prodavači magle
Blog
utorak, srpanj 22, 2014
Zbog čestih upita građana,  Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije poslala sam mail sa upitom ispituju li se vode Baćinskih jezera, a ako da, kakva je kakvoća vode. Također me zanimalo je li rijeka Matica pod njihovom ili Splitskom ingerencijom, i kakvo je stanje te vode. Zaslužuju svaku pohvalu, jer su odmah danas odgovorili. Ono što me u njihovom odgovoru zaprepastilo je činjenica da od 2010. Grad Ploče nije tražio uzorkovanja i ispitivanje kakvoće vode za kupanje od Zavoda.
Ovo je još jedan dokaz da su našemu Gradu i njegovoj upravi građani doista zadnja rupa na svirali. Evo dopisa ZZJZDNŽ:

Poštovana gđo Musa,

Prema Uredbi o kakvoći vode za kupanje NN 51/14 jedinice lokalne samouprave odgovorne su za provedbu uredbe (financiranje ispitivanja i odredjivanje točaka ispitivanja). Od 2010. od kad je na snazi prva Uredba, Grad Ploče nije tražio uzorkovanja i ispitivanje kakvoće vode za kupanje od Zavoda.
Prema rezultatima ispitivanja kakvoće mora za kupanje na lokaciji Portina u ovoj i prošloj sezoni kupanja lošiji rezultati analize ( zadovoljavajući) bili su za vrijeme nizeg saliniteta pa se može zakljuciti da je s većim dotokom slatke vode iz Baćinskih jezera kanalom Vlaška smanjen salinitet i povecan broj mikroorganizama.

Hrvatske vode nadležne su za provedbu monitoringa površinskih voda rijeka i pritoka, te bi od njih trebalo tražiti razultate ispitivanja spomenutih rijeka.
Lijep pozdrav,
Dolores Grilec, dipl. ing
Voditeljica odjela za okoliš
Naravno da sam odmah poslala upit u Hrvatske vode.
lijepa-nasa @ 11:51 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
ponedjeljak, srpanj 21, 2014
Svakoga dana (izuzev nedjelje) od 7,30 do 18 sati navečer HAC/HEPova strašna artiljerija svojim nenormalnim decibelima bombardira grad već puna tri i pol mjeseca, otkako su počeli kopati, bušiti, rušiti naše brdo iza zgrada u Vukovarskoj ulici. I svako jutro, baš kao gradski vijećnici za vrijeme prvoga prosvjeda kad su se zatvaranjem prozora krili ispred naroda, ujutro panično zatvaram sve što se ...zatvoriti može da barem malo smanjim tu stravičnu buku. Svejedno, ni u kući, ni ispred kuće ne može se razgovarati bez jako povišenih glasova, a u međusobnim dijalozima najčešće su riječi: "molim, ponovi, ništa te ne čujem". Nemaju ti milosti prema nikome:ni prema dječici, ni starcima, ni bolesnicima, ni radnicima koji žele malo odmora kad dođu s posla, a dočeka ih samo urlik te artiljerije. Naš gradonačelnik šuti k'o riba, svi šute u ovome Gradu bez muda kako je napisao netko mlad i ogorčen na zidić ispod lokacije trafo. U petak mi je doslovno puknuo film, i napisala sam HEPu jedno bijesno i ni malo uglađeno pismo. Neću reći da je to pismo zaustavilo "bombardiranje", ali činjenica je da je u petak sat i pol nakon moga pisma prestao rad na brdu. Ni u subotu nisu decibirali, a evo je danas ponedjeljak, a u gradu- blaženi mir. Do kada, ne zna se!
Pročitajte što sam im napisala:
 
