prodavači magle
Blog
četvrtak, rujan 22, 2016
Dužnost mi je izvijestiti vas da sam iz Zagreba, od mojih eko prijatelja  dobila obavijest da je na Silvestrovo prošle godine izdana lokacijska, a na sv.Roka ove godine, 16.8.2016. godine i  građevinska dozvola za  građenje postrojenja za  dva kogeneracijska postrojenja  na biomasu i sušenje drvne sječke. Inače, kogeneracija je postupak istovremene proizvodnje električne i toplinske  energije u jedinstvenom procesu

Investitor ovog projekta je Prvo plinarsko društvo . Rješenje o  građevinskoj dozvoli postalo je već izvršno od prije dvadesetak dana, i protiv njega se ne može izjaviti žalba, ali Grad Ploče može pokrenuti  upravni  spor.  Udruge nisu involvirane u ovaj postupak, već samo Grad Ploče.

 Elektrane ove vrste nisu ni iz daleka štetne kao one na fosilna goriva, što su htjeli nama u Pločama instalirati. Postoje i prednosti i nedostaci biomase i utjecaj na okoliš. Prednosti će za javnost  sigurno isticati investitori, pa ću ja reći samo nekoliko rečenica o nedostacima.

Biomasa se u današnje vrijeme sve više spominje kao zamjena za fosilna goriva zbog mnogo manjih štetnih emisija koje nastaju pri izgaranju. Emisije koje nastaju prilikom izgaranja šumske biomase ili drvne biomase imaju VAŽAN  utjecaj na okoliš, stoga  treba realno sagledati situaciju. Izgaranjem šumske biomase i fosilnih goriva emitiraju se plinovi koji se uopće ne razlikuju jer u oba slučaja nastaju velike količine ugljičnog  dioksida i brojnih drugih štetnih tvari.

lijepa-nasa @ 12:29 |Isključeno | Komentari: 0
subota, kolovoz 27, 2016
Krenem jutros po Pločama  malo u trgovinu, i naletim na uvaženoga  prof. dr. Slobodana Prosperova Novaka. Poznati je to  hrvatski  povjesničar književnosti, komparatist, novinar, političar i teatrolog i jedan je  od najuglednijih hrvatskih književnika.  Obnašao je funkcijui predsjednika Hrvatskoga PEN centra, a bio je i profesor na Yaleu i Sapienzi. Sada je redoviti profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Baš sam bila iznenađena, i pitam ga otkud on u našemu malom gradu. Reče da je, kao i svake godine, čitavo ljeto tu, u Gradcu, gdje ima i kuću za odmor, pa je stalno u obilascima. Pitam ga kako mu se sviđa naše malo misto, a on oduševljen! Kaže da je baš po njegovu guštu: maleno i lijepo! Bilo mi je jako drago to čuti,  no uvaženi  profesor je onda nadodao još jednu  rečenicu: jedino željeznički kolodvor, to je katastrofa. Kad čovjek ode do kolodvora, sve lijepe impresije nestaju zbog onog užasa. Imate najljepši kolodvor na Jadranu, i bez obzira što sada nema putnika ni prometa, kako možete dozvoliti da bude onako zapušten, da tako silno smrdi po mokraći. To vam je veliki  estetski problem, a jednom će ta željeznica opet nekome trebati, uredite to.

Zbilja nisam znala što reći, jer pretpostavljam da tu probleme rješavaju Hrvatske željeznice, a ne grad Ploče. Ali ono što bismo mi u gradu mogli napraviti, to je da  naši komunalci uzmu šmrkove i dobro operu perone, i zamole policiju da stalno tamo prave ophodnje i kažnjavaju one koji se u obližnjem kafiću na autobusnom kolodvoru tankiraju hektolitrima pive, koje onda iskrcavaju u mraku perona željezničkog kolodvora.
lijepa-nasa @ 01:00 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, kolovoz 23, 2016

Život nam daje  ono što sami posijemo. Ne bismo smjeli naokolo  sijati laži i zbog njih poslije imati lagodan život, iako to mnogi rade. Čini mi se da je poštenim, skromnim i siromašnim  građanima u ovoj zemlji život postao pravi pakao. Nepovratno smo podijeljeni na tu  jednu manjinu koja od laži i krađe živi „k'o bubreg u loju“, i na nas ostale koji se domišljamo kako (pre)živjeti iz mjeseca u mjesec. Istinski mi se gade mnogi likovi koji trenutno lešinare uokolo po Hrvatskoj i lažu li, lažu. Više od 20 godina pričaju iste priče, a u Saboru gledamo iste, degutantne, zadrigle stranačke lešinare. Odjednom ćemo moći zaposliti stotine tisuća ljudi, mladi više neće iseljavati, a Hrvatskom će teći med i mlijeko. Da čovjek pozvizdi od muke! A posebna je mučnina od spoznaje da će taj isti, nezadovoljni, polugladni puk opet birati te iste debele, lažljive face.

