prodavači magle
Blog
petak, ožujak 6, 2015
Postalo je već uobičajeno da  svake godine u delti Neretve u proljeće i jesen  nastaju požari u kojima izgaraju velike površine tršćaka koje predstavljaju staništa za brojne vrste ptica i drugih vrsta. Samo u protekla dva mjeseca na području delte Neretve bilo je  dvadesetak  požara, a zadnji je zabilježen 19.02.2015. u području posebnog ornitološkog rezervata Prud. To je veliki problem koji se hitno mora početi rješavati. Poznato je da područje Neretve može osigurati dovoljno kvalitetne hrane, što je danas strateško pitanje svake zemlje. No, u tijeku su klimatske promjene, sve su češće ekstremne vremenske i klimatske nepogode i prirodne katastrofe. Zato je vrlo važno poljoprivredu ne prepuštati slučaju, već je kao strateško pitanje potrebno donijeti strateške planove za ublažavanje njihovih posljedica u poljoprivredi

Potaknuti navedenim Hrvatsko agrometeorološko društvo (HAgMD) je danas u Opuzenu   organiziralo izvrsnu i izuzetno dobro posjećenu cjelodnevnu agrometeorološku radionicu  pod nazivom „Zaštita prirode, požari raslinja i poljoprivreda“ u Opuzenu. Radionica je pokazala da postoji zainteresiranost neposrednih korisnika za agrometeorološkim informacijama, te je jedan od zadataka znanstvenika i stručnjaka približiti agrometeorološka istraživanja i spoznaje širokoj javnosti.

Kao predavači predstavili su nam se i neka vrlo poznata imena kao što su: dr. sc. Višnja Vučetić, Marko Vučetić, dipl.ing.fiz., Ivana Tomašević, dipl.ing.i Sonja Vidić dip.ing.fiz.,svi  iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, zatim prof. dr. sc. Oleg Antonić iz Odjela za biologiju,  Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, dr. sc. Vladimir Kušan iz Instituta  za primijenjenu ekologiju, Irena Šipušić, dipl. ing. šum. iz uprave Hrvatskih šuma, Podružnica Split, Marijana Miljas, mag. silv iz  Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području DNŽ,  prof. dr. sc. Željko Španjol sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivanka Čelar, dipl. ing. agr. iz Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku u mirovini, prof. dr. sc. Davor Romić sa Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Mato Tomljanović,  univ. spec. admin. pub. Iz DNŽ.

Teme su bile vrlo interesantne: Vinogradarstvo doline Neretve,  Navodnjavanje vinograda realnost ili

 zabluda, Vrijeme, klima, poljoprivreda i požari raslinja, Agrometeorološka mjerenja i prognoza za potrebe poljoprivrede i zaštite raslinja od  požara, Analiza vertikalne strukture atmosfere  tijekom katastrofalnih šumskih požara, Opterećenje okoliša taloženjem onečišćenja iz atmosfere i utjecaj na poljoprivredne kulture, Dinamika vegetacije u delti Neretve,  Analize šteta od šumskih požara na  području UŠP Split od 2005. do 2014.,  Požari raslinja u dolini Neretve: ugroženost vrsta i staništa, Šumsko poljodjelstvo na kršu.

Obzirom da je ovo već četvrta  radionica HAgMD, a sudeći po odazivu zainteresiranih,  iskreno se nadam da nije i zadnja.
lijepa-nasa @ 23:38 |Isključeno | Komentari: 0
četvrtak, ožujak 5, 2015
Danas sam dobila pismo koje ne želim komentirati:
"Neslužbeno doznajemo da u Luci Ploče nisu odustali od TE, nego pripremaju projekt za TE na drvenu sječku, a pitajte stručnjake kako je to samo paravan za TE na ugljen -samo odjednom nestane sječke...a toliko će biti neiskorištenog ugljena na novim nasutim terminalima u Luci.
Molimo Vas istražite to i reagirajte što brže i oštrije -treba nam glas u ime javnog interesa i budućnosti
Morate zajedno s lokalnim udrugama što prije pokazati alternativu ovim suludim projektima kao što su TE i bušenje Jadrana, kao npr. turizam (marine, hotele)......"

lijepa-nasa @ 23:33 |Isključeno | Komentari: 0
utorak, ožujak 3, 2015
                 Opuzenci i Slivanjci stvarno znaju napraviti štimung. Ne znam kad sam se osjećala tako opušteno i vedro  kao sinoć među njima, a bome ne pamtim ni kad sam se toliko nasmijala. Dvije najoriginalnije misli (izvorno neretvanske) koje su sinoć pale glase: Ima je Isus sriću šta se rodija ka Židov, da se rodija ka Hrvat ne bi on dočeka posljednju večeru, već bi mu marenda bila zadnja,  kakvi smo mi. Drugi biser glasi: on je k'o troskot kojeg poliješ cidokorom, koji mu  ništa  ne može.  I tako slično čitavu večer. Domaćin Dragan Bjeliš i Tomislav Mušan koji nas je pozvao bili su, baš kao i svi ostali, suuuuper! Jadni ljudi, nastojali su se prilagoditi mojim kulinarskim navadama, a kako znaju da kod mene baš nikakva riba nema prolaza, na jelovniku je bilo samo meso.

