Blog
petak, srpanj 22, 2016
Imala sam čast prije dva dana popiti kavicu sa ministrom zaštite okoliša i prirode,  prof.dr.sc.. Slavenom Dobrovićem. Kava je dogovorena da bih mu mogla iznijeti bit neretvanskih eko problema. Zbilja bi bio smrtni grijeh da danas uništimo baš sve što je stoljećima bio izvor života neretvanskih ljudi.

Najbolji primjer suživota čovjeka i prirode je ono što radi naš poznati  Neretvanin Pave jerković , i još nekolicina  pojedinaca koji su krenuli njegovim stopama. Zapošljava, promovira, ugošćuje i zarađuje, a ništa ne zagađuje niti uništava. I to je to!

Neretvanski je čovjek desetljećima golim rukama otimao zemlju močvari i pretvarao je u ono što je danas: područje zvano  Zlatna dolina i hrvatska Kalifornija, gdje priroda i čovjek žive u potpunome skladu. Ni čovjeku , ni prirodi više nikakvi štetni zahvati nisu potrebni, da ne unište taj sklad, što uopće ne znači da se ne trebaju prihvatiti projekti koji će te vrijednosti obogatiti, zaposliti ljude i biti zapravo nositelji razvoja u budućnosti.

 Neretva sadrži najveće i najvrjednije ostatke sredozemnih močvara u Hrvatskoj i jedna je od malobrojnih preostalih u Europi. Sa stanovišta biološke raznolikosti, radi se o području od međunarodne važnosti. U delti je utvrđeno 820 vrsta bilja, što predstavlja oko 15% hrvatske flore, 311 vrsta ptica koje naseljavaju Europu, a njih 115 su gnjezdarice. Ukupno u slatkoj, boćatoj i slanoj vodi ušća obitava oko 150 vrsta riba, a 35 je slatkovodnih ribljih vrsta.

Delta je jedinstvena po raznolikosti močvarnih staništa u našem priobalju,  a uvrštena je u Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti. Ona također predstavlja područje NATURE 2000 prema EU zakonodavstvu zaštite prirode kojega smo obvezni provoditi temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Zato se, sukladno ESPO konvenciji trebaju  poduzeti sve prikladne i učinkovite mjere za sprečavanje, smanjenje i kontrolu značajnih negativnih utjecaja planiranih aktivnosti   vezanih  za cjelokupni sustav  projekta Gornji horizonti. Sramota je da neretvanska javnost pojma nema što se trenutno radi u RS vezano za ovaj mega projekt, kad nam već  nije pružena mogućnost izražavanja mišljenja ili primjedbi na istu i upućivanja tog mišljenja ili primjedbi nadležnom tijelu Republike Bosne i Hercegovine.
Sukladno Europskoj okvirnoj direktivi o vodama koja se odnosi na površinske i podzemne vode rijeka, kao i obalne vode i estuarij rijeke Neretve, tražimo da Vlada RH spriječi daljnju degradaciju, štiti i učvršćuje stanje voda Neretve i močvarnoga dijela koji je direktno ovisan o stanju Neretve, jer se  promjena regulacija vodotoka odražava  na vodni režim u samoj delti, i dužna je utvrditi  posljedice na biljni i životinjski svijet delte Neretve koje će nastupiti preusmjeravanjem i smanjivanjem dotoka voda.
Da bi se spriječili slični užasni projekti, na 15. sjednici Skupštine  Dubrovačko neretvanske županije od 28. travnja o.g. zahtijevala sam da se pokrene cjelovita zaštita područja Neretve, a to se može samo proglašenjem Parka prirode Delta neretve, što je naprasno i bez objašnjenja prekinuto potkraj travnja 2007. godine.

Javno pozivam i prozivam metkovca NIKOLU VERAJU,  pročelnika  Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode u našoj Županiji da  Ministarstvu zaštite okoliša i prirode hitno podnese zahtjev za pokretanje procedure proglašenja Parka prirode Delta Neretve, jer ga ama baš ništa u tome ne sprječava.

Također javno pozivam i prozivam stručnjaka koji nam je i do sada pomagao oko Gornjih horizonata,
dragog prijatelja,  doc.dr.sc. Mario Šilje, zamjenika ministra Dobrovića, da internacionalizira problem Gornjih horizonata, jer ESPOO konvencija, čiji smo potpisnici i mi i BiH kaže da se trebaju spriječiti, ublažiti i pratiti značajni negativni utjecaji na okoliš općenito, a posebice preko državnih granica, jer Neretva je zajednička rijeka dviju država.

lijepa-nasa @ 22:22 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
Brojač posjeta
1609277
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.