Blog
nedjelja, siječanj 21, 2018
             Iz djetinjstva se sjećam da smo uvijek kupovali mlijeko isključivo od seljaka iz okolice Vukovara. Mama bi uvečer ostavila posudu na stolu, stan se nije zaključavao jer bi mljekar na svome biciklu dolazio jako rano, puno prije nego su naši roditelji ustajali. Mljekari su redovito imali dvije kante – po jednu na svakoj strani upravljača bicikla i mjericu za mlijeko. Plaćalo se za cijeli mjesec  kad tata dobije plaću. Bilo je to najbolje, najmasnije i najukusnije mlijeko uopće, tada  se nije ni znalo  za ovu današnju blijedu, ispranu kopiju tzv. mlijeka iz tetrapaka.

No, i danas, kad god smo ovdje, iz sela najbližeg  Vukovaru , autom dolazi naš   mljekar  koji  mlijeko  donosi u bocama od 2 litre svaki drugi dan. To je mlijeko kao i u onim davnim godinama isto tako zdravo, masno, prirodno i slatko. 

Sjedne mljekar ponekad sa nama i priča razne dogodovštine o tome  kako se danas živi u slavonskome selu.  Kaže kako mu se krava otelila  pa je htio da ga dohrani i  iskoristi za potrebe svoje obitelji. Kako poštuje propise koji kažu da svako tele mora biti prijavljeno najkasnije 8 dana nakon telenja, a označeno i evidentirano do dvadesetprvog dana po prijavi, ode on kod ovlaštene organizacije za označavanje domaćih životinja  i prijavi tele.

E, ali onda  dođe veterinarski  inspektor, i kaže da je po  Pravilniku o obaveznom označavanju i upisu u jedinstveni registar domaćih životinja  obavezno  označavanje svih domaćih životinja, pa on fino teletu stavi markice na uši i pouči vlasnika da tele, june ili kravu mora usmrtiti u klaonici, da bude u skladu sa EU propisima, a  da on to nikako  ne smije učiniti sam, u svome dvorištu. I kaže naš mljekar, kad odvede stoku u klaonicu, tamo mu uzmu iznutrice, glavu i kožu, i još mora platiti 200 kuna.

Meni  ovo zvuči nevjerojatno, sve se mislim da čovjek možda pretjeruje, ali pošto smo i inače zemlja čudesa, sve je moguće.

 

lijepa-nasa @ 17:20 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609277
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.