                Žao mi je  što je kiša nemilice padala pa nisam vidjela svu ljepotu oko sebe koju sam samo naslućivala, i što mi je foto aparat star skoro koliko i ja, a osvjetljenje u kućici i oko nje (agregat) je bilo izrazito jako, pa su fotke prilično loše. A vjerujte, sve je napravljeno baš u skladu s prirodom,  i  životom stanovnika u staroj neretvi.  No, može se barem naslutiti kako nam je lijepo bilo zajedno. Nadam se da ovo lijepo druženje nije  zadnje, jer  imamo što reći jedni drugima, pa ako ništa, vidjet ćemo se opet 17. studenog  u Vukovaru.


lijepa-nasa @ 16:26 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, ožujak 2, 2015
Znate li što za Hrvatsku znači Imunološki zavod? U svome  postojanju  proizvodili su  i organizirali odjele za virusna cjepiva, bakterijske pripravke i alergene, transfuziologiju, pokusne životinje i antiserume,  i pripremanje i finaliziranje proizvodnje. Sada ga država  prodaje, pa tko da više, njegov je, a nema veze odakle je. Zar ćemo doista dozvoliti da drugima skupo plaćamo ono što već 120 godina imamo. Pravo je pitanje je li Imunološki zavod u Zagrebu namjerno uništen, kako bi se izazvala nestašica cjepiva i potaknuo njihov hitni uvoz - pod uvjetima koji neće biti pažljivo nadgledani, jer je u pitanju hitnost cijepljenja djece i odraslih. Ovih sam dana dobila mail sljedećeg sadržaja:

VISIA CROATICA d.o.o.

Aleksandar Soltyšik, direktor

Ivan Rude, predsjednik nadzornog odbora

Petak, 27.02.2015.

Predmet: Poziv na zajedničku akciju za spas i zaštitu Imunološkog zavoda d.d., Zagreb

Poštovani,

Pozivamo vas na konferenciju za medije koja će se održati u utorak, 03.03.2015. u 10:00 h, u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1/1,  kako bi svi zajedno podržali ideju Visiae Croaticae za spas Imunološkog zavoda. 

Nadamo se da ćete prepoznati ideju Visie Croatice i temu Imunološkog zavoda kao zanimljivu, bitnu, a možemo reći i ključnu za Hrvatsku danas i u budućnosti.

Imunološki zavod d.d. za proizvodnju lijekova, farmaceutskih proizvoda i znanstveno-istraživački rad najstariji je proizvođač imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe. IMZ od 1893. Svojim lijekovima, cjepivima (virusnim i bakterijskim) preparatima iz plazme, alergenima i drugim proizvodima služi Hrvatskom narodu i vodi se plemenitim ciljem prevencije i suzbijanja bolesti.   

Sukladno odluci Ministarstva zdravstva, Imunološki zavod d.d. proizvodi, uvozi i distribuira cjepiva za Program obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj.

Imunološki zavod d.d. posjeduje tehnologiju, te zapošljava stručnjake koji mu omogućuju konkuriranje u dijelu tržišta virusnih i bakterijskih cjepiva na globalnom planu, a u dijelu frakcionacije plazme na regionalnoj razini. Naravno, kako bi IMZ to mogao i dalje – potrebno je usavršavanje postojećih i stvaranje novih proizvoda.

26. rujna 2013. Vlada RH donosi odluku o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Na tom popisu se nalazi 59 trgovačkih društva, a na 39. mjestu se nalazi i Imunološki zavod d.d., Zagreb. U toj odluci se za trgovačka društva od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku navodi kako su to ona društva „u kojima Republika Hrvatska kao dioničar ili udjeličar, osim gospodarskih, ostvaruje i strateške ciljeve: zakonsko i učinkovito ostvarivanje prenesenih javnih ovlasti, sigurnost, osiguranje zdravlja, važne infrastrukture, neometanu opskrbu stanovništva i poslovnih subjekata, te osiguranje gospodarskih službi u interesu građana i države, a koja prihode ostvaruju na temelju dodijeljenih javnih ovlasti u kojima država sudjeluje u određivanju cijene proizvoda i usluga.“

Složit će te se da je Imunološki zavod s pravom uvršten na takav popis i drago nam je da je Vlada RH prepoznala značaj Imunološkog zavoda.