Voljela bih da naši građani dođu svijesti, otvore oči i počnu se ponašati kao seljaci iz jedne priče:

Bio  jedan obijesni pastir sklon lažima i podmetanjima,  koji je sa svojim psom čuvao ovce. Kad mu je  jednoga dana bilo dosadno, napravio je lažnu uzbunu urličući i zovući u pomoć mještane, jer  da je došao vuk. Seljaci su čuli zapomaganje i dojurili u pomoć, a on im se počeo smijati.  No, ubrzo iza toga  kada je vuk stvarno došao, pastir je zapomagao, ali nitko od seljaka na njega nije obraćao pažnju jer mu više nisu vjerovali, poučeni prošlim iskustvom kad ih je ismijao. Tako su stradale i ovce i pas i pastir zbog pastirove zloće, zbog njegova laganja.
Pouka: Nitko (osim hrvatskih građana) ne vjeruje lažljivcu,  pa ni kad govori istinu.

 

lijepa-nasa @ 20:43 |Komentiraj | Komentari: 16 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 11, 2016
Kad može Bandić, mogu i ja. On je obznanio proglas sa najidiotskijim tekstom  na koji je namamio novinare, a ja ću svoj ovdje obznaniti,  ali vjerujem sa  manje  idiotskim tekstom.

Dakle, narode Hrvatski, od 16. kolovoza ove godine stižu nam bure, oluje i nevere sa svih strana tužne nam Domovine, opasne   za građane svih uzrasta, u svim segmentima života. Bit će silno puno elementarnih nepogoda, neizmjerno mnogo laganja,  nevjerojatnih obećanja, napada na vaš zdravi razum i toliko sranja (s oproštenjem, naravno) da bi bilo pametno već sada proširiti kanalizacijski sustav, jer se bojim da neće moći progutati sva 'ovna koja će se od 16. početi slijevati po trgovima i dvoranama širom (S)Lijepe naše, i izlijevati se sa ekrana i stranica medija u otvore i šahte. Sva ta 'ranja namijenjena su isključivo nama, građanima u foteljske svrhe, jer dok budu arlaukali, pred očima im nećemo biti mi već najskuplje i najmekše fotelje koje će njima, a ne nama osigurati moć, vlast i značaj. Ali već polovicom rujna, mi birači više nećemo imati značaj, pa će i bombardiranja prestati. Neki od njih će kapitalizirati svoje laži i slatkorječivost, a manje vješti morat će čekati dugu priliku.

Zato zbog mentalnog zdravlja građana preporučam svima da se maknu što dalje od 'ovana, da ugase svoje TVlagaonice, da zaobilaze sva mjesta gdje mogu naići na galamdžije iz vlastitog interesa.

Nek'  nam je svima Bog na pomoć, stvarno će nam trebati ta pomoć.

lijepa-nasa @ 19:13 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
utorak, kolovoz 9, 2016
        Licemjeri su  ljudi koji jedno govore, a drugo rade. To su glumci koji namjerno zagovaraju laži. U Hrvatskoj ih ima nebrojeno, zato što je kod nas  korisno biti licemjer, pa je u našoj zemlji i kriza morala nevjerojatno velika.

          Što i tko je bio Sanader, to bi trebali svi znati. On je začetnik totalnog uništenja ove zemlje, i licemjer kakvoga majka više nikada neće roditi, licemjer međunarodnih razmjera. Pod maskom uljuđenog Europljanina, inteligentan i mudar pokrao je i uništio Hrvatsku, a sada svojim debelim džepom koji je sačuvao držeći ruku na srcu, plaća najbolje odvjetnike da dokažu kako je nevin k'o  novorođena beba. I dobro im ide! Ovih nam dana pokazuju slike gdje se na nekoj skupoj jahti  svi Sanaderi  sretno i veselo zabavljaju u stranoj zemlji, i tako doslovno svim građanima Hrvatske šalju srednji prst na pozdrav. No, kladim se, kada bi ga netko vratio na izborne liste, dobio bi preferencijalno bar 20% glasova. Mi smo mazohisti bez premca. Za mene je njegov najstrašniji grijeh otuđenje INE. To je mogao učiniti samo zlikovac, i svi koji su u tome sudjelovali zaslužuju da  na glavnome zagrebačkom trgu kao Musolini  vise naopako, zavezani za noge i glavom prema zemlji koju su izdali i uništili. To bi bilo u stilu: svima prema zaslugama.