Kontakti

Poslani podaci
______________________________ __________
Ime: Ana Musa
Tvrtka:
Adresa: Vukovarska 25
Mjesto: 20340 Ploče
Telefon: 020 678 823
Fax:
E-mail: ana.musa.pl@inet.hr
Pitanje za: Odnosi s kupcima - mrežna djelatnost
Poruka:
Moja vam je poruka da vas proklinjem svaki dan, svaki sat u zadnja tri i pol mjeseca otkako ste počeli graditi svoju trafostanicu u Pločama. Iako je cijeli grad protiv lokacije (ne protiv TS,ali ispod groblja)iako smo prikupili 2.400 potpisa za referendum,iako je Gradsko vijeće Ploča stavilo veto na PP dok se ne uredi dokumentacija sa tom lokacijom,dobili ste potrebne dozvole, i sada baš onako bahato, najbahatije što možete uništavate život građanima Ploča,jer danonoćno od 7,30 ujutro do 18 popodne šaljete nam sa toga gradilišta takve urlike pikamera i ostale tehnike da su građani u totalnom stresu, doslovno lude. Badava prosvjed, badava zamolbe,sve je badava, i jedino što vam želim da vam se sve ovo vrati na vašim najdražima, da ovako nešto i oni dožive. Skupili smo potpise za tužbu, dali dokumente DORHu, mladi snimaju ove užasne, iritirajuće, zvukove,pa vjerujem da i kod vas netko uskoro neće moći mirno spavati. Još samo kažite da su u okviru dozvoljenih mjera ovi decibeli koje nam šaljete i od kojih nema ni ujutro ni popodne sna ni jedan građanin Ploča,ni bolesnici, ni djeca, ni starci, i slika o vama bit će kompletna.

Zahvaljujemo na suradnji!


HEP grupa Pravne napomene

Poslano 17.7.2014. u 14,55 sati
Prikaži više

lijepa-nasa @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 51 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 20, 2014
             Nikada nisam voljela ljeto, ali ima dosta toga što jako volim, a događa se baš u ljeto.  Ljeta u Neretvi su  prekrasna, ne radi mora i sunca, već   zbog kulturnih događanja kojih je na pretek u svim neretvanskim mjestima.

            Naravno da se ne može stići na sve, ali ovu sam večer  ostavila za posjet Opuzenu i  predstavi „Skupština“ . Autor ovoga djela je Ljubomir Kerekeš, ali za neretvanske prilike  obradio ga je, priredio i prilagodio neretvanskim prilikama  Hrvoje Barbir Barba, pločanski književnik, poeta  i dramski pisac . On je Kerekeševu priču režirao i adaptirao je tekst i glazbu.  Komedija je  smještena u malo  neretvansko  selo Pržinovac, čiji se Seoski odbor sastao na svojoj redovitoj godišnjoj skupštini, gdje trebaju riješiti životna pitanja za njihovo selo. Bez velikog naprezanja moglo se shvatiti da se u Skupštini  žestoko ruga svim onim jalovim, primitivnim, bezidejnim i beskarakternim  likovima – malim seoskim politikantima  koji za sebe misle da su bogovi.

U priču je savršeno uklopio problem termoelektrane, koju mještani ne žele, kao ni  njihov Seoski odbor, ali u momentu kada se na telefon javlja predsjednik stranke, koji obećava predsjedniku Seoskog odbora da će biti stranački rizničar, stvari se iz temelja mijenjaju. Naravno, odbor prihvaća termoelektranu koja je sada obećanje  bolje budućnosti   sela i prava  razvojna investicija, što bi neki rekli.

Opuzenska Skupština savršeno je dočarala današnji  politički trenutak Neretve, i stanje svijesti  nekih ljudi koji je vode. Izuzetno  me raduje što će u kolovozu biti prikazana i u Pločama.