Nadalje, spomenuta odluka Vlade RH govori kako „Trgovačka društva i druge pravne osobe od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u smislu ove Odluke su ona u kojima Republika Hrvatska ima većinski udio, a koja nisu infrastrukturna, energetska i sl., trebaju restrukturiranje, dokapitalizaciju, ili privatizaciju u cijelosti ili u dijelu, a koja dosežu visoku dodanu vrijednost i dobit.

2. svibnja 2014. Objavljen je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 165.373 dionice Imunološkog zavoda (73,41 % u temeljnom kapitalu)

16. svibnja 2014. Visia Croatica podnosi pismo namjere Ministarstvu gospodarstva za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju društva Imunološki zavod d.d. Zagreb.

2. siječnja 2015. Vlada RH donosi odluku o prodaji 157.997  dionica IMZ-a, (pojedinačne nominalne vrijednosti 380,00 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 60.038.860,00 kuna, što čini 54,38% temeljnog kapitala Društva, uz ispunjenje dodatnog uvjeta prethodne dokapitalizacije Društva.)

- Dokapitalizacija će se provesti temeljem Rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 27. lipnja 2013. godine za odobrenu državnu potporu za restrukturiranje Društva pretvaranjem duga po pozajmici Agencije za upravljanje državnom imovinom u iznosu od 24.800.000,00 kuna u vlasnički udio u Društvu. Nosilac vlasničkog udjela temeljem dokapitalizacije je Centar za restrukturiranje i prodaju, kao pravni slijednik AUDIO-a.

- Rečena dokapitalizacija se namjerava provesti na izvanrednoj glavnoj skupštini trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u petak 13.03.2015.

- Nakon prodaje 27.671 dionica iz svog portfelja, što čini 9,52% temeljnog kapitala Društva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zadržava vlasništvo nad 72.639 dionica, što predstavlja udio u temeljnom kapitalu Društva od najmanje 25% + 1 dionica (kontrolni paket).

- Poziv za podnošenje obvezujuće ponude – za kupnju dionica Imunološkog zavoda d.d. Zagreb dostavljen je Visiji Croatici 19.01.2015.

Prvotni rok za za podnošenje obvezujuće ponude je bio 18.02.2014. ali je 16.02.2014. Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) produžio rok do 25.03.2015. na zahtjev više potencijalnih ponuditelja.

Od Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP-a) smo 05.02.2015. dobili ovlaštenje za provedbu dubinskog snimanja poslovanja Imunološkog zavoda.

Visia Croatica d.o.o. je potpisala izjavu o povjerljivosti podataka vezanih uz dioničko društvo Imunološki zavod d.d., Zagreb i zato vam, u ovom trenutku, ne možemo davati nikakve daljnje informacije o postupku u tijeku.

IMZ - važnost proizvoda za zdravlje svakog građanina RH vs. profit mešetara

Vlada Republike Hrvatske donijela je 2. Siječnja 2015. Odluku o prodaji Imunološkog zavoda iz Zagreba (IMZ), trgovačkog društva od strateškog i  posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. Radi se o posebnom dijelu zdravstvenog sustava iznimno važnom za zdravlje svakog građanina Republike Hrvatske jer je, među ostalim, proizvodio i potpuno sigurne krvne derivate koji jamče da se ni mi ni naša djeca ne možemo zaraziti sekundarnim infekcijama poput HIV-a, hepatitisa i sl. Pored toga, IMZ posjeduje i iznimno vrijedne biološke materijale – primjerice, soj cjepiva Edmonston – Zagreb, najbolje svjetsko cjepivo protiv morbila (ospica) prema stavu Svjetske zdravstvene organizacije, koja nakon provedenih zajedničkih kliničkih istraživanja preferira cjepivo IZ, ali i druga pojedinačna i kombinirana virusna i bakterijska cjepiva. Upravo ta cjepiva velika su vrijednost i potencijalni 'mamac' raznim trgovcima i mešetarima koji gledaju isključivo vlastiti profit.

 

O IDEJI I PROJEKTU VISIA CROATICA

Visia Croatica je ime koje smo odabrali da predstavlja ideju nas - grupe građana - koja želi stvoriti uvjete za građanski otkup Imunološkog zavoda.

Mi (inicijatori ideje: Aleksandar Soltyšik, Ivan Rude, Đuro Lubura, Ivan Gašpar i Leo Buljat) smatramo da je sudjelovanje građana RH u vlasništvu i upravljanju Imunološkim zavodom kvalitetno rješenje u interesu građana i dosad jedina stvarna alternativa izglednoj predaji Imunološkog zavoda u ruke krupnoga kapitala. Također smatramo kako je ovo jedna široka, opće-društvena, nacionala, sve-hrvatska ideja i misija za koju bi bilo shodno da ju podrži i u njoj sudjeluju „široke narodne mase“ tj. svi građani, branitelji, Crkva, udruge, sindikati i akademska zajednica, političke stranke i drugi.