           Njegovi nasljednici, zapravo onaj koji je nedavno „abdicirao“, zajedno sa svojom pametnom ženicom i svojim drugom kojeg zove prijatelj i  kojega se nije htio odreći, i koji je tvrdio da, iako radi za mađarski Mol, on zapravo lobira tamo za Hrvatsku (koji smo mi idioti), dakle četa mala, ali odabrana – otvoreno, jasno i glasno je radila na tome da potpuno izgubimo INU.

            Da nije bilo Bože Petrova, Nikole Grmoje i ekipe MOSTa, ode INA k'o zamotani rođendanski poklon Mađarima. Jesu li se oni obogatili time, jesu li možda štogod zaradili? Jesu, pljuvanje i laži umreženih medija, koji na svaki način žele umanjiti njihovu ulogu u spašavanju te, za Hrvatsku strateške firme. Kada čitam razne komentare Neretvana, život mi se zgadi!

            Moja je pokojna svekrva uvijek govorila: beri zeje pokraj sebe! Htjela je reći, tu nikad nećeš faliti, jer znaš kakvo je to zelje, jer je to TVOJE zelje. Zašto je nekima u Neretvi  smrdljivi korov iz tuđih vrtova draži od svoga zdravoga zelja meni nikad neće biti jasno.

lijepa-nasa @ 17:34 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, srpanj 22, 2016
Imala sam čast prije dva dana popiti kavicu sa ministrom zaštite okoliša i prirode,  prof.dr.sc.. Slavenom Dobrovićem. Kava je dogovorena da bih mu mogla iznijeti bit neretvanskih eko problema. Zbilja bi bio smrtni grijeh da danas uništimo baš sve što je stoljećima bio izvor života neretvanskih ljudi.

Najbolji primjer suživota čovjeka i prirode je ono što radi naš poznati  Neretvanin Pave jerković , i još nekolicina  pojedinaca koji su krenuli njegovim stopama. Zapošljava, promovira, ugošćuje i zarađuje, a ništa ne zagađuje niti uništava. I to je to!

Neretvanski je čovjek desetljećima golim rukama otimao zemlju močvari i pretvarao je u ono što je danas: područje zvano  Zlatna dolina i hrvatska Kalifornija, gdje priroda i čovjek žive u potpunome skladu. Ni čovjeku , ni prirodi više nikakvi štetni zahvati nisu potrebni, da ne unište taj sklad, što uopće ne znači da se ne trebaju prihvatiti projekti koji će te vrijednosti obogatiti, zaposliti ljude i biti zapravo nositelji razvoja u budućnosti.

 Neretva sadrži najveće i najvrjednije ostatke sredozemnih močvara u Hrvatskoj i jedna je od malobrojnih preostalih u Europi. Sa stanovišta biološke raznolikosti, radi se o području od međunarodne važnosti. U delti je utvrđeno 820 vrsta bilja, što predstavlja oko 15% hrvatske flore, 311 vrsta ptica koje naseljavaju Europu, a njih 115 su gnjezdarice. Ukupno u slatkoj, boćatoj i slanoj vodi ušća obitava oko 150 vrsta riba, a 35 je slatkovodnih ribljih vrsta.

