Blog
ponedjeljak, veljača 19, 2018
Prema kriterijima zapadnih demokracija, srednjim staležom obuhvaćeni su  obrazovani, urbani, obaviješteni, radno sposobni i imućniji ljudi. E, sad ja analiziram sebe i svoj status: Obrazovana jesam, urbana jesam, obaviještena jesam, radno sposobna bilo pa prošlo,  ali ono “imućna” malo me  dovodi u zabunu. Što znači biti imućan? Je li dovoljno to što imam sve što je potrebno za normalan život, bez izobilja, ali i bez stezanja kaiša.

Nemam štednje, pa do sada nisam ni znala da Republika Hrvatska jamči za isplatu svih štednih uloga u kreditnim institucijama do 100.000 Eura u 100%-tnom iznosu, nevezano za broj bankovnih računa, visini sredstava po njima, valutu ili mjesto gdje se vode. Tko to u ovoj državi ima toliku lovu?  Cjelokupni sustav osiguranja uključuje depozite fizičkih osoba, malih poduzetnika i neprofitnih institucija, neovisno je li riječ o domaćim ili stranim štedišama.             

Na pamet mi padnu likovi sa TVa, oni što nam svaku večer sa ekrana udjeljuju blistave osmijehe, sole pamet, pričaju o bjelosvjetskim problemima s kojima se ONI susreću, a sve za našu dobrobit. Jurcaju po tome svijetu privatnim avionima i helićima, ugovaraju nam meso životinja starih po trideset godina   sa šestog kontinenta, pa onda skoknu na kakav svjetski kulturni događaj, jer Bože moj, mi smo Hrvati jako kulturan narod (a reče Krleža: sačuvaj me, Bože, srpskog junaštva i hrvatske kulture). Ovi što za nas kupuju strano smeće, a za sebe ugovaraju provizije; ovi što jeftino kupuju poljoprivredna zemljišta, pa ga pretvaraju u građevinske zone, prodaju strancima i mlate silnu lovu; ovi što su prodali sve hrvatske banke, a mogu-da hoće otvoriti NAŠU, HRVATSKU banku preko koje bi poslovale državne firme: prosvjeta, vojska, policija, zdravstvo, HŽ –  to bi bila banka u koju bi prešli svi  građani, i bila bi najjača u državi. Ali ne žele i neće!

Ukupan IZVOZ Republike Hrvatske u 2016. iznosio je 92,8 milijardi kuna, što je u usporedbi s godinom prije povećanje od 5,0 milijardi kuna, odnosno 5,7%. U istoj godini ukupan UVOZ  iznosio je 148,5 milijardi kuna i povećao se za 7,7 milijardi kuna, odnosno 5,5%, u usporedbi s 2015. Sad usporedite uvoz i izvoz pa ćete vidjeti koliko više uvozimo nego izvozimo. Možete li vjerovati da  poslujemo  čak i sa   Bangladešom, ali dvostruko više UVOZIMO iz Bangladeša. Izvoz  2016. U Bangladeš je bio  36.646, a uvoz iz Bangladeša iste godine  98.156

Da ne bude zabune, podatke sam skinula sa stranice Državnog zavoda za statistiku.

 Uništili su  srednji stalež,  stvorili političke elite, tajkune i izigranu i sluđenu sirotinju, a  ja jadna sebi tepala da sam srednji stalež! Je, u Bangladešu, a možda ni tamo!
lijepa-nasa @ 23:44 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1607604
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.