Blog
ponedjeljak, srpanj 18, 2016
U Magazinu  Slobodne Dalmacije od jučer, 17.7., tiskan je veliki članak pod nazivom „Branimirova Hrvatska je imala oko 300 tisuća stanovnika, a Split je bio centar kneževine. Bit članka su neispričane priče o hrvatskim knezovima i kraljevima.

 Ono što je mene iznenadilo je tekst i podnaslov  „Izmišljena priča o Neretvanima“.  Između ostaloga piše:“….. Pošast tadašnjeg Jadrana bila je Neretvanska kneževina koja se vjerojatno prostirala od Neretve do Cetine, te na obližnjim otocima i koja je stoljećima bila uporište gusarstva i koja je dugo odbijala bilo kakvu izvanjsku vlast i primanje kršćanstva.

Ovu priču o Neretvanskoj kneževini , koja već dugo prevladava u našoj historiografiji, u najnovije doba je odbacio  povjesničar Mladen Ančić.  On smatra da iza svega stoji Humska kneževina, koju su u doba doseljenja Hrvata osnovali pridošlice  iz Poljske, i koja je kasnije, u primijenjenim povijesnim  okolnostima, postala Hercegovina. Uz to, Ančić smatra da priče o gusarenju treba uzeti s rezervom, kao kasniji mletački imperijalni spin, jer nadzor središnjim Jadranom i naplata sigurnog prolaza u to doba nisu smatrani  gusarstvom…“

Što kazati na sve ovo, i zašto nam neki povjesničari uporno mijenjaju povijest?!

lijepa-nasa @ 19:56 |Komentiraj | Komentari: 0
Brojač posjeta
1609277
Arhiva
Index.hr
Nema zapisa.