Delta je jedinstvena po raznolikosti močvarnih staništa u našem priobalju,  a uvrštena je u Ramsarski popis močvarnih područja od međunarodne važnosti. Ona također predstavlja područje NATURE 2000 prema EU zakonodavstvu zaštite prirode kojega smo obvezni provoditi temeljem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Zato se, sukladno ESPO konvenciji trebaju  poduzeti sve prikladne i učinkovite mjere za sprečavanje, smanjenje i kontrolu značajnih negativnih utjecaja planiranih aktivnosti   vezanih  za cjelokupni sustav  projekta Gornji horizonti. Sramota je da neretvanska javnost pojma nema što se trenutno radi u RS vezano za ovaj mega projekt, kad nam već  nije pružena mogućnost izražavanja mišljenja ili primjedbi na istu i upućivanja tog mišljenja ili primjedbi nadležnom tijelu Republike Bosne i Hercegovine.
Sukladno Europskoj okvirnoj direktivi o vodama koja se odnosi na površinske i podzemne vode rijeka, kao i obalne vode i estuarij rijeke Neretve, tražimo da Vlada RH spriječi daljnju degradaciju, štiti i učvršćuje stanje voda Neretve i močvarnoga dijela koji je direktno ovisan o stanju Neretve, jer se  promjena regulacija vodotoka odražava  na vodni režim u samoj delti, i dužna je utvrditi  posljedice na biljni i životinjski svijet delte Neretve koje će nastupiti preusmjeravanjem i smanjivanjem dotoka voda.
Da bi se spriječili slični užasni projekti, na 15. sjednici Skupštine  Dubrovačko neretvanske županije od 28. travnja o.g. zahtijevala sam da se pokrene cjelovita zaštita područja Neretve, a to se može samo proglašenjem Parka prirode Delta neretve, što je naprasno i bez objašnjenja prekinuto potkraj travnja 2007. godine.

Javno pozivam i prozivam metkovca NIKOLU VERAJU,  pročelnika  Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prirode u našoj Županiji da  Ministarstvu zaštite okoliša i prirode hitno podnese zahtjev za pokretanje procedure proglašenja Parka prirode Delta Neretve, jer ga ama baš ništa u tome ne sprječava.

Također javno pozivam i prozivam stručnjaka koji nam je i do sada pomagao oko Gornjih horizonata,
dragog prijatelja,  doc.dr.sc. Mario Šilje, zamjenika ministra Dobrovića, da internacionalizira problem Gornjih horizonata, jer ESPOO konvencija, čiji smo potpisnici i mi i BiH kaže da se trebaju spriječiti, ublažiti i pratiti značajni negativni utjecaji na okoliš općenito, a posebice preko državnih granica, jer Neretva je zajednička rijeka dviju država.

lijepa-nasa @ 22:22 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 21, 2016
Nema sumnje, prljava predizborna kampanja već je u punome jeku.
Oduvijek sam prezirala one koji se javnosti obraćaju anonimno, i nikada nisam povjerovala da bi me takvi likovi mogli voditi, ili biti neki važni politički faktor. Ovo nije doba komunizma, kada je demokracija bila samo misaona imenica. Kakva je, takva je, ali mi danas imamo demokraciju. Vodila sam mnoge bitke, najčešće protiv političkih i gospodarskih moćnika, i suprotstavljala sam im se pod punim imenom i prezimenom. Ne kažem, bilo je prijetnji, dizanja auta u zrak, bilo je svega, ali bome me nitko nije ni premlatio, ni ubio. Nikada se nisam bojala reći naglas ono što mislim i protiv čega sam. I sad mi se nađu neki anonimusi koji se toga boje, a potpis im je otpor i stisnuta pest. Ma za pozvizdit! I oni napadaju Krešimira Vejića, gradonačelnika i njegov HDZ. Napadam ih i ja gdje god stignem, jer su nam zbilja dosta jada donijeli. Ali napadam ih kao građanka sa imenom i prezimenom, ili ekološka aktivistica, ili vijećnica, uvijek sa imenom i prezimenom. Inače, pokret „Otpor” nastao je 1998.godine u Srbiji, formirani su kao studentski pokret i uz simbol stisnute pesnice suprotstavili su se režimu Slobodana Miloševića, pa su primjer nenasilne borbe protiv represivnih režima. Vlada li u Hrvatskoj represivni režim, ili sam možda ja nešto prespavala.
Mislim da je grupa (sigurno nije pojedinac, to su aspiratori na vlast) najprije sebi napravila medvjeđu uslugu. Jer, napadati ih stoga što su dali novaca Počasnom Bleiburškom vodu, ili udrugama lađara iz susjednih hrvatskih mjesta BiH čista je budalaština.
Znate li vi Otporaši koliko u Pločama živi građana koji su nekih davnih godina u potrazi za kruhom iz BiH doselili u Ploče, koliko je njihovih potomaka ovdje? Njima ste uputili ovu pljusku, a ne Vejiću i HDZu. Zašto ih ne napadate što su nam nasadili u gradu onu odurnu trafostanicu, unatoč odluci građana i Gradskoga vijeća, za uništenu Radio postaju Ploče, za ……? Ma neću vam ja davati ideje za napad, jer toliko je toga pogrešno napravljeno u oba mandata da se može napraviti poveći spisak, a vi opet udarili u tambure zavade između Hrvata ovdje i onih u BiH, a bome i neretvanskih mjesta, jer zamjerate pomoć Opuzenskoj knjižnici i nekoj udruzi iz Krvavca.
Kada bih mogla zapečatila bih svoj poštanski sandučić do izbora, da mi u njega ne ubacuju kojekakve bljuvotine. Molim vas, preskočite me u svome prosvjetljavanju, jer tko god da je ovo poslao puno je gluplji od mene, i neće postići efekt ovce i čobana. Ja zaista znam često biti ta glupa životinja, no imam i svijetlih trenutaka bistroga uma, ali onaj tko ovo i ovako piše, garantirano nikada neće biti čoban.
  
