Blog
subota, lipanj 17, 2017
Znam kako je teško kad srcem nešto radiš, pa ne gledaš i ne mjeriš koliko je besanih noći iza tebe, koliko ultraaktivnih dana, tjedana, mjeseci i cijela jedna godina kao što se zbilo oko bitke protiv termoelektrane Ploče. Bitku sam započela sama 2013. godine, kad su neki tvrdili da nisam normalna zbog upozoravanja na TE. Onda sam početkom 2014. sa Ivom Karamatićem formirala Građansku inicijativu Pravo na zdrav život, i radili smo na prezentaciji istine danonoćno. Predanim radom i promidžbom stvorili smo klimu za pobjedu, a kada smo konačno i pobijedili, od toga dana nas više nigdje nema.
Naš je bivši gradonačelnik otvoreno i javno na proslavi Dana Grada Ploča među aktivnosti koje je Grad s njim na čelu pobjedonosno dovršio i dobio 2015.godine, naglasio kako su oni (Grad i HDZ) dobili i bitku protiv termoelektrane. Bila sam na toj sjednici, i samo sam zaprepašteno otvorila usta, ali zbog pristojnosti i trenutka u kojem je to rečeno (Dan Grada Ploča) ništa nisam rekla. Usporedo je i jedan drugi pojedinac prisvojio tu bitku kao svoju i svoje udruge koja je nastala tek u kolovozu (a mi smo bitku vodili već sedam mjeseci). Naše Građanske inicijative sa mnom na čelu nigdje nije bilo, nigdje ni spomenuti nismo ama baš od nikoga. A bila je to kruna moga ekološkog rada, i grupe ujedinjenih građana svih mogućih svjetonazora.
I tako, život teče dalje, godine prolaze, mi šutimo, a laž ostaje i ponavlja se. I kod dijela građana, ta laž je već postala istina. No, ni građani se ne bune protiv tih laži, prihvatili su i oni laž kao istinu. A ja doista mrzim laži i manipulacije.
Zato me duboko zaboljela još jedna velika laž i nepravda koju HDZ protura kao svoju istinu. Radi se o Pelješkom mostu čiju je izgradnju pok. Ivan Šprlje, SDPov župan Dubrovačko neretvanske županije prvi puta spomenuo i predložio kao rješenje za spajanje razdijeljene Hrvatske još 1997.godine. U to je vrijeme na vlasti bio HDZ koji se, dobro se sjećam, rugao toj Šprljinoj ideji, i optužio ga da tim mostom želi zaobići Hrvate u Neumu. Ali samo godinu dana poslije, 1998., HDZ prisvaja sebi tu ideju i njihov saborski zastupnik Luka Bebić prijedlog iznosi u Saboru. Od tada pa do dana današnjega taj projekt prisvaja HDZ, i oni stalno tvrde kako je to njihova ideja.
A nije, i za to postoji bezbroj dokaza! Tko god želi utvrditi pravu istinu neka samo progugla po internetu, ili ode u arhivu županije, i sve će mu se samo kazati.
Duboko sam cijenila tu ljudinu, školskog prijatelja moga zakonitog, toga velikog neretvanskog čovjeka IVANA ŠPRLJU, i osjećala sam dug prema njemu, da se prava istina ne zaboravi.
Ideju Pelješkoga mosta prvi je iznio župan Dubrovačko neretvanski Ivan Šprlje, a tek godinu dana poslije Luka Bebić.


lijepa-nasa @ 00:14 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609258
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.