lijepa-nasa @ 00:37 |Isključeno | Komentari: 79 | Prikaži komentare
subota, srpanj 19, 2014
                           Prošao je dan javno (i na TV postoji snimka) obećanog referenduma, ali nikad se ne zna, i iduća godina će imati 15. srpnja. A u međuvremenu će se za nove projekte  dopuniti Prostorni plan županije, dok dožupanica poručuje: "ne treba blokirati razvojne inicijative, nego ih propitivati, a to se može ovim planom". Zadnjih nekoliko godina na blogu Lijepe naše Neretve sam neprestano pisala o namjeri izgradnje termoelektrane, ali nitko mi nije vjerovao.
Stalno su se pričale bajke o solarima, o tome kako sam frustrirana, kako lažem, kako mrzim luku i njenog direktora što je potpuno suludo i neistinito. Strahovito me nervira kad o njemu pišete kao o mafijašu, lopovu, bjeloglavom supu i sl., jer on je menadžer i bori se za svoje ideje, koje su po njegovom mišljenju ispravne, po mome i mnogih od vas nisu, i svatko sada ima prostora za svoje argumente i svoju borbu. Ja sam ekolog, nikako političar, i ne pada mi na pamet u mojim godinama razmišljati o nekim budućim izborima i politici, kako mi neki imputiraju. Čista budalaština! Svima koji s toliko mržnje pišu o  meni i mojoj obitelji želim isto od srca njima i njihovim najdražima, ali nije u redu nikako NI O KOME pisati sa srcem punim mržnje, prezira i nerazumijevanja. Obećavam svima, ali  i Pavloviću i Vejiću  borbu protiv termoelektrane i trafostanice do kraja, svim raspoloživim ZAKONSKIM sredstvima. Tko hoće tuče i ostale fizičke nasrtaje, daleko mu kuća od meneI Isto tako  osuđujem i ove verbalne napade koji zbilja nemaju smisla. Javno izjavljujem da se ograđujem od svih nedozvoljenih pljuvanja i prijetnji. Moje je računalo na raspolaganju policiji u svakom momentu da se lociraju oni koji šire mržnju i netrpeljivost na ovome blogu, jer znam da ja to nisam,i da NIKADA nisam anonimno napadala i ocrnjivala ama baš nikoga. Isto tako poručujem onima koji me žele smjestiti lijevo ili desno, da se mane ćorava posla. Imam prijatelje i među jednima, i među drugima, ali to su za mene ljudi, a ne članovi stranke ili partije. Osobno, ja sam desno orjentirana osoba, sa beskrajnom ljubavi za svoju domovinu, bez trunke mržnje za druge narode, i ni jedna stranka ili pojedinac nisu i neće biti mjerilo moga domoljublja. Jednostavno me se ne tiče njihovo mišljenje!
              A da netko ne bi, ne daj Bože, pomislio da smanjujem tempo  ili odustajem od bitke, poručujem: prava bitka tek slijedi!  Znam da oni (zagovornici TE) imaju svoju strategiju, ali znam i da neki iz njihove ekipe lagano traže način za odstup. Ekipa Inicijative Pravo na zdravi život, naprotiv, od početka je imala ogromnu potporu naroda, udruga iz cijele Hrvatske, znanstvenika i nekih jakih institucija, a kako vrijeme prolazi, sve više je argumenata na našoj strani. Apsolutno sam sigurna: MI ĆEMO POBIJEDITI! Nećemo jedino ako država silom svojih zakona ne presudi, ali onda je narod tu, i u toj situaciji ni sama baš ne bih bila miroljubiva.
Što se tiče navodnih kriminalnih djela nekih pojedinaca, postoje službe i dokazi koji su im dostavljeni ili će tek biti dostavljeni, i  pravda (u koju iskreno vjerujem) i pravo će reći tko je što i kako radio.
U međuvremenu, pošto je danas već 19.7.2014. godine pitam gradonačelnika: Što se dogodilo s referendumom o TE Ploče?
I opet mi nemojte vjerovati kada mislim i bojim se da je  u pitanju velika prevara naroda? Daj Bože da me netko demantira.
 
Autor fotograije: Nenad Medak
 
lijepa-nasa @ 11:32 |Isključeno | Komentari: 31 | Prikaži komentare
petak, srpanj 18, 2014
              Večer operne glazbe u Pločama 17.7.2014. dugo, dugo će se pamtiti  po mladim umjetnicima, po  njihovom iznimnom daru i po ljubavi koju su unijeli u svoju glazbu.

              Amir Saračević iz Ploča, sa mjestom boravka u Sarajevu, izvanredan tenor koji će sigurno osvojiti svjetske scene, jer je već sada, ovako mlad, izabran za najboljeg izvođača Sarajevskog narodnog pozorišta  na njihovom predstavljanju u Londonu.