Iako smo stava da ovakvo trgovačko društvo mora trajno biti u vlasništvu države, kada je već donesena odluka o njegovoj prodaji, odlučili smo ga zaštititi na način da omogućimo svim građanima Republike Hrvatske sudjelovanje u njegovom vlasništvu i razvoju, a ne u službi krupnoga kapitala za profit. Stava smo da nije dopustivo da bilo tko ostvaruje profit na krvi dobrovoljnih davatelja. 

Krv naša, a profit vaš? Ne može to tako!

U tu svrhu grupa građana je osnovala trgovačko društvo Visia Croatica d.o.o. (OIB: 93610253794) koje se, među osam ponuditelja, u prethodnom postupku kvalificiralo za kupnju dionica IMZ-a. Uz osnovno trgovačko društvo Visia Croatica d.o.o., osnovali smo i komanditno društvo Visia Croatica d.o.o. k.d. (OIB: 36261336494)  posredstvom kojeg ćemo (u obliku komanditnih udjela) prikupljati sredstva za kupnju i ulaganje u IMZ na način da svakom građaninu i poduzetniku omogućimo ulaganje koje će mu dugoročno jamčiti povrat uloga i dobit, a cijeli poduhvat i zaštitu Imunološkog zavoda od špekulantskog kapitala i propasti. Komanditno društvo, kao društvo osoba, onemogućuje preuzimanje (ideje, Društva i imovine društva) kapitalom jer svaki ulagač (komanditor) bez obzira na visinu uloga ima jedan glas. Na taj način omogućit ćemo da IMZ ostane u rukama svih nas građana i poduzetnika te da nastavi, obnovi i proširi svoju proizvodnju na trajnu korist svih nas i naše djece. Budući da je IMZ, uz dobro vođenje, visoko profitabilna kompanija, na ovaj način će isključivo građani-ulagači (komanditori) imati dugoročne financijske koristi od Imunološkog zavoda. 

Vezano uz Visiu Croaticu d.o.o. ideja je u najkraćem roku u vlasničku strukturu Visia Croatica d.o.o. uvesti još 30-50 časnih ljudi (mi tu grupu zovemo Sol zemlje) koji bi svojim osobnim integritetom jamčili za poštenu provedbu projekta. Iznimno je važno napomenuti da članovi društva Visia Croatica d.o.o. (ovog trena nas pet, a kasnije daljnjih 30-50) nemaju niti će ikada imati bilo kakve financijske koristi koja proizlazi iz njihovih poslovnih udjela.  

Čl. 17. društvenog ugovora Visiae Croaticae d.o.o., st. 4. „Članovi Društva suglasni su kako im je zajednička namjera stečenu dobit upotrijebiti u općekorisne svrhe.“ 

Ukoliko žele ostvarivati financijsku korist članovi društva Visia Croatica d.o.o. mogu, kao i svi drugi građani, uplatiti svoj komanditni ulog za kupnju i ulaganje u Imunološki zavod. Članovi društva Visia Croatica d.o.o. imaju jedinu zadaću: U ime svih ulagača biti odgovorni vlasnici te odabrati stručne i poštene ljude da upravljaju Imunološkim zavodom i nadziru ga.

Kako bi se osigurao kontinuitet i onemogućilo kompromitiranje ideje Visie Croatice d.o.o. u društveni ugovor su uvrštene (čl. 9.) odredbe kojima je „Prijenos ili opterećenje poslovnog udjela dopušten samo uz suglasnost Društva koju daje Skupština Društva. Član Društva koji namjerava prenijeti ili opteretiti svoj poslovni udio i/ili udjele trećoj osobi, obvezan je ostale članove Društva pisanim putem preporučenom pošiljkom s povratnicom obavijestiti o svojoj namjeri i uvjetima prijenosa i/ili opterećenja. Ostali članovi Društva imaju pravo prvenstvenog stjecanja poslovnog udjela (prvokup)  koji se prenosi.“

O društvu VISIA CROATICA d.o.o. k.d.