 
 
 
 
 
lijepa-nasa @ 19:02 |Isključeno | Komentari: 0
srijeda, srpanj 20, 2016
Danas je blagdan Sv.Ilije gromovnika i Dan Grada Metkovića. Tom je prigodom upriličeno puno kulturnih događanja na koja sam pozvana, pa se trenutno osjećam kao prava Metkovka.

Najprije je jučer  u 17 sati upriličeno (ponovno) otvaranje HRTovog  dopisništva iz Metkovića, jer je vlast ovo dopisništvo ugasila prije tri godine. Bilo je vrlo svečano, lijepo i veselo, uz puno poznatih likova.

U 19 sati otvorena je izložba slika akademskog slikara Josipa Škerlja, a u 19,30 održana je svečana sjednica Gradskog vijeća  povodom blagdana sv. Ilije i Dana Grada Metkovića.  U Gradskom kulturnom središtu  okupilo se mnoštvo uglednika. Uz župana Nikolu Dobroslavića bili su svi gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, većina ministara MOST-a,  Mostovi  saborski zastupnici i v.d. ravnatelj HRT-a Siniša Kovačić.  Prisutan je bio i potpredsjednik Sabora  Robert Podolnjak i, naravno, potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

Bila je to prigoda da se uruče i nagrade Grada Metkovića za 2016. godinu, koju je dobilo sedam  istaknutih građana Metkovića, među kojima je i profesorica Dragica Nikolić, bivša djelatnica naše osnovne škole u Pločama.

Ono što je meni osobno najvažnije, sinoć  sam dogovorila jutarnju kavicu sa gosp. Slavenom Dobrovićem ministrom zaštite okoliša i prirode, pa sam jutros imala prilike iznijeti mu sve eko  probleme u našoj županiji, a posebno u Neretvi. Bio je to zaista konstruktivan i optimističan razgovor i dogovor. Našem sam ministru poklonila četiri prekrasne fotke sa neretvanskim motivima, i zamolila ga da ih postavi u svoj kabinet.

 lijepa-nasa @ 15:14 |Isključeno | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 18, 2016
U Magazinu  Slobodne Dalmacije od jučer, 17.7., tiskan je veliki članak pod nazivom „Branimirova Hrvatska je imala oko 300 tisuća stanovnika, a Split je bio centar kneževine. Bit članka su neispričane priče o hrvatskim knezovima i kraljevima.

 Ono što je mene iznenadilo je tekst i podnaslov  „Izmišljena priča o Neretvanima“.  Između ostaloga piše:“….. Pošast tadašnjeg Jadrana bila je Neretvanska kneževina koja se vjerojatno prostirala od Neretve do Cetine, te na obližnjim otocima i koja je stoljećima bila uporište gusarstva i koja je dugo odbijala bilo kakvu izvanjsku vlast i primanje kršćanstva.

Ovu priču o Neretvanskoj kneževini , koja već dugo prevladava u našoj historiografiji, u najnovije doba je odbacio  povjesničar Mladen Ančić.  On smatra da iza svega stoji Humska kneževina, koju su u doba doseljenja Hrvata osnovali pridošlice  iz Poljske, i koja je kasnije, u primijenjenim povijesnim  okolnostima, postala Hercegovina. Uz to, Ančić smatra da priče o gusarenju treba uzeti s rezervom, kao kasniji mletački imperijalni spin, jer nadzor središnjim Jadranom i naplata sigurnog prolaza u to doba nisu smatrani  gusarstvom…“

Što kazati na sve ovo, i zašto nam neki povjesničari uporno mijenjaju povijest?!

lijepa-nasa @ 19:56 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, srpanj 13, 2016


lijepa-nasa @ 15:50 |Isključeno | Komentari: 0
Brojač posjeta
1600233
linkovi
Index.hr
Nema zapisa.