              Ivan Marinović iz Ploča, sa mjestom boravka u Ljubljani, izuzetan pijanista i dirigent, osnivač je i predsjednik  Kulturnog društva Festival Ploče, dobitnik Prešernove nagrade  slovenske Akademije za glasbo

              Dva vršnjaka,  dva prijatelja  još iz   vrtićkih dana, obojica su nižu glazbenu školu završili u Pločama, nastavili  i završili glazbene akademije i  već godinama nam uljepšavaju i obogaćuju ljeto svojim posebnim  umijećem. Osim izuzetne glazbene nadarenosti  neraskidivo ih vežu njihove Ploče koje su večeras  svoju djecu, svoje  umjetnike dočekale punom dvoranom u  Sveučilištu, i  frenetičnim pljeskom kakav nije nitko ovdje doživio. Mislim da slobodno mogu reći da je ovakva  jedna  večer održana u bilo kojem velikom gradu, sve bi novine, svi mediji pisali o vrhunskoj vrijednosti i nadarenosti, jer su momci bili doista izuzetni. Možda ih je ponijela i naša ljubav koja se osjećala u zraku, bila je to posebna kemija. Amir je u jednom trenutku rekao: lako ti je ovdje pjevati kad su tu svi prijatelji.

              Mi smo im gromkim pljeskom  pokazali koliko ih volimo i cijenimo, ali su i oni izuzetnim umijećem i ushitom uzvratili  te osjećaje. Obojica, i Amir i Ivan bili su večeras pravi, veliki umjetnici, ali pored toga i djeca svojih, naših Ploča.lijepa-nasa @ 00:08 |Isključeno | Komentari: 42 | Prikaži komentare
četvrtak, srpanj 17, 2014
Vjerujem da je dosta vas osjetilo i čulo onaj potres noćas u ponoć i 32 minute. Bio je iznenadan i svi se slažu – čudnovat. Svaki normalan čovjek se plaši ovakvih „viših sila“. Svi mi imamo svoje živote, i svoje planove. No, narodna poslovica kaže da čovjek snuje, a Bog određuje. On ne pita nikoga , samo nam povremeno daje na znanje: tu sam, čovječe, malen ispod zvijezda kako reče pjesnik!

Pa vi sad gradite trafostanice i termoelektrane, iako mi koji se borimo protiv nje stalno upozoravamo na vrlo moguću činjenicu katastrofalnog  potresa.  Zamislite  sada dimnjak termoelektrane visine  200 metara, i jedan dobar, malo jači potres. A nisam sigurna da bi izdržala  ni ona tri Biodizelova od po 25 metara.  Zbilja nam čisti luđaci pišu sudbinu, jer nitko normalan ne bi o tome ni trena razmišljao. Graditi  ćumurušu  na lokaciji koja u  karti potresne opasnosti RH  ukazuju  da je opasnost od potresa najveća u južnoj Dalmaciji,   posebice u okolici Stona i Metkovića (http://elion-nekretnine.com/hrvatska-karte-opasnosti-od-potresa/ ),  u zoni  IX. po Merkalijevoj skali.

Svi koji donose odluku znaju Uredbu Vlade RH iz 1992. godine kojom se područja s maksimalno mogućim intenzitetom potresa od  devetog do desetog stupnja Merkalijeve ljestvice izuzimaju od izgradnje termoelektrana. Predviđena lokacija  termoelektrane ( i terminala rasutih tereta) je 9,4° MCS. I o kakvoj sada studiji možemo govoriti, o kakvom referendumu?