Članak 1. Društvenog ugovora

1.2. Ciljevi Društva VISIA CROATICA d.o.o. k.d. su:

-          ostvarivanje zajedničkih poslovnih poduhvata uz nastojanje da se između svih sudionika, a naročito između članova Društva razvijaju odnosi solidarnosti, uzajamnog podržavanja i potpomaganja

-          ulaganje u razne poslovne projekte, akvizicija trgovačkih društava radi razvoja, unapređenja poslovanja i stjecanja dobiti za Društvo i članove

-          uključivanje hrvatskih resursa u poslovne tijekove sa ciljem unapređenja hrvatskog gospodarstva i radi revitalizacije domaćih trgovačkih društava, ljudi i lokalnih sredina

-          korištenje hrvatske inteligencije i priznatih hrvatskih stručnjaka radi razvoja i unapređenja projekata u svrhu poboljšanja gospodarskog stanja u zemlji

-          korištenje znanja i kapitala svih zainteresiranih fizičkih i pravnih osoba u RH i izvandomovinstvu, kao i svih zainteresiranih fizičkih i pravnih osoba iz inozemstva

-          podrška članovima društva (financijska, organizacijska, stručna i dr.) kao pojedincima u njihovim namjerama da u okviru Društva realiziraju vlastite poslovne poduhvate

-          motiviranje izvandomovinstva, dijaspore i inozemnih fizičkih i pravnih osoba za ulaganje u RH

 

Članak 7. Društvenog ugovora

7.1. Jedan članski ulog svakog Komanditora iznosi 100,00 kn. Svaki Komanditor može uplatiti više od jednog članskog uloga.

I s time dolazimo do trenutka gdje se uključujemo svi mi, prvenstveno svi državljani RH, te svi naši ljudi u izvandomovinstvu i dijaspori. Naravno pozivamo i sve jedinice lokalne uprave i samouprave da se priključe.

Apeliramo na sve navedene da se uključe u ovu patriotsku akciju za spas Imunološkog zavoda - sa svojim komanditnim udjelima, od 100 kn i više, tj. prema svojim mogućnostima!

IMUNOLOŠKI ZAVOD JE KROZ svojih 120 godina postojanja učinio puno za nas – pomognimo i mi Imunološkom zavodu!

Jer dobro se dobrim vraća, a naša krv ne smije biti na prodaju!

S poštovanjem,

Aleksandar Soltyšik, VISIA CROATICA d.o.o., direktor

Ivan Rude, VISIA CROATICA d.o.o., predsjednik nadzornog odbora

VISIA CROATICA d.o.o.

VISIA CROATICA   d.o.o.   Ulica Baruna Trenka 4, 10 000  Zagreb; tel, fax: +385 (0)1 580 5461;  Raiffeisenbank Austria, Petrinjska 59, Zagreb, Hrvatska; ž.r. 2484008-1105259861; MB: 2574675; MBS: 080642059; OIB: 93610253794.

Hrvatska poštanska banka d.d., Jurišićeva 4, Zagreb; IBAN: HR4823900011100898470; MBS: 080946044; OIB: 36261336494.

 

 

lijepa-nasa @ 16:51 |Isključeno | Komentari: 0
subota, veljača 28, 2015
ZAKON O REFERENDUMU PROŠAO U PRVOM ČITANJU

Stručnjaci, sindikalisti i aktivisti složni – vlast se potpuno odnarodila

Jučerašnju podršku upućivanju Zakona o referendumu u drugo čitanje podržala je vladajuća većina i manjinski saborski zastupnici, unatoč protivljenju svih ustavnopravnih stručnjaka koji kažu kako će ovo biti korak unatrag za ionako krhku hrvatsku demokraciju. Ustrajanje vlasti na ovom problematičnom zakonu komentirali su za naš portal pravni savjetnik GI ‘U ime obitelji’ Krešimir Planinić, građanski aktivisti Tomislav Poljak i Ana Musa, te sindikalisti Krešimir Sever i Mijat Stanić

Krešimir Planinić: Vladajuća većina više ni ne glumi demokraciju

Krešimir Planinić referendum2014

Saborsko glasanje komentirao je Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima građanske inicijative “U ime obitelji”: “Današnjim glasanjem pokazuje se ono što cijelo vrijeme kao inicijativa spominjemo: vladajući su jedan paralelni svijet koji svake četiri godine dopuštaju građanima da budu punoljetni, a u ostalo vrijeme između izborima smatraju da narod ne smije suodlučivati i korigirati vlast, što nam dopuštaju polazišne osnove Ustava RH. Vladajuća većina više ni ne glumi demokraciju jer argumenti koje spominju jednostavno su u funkciji njihovog samoodržanja. To je njihova politika neslušanja – niti jedan ustavnopravni stručnjak nije podržao ovaj prijedlog, a oni svejedno provode taj čin nasilja.

Tomislav Poljak: Čude me zastupnici koji se nisu ni pojavili

 

Tomislav Poljak

Tomislav Poljak, koordinator inicijative “U ime obitelji” za Splitsko-dalmatinsku županiju iznio je svoje viđenje stvari: Ne čude me oni koji su glasali za, to se od njih i očekivalo. Mene čude oni nezavisni zastupnici koji nisu ni došli na glasanje – poput Jadranke Kosor, Ivana Grubišića, Milorada Pupovca. Očito se čuvaju jer idu izbori. Pred kamerama glume demokraciju, a ustvari ne žele da se otkriju njihovi pravi stavovi. da im je stalo, došli bi u sabornicu danas. Međutim, komentira Poljak, nisam previše oduševljen ni onima koji su glasali protiv jer je pitanje kako bi se postavili kad bi oni bili na vlasti. Što reći o ekipi kojoj je Linić danas svojim glasom očitao lekciju iz demokracije?, pita se Poljak.

