresti opet kada budu padali (Napoleon).

 

lijepa-nasa @ 15:31 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609277
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.