Samo zlikovci mogu predvidjeti i dozvoliti takvu gradnju na takvom području.
lijepa-nasa @ 17:01 |Isključeno | Komentari: 16 | Prikaži komentare
                 Večeras  u 21 sat će se u Ljetnom kinu u Pločama  održati  Večer opernih arija! Na programu su skladbe velikih opernih majstora Verdija, Čajkovskog, Rossinija, Donizettija, a u izvođenju naših Amira Saračevića, tenora i Ivana Marinovića na klaviru! Rijetko nam se pruža  prilika za ovako nešto, i zato ne propustite ovu večer provesti u uživanju vrhunske glazbe, i vrhunskih umjetnika. I Amir i Ivan su djeca ovoga grada, koja su otišla tamo gdje mogu iskazati svoja umjetnička dostignuća, ali nikada nas nisu zaboravili, i svako ljeto nam donose neizmjernu radost svoje glazbe.
lijepa-nasa @ 12:51 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, srpanj 16, 2014
                       Danas mi je stvarno "puknuo film" pa sam na bezbroj adresa, sa pripadajućim slikama poslala jedan dopis, baš onako iz srca. Hoće li riječi iz toga pisma taknuti ikoga od onih kojima sam ga poslala, vidjet ćemo. Stvarno sam jako ljuta i povrijeđena, moja mi se građanska prava godinama uzimaju. Pok. Zdravko Srzentić je napisao: Pavloviću, Đoko, gušiš me! I doista se ugušio,umro je od pluća. Ja sam danas za sve nas nešto slično napisala predsjedniku vlade i Države, ministru zaštite okoliša,glavnom državnom inspektoru za zaštitu, Mireli Holy, Marijani Petir, prof. Ivi Bancu, gradonačelniku Ploča, medijima......... Evo pisma:
Poštovani!
Postoji li itko na ovome svijetu tko može, hoće i želi pomoći građanima Grada Ploča, nad kojima se godinama sustavno vrši pravi teror kojega oni koji to čine nazivaju „razvojnim investicijama“. U gradu je vladao HDZ, pa SDP, pa sada opet HDZ, ali teror ostaje.
Imali smo 50 godina, od pedeset i neke do konca devedesetih teror azbestnog lobija, i tek smo 2010. najveći dio azbestnoga otpada uspjeli izmjestiti iz grada, ali ogromna količina toga je ostala po maslinicima. Današnja vlast (Fond za zaštitu okoliša) uopće više i ne reagira na naše dojave. Tako danas usred grada, tik do dječjeg igrališta imamo ruglo od nekadašnje škole sa azbestnim krovom koji se urušio, a svi koji se bave zaštitom okoliša znaju što znači kada azbestni pokrovi puknu i praše. No, ovo su Ploče, koga briga.
Idemo dalje! Od 1986. energetski (ugljeni) lobi zahtijeva termoelektranu na ugljen u Pločama, a HEP je 2010. napravio projekciju (http://www.hro-cigre.hr/CMS/content/1/161/Branimir_Los.pdf ) sa čak 2x800 MW na ugljen. Što se sada radi od građanskih prava, to je posebna priča. Nevidljiva ruka (a svi znaju tko stoji iza toga) plete konce oko Neretve i Neretvana da ih uvjere kako im je za opstanak ostala jedina mogućnost TE. A građani je neće, pa neće, pa organiziramo Građansku inicijativu, pa tribine, pa prosvjede (u ožujku i svibnju o.g.), i stalno vičemo NE TE, ali oni koji imaju političku i financijsku moć kažu DA TE. Čak sam i predsjednika Republike molila za pomoć, ali je očito da njemu što na jedno uho uđe, na drugo izađe. Ovo su Ploče na kraju svijeta. Ali, termoelektrane neće biti, po cijenu naših života, zapamtite, neće je biti!
Opet idemo dalje: na prevaru se u urbanome dijelu grada izgrađuje trafostanica jakosti 110/10/20, investitori su HEP i HAC. Građani nisu protiv trafostanice koja je bila planirana podno gradskoga groblja, ali su jako, jako protiv lokacije u urbanome dijelu grada, gdje su je prebacili u Prostornome planu. Puno je dubioza oko dozvola i drugih dokumenata za TS, jer nakon potpisa 2.400 građana koji su tražili referendum protiv lokacije, i nakon odluke Gradskoga vijeća da se stavi veto na izmjenu PP, a trafo uspješno napreduje i investitori prkose svima nama, stvar je predana DORHu, pa se nadamo da ćemo jednom saznati tko je i koliko kriv. Tko od nas preživi, naravno! A u narodu kipi, kipi, no, koga briga. Ploče su ovo, na kraju svijeta, pa vlast - ni gradska, ni državna ne reagira na danonoćni teror moćne tehnike koja buši kamen živac, bagerira, urlici pikamera i ostale tehnike odzvanjaju po cijelome gradu, a ljudi izludjeli. Došla neka gospoda iz Min. zdravlja, mjere i kažu nakon petnaestak dana: nema neionizirajućeg zračenja! Prije njih drugi stručnjaci opet kažu da nema nedozvoljene buke (u početku je i službeno bilo buke iznad dozvoljene granice, ali uskoro su, kod drugoga mjerenja utvrdili drugačije).Blaženo neznanje! Sve za napredak i razvoj, sve protiv naroda, naravno. Koga briga ovaj mirni, usnuli narod koji u sebi bjesni, a ipak šuti! Za sada!

