Blog
četvrtak, travanj 28, 2016
              Cijeli sam dan, od rane zore bila u Dubrovniku na 15. sjednici Županijske skupštine. Naravno, i danas sam ponovo postavila vijećničko pitanje vezano za ušće, to naše izuzetno vrijedno područje. Vidjeli pojedinci za sebe mogućnost goleme dobiti, i pletu li, pletu svoje mreže. Velika je gužva na terenu ispod borova.
Evo pitanja:
             Citiram tekst sa 82. stranice Stručne podloge Državnog zavoda za zaštitu prirode iz 2007. godine, a odnosi se na proglašenje Parka prirode Delta Neretve:
„Posebni ihtiološko ornitološki rezervat – jugoistočni dio delte rijeke Neretve, zapravo ušća Neretve radi svoje važnosti za ptičji i riblji svijet , prostor samoga ušća Neretve bio je predložen za zaštitu od strane Republičkog zavoda za zaštitu prirode i zaštićen u kategoriji ihtiološko ornitološkog rezervata još 1974. godine. Iz formalno administrativnih razloga ovo cjelovito područje je bilo samo dijelom proglašeno zaštićenim od strane bivše općine Metković (lijeva obala uključujući tok Neretve), dok bivša općina Kardeljevo nije nikad objavila odluku o zaštiti desne obale – Parila……. Područje ušća vrlo je ugroženo i trpi veliki pritisak. Dijelom je devastirano divljom gradnjom, uništavanjem pojasa caklenjače, vađenjem pijeska, autokampom, nedopuštenim lovom i ribolovom. Nužno je zaustaviti daljnju degradaciju ovoga prostora, te ga namijeniti ponajprije ekološkom turizmu i promatranju ptica, te osigurati provedbu odgovarajućeg plana upravljanja sukladno zakonu o zaštiti prirode.“ (završen citat).
U međuvremenu je prekinut proces proglašenja Parka prirode, a uski dio ušća pod borovima uzeo je u zakup (javnog vodnog dobra) i potpisao ugovor sa Hrvatskim vodama Dag Modrić u ime firme Zmaj sport d.o.o. Zagreb. Na tom istom već zakupljenom području Grad Ploče je projektirao eko kamp i upravo je u tijeku natječaj (ili izrada) tehničke dokumentacije za taj eko kamp. Prije dvadesetak dana na sastanku neretvanskog klastera zatraženo je da se tu, opet na istom mjestu, izgradi veliki velnes centar. Na tom istom području, samo s morske strane, Grad Ploče već godinama za 2.000 kuna godišnje izdaje koncesijsko odobrenje kajterima, koji ulaznice plaćaju 50 kuna dnevno. (tako je bilo do ove godine, ne znam kakva je nova odluka Grada).
Sve nabrojano planirano nanijelo bi u slučaju realizacije ogromnu štetu baš Parilima, u kojima je najveće podvodno i nadzemno bogatstvo, odnosno biološka raznolikost, pa je područje potrebno HITNO zaštititi. Razgovarala sam sa nekoliko odgovornih osoba iz Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP), i svi se slažu da prijedlog zaštite mora ići sa razine županije, a oni će pokrenuti izradu nove stručne podloge, da bi se područje što prije zaštitilo.
Usput, Ministarstvo će donijeti konačnu odluku o svemu što će se događati na ušću i oko njega, temeljeno na trenutnom stanju koje će sadržavati Stručna podloga HAOPa.Župan je naglasio da moramo pomiriti održivi razvoj i interes građana.

lijepa-nasa @ 19:16 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609277
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.