Ana Musa: Boje se svoga naroda, a narod još uvijek ne shvaća koliko je moćan

ana-musa

Ana Musa, gradska vijećnica grada Ploča i aktivistica koja se najviše angažirala oko referenduma protiv termoelektrane na ugljen u Pločama, za naš je portal rekla: U Hrvatskoj vladajući očito smatraju kako je referendum postao sredstvo manipulacije, a ne sredstvo demokracije. Vladajuća klika boji se svoga naroda i mislim da izazivaju gnjev naroda koji bi uskoro mogao kulminirati. Postali su dezorijentirani i ne znaju što rade. I inače su neorganizirani, nevjerodostojni, nekompetentni i izvrsno rade u korist svoje štete.

Na naše pitanje što misli o tome da narod još uvijek šuti, Musa je odgovorila da to ne može razumjeti. Na primjeru referenduma protiv termoelektrane u Pločama smo vidjeli da se narod može pokrenuti, ali na državnoj razini mislim da narod nema vođu. Mi smo na edukaciji stanovništva radili godinu dana i narod je shvatio o čemu se radi. Poslušali su nas i unatoč strahu izašli na referendum u tolikom broju. Narod u biti ne zna koliko je jak i snažan jer nema nikoga tko mu to govori, a vladajući to sprječavaju.

Krešimir Sever: Vlast se kompletno odnarodila i građanima okreće leđa

kresimir_sever

Sindikalne središnjice sklopile su sporazum s bivšom premijerkom Kosor da će se ići u izmjene Zakona o referendumu koji bi olakšao kompletnu referendumsku proceduru. Ona svoj potpis nije ispoštovala, iako je obećala da će se “referendum o referendumu” održati prije onog o ulasku u EU. No, mi nismo sklopili sporazum s predsjednicom HDZ-a, nego s predsjednicom hrvatske Vlade. Sadašnji premijer Milanović, koji nas je tada podržavao, i kompletna sadašnja vlast ne želi ispoštivati obvezu. Kompletno su se odnarodili i sada im je važno da narod ne bi slučajno propitivao i preispitivao njihove odluke. Očito je da oni narod trebaju samo kad idu na izbore, a kad izbori prođu, oni mu okreću leđa. U ovom trenutku, oni su napravili sve da bi narod isključili iz svega, osim iz izbora svake 4 godine i to pokazuju Zakonom o referendumu koji bi isključio narod, koji je nositelj vlasti.

Mijat Stanić: Od svih loših stvari u Zakonu, prikupljanje u uredima je najveći problem

Inicijativa ''Ne damo naše autoceste'' traži zabranu aktivnosti na davanju autocesta u koncesiju

Vlast je otvorila nekoliko polja s kojima se moramo baviti, rekao nam je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, ali moramo reći kako će se sindikati i s ovim pozabaviti. Osobno mislim da je ovo ispitivanje stava javnosti pred izbore i da Zakon o referendumu neće proći ovakav kakav jest, ali sama ideja prikupljanja potpisa u uredima državne uprave je apsolutno neprihvatljiva.

Izvor: Narod.hr

 
lijepa-nasa @ 22:25 |Isključeno | Komentari: 0
IZ

lijepa-nasa @ 19:04 |Isključeno | Komentari: 0
petak, veljača 27, 2015
GODIŠNJI FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ
(G-FIN-IZVJ)
01.siječnja 2014. do 31. prosinca 2014.
Ime i prezime člana predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranog s liste grupe birača __ANKA MUSA________________
OIB člana predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranog s liste grupe birača _95671437469___________________________
Naziv predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave _PLOČE__________________
R.br. OPIS AOP IZNOS
1 2 3 4
1. PRIHODI (AOP 002 + 003 + 008) 001 0
1.1. Vlastita sredstva 002  
1.2. Prihodi od donacija (AOP 004 + 005 +006 + 007) 003 0
1.2.1. od pravnih osoba u novcu 004  
1.2.2. od pravnih osoba u obliku proizvoda ili usluga 005  
1.2.3. od fizičkih osoba u novcu 006  
1.2.4. od fizičkih osoba u obliku proizvoda ili usluga 007  
1.3. Ostali prihodi 008  
2. RASHODI (AOP 010 + 014 + 019) 009 0
2.1. Materijalni rashodi (AOP 011 + 012 + 013) 010 0
2.1.1. Službena putovanja 011  
2.1.2. Naknade troškova volonterima 012  
2.1.3. Ostali rashodi 013  
2.2. Rashodi za usluge (AOP 015 + 017 + 018) 014 0
2.2.1. Usluge promidžbe i informiranja 015  
2.2.1.1. od toga troškovi oglašavanja 016  
2.2.2. Intelektualne i osobne usluge 017  
2.2.3. Ostale usluge 018  
2.3. Ostali rashodi 019  
  VIŠAK PRIHODA (AOP 001 – 009) 020  
  MANJAK PRIHODA (AOP 009 – 001) 021  
Potpis člana predstavničkog tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave izabranog s liste grupe birača
Osoba za kontaktiranje:                Anka Musa