Idemo još dalje: od 2005. godine do danas po gradu nemilice praši antracit, ali i ostali rasuti tereti. To toliko strašno izgleda, da onaj tko nije iz Ploča ne može ni zamisliti. Iz Luke poručuju da čine sve što mogu. Dizali smo prosvjed 2007. I tražili da se barem vagoni puni toga praha prekriju, jer voze kroz cijelu dolinu (u BiH se prekrivaju), a u selu Komin vlak vozi direktno kroz selo. Njima praši iz vagona, nama sa višemetarskih gomila. Svi građani su ogorčeni, ali sve se svodi na to: činimo sve, bit će bolje. A kad je antracit u pitanju, to bolje čekamo već devet godina. Za sve što ovdje navodim, naravno da imam i dokumentaciju.
To što nam rade ne bi radili u najzaostalijim, najprimitivnijim zemljama svome narodu . A mi, tobože, u EU. Ma kakva EU, kakve trice
Na karti Agencije za zaštitu okoliša koja je otvorila stranicu na kojoj se može provjeriti kvaliteta zraka nema Grada Ploča, iako već niz godina mi građani imamo doista velike probleme sa zrakom, uz stalno uvjeravanje Luke Ploče kako nam je zrak kvalitete I. kategorije. No, ni Grad ni Županija očito ne smatraju da je potrebno vršiti kontrolu zraka u Pločama, jer su mi u Agenciji rekli da ne mogu objavljivati ono čega nemaju – a nemaju te podatke jer im ih nitko ne šalje.
Mi smo građani istinske žrtve, jer nam ljudi masovno umiru od azbestoze, a ne znamo jesu li već počeli i od antrakoze, pošto imamo puno karcinoma pluća. Koje će biti posljedice zračenja trafostanice koju upravo grade silom moći, tek će se vidjeti.
U Bakru tuže riječku luku zbog onoga što čini građanima toga grada, za nas se nema i neće nitko boriti. Zavod(i) za javno zdravstvo ne obavještavaju javnost o stanju zdravlja i umiranju u Pločama. Od njih samo znamo da nam je more na gradskoj plaži toliko zagađeno da se tu ne smijemo kupati. Nakon crnila kojemu su svjedoci SVI građani Ploča, mi, na moru, ne smijemo se kupati u moru u svome gradu, moramo putovati kao turisti. Nikakva, ama baš nikakva prava mi, građani Ploča nemamo. Govorim o narodu, ne o političkim vojnicima.
Čini mi se da smo mi, građani , zapravo remetilački faktor napretku luke i interesu Republike Hrvatske. Samo vi svi i dalje šutite i pustite da umiremo kao stoka,ali ipak nešto učinite da preživimo do sljedećih izbora, nestat će vam dio glasačke baze.
Obvezala sam samu sebe kao predsjednica Udruge Lijepa naša za Dubrovačko neretvansku županiju, ali i kao gradska i županijska vijećnica da ću se boriti za istinu, i na svaki način, u svakoj prilici govoriti o onome što nam čini (i ne čini )lokalna i državna vlast i umrežene interesne grupe.
Zahvaljujem, s poštovanjem! Ana Musa, Ploče

