Blog
ponedjeljak, prosinac 11, 2017
Evo jedne zgodne priče iz koje ćete shvatiti da se ne treba kačiti sa starim psima (ljudima), jer znanje i mudrost se stječu godinama:
Stari pas ovčar jurio je zečeve po šumi dok nije zabasao duboko u nju i shvatio da se izgubio... Našao se pored gomile nekih kostiju kada je začuo korake divlje životinje... Bio je to leopard koji mu se polako približavao...
- Šta ću sad, - mislio je u sebi... i onda je brzo dohvatio one kosti koje su stajale kraj njega da bi trenutak prije nego što ga je leopard opazio, rekao naglas:
- Baš je ukusan ovaj leopard, da mi je naći još jednog.
Čuvši to, leopard je ustuknuo i povukao se preplašen u šumu.
Međutim, sve je to gledao jedan majmun sa grane, koji odluci cinkati starog psa kod leoparda... Skočio je sa drveta i požurio da leopardu otkrije prijevaru... Vidjevši kako majmun žuri negdje stari pas posumnja u njegove namjere i pođe ga pratiti... Vidio ga je kako objašnjava leopardu o čemu je riječ dok je leopard ljuto režao zbog načina na koji je nasamaren... I naravno, krene u osvetu...
Stari pas, vidjevši da leopard opet kreće u njegovom pravcu, samo se okrenu i mirno sjede osluškujući svaki leopardov korak... Kada mu se već dovoljno primakao da ga može čuti, stari pas, leđima okrenut leopardu, više za sebe reče:
- Ama gdje li je taj majmun već jednom, poslao sam ga još prije sat vremena da mi nabavi leoparda i još ga nema...
Pouka I:
Ne kači se sa starim psima; znanje i mudrost se stječu godinama...
Pouka II:
Šta god uradili, uvijek će se naći neki majmun u okolini koji cinka...


lijepa-nasa @ 13:53 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609106
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.