Telefon za kontakt: 091 678 8230

Telefax:


E-pošta: ana.musa.pl@inet.hr

Potvrda primitka

lijepa-nasa @ 16:57 |Komentiraj | Komentari: 0
Anka Musa, Vukovarska 25

20340 P L O Č E

OIB 95671437469

 

PROGRAM RADA ZA MANDATNO RAZDOBLJE DO 2017. godine

 

            Kao neovisna  gradska vijećnica Grada Ploča  koja je svoj rad, zbog smrti izabranog Zdravka Srzentića, započela u lipnju 2014. godine, planiram u mandatnom razdoblju do 2017. raditi sljedeće:

-          potpuno ću se posvetiti rješavanju problema građana kroz instituciju izvršne vlasti u Gradu Pločama, pogotovo na području zaštite okoliša.

-          Zalagat ću se za smanjenje zagađenja okoliša, za samoodrživi razvoj Doline Neretve, za održivi razvoj uz očuvanje resursa

-          Zahtijevat ću  kao vijećnica (do sada sam djelovala kao zaštitar okoliša) da se saniraju SVI izvori trovanja građana opasnim otpadom azbesta usred grada (stara škola) i u okolnim mjestima (Baćina, Peračko blato).  

-          Zalagat ću se za poticanje izgradnje malih pogona za preradu voća i povrća, te ću poticati zanatska zanimanja kojih u Pločama nema.

-          Podržavat ću Grad kao pokretača gospodarstva davanjem  jamstva novim i postojećim poduzetnicima za investicije i kapitalna sredstva u skladu s definiranim kriterijima.

-          Poticat ću  čistu industriju  koja će zapošljavati profil zaposlenika kakav se nalazi na Zavodu za zapošljavanje u Pločama, ali i koja će zapošljavati profil zaposlenika koji će pristići nakon školovanja, i to popustima, financijskom potporom, uspostavom partnerskih i prijateljskih odnosa.

-          Stavljanje u funkciju neiskorištenih gospodarskih resursa u privatnom vlasništvu 

-          Za mlade pronaći prostor za njihovo sastajanje, druženje, seminare, radionice. Također osmisliti i prostor za druženje i različite zanimljive radionice za žene.

-          Financijskim potporama i osiguranjem prostora i infrastrukture poticati teleworking (rad na daljinu), posljedica čega bi bilo smanjenje iseljavanja visokoobrazovanih mladih ljudi koji rade u poduzećima s mogućnošću rada na daljinu, ili bar produljeni boravak takvih ljudi u gradu.

-          Svakako raditi na formiranju  poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike, osiguranjem prostora, infrastrukture, konzultantskih i administrativnih usluga.

-          Kao vijećnica, ali i kao ekološka aktivistica intenzivirat ću  izradu  projekata s kojima bismo mogli sudjelovati u korištenju sredstava iz fondova EU ( marina za velike jahte-suhi vez, izrada projekta je u tijeku). 

-          Postojeća  dječja igrališta urediti, zatraviti, zaštititi od pristupa životinja, izgraditi nova igrališta i u drugim mjestima osim Ploča.

-          Osigurati prostor i osoblje (profesionalno i volontersko) za dnevni boravak za stare i nemoćne osobe.

-          Kroz rad udruga i njihovo članstvo koje je volontersko i visokomotivirano, poticati  udruge kao pokretače i korektive razvoja civilnog društva te tako postići ono za što bi inače trebalo zaposliti i financirati masu potencijalno nemotiviranih pojedinaca.

-           U prostornom planu Grada Ploča tražiti da se na ušću, na Galičaku ucrta zgrada  Neretvanskog centra u kojemu bi mjesto našli znanstvenici, istraživači,  studenti biologije, muzej riba, knjižnica sa fondom knjiga koje se bave Neretvom i Neretvanima, mali restoran i nekoliko soba za noćenje. To bi trebao biti Svjetski Neretvanski centar.