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/137811/Ugljena-prasina-gusi-i-truje-Plocane-a-oni-se-ne-bune.html?fb_action_ids=10201662510958447&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

http://www.dubrovackidnevnik.hr/plocanski-dnevnik/nevjerojatno-zupanija-i-grad-ne-smatraju-potrebnim-ispitivati-zrak-u-plocama-musa-zvat-cu-drzvanog-inspektora
http://www.dubrovackidnevnik.hr/plocanski-dnevnik/novi-grafit-u-plocama-grad-bez-muda
lijepa-nasa @ 10:13 |Isključeno | Komentari: 45 | Prikaži komentare
utorak, srpanj 15, 2014
U Dubrovačkom/Pločanskom dnevniku tiskan je članak znakovitog naslova: GRAD BEZ MUDA. Bez muda smo definitivno ostali 18. ožujka 2014. kada je započela gradnja od građana omrznute trafostanice uz užasnu, iritirajuću buku koja u još jačem obliku gospodari gradom i danas, nakon puna tri i pol mjeseca (a ne dva i pol, kako piše u članku). Toliko su se izvođači izbezobrazili da sada sa užasom započinju puno prije 8 sati ujutro, i makar što zatvorim sve prozore i vrata, buka je užasna, nemoguća i toliko iritantna da boli želudac. Da Bog da sve ovo što preživljavamo moji susjedi i ja neka proživljavaju oni koji su to omogućili. Sanjam da ih zbog ovoga kriminala vidim zavezanih ruku na putu za pržun, i živjet ću za taj trenutak. 

NOVI GRAFIT U PLOČAMA 'Grad bez muda'

Autor:  dubrovackidnevnik.hr         Datum objave: 14.07.2014. Autori fotografija: Facebook

Pored gradilišta trafostanice u Pločama osvanuo je grafit 'Grad bez muda'.  

Ne zna se tko je autor grafita, ali je poznato kako slika govori tisuću riječi. Građani Ploča nezadovoljni su zbog loše odluke i propusta svih odgovornih koji su doveli do toga da se trafostanica izgradi na ovoj lokaciji, u centru Grada.

Uz ugljenu prašinu koju dišu i koja im obasipa domove iz Luke Ploče, već dva i pol mjeseca trpe teške i bučne radove na trafostanici, koju ne žele u centru grada. Zbog svega skupa nakon više godina obećavanja rješenja problema građani gube strpljenje. 

Čak 2 400 prikupljenih potpisa građana protiv lokacije trafostanice nisu bili dovoljan argument za 'crveno svjetlo' ovoj gradnji. Zbog svega toga, grafit nimalo ne čudi. 

lijepa-nasa @ 01:04 |Isključeno | Komentari: 20 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 13, 2014
Objavljeno 13.07.2014. u 15:18  http://www.slobodnadalmacija.hr/Dubrovnik/tabid/75/articleType/ArticleView/articleId/250948/Default.aspx

DOLAZAK NJEMAČKOG HIPPA

Neretvanske mandarine za dječje kašice?
Dolina Neretve moži ponuditi obilje ekološki proizvedene hrane / FOTO: Denis Jerković / CROPIX

Nakon što je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti nedavno podržala projekt “Bepo”, koji među ostalim predviđa gospodarski oporavak čitave doline Neretve, na području od Metkovića do Ploča uskoro bi se moglo otvoriti i do tri tisuće novih radnih mjesta.

Okosnica ovoga za mnoge preambicioznog projekta jest neretvanska poljoprivreda i prednosti koje ona pruža te geografski smještaj na križanju prometnih pravaca, koje ovo područje čini još zanimljivijim za strane ulagače. Prvi koraci “Bepa” odrađeni su za prošlogodišnjeg maratona lađa, kada je domaćim i stranim ulagačima te predstavnicima lokalne uprave prezentiran projekt.

Nastavak poslovne politike

Kakao doznajemo, već se javljaju potencijalni investitori, koji će uložiti svoj novac, a među njima najjače je u Neretvi zazvučala njemačka tvrtka dječje hrane Hipp.

Riječ je o navodno iskazanoj namjeri ovog poznatog proizvođača dječje hrane da razvije ekološku poljoprivredu voća i povrća, što će dugoročno osigurati sirovinsku bazu za proizvodnju dječjih kašica, sokova i ostale hrane iz asortimana Hippa.

