Blog
četvrtak, rujan 22, 2016
Dužnost mi je izvijestiti vas da sam iz Zagreba, od mojih eko prijatelja  dobila obavijest da je na Silvestrovo prošle godine izdana lokacijska, a na sv.Roka ove godine, 16.8.2016. godine i  građevinska dozvola za  građenje postrojenja za  dva kogeneracijska postrojenja  na biomasu i sušenje drvne sječke. Inače, kogeneracija je postupak istovremene proizvodnje električne i toplinske  energije u jedinstvenom procesu

Investitor ovog projekta je Prvo plinarsko društvo . Rješenje o  građevinskoj dozvoli postalo je već izvršno od prije dvadesetak dana, i protiv njega se ne može izjaviti žalba, ali Grad Ploče može pokrenuti  upravni  spor.  Udruge nisu involvirane u ovaj postupak, već samo Grad Ploče.

 Elektrane ove vrste nisu ni iz daleka štetne kao one na fosilna goriva, što su htjeli nama u Pločama instalirati. Postoje i prednosti i nedostaci biomase i utjecaj na okoliš. Prednosti će za javnost  sigurno isticati investitori, pa ću ja reći samo nekoliko rečenica o nedostacima.

Biomasa se u današnje vrijeme sve više spominje kao zamjena za fosilna goriva zbog mnogo manjih štetnih emisija koje nastaju pri izgaranju. Emisije koje nastaju prilikom izgaranja šumske biomase ili drvne biomase imaju VAŽAN  utjecaj na okoliš, stoga  treba realno sagledati situaciju. Izgaranjem šumske biomase i fosilnih goriva emitiraju se plinovi koji se uopće ne razlikuju jer u oba slučaja nastaju velike količine ugljičnog  dioksida i brojnih drugih štetnih tvari.

lijepa-nasa @ 12:29 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609277
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.