-          Baćinska jezera svakako moraju (p)ostati zaštićeno područje, na kojemu postoje svi preduvjeti za razvoj ruralnog i sportskog turizma. Lokaciju samo treba  obogatiti sportsko rekreacijskim sadržajima, dječjim vodenim kampom i ojačati ugostiteljsko uslužne djelatnosti.

-          Izboriti se za  sustavno praćenje kvalitete vode u Baćinskim jezerima i za rješavanje zagađenja fekalnim vodama na gradskoj plaži

-          Od Fonda za zaštitu okoliša i EU tražit ćemo sredstva da sagradimo  centar za prikupljanje i reciklažu plastike prikupljene po neretvanskim poljima. Organizirati otkup otpadne plastike po kilogramu uz naknadu skupljačima, slično kao s bocama.

-          Zagovarat ću proglašenje Parka prirode Delta Neretve

-          Zahtijevat ću dovod i tekuće vode na gradsko groblje.

Neovisna vijećnica u Gradu Ploče:

               Ana Musa

lijepa-nasa @ 16:55 |Komentiraj | Komentari: 0
Anka Musa

Vukovarska 25

20340 P l o č e

e mail: ana.musa.pl@inet.hr

te. 020 678 823020 678 823

OIB 95671437469

 

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

10000 Z A G R E B    Visoka 15

 

DRŽAVNI URED ZA REVIZIJU

10000 Z A G R E B    Tkalčićeva 19

 

Predmet: Dostava godišnjeg financijskog izvještaja

                za 2015. godinu

 

                Sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe (NN 23/11, 6/11 i 27/13.) kao neovisna vijećnica Grada Ploča, izabrana sa liste grupe birača nositelja pok. Zdravka Srzentića dostavljam vam FINANCIJSKI PLAN  za 2015. godinu teemeljen ostvarenih prihoda u 2014. god..

PRIHODI

Cjelokupna prihodovna strana u 2015. temelji se na prihodu iz sredstava za redovito financiranje političkih st6ranaka i nezavisnih vijećnika planiranih u proračunu Grada Ploča za 2015. godinu. Prema odluci Gradskoga vijeća Grada Ploča iz proračuna Grada Ploča za rad neovisnog vijećnika u 2015. godini biti će dodijeljeno ukupno   3.197,76  kuna, ali pošto sam kao vijećnica prisegnula iza smrti nositelja liste pok.Zdravka Srzentića koncem lipnja 2014. godine, nisam koristila odobrena sredstva iz proračuna 2014.godine. Utvrdila sam da do 31.prosinca 2014. godine nije uplaćena ni jedna kuna na žiro račun nositelja liste, pa će iznos biti prenesen u 2015. godinu. Priliv sredstava iz donacija se ne očekuje.

RASHODI

Navedeni iznos planiram utrošiti za troškove koji proizlaze iz  djelatnosti  navedenih u programu rada  za 2015. godinu: za potrošni materijal (toneri, papiri, koverte), za  marketinške usluge i usluge tiska, administrativne troškove vođenja računa kod  PBZ, poštarinu, te za putne troškove na planiranu tematsku sjednicu Saborskog odbora za zaštitu okoliša u Zagreb, o azbestu.

Neovisna gradska vijećnica u   Gradu Ploče

Anka Musa

lijepa-nasa @ 16:53 |Komentiraj | Komentari: 0
Anka Musa

Vukovarska 25

20340 Ploče

OIB 95671437469

 

Državno izborno povjerenstvo

10000 Z A G R E B    Visoka 15

 

Državni ured za reviziju

10000 Z A G R E B,   Tkalčićeva 19

 

Predmet: Plan rada za 2015. godinu

              Sukladno zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kao neovisna vijećnica izabrana s liste grupe birača u Gradsko vijeće Grada Ploča, dostavljam PLAN RADA ZA 2015. godinu.

U mandatnom razdoblju planiram

-          Aktivno sudjelovati na sjednicama Gradskog vijeća Ploča ;

-          Aktivno sudjelovati u radu  Odbora za komunalne djelatnosti, prostorno planiranje, skrb i unapređenje prirodnog okoliša, čiji sam član;

-          Kao dugogodišnja predsjednica Udruge Lijepa naša zalagat ću se na sjednicama GV  za ekološke standarde u svim segmentima  života građana;

-          Kao ekološka aktivistica radit ću na projektu  sa grupom članova Udruge i predočiti ga građanima, ali i Gradskome vijeću Grada Ploča

-          Sazivat ću po potrebi tiskovne konferencije

-          Bit ću servis građana, i njihove prijedloge, zahtjeve  i kritike  iznosit ću na sjednicama Vijeća

 

 

Neovisna gradska vijećnica GV Ploča

Anka Musa

lijepa-nasa @ 16:51 |Komentiraj | Komentari: 0