Iako zvuči kao znanstvenofantastična ideja nekoliko svjetlosnih godina daleko od realizacije, upućeniji u projekt ističu da su poslovni ljudi Hippa u više navrata neslužbeno boravili u Neretvi, te da su ostali zadivljenim mogućnostima, koje ovaj kraj pruža za ekoproizvodnju zdrave hrane.

Naime, tvrtka Hipp, u vlasništvu njemačkog poduzetnika Clausa Hippa sa stoljetnom tradicijom proizvodnje hrane, u Hrvatsku je stigla prije trinaest godina nakon što je preuzela tvrtku Vivera nedaleko od Gline. Širenje u dolinu Neretve logičan je nastavak poslovne politike ovog lidera među proizvođačima dječje hrane, a kako doznajemo gradili bi se pogoni za preradu voća, povrća proizvedenog na neretvanskim poljima te školjkaša, kamenica i mušula iz susjednog Malostonskog zaljeva.

Razumljivo, središnje mjesto pripadalo bi neretvanskoj mandarina, koja je postala zaštitni znak, brend ovoga područja. Naime, do sada se pokazalo da je otvaranje preradbenih kapaciteta za mandarinu nužno za daljnji nastavak intenzivne proizvodnje ovoga voća. Enormne količine mandarina prošle jeseni doslovno su istrulile na neretvanskim poljima jer ih se nije imalo gdje preraditi, pa neretvanski poljoprivrednici puno očekuju od ovoga poslovnog projekta.

Naime, otkako je Hipp grupa preuzela Viveru, ova tvrtka je doslovno procvjetala. Investirano je preko 10 milijuna eura, isključivo za povećanje proizvodnih kapaciteta i poboljšanje uvjeta proizvodnje. U pogonima u Glini proizvode se 53 proizvoda, za zapadna i istočna tržišta na koja se otprema oko pet tisuća tona dječje hrane, za što treba itekako kvalitetna sirovinska baza, koju svakako može ponuditi dolina Neretve.

Međutim, iz tvrtke Vivera su opovrgnuli informacije da sudjeluju u ovom poslovnom projektu te su nas za daljnje informacije uputili na središnjicu Hipp grupe u Njemačkoj.

Oduševljenjipoljoprivrednici

Neretvanski poljoprivrednici s kojima smo porazgovarali oduševljeni su idejom “Bepo” projekta, posebno ako bi Hipp otvori proizvodne pogone u dolini Neretve, što je nužno za intenzivnu proizvodnju voća i povrća. Međutim, ističu da je sve to na dugom štapu jer je i do sada bilo pompoznih najava masovnih zapošljavanja u ekološkoj poljoprivredi, što je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

- To je teško ostvariv projekt. Ideja o preradi voća i povrća kao što je nekada imao Pik Neretva jer se radi o velikim količinama netržišne robe, koja se jedino može prerađivati.

Dolini Neretve treba jako ime koje će pokrenuti poljoprivredu. Ovako se više ne može. Intenzivna proizvodnja voća i povrća nije održiva bez prerađivačkih kapaciteta - naglasio je predsjednik Udruge za zaštitu obiteljskog gospodarstva iz Opuzena Jure Stanić, koji pozdravlja svaku novu poslovnu ideju koja bi neretvansku poljoprivredu izvukla iz letargije.

Sudionica prezentacije u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Ana Musa, predsjednica Ekološke udruge “Lijepa naša”, pojašnjava da je projekt “Bepo” u osnovi realan i provediv.

- Nisu to bajke. Sve se radi na bazi održivog razvoja, što je bitno za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, a u samom nazivu projekta slovo E označava ekologiju - kazala je Musa, naglašavajući da je budućnost doline Neretve u pogonima ekološki prihvatljive poljoprivrede – ali to nikako ne može ići skupa s najavljenom gradnjom termoelektrane u Pločama. To znači da se moramo opredijeliti, jesmo li za ekološku poljoprivredu ili ugljen - zaključila je Ana Musa.

STANISLAV SOLDO

lijepa-nasa @ 19:13 |Isključeno | Komentari: 7 | Prikaži komentare